Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS Zenfone 5
Avem de spus doar lucruri bune despre ASUS Zenfone 5 din punct de vedere al vitezei și performanței sale în activitățile de zi cu zi. Chipset-ul său și memoria internă sunt mai mult decât destul pentru a face sistemul de operare și interfața de utilizare să ruleze cursiv. Aplicațiile se încarcă rapid și multitasking-ul merge foarte bine.
ASUS Zenfone 5 este un smartphone ușor: cele 165 de grame ale sale fac să fie ușor de ținut în mână chiar și pentru perioade lungi de timp. Totuși, sticla de pe spatele său și marginile, chiar dacă sunt metalice, sunt alunecoase și, în afara cazului în care folosești o carcasă, este ușor să îți cadă din mână. Deși foaia de sticlă de pe spate arată "sexy", ea este și un magnet pentru amprente.
Funcția de detecție a feței merge bine în timpul zilei dar nu chiar la fel și în timpul nopții sau în medii cu lumină slabă. În aceste cazuri, trebuie să apelezi la cititorul de amprentă, care funcționează bine în majoritatea timpului, dar poate să dea și erori din când în când. Cititorul de amprente este ușor de atins dacă ai degetele lungi, dar pentru utilizatorii cu mâini mici, poate fi complicat să îl găsească și să îl atingă.
Butoanele de volum și de pornire nu au texturi și singura cale de a le diferenția este, în afară să te uiți la ele, să îți miști degetul pe ele ca să îți dai seama care este mai mare. Butoanele de volum sunt realizate dintr-o singură piesă, iar butonul de pornire este mic.
Autonomia pe care o primești de la ASUS Zenfone 5 este bună: o zi la o încărcare completă. Totuși, dacă te joci multe jocuri sau faci multe fotografii ori clipuri video, așteaptă-te să îl încarci mai des de atât.
Din punct de vedere al apelurilor telefonice, cele pe care le-am avut noi pe acest smartphone au fost de calitate bună. Am putut să auzim clar oamenii cu care am vorbit, fără zgomote nedorite, iar ei ne-au putut auzi la fel de bine. De asemenea, nu am avut parte de pierderi de semnal, chiar dacă rețeaua mobilă nu este extraordinară în zona noastră.
Vizionarea de filme sau ascultarea de muzică sunt experiențe plăcute. Ecranul IPS reproduce bine culorile și luminozitatea este destul de puternică pentru a face ecranul vizibil chiar și atunci când ești afară. Ce nu place la ecranul de pe ASUS Zenfone 5 este faptul că are o tăietură în partea unde se află camera frontală. Nouă nu ne place acest trend în design. Chiar dacă îți taie o parte din imagine, ceea ce este și mai enervant atunci când te joci un joc sau te uiți la un film, partea bună este că poți să alegi să fie afișată o bară de stare neagră ce ascunde acea tăietură a ecranului.
Difuzorul nu este cel mai puternic pe care l-am întâlnit pe un telefon, dar este decent și nu distorsionează sunetul chiar dacă dai volumul la maxim. Totuși, pentru o experiență de ascultare mai bună, ar trebui să folosești o pereche de căști: cele incluse în pachetul smartphone-ului sunt destul de bune și oferă un sunet mult mai bogat.
După ce am folosit ASUS Zenfone 5 timp de o săptămână, putem spune că suntem mulțumiți de el. Sigur, are niște mici probleme, precum poziția cititorului de amprente sau faptul că este foarte alunecos. Totuși, sistemul de operare și aplicațiile de pe el se deschid rapid și rulează cursiv, ecranul este luminos și calitatea sunetului este peste medie.
Experiența de utilizare a camerelor de pe ASUS Zenfone 5
ASUS Zenfone 5 are un sistem de camere duale pe spatele său, bazate pe senzorul de imagine Sony IMX363:
- Camera principală are 12 megapixeli și o diafragmă f/1,8
- Camera secundară are 8 megapixeli și diafragmă f/2,2
Camera principală care are 12 megapixeli, beneficiază și de stabilizare optică a imaginii, autofocus dual-pixel și bliț dual-led.
Am făcut fotografii în condiții diferite de iluminare și cu subiecte diverse. Am fost în general mulțumiți de performanțele camerelor de pe spate. Focusul și realizarea fotografiilor se face rapid și calitatea este excelentă în condiții de lumină bună, culorile sunt vii și expunerea este bună. Singura situație în care fotografiile ar fi putut fi mai reușite este în condițiile de lumină foarte puternică, ca atunci când fotografiezi cerul și norii, caz în care contrastul tinde să fie prea puternic. Camera principală se descurcă excelent și atunci când faci fotografii în interior și folosești lumina artificială. Camera face focus rapid, iar detaliile sunt cel puțin mulțumitoare. În astfel de condiții, precum și atunci când faci fotografii noaptea, camera principală reușește să facă fotografii de calitate datorită stabilizării optice a imaginii. Această facilitate ajută la realizarea de fotografii clare prin compensarea mișcării inevitabile a mâinilor în timpul expunerilor lungi. Totuși, ar trebui să te aștepți la ceva zgomot de imagine în cazul fotografiilor de noapte, iar în funcție de nivelul de întuneric, acesta poate fi ușor observabil.
