Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS ZenFone 3 Max 5.5
Diferența cea mai ușor de observat între ASUS ZenFone 3 Max 5.5 și ASUS ZenFone 3 Max este faptul că primul are un ecran mai mare. Nu este doar mai mare, ci are și o rezoluție mai ridicată. ZenFone 3 Max 5.5 are un ecran de 5,5 inci și o rezoluție Full HD de 1920 pe 1080 de pixeli. Ecranul folosește tehnologia IPS și asta îl ajută să ofere unghiuri de vizualizare largi și o reproducere a culorilor bună, deși nu la fel de bună ca cea pe care o ai pe un ecran de tip AMOLED. De asemenea, am aflat că luminozitatea ecranului este destul de ridicată și asta face ca ecranul să poată fi citit chiar și în condiții de lumină strălucitoare.
Deși este ceva mai mare decât un smartphone obișnuit, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 stă bine într-o mână cu dimensiuni medii. De asemenea, este destul de mic și de subțire pentru a încăpea într-un buzunar. Singurul neajuns din punct de vedere al transportării lui este faptul că pentru unii oameni s-ar putea să fie mai greu decât se așteptau. Totuși, luând în considerare bateria mare din interiorul lui și faptul că are un corp metalic, credem că ASUS a făcut o treabă foarte bună la a păstra greutatea acestui smartphone la un nivel relativ mic, de 175 de grame.
Din punct de vedere al vitezei și al performanțelor, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 a reușit să ne îndeplinească nevoile de zi cu zi. Sigur, nu are cel mai bun procesor din lume, ori multă memorie RAM. Totuși, procesorul cu opt nuclee și cei 3 GO de RAM LPDDR3 sunt destul pentru a oferi o experiență de utilizare bună la navigarea pe internet, folosirea aplicațiilor precum Facebook sau multitasking în general.
ASUS ZenFone 3 Max 5.5 oferă și viteze decente pentru transferul de date prin 4G. Vitezele de internet mobil sunt OK, dar ne-am fi dorit ca semnalul să fie mai stabil. Asta poate să aibă legătură și cu operatorul nostru mobil (Digi Mobil) mai mult decât are cu telefonul în sine. Din punct de vedere al apelurilor telefonice, putem afirma că am avut parte de conversații de calitate bună pe ASUS ZenFone 3 Max 5.5, iar volumul a fost înalt. Totuși, ne-am fi dorit un sunet mai distinct, mai apropiat de vocile reale ale interlocutorilor.
Ecranul de pe ASUS ZenFone 3 Max 5.5 este OK pentru a viziona un film sau un clip pe YouTube, dar difuzorul nu este. Dacă vrei să te uiți la un film sau să asculți muzică, folosește o pereche de căști. Difuzorul nu are bași, iar sunetele sunt cam înalte. Lucrul bun la el este că nu distorsionează mult sunetul nici măcar la volum maxim.
Te poți juca pe ASUS ZenFone 3 Max 5.5 dar nu te aștepta la o experiență extraordinară. Cipul video poate să ruleze jocuri dar calitatea video va fi destul de joasă și numărul de cadre pe secundă va fi la limita minimă.
Unul dintre aspectele de marketing cele mai importante la acest smartphone este bateria sa mare. Cu o capacitate de 4100 mAh, îți poate ține smartphone-ul în funcțiune pentru două zile consecutive. Doar dacă te joci multe jocuri va trebui să îl încarci zilnic.
În activitățile normale de zi cu zi, precum navigarea pe internet sau derulare paginilor Facebook, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 se comportă admirabil. De asemenea, ne place calitatea ecranului care arată bine și este utilizabil chiar și în lumina soarelui. De asemenea, suntem mulțumiți de autonomia pe care o ai datorită bateriei mari. Totuși, ne-am fi dorit un cip video mai bun și un difuzor mai de calitate.
