Review ASUS Zenbook S 16: Elegant, modern și portabil

recenzie
Review ASUS Zenbook S 16: Elegant, modern și portabil
Rating

Performanțe în benchmarkuri

Este timpul să testez ASUS Zenbook S 16 (2024) cu ajutorul unor benchmarkuri. Îl voi compara cu două sisteme interesante: mini PC-ul ASUS NUC 14 PRO+ și laptopul ASUS Vivobook S 15 (S5507). NUC 14 PRO+ este mic dar puternic, folosind hardware de laptop propulsat de cel mai recent cip Intel Core Ultra 9 185H cu acceleratorul AI încorporat. Între timp, Vivobook S 15 folosește arhitectura ARM, în loc de x86, și este echipat cu un procesor Snapdragon X Elite X1E78100. Această combinație de dispozitive ar trebui să ne ofere o idee bună despre cum se descurcă AMD Ryzen 9 AI împotriva unuia dintre ultimele procesoare mobile Intel și împotriva inițiativei Qualcomm în domeniul laptopurilor cu Windows.

Reclamă

S-ar putea să ți se pară ciudată alegerea mea de a începe benchmarkurile cu BootRacer, un instrument care măsoară timpul de pornire pentru Windows. Dar ascultă-mă: o pornire lentă îți poate strica cheful de muncă atunci când ești nerăbdător să te apuci de treabă. În testele mele, ASUS Zenbook S 16 (UM5606) a arătat o mică întârziere în acest departament, având nevoie de aproximativ 22 de secunde pentru a încărca Windows 11. Asta este considerabil în urma lui ASUS Vivobook S 15, care ajunge rapid la linia de sosire, în doar 16 secunde.

Cât de repede încarcă ASUS Zenbook S 16 (2024) Windows 11

Cât de repede încarcă ASUS Zenbook S 16 (2024) Windows 11

În continuare, am pus la încercare inima lui ASUS Zenbook S 16 - procesorul AMD Ryzen AI 9 HX 370 - folosind CPU-Z. În benchmarkul Single Thread, acest procesor a zdrobit Snapdragon X Elite X1E78100, care se găsește în ASUS Vivobook S 15, cu un scor uriaș, de 684 de puncte. Asta înseamnă o creștere incredibilă de 75% față de cele 391 de puncte, obținute de Vivobook S 15. Când vine vorba de performanța brută pe un singur nucleu, procesorul Ryzen AI 9 HX 370 de pe Zenbook S 16 joacă în altă ligă.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în CPU-Z Single Thread

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în CPU-Z Single Thread

Situația s-a schimbat în testul CPU-Z Multi Thread, iar procesorul Qualcomm și-a arătat puterea, depășind AMD Ryzen AI 9 HX 370. Ca urmare, ASUS Vivobook S 15, echipat cu procesorul Snapdragon, a depășit ASUS Zenbook S 16 cu un procent remarcabil, de 13%.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în CPU-Z Multi Thread

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în CPU-Z Multi Thread

Trecând la Cinebench 2024, am rulat testul său de randare pe mai multe nuclee. Acest test este util, deoarece simulează scenarii reale, precum randarea 3D, editarea video și alte sarcini ce solicită mult procesorul și de care au adesea nevoie profesioniștii din domeniul creativ. Încă o dată, procesorul Snapdragon X Elite X1E78100 din ASUS Vivobook S 15 și-a demonstrat puterea, depășind cu 16% procesorul AMD Ryzen AI 9 HX 370 din Zenbook S 16.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în Cinebench 2024

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în Cinebench 2024

Având în vedere nebunia legată de inteligența artificială din acest an și statutul de Copilot+ PC al lui ASUS Zenbook S 16, nu am putut să nu testez funcțiile sale de inteligență artificială. De aceea, am apelat la Geekbench ML, un benchmark care pune dispozitivele la încercare cu sarcini de machine learning. Rezultatele au fost de-a dreptul uluitoare. Unitatea de procesare neurală (NPU) din ASUS Zenbook S 16 a spulberat concurența, cu un scor de 6001 puncte. Pentru o perspectivă mai clară, aceasta a depășit ASUS Vivobook S 15 cu un procent incredibil de 162%.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în GeekBench ML

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în GeekBench ML

Aplicațiile nu sunt doar teritoriul smartphone-urilor - ele sunt esențiale și pentru productivitatea laptopurilor. Pentru a vedea performanța aplicațiilor de pe ASUS Zenbook S 16, am apelat la PCMark 10. Din păcate, acest benchmark nu este compatibil cu ARM, așa că ASUS Vivobook S 15 a trebuit să stea deoparte. Zenbook S 16 a obținut 7367 de puncte și a depășit NUC 14 PRO+ cu un procent de 6%.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în PCMark 10

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în PCMark 10

Din fericire, PCMark 10 oferă un test compatibil cu ARM, numit PCMark 10 Applications. Am rulat acest test pe ambele laptopuri, iar ASUS Zenbook S 16 a ieșit în față, depășind ASUS Vivobook S 15 cu 7%. Acest rezultat confirmă faptul că Zenbook S 16 este foarte puternic atunci când vine vorba de rularea aplicațiilor de productivitate de zi cu zi. Fie că faci calcule în Excel, creezi prezentări în PowerPoint sau colaborezi în Teams, acest laptop are forța necesară pentru a face lucrurile să funcționeze fără probleme.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în PCMark 10 Applications

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în PCMark 10 Applications

Deși giganții din domeniul tehnologiei, precum Microsoft, vorbesc despre faptul că inteligența artificială rezolvă totul, să recunoaștem că browserul nostru web este în continuare instrumentul principal din viața noastră digitală. De aceea, este esențial să avem un laptop care poate parcurge rapid paginile web. Am pornit testul JetStream 2 în Google Chrome pentru a testa asta.

