Indiferent dacă ne place sau nu, era Copilot+ PC este aici, aducând un val de noi laptopuri interesante cu Windows. ASUS Zenbook S 16 (UM5606) mi-a atras atenția cu aspectul său elegant și specificațiile sale. Echipat cu ultimele procesoare de la AMD cu capacități de procesare pentru inteligența artificială, cu un ecran OLED frumos și promițând autonomie pe tot parcursul zilei, este cu siguranță interesant și nu doar pe hârtie. Dar marea întrebare este: îți fac toate acestea viața mai bună sau este acest laptop doar un alt gadget sclipitor și scump? Pentru a afla, am folosit Zenbook S 16 pentru orice, de la muncă la nenumărate benchmarkuri și la urmărirea serialelor mele preferate. Dacă vrei să afli dacă Zenbook S 16 merită timpul și banii tăi, petrece-ți următoarele minute citind recenzia mea:
ASUS Zenbook S 16: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest laptop este o alegere excelentă pentru:
- Persoanele care vor un laptop subțire și ușor, cu un design frumos
- Utilizatorii interesați de autonomie și eficiență energetică excelente
- Cei ce vor experiența completă Windows 11 fără probleme de compatibilitate a aplicațiilor
- Utilizatorii în căutarea unui laptop bine pregătit pentru un viitor și orientat spre inteligența artificială
Pro și contra
Există multe aspecte pozitive la ASUS Zenbook S 16:
- Este elegant, subțire și ușor
- Performanță de top, inclusiv pentru sarcinile de lucru cu inteligență artificială
- Ecran OLED frumos, lucios, cu un negru intens și clar
- Touchpad excelent cu gesturi multi-touch
- Autonomie grozavă pentru un laptop bazat pe arhitectura x86
- Difuzoare puternice și clare
- Nu există probleme de compatibilitate software, ca la laptopurile bazate pe arhitectura ARM
Cât despre dezavantaje:
- Luminozitatea ecranului ar putea fi mai mare
- Lipsa unui strat antireflex te obligă să-l folosești mai ales în interior
- Configurațiile din gama superioară pot deveni foarte scumpe
Verdict
ASUS Zenbook S 16 (2024) este un ultrabook aspectuos, silențios în timpul utilizării zilnice, eficient energetic și care oferă performanțe echilibrate pentru majoritatea sarcinilor. Printre punctele sale forte se numără designul elegant, ecranul OLED vibrant, touchpadul excelent și difuzoarele puternice. Dacă te interesează inteligența artificială promovată de Microsoft, acest Zenbook are puterea necesară pentru a o utiliza la maxim. Acesta poate să folosească Copilot și alte funcții de inteligență artificială mai bine decât oricare alt laptop. Singura problemă este că Windows 11 încă nu a ajuns unde Microsoft ne-a promis cu toate trucurile sale de inteligență artificială. Din fericire, lucrurile se vor schimba în următoarele luni.
ASUS Zenbook S 16 este un ultrabook versatil și pregătit pentru viitor. Este o alegere excelentă pentru persoanele care prioritizează un amestec de eleganță, portabilitate și performanță în sarcinile de zi cu zi, cu bonusul de a fi pregătit pentru revoluția inteligenței artificiale, care încă pare mai mult o promisiune decât o realitate.
Despachetarea lui ASUS Zenbook S 16 (2024)
Atunci când vezi cutia de carton în care sosește ASUS Zenbook S 16, s-ar putea să crezi că ești pe cale să ai parte de o experiență de despachetare destul de plictisitoare. Tot ceea ce vezi este un text imprimat, un nou logo în formă de A, care îmi amintește de Star Trek și un abțibild cu numărul produsului, numărul de serie și detalii despre laptopul pe care tocmai l-ai cumpărat.
