Carcasele de calculator nu sunt lucruri pe care le cumperi des, acestea având tendința să reziste mult timp, chiar dacă îți faci upgrade la toate componentele hardware. De aceea, o carcasă de calculator bună ar trebui să fie în capul listei tale de cumpărături atunci când te decizi să-ți construiești propriul PC. Recent, am primit un calculator deja asamblat de la ASUS, ce folosea o carcasă nouă, produsă în colaborare cu Cooler Master. Se numește ASUS TUF Gaming GT301 și ne-a făcut curioși să aflăm cât de bună este pentru construcția unui PC, cum arată când totul este montat în ea și care sunt cele mai bune aspecte ale sale. Dacă ești curios să afli mai multe despre carcasa de calculator ASUS TUF Gaming GT301, citește acest review:
NOTĂ: Nu am primit carcasa ASUS TUF Gaming GT301 în ambalajul său retail. ASUS ne-a trimis un calculator deja asamblat care folosea această carcasă. Drept urmare, nu îți putem spune totul despre experiența de despachetare sau despre cea de construcție a unui PC. Noi am dezasamblat și apoi am reasamblat calculatorul pe care l-am primit pentru a înțelege ce oferă această carcasă.
Pro și contra
ASUS TUF Gaming GT301 este o alegere foarte bună pentru:
- Utilizatorii care vor o carcasă de calculator mid-tower, dar care să fie și compactă
- Gamerii care folosesc componente hardware moderne în calculatoarele lor
- Fanii iluminării RGB
- Aceia care au nevoie de o răcire bună pentru PC-urile lor și nu vor să cheltuiască bani în plus pe ventilatoare suplimentare
- Utilizatorii care apreciază carcasele de PC cu o structură curată și bine organizată
Există și unele aspecte mai puțin pozitive de avut în vedere:
- Dacă folosești un cooler AIO cu lichid, s-ar putea să-ți atingă modulele de memorie RAM
- Nu există un port USB-C pe panoul frontal
- Are un preț puțin mai mare decât alte carcase similare de pe piață
Verdict
ASUS TUF Gaming GT301 este o carcasă de calculator mid-tower excelentă, ce reușește să ofere destul spațiu dar și să fie compactă. Nu doar că arată frumos, ci are și un design bine gândit și materiale de calitate. Există și unele puncte slabe precum lipsa unui port USB Type-C pe panoul frontal, dar, per total, ASUS TUF Gaming GT301 este o carcasă de calculator pe care o recomandăm oricui intenționează să își construiască singur un PC.
Specificații hardware și design
ASUS TUF Gaming GT301 este o carcasă de PC tip mid-tower realizată din metal, sticlă securizată și plastic ABS. Panoul lateral este făcut din sticlă securizată de sus până jos și îți permite să vezi tot ce este înăuntru, cu excepția sursei de alimentare care este ascunsă sub o placă de metal, în partea de jos. Caracasa are 426 x 214 x 482 mm în lungime x lățime x înălțime, așa că este puțin mai mică decât alte carcase mid-tower, acesta fiind și motivul pentru care ASUS o prezintă ca fiind o carcasă compactă. Totuși, așa cum aveam să descoperim, este chiar încăpătoare, precum și destul de grea: 7,2 kg.
ASUS TUF Gaming GT301 vine cu patru ventilatoare preinstalate: 3 ventilatoare în față și unul în spate. Toate sunt ventilatoare mari de 120 mm, iar cele din față au și iluminare RGB și sunt compatibile cu software-ul ASUS Aura Sync.
Din păcate, niciunul din ventilatoarele preinstalate nu este de tip PWM (Pulse Width Modulation). Toate sunt ventilatoare DC (Direct Current), așa că nu sunt cele mai silențioase pe care le poți găsi. Pe lângă cele preinstalate, această carcasă mai poate acomoda încă două ventilatoare de 120 mm în partea superioară.
De asemenea, pe carcasa ASUS TUF Gaming GT301, primești și trei filtre de praf montate "din fabrică". Unul se află sus, unul în față și un altul în partea de jos. Cel de sus se lipește magnetic la carcasă, deci este foarte ușor și rapid să îl scoți și să îl cureți. Este un detaliu care ne place: bravo ASUS!
În ceea ce privește spațiul, am menționat mai devreme că ASUS TUF Gaming GT301 este o carcasă destul de spațioasă. În detaliu, asta înseamnă că poate să acomodeze șapte sloturi PCI-E orizontale. Din punct de vedere al dispozitivelor de stocare, are patru nișe de 2,5" și încă două nișe în care poți monta unități de stocare și de 2,5", și de 3,5".
Lungimea maximă a plăcii grafice pe care intenționezi să o montezi în această carcasă de PC este de 320 mm lungime, iar înălțimea maximă a coolerului de procesor este de 160 mm. Este mai mult decât destul chiar și pentru cele mai mari plăci video și coolere de procesor.
În partea frontală a carcasei, panoul include un buton de pornire, unul de resetare, două porturi USB, un port audio combo de 3,5 mm și un buton de control al iluminării cu leduri. Dacă apeși pe ultimul menționat, iluminarea cu leduri RGB se schimbă folosind niște profiluri predefinite, ceea ce poate fi chiar util dacă nu folosești o aplicație în acest sens.