Reclamă

ASUS Zenbook S 16 nu a dezamăgit. A ieșit pe primul loc în comparația mea și a demonstrat că poate reda pagini web cu mare ușurință. Navigarea rapidă pe web împreună cu performanțe de top ale inteligenței artificiale? După părerea mea, este greu să depășești această combinație. Poți să le ai pe toate în acest caz: să navighezi pe internet și să-ți faci treaba, în timp ce ai la îndemână puterea celei mai noi inteligențe artificiale atunci când ai nevoie de ea.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în JetStream 2

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în JetStream 2

Nu m-am putut abține și am testat ASUS Zenbook S 16 în jocuri, chiar dacă nu este făcut pentru asta. Așadar, am rulat benchmarkul 3DMark Time Spy. Rezultatele? Zenbook S 16 și-a arătat puterea, depășind Vivobook S 15 cu 60%, cu un scor de 2920 de puncte. Aceasta este o victorie solidă pentru jocurile casual. Deși rezultatele sunt pozitive, grafica integrată de la Intel îi dă bătăi de cap lui AMD Radeon. AMD ar trebui să evolueze la capitolul grafică integrată pentru a-și păstra avantajul în jocurile casual.

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în 3DMark Time Spy

ASUS Zenbook S 16 - Rezultate în 3DMark Time Spy

Acum că avem o idee destul de clară despre performanțele oferite de acest laptop, să vedem cât de fierbinte devine procesorul AMD Ryzen AI 9 HX 370 atunci când este solicitat la maximum timp de câteva minute. Procesorul nu s-a încălzit, ajungând la o temperatură maximă de doar 63 de grade Celsius. Acest nivel este extrem de scăzut și reprezintă o dovadă atât a designului eficient al cipurilor AMD, cât și a sistemului de răcire inclus de ASUS în Zenbook S 16.

Temperatura maximă a procesorului la care am ajuns pe acest laptop

Temperatura maximă a procesorului la care am ajuns pe acest laptop

Pentru ultimul benchmark, am măsurat consumul de energie al lui ASUS Zenbook S 16 (UM5606) în timpul jocurilor. Rezultatele au fost impresionante: laptopul a consumat doar 36 de wați, semnificativ mai puțin decât sistemele cu care l-am comparat. O astfel de eficiență este o dovadă a designului excelent al procesorului AMD. Cei de la AMD au reușit să ajungă un echilibru grozav între performanță și consumul de energie - o performanță care a fost dificil de obținut pe laptopurile care folosesc arhitectura x86.

Reclamă

Implicațiile acestui consum redus de energie sunt remarcabile: autonomie extinsă a bateriei, emisii reduse de căldură, funcționare silențioasă și costuri mai mici la consumul de energie electrică. ASUS Zenbook S 16 este una dintre cele mai bune alegeri disponibile pentru utilizatorii care prioritizează portabilitatea și eficiența, fără a sacrifica performanța.

ASUS Zenbook S 16 este foarte eficient din punct de vedere energetic

ASUS Zenbook S 16 este foarte eficient din punct de vedere energetic

Uf! Am testat ASUS Zenbook S 16 folosind foarte multe benchmarkuri. Crede-mă, am făcut și mai multe teste, dar te voi scuti de diagramele și graficele nesfârșite, ca să nu te oprești din a citi această recenzie înainte de final.😉

Deci, care este verdictul? Deși Zenbook S 16 nu este întotdeauna campion la categoria grea, acest laptop strălucește în multe domenii cheie: este eficient din punct de vedere energetic, nu se încinge când este solicitat intens, rulează cu ușurință aplicațiile de productivitate, navighează pe internet la viteza fulgerului și este foarte puternic când vine vorba de rularea sarcinilor de lucru bazate pe inteligență artificială. Pe scurt, Zenbook S 16 se comportă ca un atlet echilibrat, care poate că nu câștigă toate probele, dar are constant performanțe ridicate la toate capitolele.

Mai este ceva ce ai vrea să știi?

Îți mulțumesc că ai citit această recenzie pentru ASUS Zenbook S 16 (2024). Sper ca datele din teste și informațiile despre experiența de utilizare incluse să se dovedească utile în procesul tău decizional. Dacă ai întrebări, te rog să le adresezi folosind comentariile de mai jos. Dacă această recenzie ți s-a părut utilă, gândește-te să le-o trimiți și altora prin WhatsApp, rețelele de socializare sau orice altă platformă. Pe internetul aglomerat de astăzi, asta poate ajuta conținutul de calitate să ajungă la cei care au nevoie de el. Îți mulțumesc!🙂

Descoperă: Productivitate Hardware Recenzii Recomandate Windows