Însă atunci când deschizi cutia mare, găsești două cutii mai mici. Cea mai plictisitoare dintre cele două conține adaptorul de alimentare USB Type-C de 65 W al laptopului. Cealaltă cutie arată mult mai bine și are aceeași culoare ca versiunea de ASUS Zenbook S 16 (2024) pe care ai cumpărat-o.
Versiunea pe care am primit-o în teste este cea Scandinavian White (Alb scandinav). Când deschizi această a doua cutie, descoperi imediat laptopul.
Sub ASUS Zenbook S 16, găsești o altă cutie mai mică, ce-ți oferă mai multe detalii despre materialul Ceraluminum, folosit pentru carcasa acestui laptop, și o alta care conține ASUS Pen 2.0, disponibil doar pe versiunile echipate cu un ecran tactil. Pentru informații în plus despre materialele folosite pentru acest laptop și despre diferitele configurații disponibile, citește secțiunea următoare a acestei recenzii.
Revenind la experiența de despachetare, găsești mai multe articole care însoțesc laptopul atunci când despachetezi totul. Acestea includ un cablu de încărcare pentru ASUS Pen 2.0, ghidul de utilizare al laptopului, un certificat de garanție, ghidul de utilizare al stiloului și diverse pliante informative. În funcție de locația ta și de magazinul de unde cumperi laptopul, ASUS poate include, de asemenea, un adaptor Gigabit Ethernet USB-A la RJ45 și o husă de protecție pentru călătorie.
După cum poți vedea din imaginile mele, experiența de despachetare pentru laptopul ASUS Zenbook S 16 (2024) este surprinzător de plăcută. În funcție de ofertele active la momentul achiziției, ASUS poate oferi un pachet generos de accesorii.
Design și specificații hardware
După cum sugerează și numele său, ASUS Zenbook S 16 este un laptop foarte subțire, de 16 inchi, cu o carcasă realizată din ceea ce ASUS numește Ceraluminum. Este un mod elegant de a spune că au scufundat o foaie de aluminiu în apă fierbinte și a îmbinat o componentă ceramică cu metalul, producând un finisaj pestriț, care seamănă oarecum cu materialele ceramice. Această substanță a fost aplicată doar pe partea din spatele ecranului și urmărește să ofere o estetică elegantă, cu avantajul suplimentar al rezistenței sporite la zgârieturi. ASUS Zenbook S 16 (număr de model UM5606) este disponibil în două culori, denumite Scandinavian White (stânga) și Zumaia Gray (dreapta).
Laptopul este foarte subțire, având o dimensiune de doar 35,36 x 24,30 x 1,19 ~ 1,29 cm și cântărind doar 1,50 kg. Cea mai subțire zonă a laptopului, cea de 1,19 cm, se găsește acolo unde deschizi capacul pentru a descoperi ecranul. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, pe partea din spatele ecranului, se află numele mărcii ASUS Zenbook și logoul A, discret imprimate în culori asortate cu capacul. Arată elegant, dacă mă întrebi pe mine. 🙂
De îndată ce deschizi capacul, vezi ecranul OLED. ASUS Zenbook S 16 are un ecran lucios, de 16 inchi, cu o rezoluție maximă de 2880 x 1800 pixeli și cu o rată de refresh de până la 120 Hz. Luminozitatea de vârf este de 500 de niți, un pic mai mică decât a concurenților din gama sa de prețuri. Totuși, este compatibil cu HDR și are o certificare DisplayHDR 500 True Black, care confirmă luminozitatea maximă de 500 de niți și negrul clar, de care te vei bucura atunci când folosești laptopul.
Dacă nu ești convins încă de calitatea acestui ecran, ASUS se laudă și cu faptul că este Pantone Validated, ceea ce confirmă că acesta respectă standardele de culoare folosite de sistemul de corespondență a culorilor Pantone.
Un alt aspect important al ecranului este că acesta este disponibil atât în varianta cu ecran tactil, cât și în varianta fără. Eu am primit în teste versiunea Zenbook S 16 cu un ecran tactil care poate fi folosit atât cu degetele, cât și cu un stilou digital.
