Recenzie ASUS VivoWatch 5: un tracker de sănătate cu personalitate

recenzie
Recenzie ASUS VivoWatch 5: un tracker de sănătate cu personalitate
Rating

Cei de la ASUS și-au lansat recent cel mai recent smartwatch orientat spre sănătate și fitness, VivoWatch 5. Este un dispozitiv bogat în funcții, cu o autonomie excelentă a bateriei și o construcție solidă. Am avut norocul să fiu unul dintre primii care l-au testat și, după două săptămâni de utilizare, sunt gata să-ți descriu experiența mea în utilizarea smartwatch-ului. Este ASUS VivoWatch 5 bun pentru tine? Decizia ta ar putea deveni mai ușoară după ce citești această recenzie exclusivă:

Reclamă

ASUS VivoWatch 5: Pentru cine este o alegere potrivită?

ASUS VivoWatch 5 este o alegere excelentă pentru:

  • Persoanele care doresc să-și urmărească îndeaproape sănătatea
  • Utilizatorii care apreciază aspectul și senzația de ceas sport clasic, cu greutate
  • Pasionații de fitness care doresc o monitorizare precisă a activităților lor

Pro și contra

În timpul testării, am observat o serie de calități:

  • Numărul mare de funcții de monitorizare a sănătății și activităților fizice
  • Vizibilitatea excelentă a ecranului în toate condițiile de luminozitate
  • Ceasul inteligent arată bine și dă o senzație plăcută când este la mână
  • De asemenea, este foarte robust, cu un șasiu metalic
  • Durata de viață a bateriei este bună

Există, totuși, câteva lucruri care ar putea fi îmbunătățite:

  • Grosimea sa îl face inconfortabil de purtat în timpul somnului
  • Unele măsurători sunt inexacte, și anume altitudinea și temperatura (dar producătorul menționează clar că aceasta din urmă este încă în curs de dezvoltare)
  • Datorită tehnologiei utilizate, reproducerea culorilor afișajului nu este grozavă
Notă produs 4/5

Verdict

ASUS VivoWatch 5 este un tip foarte diferit de smartwatch, dar asta într-un sens bun. Ecranul LCD contravine tendinței de a folosi AMOLED prezentă la concurență, dimensiunea și designul dispozitivului polarizează potențialii clienți, dar numărul mare de funcții de sănătate și fitness și durata bună de viață a bateriei îl fac un partener de încredere pentru monitorizarea parametrilor fizici pe tot parcursul zilei. Face doar strictul necesar atunci când vine vorba de funcțiile de smartwatch, așa că aș recomanda cu căldură ASUS VivoWatch 5 pasionaților de sănătate și fitness care doresc să-și monitorizeze îndeaproape parametri precum tensiunea arterială, nivelul de oxigen din sânge și ritmul cardiac.

Despachetarea ASUS VivoWatch 5

ASUS VivoWatch 5 vine într-o cutie albă destul de mare (13,7 x 14,3 x 8,2 cm), foarte asemănătoare cu cea a ASUS VivoWatch SP. De fapt, ceasul inteligent are multe în comun cu fratele său, dar vom ajunge la asta în secțiunile următoare. Partea din față a cutiei ne prezintă un desen stilizat al ceasului și numele complet al produsului.

Partea frontală a cutiei în care vine VivoWatch 5

Partea frontală a cutiei în care vine VivoWatch 5

Spatele cutiei conține diverse coduri de bare, precum și puține informații despre încărcare.

Spatele cutiei ASUS VivoWatch 5

Spatele cutiei ASUS VivoWatch 5

ASUS VivoWatch 5 este bine ambalat, cu accesoriile în compartimente separate, și are mai multe accesorii decât te-ai aștepta. Pachetul conține ceasul, un cablu de încărcare, informațiile despre garanție, dar și o perie de curățare, trei capace de plastic pentru portul de încărcare al ceasului și o a doua curea, mai scurtă, pentru persoanele cu încheieturi mai mici.