Experiența de utilizare a camerei de pe ASUS ZenFone 3 Max 5.5
ASUS ZenFone 3 Max 5.5 oferă o cameră principală mai bună decât a fratelui său mai mic. Are un senzor de 16 megapixeli, autofocus laser și un bliț Dual LED. Fotografiile pe care le-am realizat cu el afară, în condiții bune de iluminare, sunt de calitate bună, cu o reproducere bună a culorilor și un contrast decent. În fotografiile de noapte, calitatea nu este grozavă, dar ne așteptam la asta. Fotografiile nocturne sunt de multe ori neclare și pixelate, dar cu puțină atenție și poate cu un tripod, poți să obții rezultate decente. Poți să te uiți la imaginile din galeria de mai jos pentru a îți face o idee mai bună despre ce poate să îți ofere camera de pe ASUS ZenFone 3 Max 5.5.
Din punct de vedere al înregistrărilor video, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 poate să înregistreze clipuri la o rezoluție maximă de 1920x1080 de pixeli. Din păcate, smartphone-ul nu poate să stabilizeze imaginea și asta înseamnă clipuri video tremurate, cu excepția cazului în care le înregistrezi stând nemișcat.
Iată un exemplu cu un video pe care l-am făcut cu un tren în mișcare, în care poți să vezi cum se comportă smartphone-ul atunci când înregistrează obiecte mobile.
Iată și o panoramă în care poți să vezi cum se descurcă smartphone-ul în cazul clipurilor video cu puțină mișcare.
ASUS ZenFone 3 Max 5.5 oferă o experiență bună de utilizare a camerei la fotografiere precum și la înregistrarea de clipuri video. Rezultatele nu sunt întotdeauna extraordinare dar sunt mai bune decât cele pe care le obții în general de la alte smartphone-uri cu prețuri similare.
Android 7.1.1 Nougat, ASUS ZenUI și aplicațiile preinstalate
ASUS ZenFone 3 Max 5.5 vine cu versiunea 7.1.1 de Android, ce poartă și numele de Nougat. Compania a modificat interfața de utilizare implicită și a adăugat câteva caracteristici noi, în ceea ce ea numește ASUS ZenUI. Printre caracteristicile cheie ale ZenUI, vrem să menționăm abilitatea de a crea foldere de aplicații în interiorul sertarului de aplicații, capacitatea de a descărca și utiliza teme, precum și opțiunea de a crește sensibilitatea la atingere atunci când folosești mănuși (utilă mai ales iarna).
Pe lângă aplicațiile implicite din sistemul de operare Android, ASUS a inclus și o serie de aplicații pe care compania le consideră utile. Iată care sunt aplicațiile preinstalate pe ASUS ZenFone 3 Max 5.5:
- Amazon Kindle - o aplicație pentru citit cărți electronice, cu care poți și să cumperi cărți de pe Amazon.
- Do It Later - te ajută să îți creezi și să îți organizezi sarcinile zilnice, precum și să setezi mementouri, să iei notițe și așa mai departe.
- Facebook - aplicația oficială a celei mai populare rețele sociale de pe Terra.
- File Manager - o aplicație pe care o poți folosi pentru a vedea și a gestiona fișierele aflate pe smartphone-ul tău.
- FM Radio - îl poți folosi pentru a asculta posturile tale preferate de radio. Trebuie să conectezi o pereche de căști la telefon, deoarece ele acționează ca antenă radio.
- Gallery - cu ea, poți să navighezi și să îți admiri fotografiile și clipurile video.
- Instagram - aplicația mobilă a rețelei populare de partajare de fotografii și clipuri video.
- Laser Ruler - o aplicație care folosește senzorul laser de autofocus de pe smartphone, pentru a măsura distanțe mici.
- MiniMovie - o aplicație utilă dacă vrei să creezi filmulețe sau prezentări folosind fotografiile de pe smartphone-ul tău.
