Review ASUS ZenFone 4: Un sistem de camere dual pe un smartphone mid-range!

recenzie
Review ASUS ZenFone 4: Un sistem de camere dual pe un smartphone mid-range!
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS Zenfone 4

ASUS ZenFone 4 se descurcă admirabil în cazul apelurilor telefonice. Sunetul în conversații este curat și are un nivel înalt de claritate, atât atunci când ești conectat la rețele 4G cât și când ești conectat la 2G sau 3G. Nu am avut probleme în a înțelege oamenii cu care am vorbit și nici ei pe noi. De asemenea, recepția semnalului este bună: nu am observat ca telefonul să piardă conexiunea, deși l-am folosit într-o regiune muntoasă unde acoperirea mobilă nu este extraordinară.

Reclamă

ASUS ZenFone 4 este un dispozitiv bun pentru vizionarea de filme sau pentru ascultat muzică. Difuzorul nu este foarte puternic dar sunetul pe care îl oferă este clar și fără distorsiuni, chiar și la volum maxim. Experiența audio este, desigur, la un alt nivel, dacă îți conectezi și folosești o pereche de căști. Cele pe care le primești în cutia smartphone-ului sunt de calitate bună. De asemenea, ASUS ZenFone 4 poate fi configurat să folosească DTS (Digital Theater System), o tehnologie care transformă sunetul într-o experiență surround. Este util mai ales atunci când te uiți la filme pe smartphone.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Ecranul de pe ASUS ZenFone 4 este luminos și culorile sale sunt vii. Nu am avut niciun fel de probleme în a înțelege ce era afișat pe ecran chiar dacă am folosit smartphone-ul afară, în lumina zilei. Rezoluția și dimensiunea ecranului sunt și ele bine echilibrate, iar cei 410 ppi sunt o valoare mare, destul pentru a face fonturile și liniile să fie fine și frumoase.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Procesorul cu opt nuclee și cei 4 gigaocteți de RAM sunt mai mult decât destul pentru a oferi sistemului de operare și aplicațiilor puterea de care au nevoie. Totul rulează bine și se deschide rapid pe ASUS ZenFone 4, iar multitasking-ul se face ușor. De asemenea, este un smartphone bun pentru gaming, dacă vrei să te distrezi. Cipul grafic este destul de puternic pentru a îți oferi un număr de cadre pe secundă bun la setări de calitate normale sau chiar ridicate, în toate jocurile pe care le joci.

ASUS ZenFone 4 își obține autonomia de la o baterie nedetașabilă de 3300 mAh care este destul pentru a te ajuta să treci peste o zi întreagă de utilizare. Dacă îți folosești smartphone-ul destul de puțin, poți să îl încarci chiar și abia după o zi și jumătate. În caz opus, la utilizare intensivă, este posibil să fie nevoie să îl încarci și de două ori pe zi. Gaming-ul duce de obicei la această problemă de a încărca telefonul de două ori într-o zi.

Folosirea smartphone-ului ASUS ZenFone 4 este o experiență plăcută. Apelurile telefonice sunt de calitate bună, sistemul de operare și aplicațiile răspund repede, multitasking-ul este și el rapid, iar gaming-ul este o experiență satisfăcătoare. Per total, credem că îți va plăcea acest smartphone în utilizarea de zi cu zi.

Experiența de utilizare a camerelor foto de pe ASUS ZenFone 4

Un lucru care diferențiază ASUS ZenFone 4 de multe alte smartphone-uri mid-range, este faptul că are un set de camere duale pe spatele său. Camera principală are 12 megapixeli, iar cea secundară are 8 megapixeli. Smartphone-ul folosește un senzor de imagine Sony IMX362 și prima cameră are o diafragmă f/1.8, lentilă cu 6 elemente, unghi de vizualizare de 83 de grade, PDAF (Phase Detection Auto Focus), stabilizare optică a imaginii pe 4 axe și bliț cu led. Camera secundară de pe spatele telefonului are un unghi de vizualizare mai larg, de 120 de grade, și poate să fie utilă dacă vrei să faci fotografii cu grupuri mari de oameni, de exemplu.