Acest laptop are o tastatură chiclet retroiluminată, cu o cursă a tastelor de 1,1 mm și cu un touchpad mare, de precizie, poziționat exact în mijloc. Deasupra tastaturii, găsești orificiile de aerisire și logoul A în dreapta sus.
Atunci când examinezi tastatura îndeaproape, vei observa tasta Copilot, adăugată de Microsoft ca o cerință standard pentru dispozitivele Copilot+ PC, precum și abțibildurile AMD, care promovează abilitățile de inteligență artificială ale acestui laptop și cipul său grafic eficient AMD Radeon. Spre deosebire de alte laptopuri recent lansate de ASUS, acesta are o tastatură care nu include iluminare RGB sau un numpad (tastatură numerică).
Pe partea stângă a lui ASUS Zenbook S 16 (UM5606), găsești un port HDMI versiunea 2.1, două porturi USB 4.0 Gen 3 Type-C compatibile cu Power Delivery și o mufă audio, de 3,5 mm.
SUGESTIE: Dacă nu știi care sunt diferitele versiuni și conectori USB, îți recomand să citești acest articol despre tipuri de USB, viteze, porturi și conectori.
Pe partea dreaptă a laptopului, există un port USB 3.2 Gen 2 Type-A, un cititor de carduri SD, un indicator de încărcare a bateriei și un microfon. Selecția de porturi este destul de bună pentru un laptop subțire și ușor.
Pe partea inferioară a lui Zenbook S 16, ai orificii de aerisire pentru răcire și două zone cu difuzoare pe marginile din stânga și din dreapta, fiecare conținând trei difuzoare audio, ceea ce duce la un total de șase. Sistemul audio de pe acest laptop este compatibil cu Dolby Atmos și este reglat de Harman Kardon.
Capacul nu se deschide complet, astfel încât nu poți folosi laptopul așezat orizontal pe un birou, ci la un unghi, așa cum vezi în imaginea de mai jos. Acesta poate fi un dezavantaj pentru artiștii interesați să folosească versiunea cu ecran tactil și cu ASUS Pen 2.0.
Laptopul ASUS Zenbook S 16 (UM5606) poate fi echipat cu hardware puternic. Poți alege varianta cu un procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 (așa cum am făcut eu), care are douăsprezece nuclee, 24 de fire de execuție și o frecvență de bază de 2 GHz. Cealaltă opțiune este procesorul AMD Ryzen AI 9 365, ceva mai puțin puternic, cu zece nuclee și douăzeci de fire de execuție. Primul procesor are un cip grafic Radeon 890M, iar cel de-al doilea include un Radeon 880M. Ambele dispun de un procesor neuronal AMD XDNA, care poate oferi 50 Tera Operațiuni Pe Secundă (TOPS) pentru sarcinile de inteligență artificială. În comparație, dispozitivele similare Copilot+ PC cu Windows 11 și procesoare Qualcomm oferă 45 TOPS.
Laptopul poate fi echipat cu 24 GB sau 32 GB de memorie LPDDR5X, produsă de Samsung. Unitatea pe care am primit-o pentru această recenzie dispune de 32 GB de memorie RAM, care funcționează la 7500 MHz. Spațiul de stocare este, de asemenea, generos, pornind de la 1 TB și ajungând până la 2 TB. Laptopul pe care îl testez are un SSD Micron 2400 MTFDKBA1T0QFM PCI Express 4.0 x4 NVMe cu o viteză maximă de până la 4.500 MB/s pentru operațiunile de citire a datelor și 3.600 MB/s pentru operațiunile de scriere.
Conectivitatea wireless și Bluetooth sunt asigurate de o placă de rețea MediaTek MT7925, care asigură compatibilitate cu Wi-Fi 7 și cu Bluetooth 5.4.