Curelele incluse în pachetul ASUS VivoWatch 5

Curelele incluse în pachetul ASUS VivoWatch 5

Includerea unei perii de curățare este binevenită, având în vedere numărul de găuri din curea (sper că nu ai tripofobie!). Capacul este proiectat pentru a proteja portul de încărcare de praf și nisip și mă bucur că ASUS a inclus trei bucăți, deoarece sunt mici și ușor de rătăcit.

ASUS VivoWatch 5: ce conține pachetul

ASUS VivoWatch 5: ce conține pachetul

Experiența de unboxing a ASUS VivoWatch 5 a fost plăcută. Ambalajul de înaltă calitate contribuie la experiență și apreciez includerea de accesorii suplimentare, în special cureaua mai scurtă.

Reclamă

Design și caracteristici hardware

Pentru început, să vorbim despre design. Corpul ASUS VivoWatch 5 este realizat din oțel inoxidabil, în timp ce cureaua de 22 mm lățime este din silicon elastic. Ceasul poate fi utilizat în apă la adâncimi de până la 50 m și rezistă la presiuni de până la 5 ATM. După ce l-am despachetat, am observat imediat soliditatea și designul „cool”. Smartwatch-ul arată ca un ceas sport de școală veche și se simte la fel de greu ca și cele vechi. ASUS VivoWatch 5 cântărește nu mai puțin de 52 de grame fără curea, adică aproape dublu față de un Xiaomi Mi Watch de dimensiuni similare.

Partea frontală a smartwatch-ului ASUS VivoWatch 5

Partea frontală a smartwatch-ului ASUS VivoWatch 5

Apropo de dimensiune, corpul ceasului are un diametru de 46 mm (48 dacă pui la socoteală și butonul) și 13 mm grosime. Dimensiunile îl fac să pară un dispozitiv inconfortabil pentru monitorizarea somnului, dar mai multe despre asta în secțiunile următoare.

ASUS VivoWatch 5 este foarte înalt

ASUS VivoWatch 5 este foarte înalt

Deși site-ul oficial nu conține prea multe informații despre ecranul tactil, bănuiala mea e că afișajul lui ASUS VivoWatch 5 este același panou LCD cu diametru de 3,4 cm și rezoluție de 368 x 448 pixeli utilizat pe VivoWatch SP. Este cu siguranță un afișaj neobișnuit pentru un ceas inteligent, în comparație cu AMOLED-urile moderne care devin standard pentru smartwatch-uri. De la bun început, pot spune că reproducerea culorilor este mult inferioară în comparație cu ecranele tradiționale, dar acesta este cam singurul dezavantaj al acestui afișaj.

Reproducerea culorilor este mediocră

Reproducerea culorilor este mediocră

Unghiurile de vizualizare și lizibilitatea generală sunt excelente, iar principiul de funcționare este foarte deștept: fundalul afișajului este reflectorizant, așa că, cu cât mediul este mai luminos, cu atât obții un contrast mai bun. Pentru utilizarea pe timp de noapte, există și o lumină de fundal, care însă poate fi reglată numai manual. Nu că ai avea de ce să o reglezi prea des, deoarece intensitatea este suficientă în majoritatea timpului.

Îți poți pune întrebarea de ce să utilizezi această tehnologie, dacă reproducerea culorilor este slabă? Un motiv important este consumul de energie. Ecranul ASUS VivoWatch 5 este mereu pornit, la fel ca pe vechiul tău ceas Casio, și la fel ca pe Casio, afișajul consumă foarte puțină energie. Este o fracțiune din energia utilizată chiar și de cele mai avansate afișaje AMOLED - și asta se traduce printr-o durată de viață a bateriei de peste o săptămână. Bateria de 300 mAh are o durată de viață declarată de 10 zile în utilizare obișnuită și 14 zile în modul de economisire a energiei.