- Mobile Manager - acționează ca un punct central pentru diferite sarcini de întreținere ale sistemului. Îți oferă o vedere de ansamblu rapidă asupra utilizării bateriei și memoriei, precum și acces rapid la modurile de economisire pentru baterie, detalii despre utilizarea datelor mobile, aplicațiile care au voie să afișeze notificări și așa mai departe. De asemenea, include și un antivirus bazat pe Avast.
- Need for Speed No Limits - un joc de curse auto care arată bine și este distractiv, cel puțin pentru o vreme.
- PhotoCollage - o poți folosi pentru a crea colaje foto. Dacă îți plac colajele, s-ar putea să îți placă această aplicație.
- Puffin - este un browser web care, spre deosebire de Google Chrome, suportă și Adobe Flash. Poate fi o idee bună să îl păstrezi instalat dacă tot mai vizitezi saituri web care se bazează pe vechiul plugin Adobe Flash.
- Quick Memo - o aplicație foarte simplă pentru realizarea de notițe rapide.
- Service Center - îți oferă acces permanent la serviciile de suport tehnic de la ASUS.
- SimCity - un joc în care poți controla viețile altora. 🙂
- Sound Recorder - o aplicație simplă care folosește microfonul smartphone-ului pentru a înregistra sunete.
- Splendid - îți dă posibilitatea de a personaliza setările ecranului smartphone-ului.
- Themes - un portal unde poți să vezi, să descarci, să instalezi și să aplici diverse teme pentru interfața de utilizare ZenUI.
- Weather - o aplicație care îți arată prognoza meteo, pe baza datelor de la AccuWeather.
- WebStorage - un serviciu de stocare în cloud de la ASUS care îți oferă 5 GO de spațiu gratuit.
- ZenCircle - o rețea socială pentru utilizatorii de ZenFone-uri care se bazează pe partajare de clipuri create cu aceste smartphone-uri.
- ZenTalk - un forum dedicat tuturor proprietarilor de ZenFone-uri.
- ZenUI FAQ - o aplicație de servicii clienți care îți oferă asistență și răspunsuri la întreăbrile frecvente legate de dispozitivul tău.
Smartphone-ul ASUS Zenfone 3 Max 5.5 vine cu Android 7.1.1 Nougat, o versiune modernă a sistemului de operare. Deși ne place interfața de utilizare ASUS ZenUI, am fi apreciat dacă ASUS nu ar fi preinstalat atât de multe aplicații.
Performanțe în testele sintetice
Acum știm că ASUS ZenFone 3 Max 5.5 (ZC553KL) este mai puternic decât ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL). Însă, pentru mai multă exactitate, am rulat și o serie de benchmark-uri. În continuare, poți vedea ce rezultate am obținut și le poți folosi pentru a compara ASUS ZenFone 3 Max 5.5 cu ASUS ZenFone 3 Max și cu orice alte smartphone-uri.
Prima aplicație de benchmark pe care am folosit-o este Vellamo. Am început cu seria de teste numită Multicore. Acestea arată cât de bun este procesorul atunci când trebuie să ruleze multiple fire de execuție sau, cu alte cuvinte, atunci când trebuie să facă mai multe lucruri în același timp. Procesorul pe 64 de biți cu opt nuclee Qualcomm Snapdragon 430 de pe acest smartphone a reușit să obțină 1704 de puncte. Acest rezultat este apropiat de cel al unui Motorola Nexus 6 și este cu 19% mai bun decât cel al lui ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL).
Apoi, am rulat testele Vellamo Metal, care măsoară performanța procesorului atunci când rulează un singur fir de execuție. Ele arată cum se comportă procesorul atunci când rulează aplicații care nu știu să folosească mai multe nuclee ale procesorului sau atunci când performanțe per nucleu este importantă, ca în cazul jocurilor. Smartphone-ul ASUS ZenFone 3 Max 5.5 a obținut 1219 puncte, acesta fiind un rezultat similar cu cel al unui LG Nexus 5. De asemenea, este un rezultat cu 32% mai bun decât cel al lui ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL). Este o diferență impresionantă.