Echipat cu o baterie litiu-ion cu 4 celule, cu o putere de 78 de wați/oră, acest laptop promite până la 18 ore de utilizare cu o singură încărcare. Dar asta nu este tot - ASUS a adăugat și funcții de încărcare rapidă. Dacă ai nevoie de un impuls rapid, ar trebui să poți încărca Zenbook S 16 de la 1% la 60% în doar 49 de minute.
O caracteristică interesantă a lui ASUS Zenbook S 16 este că include un procesor de securitate Microsoft Pluton. Acesta lucrează în culise pentru a-ți proteja datele de autentificare, identitățile, datele personale și cheile de criptare.
Pentru cei care au nevoie de fiabilitate, ASUS subliniază cu mândrie că acest laptop îndeplinește standardul militar MIL-STD 810H pentru rezistență și durabilitate. Prin urmare, dacă lucrezi de acasă sau dacă te aventurezi în natură, Zenbook S 16 ar trebui să facă față provocării.
Acestea sunt principalele detalii despre designul și hardware-ul lui ASUS Zenbook S 16. După cum poți vedea, este clar că avem de-a face cu un laptop ultraportabil premium, care ar trebui să ofere performanțe de top și o experiență de utilizare fără probleme.
Dacă vrei și mai multe informații tehnice, îți recomand să vizitezi pagina de produs a laptopului ASUS Zenbook S 16 (UM5606). Și nu uita că, deși specificațiile sunt importante, acestea nu spun întreaga poveste. Continuă să citești această recenzie pentru a afla mai multe despre experiența de utilizare și despre performanțele reale ale lui ASUS Zenbook S 16 (2024).
Experiența de utilizare a laptopului ASUS Zenbook S 16 (2024)
De îndată ce pornești acest laptop, vei aprecia ecranul de 16 inchi, care are o rezoluție de 2880 x 1800 pixeli. Raportul său de aspect 16:10 este excelent pentru multitasking. Ai destul spațiu pe ecran pentru a scrie documente și prezentări în timp ce te documentezi pe web și poți, de asemenea, să fixezi până la patru ferestre una lângă alta.
Ecranul de pe ASUS Zenbook S 16 are aspecte pozitive și negative. Să începem cu lucrurile bune: ecranul OLED arată foarte bine. Culorile sunt vii, nuanțele de negru sunt profunde, iar imaginea are un aspect frumos și clar. Dacă achiziționezi versiunea cu ecran tactil, experiența de apăsare este fluentă și receptivă, ceea ce îți permite să fii productiv. Rata de refresh de 120 Hz este un alt avantaj și îți dă senzația de rapiditate.
Ca multe alte lucruri în viață, ecranul acestui laptop nu este perfect. Ecranul lucios este o problemă în condiții de lumină puternică: lipsa unui strat antireflex înseamnă multă strălucire dacă te afli lângă o fereastră sau folosești laptopul în aer liber. Acest lucru ar putea deranja, de exemplu, designerii sau fotografii care trebuie să vadă culorile cu acuratețe. De asemenea, deși luminozitatea ecranului este bună (400 de niți în mod normal, până la 500 cu HDR), alte laptopuri din această gamă pot fi mai luminoase. Este bun pentru majoritatea situațiilor, dar s-ar putea să aibă probleme în spații luminoase.
Ecranul modelului ASUS Zenbook S 16 (2024) este excelent pentru a viziona filme într-o cameră întunecată și pentru a-ți face treaba în birou, dar s-ar putea să te frustreze atunci când încerci să lucrezi afară într-o zi însorită. În general, este un ecran bun, având câteva particularități de care trebuie să ții cont.
Zenbook S 16 m-a surprins cu calitatea sa audio. Nu îți va înlocui sistemul stereo de acasă, dar este destul de impresionant pentru un laptop. Configurația cu șase difuzoare scoate un sunet puternic, plin de forță, cu un bas pe care îl poți simți. A trecut mult timp de când nu m-am mai bucurat să ascult muzică pe un laptop, dar acest Zenbook m-a făcut să ascult piesele mele preferate de la Dave Gahan, Nick Cave și Bryan Ferry. Chiar dacă sunetul se strecoară prin fantele laterale înguste de pe partea inferioară a laptopului, ASUS Zenbook S 16 oferă una dintre cele mai bune experiențe audio pe care le-am avut pe un laptop.