De asemenea, în partea din față a ASUS TUF Gaming GT301, găsești o centură din material textil rezistent. Presupunem că există pentru a pune accentul pe faptul că aceasta este o carcasă TUF (tough înseamnă puternic, rezistent în limba engleză). Reușește să facă acest lucru, dar unii s-ar putea să prefere carcasa fără această curea. Nu-i o problemă: o poți da pur și simplu jos! 🙂
Dacă vrei să verifici toate specificațiile și caracteristicile aceste carcase de calculator, vizitează-i pagina oficială, aici: ASUS TUF Gaming GT301.
Carcasa de calculator ASUS TUF Gaming GT301 arată frumos, iar dimensiunile sale de mid-tower compact ar trebui să fie perfecte pentru utilizatorii ce își doresc să își țină calculatoarele pe birou. Arată solid și pare să fie bine construită, iar materialele folosite de ASUS par să fie de foarte bună calitate. În plus, cele patru ventilatoare preinstalate sunt un supliment binevenit pe care mulți îl vor aprecia.
Asamblarea unui PC în carcasa ASUS TUF Gaming GT301
Carcasa ASUS TUF Gaming GT301 este excelentă pentru persoanele ce își construiesc primul lor PC. Deși nu pare foarte spațioasă când te uiți la ea, în interior, spațiul este chiar generos. De asemenea, observi imediat atenția la detalii.
Panoul de sticlă se dă ușor jos: două șuruburi pe care le poți scoate fără a avea nevoie de o șurubelniță și apoi doar tragi panoul afară. Cel din spate, care este fabricat din metal, se dă și el la fel de ușor jos, urmând aceeași procedură. Sub el, este destul spațiu pentru managementul cablurilor, deși s-ar putea să fie nevoie să fii puțin atent la pozarea cablurilor de la sursa de alimentare. Asta pentru că, sub acest panou, se află și conexiunile RGB.
Deși ASUS nu a etichetat totul în interiorul carcasei, este ușor să identifici unde se montează fiecare componentă. Am început cu placa de bază, procesorul și sursa de alimentare. Șuruburile de distanțare sunt ușor de instalat și nu am avut nevoie de o șurubelniță sau de un patent pentru a le face să stea bine în carcasă.
Montarea SSD-ului a fost rapidă și ușor de făcut, deoarece am folosi un model pe PCI Express. Există și destule nișe pentru montarea de unități SATA, indiferent dacă este vorba de modele pe 2,5" sau 3,5". Totuși, reține că unitățile de stocare de 3,5" se montează sub panoul din spate, într-un spațiu dedicat pentru HDD-uri de lângă sursa de alimentare, iar managementul cablurilor poate deveni puțin complicat dacă ai astfel de unități. Pe de altă parte, montarea lor se face foarte ușor, mulțumită suporturilor cu clic.
Carcasa ASUS TUF Gaming GT301 este creată pentru calculatoare moderne și, din păcate, nu îți permite să folosești unități optice interne. Nu există niciun loc pentru ele pe panoul frontal, așa că trebuie să te descurci cu o unitate optică externă, pe USB, dacă ai nevoie de așa ceva.
După ce am montat placa de bază, procesorul, sursa de alimentare și SSD-ul PCIe, următoarele pe listă au fost modulele de RAM și placa video. Evident, montarea RAM-ului a fost foarte ușoară. Placa video pe care am folosit-o a fost un model ASUS TUF RTX 2060 GAMING OC. Nu este o componentă mare, așa că ne-a fost ușor să o punem la locul ei. Totuși, și plăcile video mai mari încap fără probleme în această carcasă: până la 320 mm în lungime.
Pentru răcirea procesorului, am avut un cooler all-in-one cu lichid ASUS ROG Ryuo 240. Dimensiunile radiatorului sunt de 272 x 121 x 27 mm și vine și cu două ventilatoare de 120 mm montate pe el. Este destul de mare, dar s-a potrivit perfect în partea superioară a carcasei, unde a oferit un flux de aer excelent. Singurul lucru care nu ne-a plăcut a fost că, după ce l-am montat, coolerul a făcut practic imposibilă scoaterea modulelor de RAM din sloturile lor. Acoperă puțin din RAM, așa că dacă vrei să scoți modulele de memorie, trebuie mai întâi să demontezi coolerul.
La sfârșit, am trecut la managementul cablurilor. Nu a durat mult pentru că nu am avut foarte multe de pozat și am avut și niște benzi velcro care ne-au ajutat să grupăm și să legăm cum trebuie cablurile. Un lucru pe care este bine să îl știi despre această carcasă este că are și niște manșoane din cauciuc care protejează cablurile ce ies din sursa de alimentare și ajung la placa de bază și placa video, și care le face și să arate organizate.
După ce am terminat de montat totul, a venit timpul să găsim locul potrivit pentru calculator și să îl pornim. Pentru că ASUS TUF Gaming GT301 are lumini RGB și arată foarte bine, am vrut să îl punem pe birou, nu sub el. Iată rezultatul:
Arată chiar foarte bine! 🙂
ASUS TUF Gaming GT301 este o carcasă frumoasă ce își merită locul pe birou, acolo unde o poate vedea toată lumea. Este compactă și se potrivește perfect pe birourile cu dimensiuni medii, dar este și spațioasă în interior, așa că este ușor să îți construiești un calculator în ea.
Îți place carcasa de calculator ASUS TUF Gaming GT301?
Acum știi mai multe despre carcasa de PC ASUS TUF Gaming GT301. Știi că nouă ne place, care sunt punctele sale forte, dar și care sunt cele slabe. Înainte de a închide acest review, vrei să ne spui care este și părerea ta? Dacă deja o ai, ce îți place și ce nu îți place la ASUS TUF Gaming GT301?