Ecranul poate fi citit cu ușurință pe lumină puternică

Ecranul poate fi citit cu ușurință pe lumină puternică

Apoi, avem senzorii. Acest capitol este unul dintre punctele forte ale ASUS VivoWatch 5. Acesta are:

  • 2 senzori ECG (electrocardiografie).
  • 2 senzori PPG (fotopletismografie) - pentru măsurarea ritmului cardiac
  • 2 senzori infrarosu
  • Un senzor de temperatură
  • Un senzor de gravitație
  • Un altimetru/barometru
  • Un giroscop

Desigur, are și GPS cu GLONASS/Galileo/BeiDou, dar nu și Wi-Fi sau NFC (deși ASUS plănuiește să lanseze un model cu LTE). ASUS VivoWatch 5 se conectează la smartphone prin Bluetooth 4.2, dar poate fi folosit și ca dispozitiv autonom, spre deosebire de unii dintre concurenții săi. Din păcate, nu poate fi folosit pentru a răspunde la apeluri, deoarece nu are difuzor.

Spatele ASUS VivoWatch 5

Spatele ASUS VivoWatch 5

Pentru mai multe specificații tehnice, vizitează pagina oficială a produsului: ASUS VivoWatch 5 (HC-B05)|ASUS Global.

ASUS VivoWatch 5 este un dispozitiv solid și bine construit. Are o mulțime de senzori legați de sănătate și o autonomie bună a bateriei (cel puțin pe hârtie). Totuși, este destul de greu și masiv. Ecranul este foarte diferit de cel al concurenței, folosind un LCD cu un fundal reflectorizant. Specificațiile tehnice indică faptul că ASUS VivoWatch 5 este mai degrabă un tracker de sănătate și fitness, decât un smartwatch.

Reclamă

Configurarea inițială și caracteristicile software ale ASUS VivoWatch 5

Configurarea ASUS VivoWatch 5 este ușoară: pornești ceasul inteligent, selectezi limba, introduci câteva detalii despre tine (înălțime, greutate, vârstă) și ceasul inteligent este gata de utilizare. După configurarea inițială, ceasul inteligent afișează un cod QR pentru descărcarea ASUS HealthConnect (disponibil atât pentru Android, cât și pentru iPhone). Poți folosi ceasul inteligent fără a-l conecta la smartphone, dar în această variantă opțiunile sale de configurare sunt întrucâtva limitate.

Pentru a conecta ceasul la smartphone, trebuie mai întâi să instalezi ASUS HealthConnect

Pentru a conecta ceasul la smartphone, trebuie mai întâi să instalezi ASUS HealthConnect

După descărcarea și instalarea aplicației, poți conecta ASUS VivoWatch 5 la smartphone-ul tău, ceea ce îți permite să configurezi și să modifici mai multe setări pe dispozitiv. La fel ca ASUS VivoWatch SP, ASUS VivoWatch 5 nu este un smartwatch în adevăratul sens al cuvântului, ci un monitor de sănătate/fitness. Astfel, colectează automat un număr semnificativ de parametri de sănătate, cum ar fi ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge și temperatura corpului. Poți vizualiza oricând datele în tabloul de bord al aplicației ASUS HealthConnect.

Aplicația HealthConnect este relativ ușor de utilizat

Aplicația HealthConnect este relativ ușor de utilizat

Funcțiile de sănătate și fitness ale ASUS VivoWatch 5

Nu poți instala aplicații pe ASUS VivoWatch 5, dar ASUS îmbunătățește constant funcțiile existente și adaugă altele noi. Iată caracteristicile de sănătate și fitness ale ASUS VivoWatch 5:

  • Ritm cardiac - măsurat o dată la două minute sau manual
  • Indicele timpului de tranzit al pulsului (PTT) - un indicator al rigidității arteriale. Este, de asemenea, utilizat pentru a estima tensiunea arterială. Acest indicator poate fi folosit și pentru a evalua stările emoționale ale unui individ (stres, anxietate, frică, fericire sau relaxare).
  • Nivel de oxigen în sânge (SpO2).
  • Nivel de stres - estimează cât de stresat ești, pe baza datelor colectate.
  • Pași - calculează cât de mult te miști și măsoară diferența de altitudine.
  • Exerciții - o funcție de monitorizare a activităților fizice. Activitățile suportate sunt: ​​înot, mers pe jos, ciclism (încă în testare beta la momentul recenziei), jogging și bandă de alergare. Oferă date în timp real, pe ceasul inteligent, despre ritmul cardiac, cadență, distanță și viteză.
  • Monitorizarea somnului - analizează calitatea somnului, cât de mult te miști și felul în care ritmul cardiac și nivelul de oxigen din sânge variază în timpul somnului. Pentru fiecare zi, primești un raport direct pe ceas, dar ai la dispoziție informații mai detaliate în aplicația ASUS HealthConnect. Pe smartphone, ai la dispoziție informații despre cât timp ai petrecut în somn ușor, somn confortabil (sau somn profund), cât de mult te-ai mișcat și cât de mult ai fost treaz. De asemenea, sistemul oferă un scor de somn bazat pe toți acești parametri.
  • Temperatura (încă în testare beta la momentul revizuirii) - ceasul efectuează periodic citiri ale temperaturii corpului.
  • Măsurarea altitudinii și a presiunii atmosferice.

Aplicația afișează numeroase informații legate de sănătate într-un mod clar și ușor de înțeles

Aplicația afișează numeroase informații legate de sănătate într-un mod clar și ușor de înțeles

De asemenea, ceasul inteligent anunță din oră în oră dacă ești inactiv și te notifică și atunci când ți-ai atins obiectivele de fitness. ASUS HealthConnect permite utilizatorilor să adauge manual date pentru urmărirea completă a sănătății lor: nivelul de glucoză din sânge, tensiunea arterială, medicamente, greutate și date de urmărire a menstruației pentru femei. Aplicația se poate conecta atât la la Google Fit, cât și la Strava.

Dacă obiectivul urmărit prin achiziția smartwatch-ului este monitorizarea datelor de sănătate și fitness, vei fi mulțumit de ASUS VivoWatch 5, cel puțin în legătură cu numărul de parametri monitorizați.

Funcțiile de smartwatch ale ASUS VivoWatch 5

Există foarte puține funcții de smartwatch pe ASUS VivoWatch 5. Dacă activezi setările corespunzătoare în aplicație, smartwatch-ul:

  • Te anunță cu privire la apelurile primite și îți permite să le respingi
  • Afișează mesajele SMS
  • Afișează notificările aplicațiilor (fiecare aplicație poate fi configurată individual)
  • Te anunță când Bluetooth este conectat/deconectat

De asemenea, poți schimba cadranele ceasului fie folosind unul dintre cele 16 predefinite, fie creându-ți propriul cadran. Încărcarea fețelor pe care le creezi este foarte lentă, iar pe unitatea pe care am testat-o, operațiunea a eșuat de cele mai multe ori, dar aceasta ar putea fi doar o eroare legată de faptul că am avut la dispoziție un exemplar din pre-producție. Desigur, poți configura alarme, iar ceasul inteligent îți permite să setezi un temporizator sau să îl utilizezi pe post de cronometru.

Poți configura în detaliu notificările prin intermediul ASUS HealthConnect

Poți configura în detaliu notificările prin intermediul ASUS HealthConnect

Funcțiile de smartwatch ale ASUS VivoWatch 5 pot fi îmbunătățite. Ceasul acoperă funcții de bază, precum vizualizarea notificărilor de pe smartphone sau respingerea apelurilor, dar în gama sa de preț, există alte ceasuri inteligente care oferă mult mai mult.

Utilizarea ASUS VivoWatch 5

Acum ajungem la partea interesantă. Cum este să utilizezi zi de zi ASUS VivoWatch 5? Din experiența mea, este destul de plăcut. Un lucru care m-a atras este că, atunci când vine vorba de monitorizarea sănătății, smartwatch-ul dispune de toate funcțiile posibile. Cu mici excepții, citirile sunt precise (cu condiția să porți ceasul corect).