Configurația camerei web este standard - înregistrează video la 1080p la 30 fps și este poziționată deasupra ecranului, între două microfoane. Aceasta face o treabă bună la înregistrarea video în condiții de iluminare bună, dar nu te aștepta la calitatea video excelentă oferită de laptopurile echipate cu Qualcomm. Există un ușor decalaj atunci când apeși pe Record (Înregistrare) din aplicația Cameră, ceea ce poate fi enervant. O altă mică problemă: nu există capac fizic sau un comutator de pornire/oprire pentru persoanele preocupate de confidențialitate.
În ceea ce privește recunoașterea facială Windows Hello, aceasta există, dar nu este foarte precisă. Ca purtător de ochelari, a avut nevoie de o perioadă destul de lungă de învățare înainte de a mă putea recunoaște în mod constant. În cele din urmă, reușește, dar așteaptă-te la un grad de frustrare inițială.
ASUS Pen 2.0 contribuie în mod pozitiv la experiența Zenbook S 16, dacă nu te deranjează poziția fixă a ecranului. Este o plăcere să-l folosești - cursiv, precis și dispune de vârfuri de diferite mărimi pentru un plus de finețe în desenele tale. Configurarea acestuia este floare la ureche. Stiloul este asociat automat cu laptopul, iar Windows 11 funcționează bine cu acesta și îți permite să ajustezi modul de funcționare în funcție de stilul tău. Butonul de funcții de pe stilou este și el util. Cu un clic, poți să faci o captură de ecran, să treci la următorul slide din prezentarea ta, să mâzgălești notițe în OneNote sau să lansezi Microsoft Whiteboard. Desigur, ecranul nu este plan, ca cel al unei tablete, dar dacă îți place să faci schițe, să iei notițe sau preferi un stilou pentru anumite sarcini, acesta este un accesoriu grozav pentru trusa ta de instrumente tehnice. Nu încearcă să-ți transforme laptopul într-o tabletă pentru desen, dar îți oferă un plus de flexibilitate atunci când este nevoie. Singurul dezavantaj este că nu ai un loc unde să-l atașezi la laptop.
Stiloul se încarcă cu ajutorul unui cablu scurt USB Type C, care este livrat împreună cu acesta, și îl poți încărca complet în aproximativ 30 de minute. ASUS promite o autonomie de aproximativ 140 de ore de utilizare cu o singură încărcare.
Touchpadul Zenbook S 16 (2024) este o caracteristică remarcabilă. Este mare, solid și se potrivește cu raportul de aspect al ecranului. Suprafața de sticlă este netedă și plăcut de folosit. M-a impresionat cât de receptiv și de precis este acest touchpad. Gesturile multi-touch funcționează de minune, ceea ce face ca navigarea să fie floare la ureche. Dar iată un detaliu ingenios: glisează de-a lungul marginii din dreapta pentru a regla luminozitatea ecranului și de-a lungul marginii din stânga pentru a controla volumul. Este unul dintre acele mici detalii, de care nu-ți dai seama că ai nevoie până când nu-l mai ai. În general, touchpadul este superior celor pe care le găsești de obicei pe laptopuri. Nu este doar funcțional - face ca utilizarea lui Zenbook S 16 să fie mai plăcută.