În general, ne-a plăcut cum fac fotografii camerele principale. Smartphone-ul este rapid la focus și la fotografiere. Rezultatele sunt majoritatea de calitate bună. Fotografiile au culori frumoase, luminozitate și contrast bun, și nu sunt suprasaturate sau cu mult zgomot de imagine. Singurul lucru unde stă prost, dar majoritatea smartphone-urilor au aceeași problemă, este fotografia în mediile cu lumină slabă. În astfel de medii, cum este cazul în timpul nopții de exemplu, camera principală face focus greșit uneori, iar fotografiile pe care le realizează pot fi excesiv de zgomotoase. De asemenea, camera principală secundară, cea cu unghi larg, nu este utilizabilă în lumină slabă. Dacă vrei să o folosești totuși în astfel de condiții, smartphone-ul îți spune că trebuie să comuți la camera principală.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Totuși, per total, fotografiile pe care le faci cu ASUS ZenFone 4 sunt destul de bune și în general peste cele pe care le-am obținut de la Motorola Moto Z2 Play de exemplu, care este un smartphone cu un preț similar.

Camera frontală are 8 megapixeli, o diafragmă f/2.0 și un unghi de 84 de grade. Face selfie-uri bune dacă lumina este bună și face o treabă foarte bună dacă îți plac efectele de înfrumusețare.

În galeria de mai jos poți să vezi o serie de fotografii pe care le-am surprins cu ASUS ZenFone 4. Sunt fotografii pe care le-am făcut afară dar și în interior; fotografii în lumină naturală și realizate în întuneric, câteva selfie-uri și câteva fotografii macro.

Smartphone-ul poate să înregistreze clipuri video în 4K, la o rezoluție maximă de 3840 cu 2160 de pixeli și 30 fps. De asemenea, oferă stabilizare electronică a imaginii. Dacă vrei să vezi cât de bun este ASUS ZenFone 4 la înregistrarea de clipuri video cu mișcare, iată un exemplu:

De asemenea, am folosit ASUS ZenFone 4 pentru a înregistra o panoramă. Acest video îți dă o idee despre cât de bun este telefonul la înregistrarea de clipuri video statice, cu mișcare puțină.

ASUS ZenFone 4 realizează fotografii frumoase atunci când lumina suficientă. Fotografiile au culori bune și un contrast bun. Acestea nu dau impresia de post-procesare excesivă. Camera duală secundară este potrivită când vrei să faci fotografii cu unghi larg ca atunci când vrei să faci o poză cu toată lumea de la masă, de exemplu. ASUS ZenFone 4 are probleme atunci când vorbim despre fotografii în lumină slabă, ele suferind de zgomot de imagine excesiv. Smartphone-ul face o treabă bună și în cazul înregistrării de clipuri video, iar stabilizarea electronică ajută la eliminarea tremuratului. Per total, performanța foto și video pe care o primești de la ASUS ZenFone 4 este peste ce îți oferă majoritatea smartphone-urilor mid-range.

Android 7 Nougat, ASUS ZenUI și aplicațiile preinstalate

Sistemul de operare care rulează pe ASUS ZenFone 4 este Android 7.1.1 Nougat. Peste interfața de utilizare implicită oferită de Android, ASUS a adăugat și propria interfață ASUS ZenUI, care acum a ajuns la versiunea numărul 4. Aceasta arată bine și principalele schimbări pe care le aduce experienței implicite din Android sunt legate de modul în care sunt organizate setările și de opțiunile suplimentare de personalizare pe care le oferă. Cel mai bun lucru este sistemul de teme care îți dă posibilitatea să schimbi modul în care arată interfața, fundaluri, fonturi, iconițe și altele, cu doar câteva apăsări. Majoritatea temelor sunt gratuite dar unele dintre ele sunt și contra cost.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Un lucru care ne-a impresionat la ASUS ZenFone 4 este faptul că pare să fie primul smartphone ASUS care nu include o mulțime de bloatware, iar acest lucru este un aspect pozitiv important. Iată lista de aplicații care vin preinstalate pe ASUS ZenFone 4, pe lângă cele implicite din Android:

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL
  • File Manager - o aplicație cu care poți să vezi și să gestionezi fișierele aflate pe ASUS ZenFone 4. Toată lumea are nevoie de un manager de fișiere pe smartphone, așa că acesta este o alegere la fel de bună ca oricare alta.