Măsurarea indicelui PTT pe ASUS VivoWatch 5

Măsurarea indicelui PTT pe ASUS VivoWatch 5

Excepțiile de care vorbesc sunt temperatura (care se menționează clar ca fiind în testare beta la momentul revizuirii) și altitudinea (care, atunci când nu utilizezi funcția Exerciții, se bazează doar pe barometru; acesta oferă date extrem de nesigure, deoarece modificările în presiunea aerului pot fi cauzate și de condițiile meteorologice). Ceasul inteligent îți permite să setezi manual altitudinea, dar las-o neajustată timp de câteva ore și vei constata că, în timp ce lucrai la birou, ai levitat aproximativ 10-100 de metri. Este o limitare a tehnologiei, mai mult decât orice altceva.

Temperatura și altitudinea fluctuează masiv

Temperatura și altitudinea fluctuează masiv

Monitorizarea somnului este foarte bună, chiar și atunci când dormi pentru perioade scurte de timp (1-2h) în timpul zilei (nu că aș trage un pui de somn în timpul orelor de lucru, șefu’). Cu toate acestea, grosimea ceasului inteligent îl face incomod de purtat în pat și uneori am simțit nevoia să îl scot de la mână. Cureaua este suficient de reglabilă, iar includerea unei a doua curele, mai mică, a făcut diferența pentru mine, deoarece am încheieturi foarte subțiri. Cureaua standard era și ea ajustabilă la dimensiunea încheieturii mele, dar din cauza lungimii sale, se înfășura prea mult în jurul încheieturii și ieșea pe cealaltă parte.

Cureaua ASUS VivoWatch 5 este elastică și foarte ajustabilă

Cureaua ASUS VivoWatch 5 este elastică și foarte ajustabilă

Punerea ceasului la mână este ușoară, dar introducerea curelei în inelele de fixare este foarte dificilă, pentru că inelele sunt foarte aderente. Odată fixată, cureaua este confortabilă și, mulțumită numărului de găuri pe care le are, nu va reține transpirația. Ceasul lasă semne atunci când este purtat prea strâns, dar rotirea sau mutarea lui mai jos sau mai sus pe încheietură rezolvă această problemă.

Ceasul poate deveni inconfortabil dacă este purtat strâns

Ceasul poate deveni inconfortabil dacă este purtat strâns

Ceasul se simte (și este) greu. Acest fapt poate fi un inconvenient pentru unii utilizatori, dar mie personal mi-a plăcut. Este acel sentiment pe care îl ai când porți un ceas solid, sentiment pe care îl mai am doar când îmi port Tissot-ul meu construit complet din metal. Corpul metalic înseamnă mai mult transfer de căldură, astfel încât uneori poți simți smartwatch-ul prea rece sau prea cald, în funcție de temperatura exterioară.

Ecranul necesită puțin timp de acomodare: așa cum am menționat anterior, reproducerea culorilor nu este grozavă. Această limitare devine mai evidentă când se compară afișajul real cu materialele de marketing. Acestea fiind spuse însă, ASUS VivoWatch 5 este, până la urmă, un tracker de fitness mai mult decât orice altceva, așa că faptul că nu are un ecran cu culori vii nu este în niciun fel o problemă odată ce te obișnuiești cu el. Ecranul smartwatch-ului este extrem de utilizabil în timpul zilei (de fapt, cu cât mediul este mai luminos, cu atât contrastul este mai bun) și, deși nu are funcția de ridicare a mâinii pentru activarea ecranului, seara sau în medii întunecate, apăsarea singurului său buton activează o lumină de fundal albastră, care este suficient de puternică.

Lumina de fundal e perfectă pentru utilizarea în medii întunecate

Lumina de fundal e perfectă pentru utilizarea în medii întunecate

Apropo de buton, funcția sa principală este de a trezi dispozitivul și de a porni lumina de fundal. Fără a-l apăsa, ecranul tactil nu înregistrează atingerile. De asemenea, funcționează ca un buton Înapoi și, în timpul utilizării funcției Exerciții, întrerupe sau reia antrenamentul. O apăsare lungă îți permite să accesezi comanda de oprire. Navigarea pe ceasul inteligent este simplă: glisarea la stânga și la dreapta parcurge widget-urile disponibile, glisarea în jos afișează secțiunea de notificări, iar glisarea în sus permite schimbarea fețelor ceasului.