Tastatura de pe Zenbook S 16 (2024) este simplă și elegantă. Nu există tastatură numerică, ceea ce ar putea enerva unele persoane, dar eu nu am o problemă cu asta. Acest lucru are ca efect taste mai mari, cu mai mult spațiu între ele - un avantaj în opinia mea. Este o tastatură cu membrană, cu o cursă a tastelor de 1,1 mm. Am folosit tastaturi de laptop mai bune, dar aceasta nu este deloc rea. Îți dă o senzație de rapiditate și este suficient de confortabilă pentru sesiuni lungi de tastare. Însă adevărata vedetă a spectacolului este iluminarea tastelor. ASUS a folosit leduri albe, ceea ce poate fi o rețetă pentru dezastru în cazul tastelor albe. Dar cumva, au nimerit-o aici. Tastele se aprind puternic, ceea ce face ca tastatura să fie ușor de văzut, indiferent dacă te joci până la miezul nopții sau dacă lucrezi în plină zi. Deși s-ar putea să nu câștige niciun premiu pentru „cea mai bună tastatură de laptop”, este bună și își face treaba cu ceva stil.
Dacă nu-l forțezi prea tare, vei aprecia cât de silențios este ASUS Zenbook S 16. Ventilatoarele sunt silențioase în majoritatea timpului, învârtindu-se doar atunci când faci ceva solicitant, precum rularea unui benchmark sau editarea unui videoclip. În ceea ce privește căldura, acest laptop se menține destul de rece. Chiar și atunci când rulează sarcini solicitante, punctul cel mai fierbinte pe care l-am găsit a fost chiar deasupra tastaturii, atingând 42,3°C. Este cald, dar nu la nivelul la care să te ardă la atingere.
Acesta este unul dintre cele mai silențioase și confortabile laptopuri cu Windows pe care le-am folosit pentru activități normale de calcul. Și toate acestea datorită sistemului de răcire cu cameră de vapori de la ASUS și hardware-ului AMD eficient, cu care este dotat.
ASUS Zenbook S 16 include conectivitate Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4. Este minunat să vedem progrese în acest domeniu, mai ales având în vedere că routerele cu Wi-Fi 7 sunt disponibile de ceva timp. Deși acesta este un aspect net pozitiv, scurtele mele teste au arătat că placa de rețea MediaTek nu este la fel de rapidă ca cele de la Qualcomm, de pe laptopurile cu Windows 11 bazate pe ARM. Să sperăm că performanța Wi-Fi se va îmbunătăți în viitoarele actualizări de drivere.
Până acum, totul este bine: Deși nu este perfectă, experiența mea de utilizare a lui ASUS Zenbook S 16 (UM5606) a fost în mare parte pozitivă, cu multe lucruri care m-au impresionat. În continuare, să vedem cum stau lucrurile pe partea de software:
Experiența software de pe ASUS Zenbook S 16
ASUS Zenbook S 16 (2024) poate avea preinstalat Windows 11 Home sau Pro. Unitatea pe care o analizez avea ediția Pro, versiunea 24H2, pe care Microsoft nu a finalizat-o încă. Asta deoarece ASUS, Microsoft și AMD au vrut ca acest laptop și alte dispozitive similare să aibă acces la unele dintre bunătățile pentru inteligența artificială integrate în această versiune de Windows. Deși motivația lor este pozitivă, utilizatorii nu vor beneficia de cea mai bună experiență software până la finalizarea versiunii 24H2, în cursul acestui an, și până la lansarea acesteia ca actualizare majoră de Windows 11 pentru toată lumea.
În funcție de locul de unde cumperi acest laptop și de ofertele disponibile, este posibil să ai preinstalată deja și o versiune de probă de 1 lună a Microsoft 365 sau un abonament pentru un an. Compania poate oferi, de asemenea, o licență Microsoft Office Home & Student 2021 în diferite piețe, în perioade precum sezonul de Back to School. Alături de Office, primești și alte câteva aplicații care te ajută să-ți personalizezi laptopul, hardware-ul său și cum funcționează:
- Dolby Access - te ajută să ajustezi setările audio și video Dolby. Funcționalitatea sa mi s-a părut destul de limitată.
- GlideX - poți folosi aplicația pentru a-ți conecta smartphone-ul la laptop ca un al doilea monitor, pentru a transfera fișiere între cele două dispozitive, pentru a prelua apeluri etc. Este o clonă de Link către telefon, iar majoritatea utilizatorilor ar trebui să o dezinstaleze.