  • Gallery - o aplicație cu care poți să răsfoiești și să deschizi fotografiile și clipurile video pe care le faci cu ASUS ZenFone 4. Noi preferăm Google Photos.

  • Instagram - aplicația mobilă a rețelei sociale de partajare de fotografii, video.

  • Messenger - aplicația mobilă de la Facebook cu care poți să te conectezi și să vorbești cu prietenii tăi de pe Facebook.

  • Mobile Manager - o aplicație care are rolul de a fi punctul central pentru diverse sarcini administrative. Îți dă o imagine rapidă pentru cum este utilizată bateria și memoria, precum și acces la modurile de economisire energie, detalii despre utilizarea datelor, aplicațiile care au voie să afișeze notificări și așa mai departe.

  • Selfie Master - îți dă opțiunea de a face selfie-uri la care poți să adaugi efecte de înfrumusețare, precum și să creezi colaje sau prezentări cu fotografiile tale.

  • Sound Recorder - o aplicație simplă care folosește microfonul smartphone-ului pentru a înregistra sunet.

  • Themes - un portal unde poți să vezi, să descarci, să instalezi și să aplici diverse teme pentru interfața de utilizare ZenUI. Cum am spus și mai devreme, nouă ne plac aceste teme și, din punct de vedere al înfrumusețării sistemului, merită folosite.

  • Weather - o aplicație care îți oferă prognoza meteo.

  • WebStorage - un serviciu cloud de la ASUS care îți oferă 5 GO de spațiu de stocare gratuit.

ASUS ZenFone 4 vine cu Android 7 Nougat și ASUS ZenUI 4. Interfața de utilizare arată bine și opțiunile de personalizare pe care le primești de la ZenUI 4 sunt utile. Am apreciat în special faptul că ASUS a decis să nu mai preinstaleze atât de mult bloatware pe smartphone-urile lor. Există puține aplicații preinstalate pe ZenFone 4, iar unele dintre ele sunt cu adevărat utile pentru utilizatorii lor.

Reclamă

Performanțe în testele sintetice

Sunt oare specificațiile hardware și impresiile personale destul pentru a îți face o idee despre cât de rapid este un dispozitiv la a își face treaba? Cel mai probabil nu și de aceea este întotdeauna mai bine să ai niște măsurători obiective pentru viteză. Iată care sunt rezultatele pe care le-am obținut când am rulat benchmark-urile pe ASUS ZenFone 4:

Primul lucru pe care l-am testat a fost performanța procesorului octa-core la 2,2 GHz din acest smartphone. Pentru a face acest lucru, am rulat câteva teste cu o aplicație de benchmark numită Vellamo. Primul test pe care l-am rulat a fost Vellamo Multicore, care măsoară viteza procesorului atunci când rulezi mai multe sarcini simultan. ASUS zenFone 4 a obținut 2285 de puncte, un scor care este, din păcate, nu foarte impresionant. Este ceva mai slab decât scorul obținut de predecesorul său, ASUS ZenFone 3 și este mai puțin decât scorul obținut de Huawei P10 lite, un telefon cu un preț mult mai accesibil. Totuși, este un scor un pic mai mare decât cel pe care îl obții pe un Motorola Moto Z2 Play de exemplu.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Următoarele teste de benchmark pe care le-am rulat au fost gândite pentru a evalua performanțele procesorului, dar de această dată ele măsoară viteza sa în sarcinile pe un singur fir de execuție, atunci când este utilizat doar un nucleu. ASUS ZenFone 4 a obținut 1563 de puncte. Încă o dată, acesta nu este un rezultat impresionant, dar este un scor bun oricum. Este un scor aproape identic cu cel al fratelui său mai mare, ASUS ZenFone 3. Motorola Moto Z2 Play și mai accesibilul Huawei P10 lite au obținut și ele scoruri similare în acest benchmark.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Apoi am început testele de gaming, pentru care am folosit aplicația GFXBench GL Benchmark. Am înregistrat rezultatele măsurate în testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am folosit doar testele standardizate la 1080p deoarece rezultatele lor pot fi comparate cu cele ale altor smartphone-uri chiar dacă rezoluțiile ecranelor diferă.