L-am folosit în timpul sesiunilor de jogging fără probleme, deși trebuie menționat că, la fel ca în cazul tuturor dispozitivelor GPS, poziționarea se face mult mai greu pe vreme rea și înnorată.

Ceasului inteligent îi lipsește difuzorul, așa că feedback-ul este transmis doar prin vibrație. Modul de vibrare și intensitatea nu sunt reglabile, dar vibrația este clar sesizabilă. Dispozitivul vibrează și când nu este purtat, ceea ce ar putea fi enervant atunci când, de exemplu, ești în duș, smartwatch-ul este pe poliță și partenerul de viață îți scrie un roman pe Messenger (da, ceasul vibrează la fiecare mesaj).

Conexiunea Bluetooth este în general bună, cu întârzieri ocazionale în primirea notificărilor de apel și a mesajelor pe smartwatch. Singura problemă semnificativă pe care am avut-o cu ASUS VivoWatch 5 este că nu am putut, oricât am încercat, să actualizez firmware-ul. Aplicația începea să descarce noul software pe smartwatch, apoi eșua de fiecare dată. Acest lucru s-a întâmplat și când am încercat să încarc noi cadrane de ceas. Dispozitivul pe care l-am testat a fost o unitate pre-producție, așa că nu o să insist prea mult pe acest bug, dar sper din tot sufletul ca el să nu apară și pe unitățile ce se vor pune în vânzare. Deoarece ASUS îmbunătățește în mod constant precizia și numărul de funcții de pe ASUS VivoWatch 5, imposibilitatea de a actualiza firmware-ul ar limita drastic valoarea pe termen lung a smartwatch-ului. Dacă deții deja unul, spune-mi în secțiunea de comentarii dacă ai avut și tu aceeași problemă.

Actualizarea firmware-ului pe VivoWatch 5 eșuează

Actualizarea firmware-ului pe VivoWatch 5 eșuează

Aplicația ASUS HealthConnect este foarte ușor de utilizat și oferă o mulțime de informații, grafice și jurnale cu privire la funcțiile de fitness. Interfața este „curată” și ușor de utilizat, iar numărul de setări este suficient.

Ca o ultimă mențiune, deși mai scurtă decât cea anunțată (10 zile în utilizare normală), durata reală de viață a bateriei este totuși excelentă. L-am folosit continuu, scoțându-l doar cât timp făceam duș, iar bateria a rezistat o saptămână. Desigur, poți prelungi autonomia dezactivând unele funcții, dar luând în considerare că vorbim de o durată de viață a bateriei de șapte zile, de ce ai face-o?

Utilizarea ASUS VivoWatch 5 a fost o experiență pozitivă și revigorantă. Cu afișajul său ciudat, greutatea și multitudinea de funcții de urmărire a sănătății, ceasul inteligent de la ASUS are o personalitate distinctă, iar utilizarea lui mi-a oferit informații noi și interesante despre sănătatea mea. Lipsa funcțiilor de smartwatch nu este o problemă, dacă înțelegi scopul dispozitivului. Nu este un smartwatch, ci un monitor de sănătate și un instrument foarte util pentru activități de fitness.

Ce părere ai despre ASUS VivoWatch 5?

Acum că știi mai multe despre ASUS VivoWatch 5, vrei să îl cumperi? Ecranul LCD și greutatea dispozitivului sunt puncte forte sau un factor care te descurajează? Mai este ceva ce ai dori să știi despre acest smartwatch? Spune-ne în comentarii și, dacă îl deții deja, am vrea să aflăm ce îți place la el.

Descoperă: Sănătate Android Hardware iOS Recenzii Recomandate