- MyASUS - această aplicație este cu adevărat utilă, deoarece îți permite să-ți înregistrezi laptopul la ASUS, să-ți gestionezi garanția, să ai acces la opțiunile de asistență și să configurezi multe aspecte ale modului de funcționare al acestui laptop. De exemplu, poți folosi aplicația pentru a configura cum se încarcă bateria, pentru a seta cum funcționează ventilatoarele, pentru a activa o rată de refresh dinamică sau pentru a activa funcții care protejează ecranul OLED și minimizează potențiala ardere a pixelilor.
ASUS Zenbook S 16 are preinstalat Windows 11 versiunea 24H2, dar trebuie menționat faptul că această versiune nu este încă finalizată. Microsoft încă ajustează caracteristici și elimină probleme. În ciuda acestui fapt, experiența generală este destul de bună și nu există prea mult bloatware preinstalat. În ceea ce privește software-ul, lucrurile ar trebui să se îmbunătățească și mai mult spre sfârșitul anului 2024, când această versiune de Windows va primi ultimele îmbunătățiri. Pentru moment, funcțiile de inteligență artificială nu se ridică la înălțimea marilor promisiuni făcute de Microsoft pentru dispozitivele lor Copilot+ PC, deoarece nu sunt pregătite pentru prim-plan, cel puțin nu pe acest laptop.
Experiența Copilot+ PC
Zenbook S 16 (2024) este un laptop puternic, care îndeplinește și depășește cerințele pentru un Copilot+ PC, în ciuda faptului că ASUS nu comercializează acest laptop ca atare. Din păcate, îi lipsesc în mod ciudat unele dintre caracteristicile exclusive promise de Microsoft. Deși nu găsești Windows Studio Effects în Setările rapide sau Cocreator în Paint, ai acces la Image Creator (Creatorul de imagini) din Paint și la Subtitrări în direct. Această disparitate ciudată a caracteristicilor sugerează că Microsoft ar putea favoriza temporar dispozitivele Qualcomm. Situația se va îmbunătăți probabil după finalizarea versiunii 24H2 de Windows 11, la sfârșitul acestui an.
Experiențele Microsoft în ceea ce privește inteligența artificială din Windows 11 par lipsite de strălucire, mai ales având în vedere capacitățile hardware impresionante ale acestui laptop. De exemplu, aplicația Copilot a fost transformată într-o aplicație web, bazată pe browserul Microsoft Edge, pierzându-și integrarea strânsă cu Windows 11. Nu o mai poți folosi pentru a schimba setările din Windows 11 sau pentru a interacționa cu aplicațiile. Deși este, fără îndoială, mai inteligentă decât predecesoarea sa în ceea ce privește diversitatea sarcinilor pe care le poate efectua, în mod paradoxal, face mai puțin în unele privințe și nu îți mai dă senzația că este o aplicație integrată în Windows 11.
ASUS a inclus în pachet și aplicația sa bazată pe inteligență artificială, denumită StoryCube. Aceasta poate fi folosită la scanarea folderului Imagini și la utilizarea inteligenței artificiale pentru a crea albume cu amintiri din călătoriile tale și de la alte evenimente interesante. Aplicația nu este însă compatibilă cu spațiul personal de stocare în cloud OneDrive, pe care îl folosesc pentru a-mi salva toate fișierele. Din păcate, StoryCube nu oferă mult peste aplicația Fotografii, prezentă implicit în Windows 11.
Pentru cei interesați de versiunea cu ecran tactil a Zenbook S 16 cu ASUS Pen 2.0, absența temporară a funcției Cocreator din Paint ar putea fi dezamăgitoare. Această caracteristică le-ar fi permis utilizatorilor să își transforme schițele desenate cu stiloul în opere de artă, generate de AI, ceea ce ar fi adăugat o dimensiune interesantă procesului lor creativ. Din fericire, artiștii amatori pot instala AMUSE 2.0 Beta. Acesta este un produs gratuit de inteligență artificială generativă, care ajută artiștii să creeze tot felul de imagini și de desene bazate pe schițe și pe solicitări text.