ASUS ZenFone 4 a randat 315,8 cadre în testul 1080p Car Chase Offscreen. Este un scor mai bun cel pe care l-am văzut pe ASUS ZenFone 3, Motorola Moto Z2 Play ori Huawei P10 lite. De asemenea, arată că ASUS ZenFone 4 este un smartphone bun dacă vrei să te joci jocuri noi.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

În testul 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, ASUS ZenFone 4 a randat 600 de cadre, acesta fiind un rezultat mult mai bun decât cel al lui Motorola Moto Z2 Play ori ASUS ZenFone 3. De asemenea, este mai mult decât dublu față de ce obții pe Huawei P10 lite.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Cel de-al treilea și ultimul test pe care l-am rulat a fost 1080p T-Rex Offscreen, un test care îți arată cum se comportă smartphone-ul în jocurile mai vechi cu detalii vizuale mai puține. ASUS ZenFone 4 a randat 1672 de cadre, mai mult decât ce obții pe ASUS ZenFone 3 și pe Motorola Moto Z2 Play și dublu față de Huawei P10 lite.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

Acum avem o idee despre performanțele în jocuri ale lui ASUS ZenFone 4. Hai să vedem la ce să ne așteptăm din punct de vedere al performanței într-o activitate mai comună: navigarea pe internet. Pentru asta, am folosit din nou Vellamo și testele sale de Browser. ASUS ZenFone 4 a obținut un scor de 2944 de puncte. Este un rezultat bun, în linie cu Motorola Moto Z2 Play și Huawei P10 lite dar, ciudat, mai puțin decât rezultatul pe care l-am avut pe ASUS ZenFone 3.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

ASUS ZenFone 4 se poate conecta și poate să folosească rețelele 4G, așa că am vrut să îi testăm și viteza și stabilitatea și din acest punct de vedere. Pentru a îi măsura vitezele de transfer de date, am folosit Speedtest. Rezultatele pe care le-am obținut nu au fost impresionante, dar nici nu ar fi putut să fie deoarece operatorul nostru mobil nu are o acoperire bună în regiunea noastră și vitezele de date nu sunt extraordinare. Totuși, conexiunile de date au părut să fie stabile și fără întreruperi.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

O altă caracteristică importantă la orice smartphone este cât de mult rezistă la o încărcare completă a bateriei. Pentru a măsura acest lucru, de obicei rulăm testul "Work battery life" oferit de PCMark, test ce măsoară autonomia bateriei atunci când dispozitivul rulează activități normale de zi cu zi precum navigarea pe internet, lucrul cu documente sau editarea de fotografii. Însă ASUS ZenFone 4 a avut probleme în a rula acest benchmark, așa că nu am avut altă opțiune decât să folosim AnTuTu. În testele sale de baterie, ASUS ZenFone 4 a obținut un scor de 11074 de puncte, acesta fiind un rezultat bun. El arată că acest smartphone poate să reziste o zi la o încărcare, dacă nu îl folosești intensiv.

ASUS ZenFone 4, ZE554KL
ASUS ZenFone 4, ZE554KL

ASUS ZenFone 4 este un smartphone mid-range bun: poate să ruleze orice aplicație rapid și fără întreruperi, poate să facă multitasking și poate să ruleze jocuri la setări de calitate bună și un număr de cadre pe secundă peste medie.

Care este părerea ta despre ASUS ZenFone 4?

Acum știi care este părerea noastră despre ASUS ZenFone 4. De asemenea, ai văzut ce rezultate a obținut în benchmark-uri și știi și cum arată. Înainte de a închide acest review, spune-ne ce părere ai despre acest smartphone și dacă te interesează să îl cumperi. Comentează în secțiunea de mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii Recomandate