ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi - Rezultatele benchmarkurilor
Am testat placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi pe un PC desktop care avea următoarele componente hardware și software:
- Procesor: AMD Ryzen 5 7600X și AMD Ryzen 7 7900X
- Cooler: Cooler Master MasterLiquid ML360R RGB
- Memorie: Kingston Fury Beast RGB DDR5-6000 32GB
- Placă video: AMD Radeon RX 6800 (16GB)
- Stocare: Kingston KC3000 NVMe PCIe 4.0 SSD (2TB)
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32VQ Curved Gaming Monitor (1440p, 144Hz)
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro version 22H2
Am început prin a rula CPU-Z. În testul Single-Thread, folosind placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi, am obținut un scor excelent de 783 puncte cu AMD Ryzen 9 7900X și 757 de puncte cu Ryzen 5 7600X.
În testul Multi Thread de la CPU-Z, care testează toate nucleele procesorului, atât Ryzen 9 7900X, cât și Ryzen 5 7600X s-au descurcat excelent. Aceste rezultate arată că placa de bază poate susține sarcini de lucru solicitante chiar și în cazul în care procesorul are un număr mare de nuclee, cum este cazul lui Ryzen 9 7900X.
În mod similar, placa de bază și cele două procesoare s-au descurcat foarte bine și în Cinebench R23, un benchmark care efectuează și calcule avansate și care face ca procesoarele să solicite multă energie electrică.
În Blender, un alt benchmark de randare care solicită foarte mult procesorul și placa de bază, am obținut scoruri excelente cu placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi. În timp ce Ryzen 5 7600X a avut un rezultat mai slab, deoarece are doar 6 nuclee, procesorul Ryzen 9 7900X cu 12 nuclee a avut performanțe peste așteptări pe această placă de bază.
În continuare, am folosit PCMark 10 pentru a rula câteva benchmarkuri care evaluează performanța reală a calculatorului. Folosind oricare dintre procesoare, PC-ul construit cu AMD TUF Gaming B650-Plus WiFi s-a dovedit a fi excelent pentru toate tipurile de sarcini zilnice, inclusiv navigarea pe internet, conferințele video, sarcinile de productivitate și crearea de conținut digital.
În JetStream 2, ambele procesoare AMD Ryzen 7000 (Ryzen 5 7600X și Ryzen 9 7900X) au obținut același scor uriaș de 319 puncte. Evident, placa de bază a fost stabilă și nu am avut nicio problemă la rularea acestor teste.
Am observat același lucru atunci când am rulat benchmarkul de la 7-Zip, o aplicație populară de comprimare a fișierelor. Atât AMD Ryzen 9 7900X, cât și AMD Ryzen 5 7600X au reușit viteze de compresie de top.
În mod similar, în testul de decompresie al 7-Zip, ambele procesoare au obținut viteze foarte mari, evident, fiecare în funcție de numărul de nuclee și de fire de execuție.
Placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi s-a dovedit a fi puternică și potrivită și pentru gaming, după cum îți vor arăta următoarele rezultate:
În Shadow of the Tomb Raider, folosind placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi, atât Ryzen 9 7900X, cât și Ryzen 5 7600X au reușit să redea în medie aproximativ 300 de cadre pe secundă. Este un număr mare, indiferent de cum privești lucrurile.
În Metro Exodus, procesoarele au fost împinse la limită, deoarece acest joc este extrem de solicitant. Totuși, placa de bază a fost capabilă să le susțină fără probleme, iar numărul mediu de cadre redate pe secundă a ajuns la peste 300.
În Assassin’s Creed Valhalla, am obținut exact același număr de cadre cu ambele procesoare și, deși placa de bază nu a avut nicio problemă, se pare că placa video a devenit aici o limitare.
Pe parcursul tuturor benchmarkurilor, placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi s-a dovedit a fi excelentă. Totul a fost stabil și nu am întâmpinat niciun fel de probleme. În plus, aceasta a fost fiabilă chiar și în cele mai solicitante scenarii, inclusiv în cazul sarcinilor de randare și al jocurilor.
Software inclus cu ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi
Placa de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi nu include bloatware, ceea ce este foarte bine. Singurul lucru pe care-l primești, în afară de driverele obligatorii, este binecunoscuta aplicație Armoury Crate, iar eu o consider utilă. Acest software îți permite atât să vizualizezi informații despre sistemul tău, cât și să administrezi placa de bază ASUS și alte componente ASUS din PC-ul tău. Îl poți folosi pentru a face lucruri precum verificarea temperaturii și a voltajului procesorului, reglarea efectelor de iluminare, configurarea vitezei ventilatorului sau activarea modului de economisire a energiei. Și, în primul rând, te ajută să descarci și să instalezi toate driverele necesare, plus să actualizezi UEFI BIOS.
Armoury Crate este o aplicație utilă, pe care ar trebui s-o păstrezi pe calculator. Eu o consider folositoare pentru a verifica din când în când starea PC-ului meu și o folosesc, de asemenea, pentru a controla viteza ventilatoarelor și luminile RGB. Dacă ai o placă de bază ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi, ar trebui să încerci cel puțin aplicația Armoury Crate și să decizi în timp dacă merită s-o folosești.
Ce părere ai despre ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi?
ASUS TUF Gaming B650-Plus WiFi este o placă de bază care îmi place și pe care o consider o alegere bună pentru oricine dorește să construiască un PC desktop mai accesibil bazat pe un procesor AMD Ryzen 7000. Rezultatele obținute au fost toate satisfăcătoare și intenționez să revin pe viitor cu o comparație între această placă de bază și o alta, bazată pe chipsetul mai scump X670E. Până atunci, aș dori să aflu părerea ta despre ea. Comentează folosind opțiunile disponibile mai jos și spune-ne punctul tău de vedere.