În principiu, experiența de inteligență artificială oferită de Microsoft pare insuficientă la lansarea Zenbook S 16, nereușind să utilizeze pe deplin hardware-ul impresionant al laptopului. Există însă speranță la orizont. Pe măsură ce Microsoft finalizează versiunea 24H2 a Windows 11, problemele pe care le-am întâlnit vor fi probabil rezolvate, ceea ce va permite ca Zenbook S 16 să fie comercializat ca fiind un Copilot+ PC.
Încărcarea rapidă și autonomia bateriei
Folosesc un birou reglabil pentru a lucra în picioare, în loc să stau jos. De fiecare dată când mi-am ridicat biroul pentru a lucra în picioare, am observat că adaptorul de alimentare pentru ASUS Zenbook S 16 avea cablul de încărcare destul de scurt, ceea ce mă obliga să încarc laptopul doar când stăteam jos. Ar fi fost ideal să aibă încă 15 cm lungime pentru mai multă flexibilitate.
Lăsând la o parte această problemă minoră, autonomia bateriei de pe ASUS Zenbook S 16 (2024) este spectaculoasă, mai ales pentru un laptop x86 care rulează Windows. Deși producătorul promite până la 18 ore, acest lucru creează așteptări nerealiste dacă folosești o rată de refresh de 120 Hz. Cea mai bună autonomie este obținută folosind o rată de refresh de 60 Hz, iar durata a variat între 10 și 13 ore pentru mine, ceea ce este totuși impresionant.
Pentru o evaluare mai precisă, am folosit testul de autonomie din PCMark 10 și mi-am comparat rezultatele cu cele ale lui ASUS Vivobook S 15, un laptop concurent cu Windows 11, echipat cu un procesor ARM de la Qualcomm. Zenbook S 16 a rezistat 11 ore și 28 de minute, ceea ce este mai mult decât Vivobook S 15. Acesta este un rezultat excelent, care dovedește că AMD au evoluat semnificativ cu procesoarele Ryzen AI pentru laptopuri. Faptul că un laptop Windows bazat pe x86 poate depăși un concurent bazat pe ARM în ceea ce privește autonomia pe baterie este o dovadă a eficienței celor mai recente procesoare mobile de la AMD.
ASUS susține că Zenbook S 16 se poate încărca de la 1% la 60% în doar 49 de minute. Un aspect important de reținut este că viteza asta de încărcare se obține doar cu laptopul oprit. Dacă-l încarci în timp ce este pornit și-l utilizezi, laptopul are nevoie de 65 de minute pentru a ajunge la o încărcare de 60% și de 138 de minute pentru a se încărca complet. Deși rezonabil de rapizi, acești timpi de încărcare sunt totuși mai lenți. Vezi mai jos graficul încărcării măsurate de mine cu laptopul pornit.
Deși testele mele nu au confirmat afirmațiile ambițioase ale celor de la ASUS cu privire la autonomie, aceasta rămâne una impresionantă. AMD merită laude pentru procesoarele Ryzen AI, demonstrând o eficiență energetică remarcabilă. Producătorul de cipuri a făcut îmbunătățiri semnificative la optimizarea consumului de energie, ceea ce a avut ca rezultat un laptop ce oferă performanțe solide la capitolul baterie, care pot fi comparate cu laptopurile bazate pe ARM. Dacă prioritizezi autonomia pe baterie și vrei un laptop cu Windows 11, ASUS Zenbook S 16 este o alegere excelentă.
În continuare, dă pagina și vezi cum se descurcă ASUS Zenbook S 16 (UM5606) în benchmarkuri, cât de fierbinte devine procesorul său și câtă energie consumă.