Mai departe, am trecut la a verifica felul în care se comportă ASUS ZenFone 3 Max 5.5 în cazul jocurilor. Pentru asta, am folosit aplicația GFXBench GL Benchmark. Am rulat testele numite 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, și 1080p T-Rex Offscreen. Am folosit doar testele 1080p deoarece sunt rulate folosind aceeași rezoluție Full HD 1080p, iar asta înseamnă că este mai ușor să compari performanțele smartphone-ului cu alte dispozitive, indiferent de dimensiuni și rezoluție.
În testul 1080p Car Chase Offscreen, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 a reușit să randeze 148,9 cadre, un rezultat aproape identic cu cel al lui Huawei P10 Lite și apropiat de cel al unui ASUS Zenfone 2 Laser.
În testul 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 a randat 285,6 cadre. Este un rezultat slab, similar cu cel al lui Huawei P10 Lite, dar dublu față de ce poate să ofere ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL).
În cel de-al treilea și ultimul test video pe care l-am rulat, 1080p T-Rex Offscreen, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 a randat 921 de cadre. Acest test arată cum se descurcă smartphone-ul când rulează jocuri mai vechi. Și în acest caz, ASUS ZenFone 3 Max 5.5 se descurcă mult mai bine decât predecesorul lui. Este aproape de un Motorola Nexus 6 și de trei ori mai bun decât ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL).
Deși ASUS ZenFone 3 Max 5.5 nu este un smartphone pe care noi l-am recomanda gamerilor, el este totuși mai bun decât predecesorul său, ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL). Va rula jocuri dar nu la o calitate video bună sau cu un număr mare de cadre pe secundă.
Hai să trecem la scenarii de utilizare mai comune: am testat și performanța oferită de ASUS ZenFone 3 Max 5.5 la navigarea pe internet. Pentru asta, am folosit din nou Vellamo cu testele sale pentru Browser. Smartphone-ul a obținut un scor de 2400 de puncte, ceea ce îl face cu 26% mai rapid decât ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL). Încă o dată, vedem o diferență mare.
Deși acoperirea mobilă nu este extraordinară în zona noastră, am vrut să vedem cum se descurcă ASUS ZenFone 3 Max 5.5 și în cazul vitezei și stabilității 4G. Măsurătorile pe care le-am făcut cu aplicația Speedtest arată că acest smartphone poate să obțină viteze mai rapide decât alte dispozitive similare, dar ele nu sunt constante.
La final, am testat și durata de funcționare a bateriei, deoarece ea reprezintă poate cea mai importantă caracteristică la ASUS ZenFone 3 Max 5.5. Pentru a vedea ce poate să facă bateria de 4100 de mAh, am folosit o aplicație numită PCMark. În testele sale Work 2.0 battery life, ASUS Zenfone 3 Max 5.5 a reușit să reziste timp de 10 ore și 37 de minute. Este un rezultat foarte bun, care confirmă faptul că acest bateria acestui smarthpone poate să te țină vreme îndelungată dacă nu rulezi aplicații cu cerințe mari pe el.
Benchmark-urile arată că ASUS ZenFone 3 Max 5.5 poate să îndeplinească orice sarcină și se descurcă destul de bine în multitasking. Nu iese în evidență în cazul jocurilor, dar cel puțin le poate rula. Deși autonomia pe care o obții de la bateria sa este puțin mai mică decât în cazul lui ASUS ZenFone 3 Max (ZC520TL), ecranul său este mai mare și performanțele sunt mult mai bune pe ZenFone 3 Max 5.5.
Care este părerea ta despre ASUS ZenFone 3 Max 5.5?
Acum știi ce are de oferit ASUS ZenFone 3 Max 5.5 și ce părere avem noi despre el. Nouă ne place mult mai mult decât predecesorul lui. La finalul acestui review, am vrea să știm și opinia ta: Îți place această revizie făcută de ASUS? Ce crezi despre noul ASUS ZenFone 3 Max 5.5?