Camera secundară are lentilă cu unghi larg de 120 de grade și ar trebui să o folosești atunci când vrei să surprinzi fotografii cu grupuri mari de oameni, clădiri înalte sau late, imagini macro și alte lucruri asemănătoare.
Camera frontală, cea de pe ecran, are 8 megapixeli și poate să realizeze fotografii plăcute, inclusiv cu HDR. Dacă îți plac selfie-urile, atunci nu vei fi dezamăgit de calitatea ei.
Ca să îți faci o idee mai bună despre camere, răsfoiește galeria de mai jos, ce include fotografii realizate cu ASUS Zenfone 5. Am făcut fotografii diverse, în diferite condiții de lumină, precum și selfie-uri:
ASUS Zenfone 5 poate să filmeze în 4K, la o rezoluție de până la 2160p și 30 de cadre pe secundă, dar și în Full HD, la 1920 x 1080 de pixeli și 30, 60 sau 120 cadre pe secundă. Din experiența noastră, cele mai fluente clipuri video și cu stabilizarea optică cea mai bună sunt cele filmate în Full HD la 60 de cadre pe secundă.
Iată un exemplu de video în care am filmat un tren în mișcare, pentru a vedea cum se descurcă smartphone-ul la înregistrarea de subiecte aflate în mișcare.
Iată și o panoramă pe care am înregistrat-o, în care poți vedea cum se descurcă smartphone-ul în cazul clipurilor video cu mai puțină mișcare.
Dacă îți plac clipurile video încetinite, ASUS Zenfone 5 poate să înregistreze astfel de clipuri în HD la 120 fps. Pentru a îți face o idee despre rezultate, urmărește următorul clip:
ASUS Zenfone 5 oferă o plăcută experiență de utilizare a camerelor, atunci când faci fotografii dar și când înregistrezi clipuri video. Rezultatele sunt excelente, de o calitate peste media din sectorul de smartphone-uri mid-range.
Android 8 Oreo, ASUS ZenUI și aplicațiile preinstalate
Sistemul de operare de pe ASUS Zenfone 5 este Android 8.0.0 Oreo. Peste el, primești ultima versiunea interfeței de utilizare creată de ASUS: ASUS ZenUI versiunea 5. Interfața de utilizare arată bine și, în comparație cu lansatorul de aplicații Android standard, oferă mai multe opțiuni de personalizare. Ne place în special cât de ușor de folosit este sistemul de teme cu care poți să schimbi fundalurile de ecran, fonturile și pictogramele, cu doar câteva apăsări.
De asemenea, ASUS a ales să preinstaleze mai puține aplicații decât obișnuia în trecut, iar acesta este un lucru bun. Pe Zenfone 5, ASUS a preinstalat următoarele aplicații:
- Facebook - aplicația binecunoscutei rețele sociale cu același nume.
- File Manager - o aplicație pe care o poți folosi pentru a vedea și a administra fișierele de pe smartphone-ul tău. Toată lumea are nevoie de un manager de fișiere pe smartphone, așa că acesta este o alegere la fel de bună ca oricare alta.
- Gallery - o aplicație cu care poți să răsfoiești și să deschizi fotografiile și clipurile video pe care le-ai făcut cu ASUS ZenFone 5. Noi preferăm Google Photos.
- Instagram - aplicația mobilă a rețelei de socializare și partajare de fotografii și clipuri video.
- Messenger - aplicația de chat de la Facebook cu care poți să te conectezi și să vorbești cu prietenii tăi de pe Facebook.
- Mobile Manager - o aplicație care se comportă ca un nod central pentru diverse activități de administrare și menținere a sistemului. Îți oferă o imagine rapidă asupra modului de utilizare a bateriei și a memoriei, precum și acces rapid la modurile de economisire a energiei, la detalii legate de consumul de trafic de date, la aplicațiile care au permisiunea de a afișa notificări ș.a.m.d. De asemenea, poate să scaneze sistemul după amenințări, folosind motorul antivirus Avast.
- Selfie Master - poți să o folosești pentru a face fotografii selfie și pentru a adăuga efecte de înfrumusețare pe el, precum și pentru a crea colaje și prezentări cu fotografiile tale.
- Sound Recorder - o aplicație simplă care folosește microfonul smartphone-ului pentru a înregistra sunet.
- Themes - un portal în care poți vedea, descărca, instala și aplica diverse teme de sistem pentru interfața de utilizare ZenUI. Așa cum am spus și mai devreme, nouă ne plac aceste teme și, din punct de vedere al înfrumusețării, merită utilizate.
- Weather - o aplicație care îți arată prognoza meteo.
- WebStorage - un serviciu cloud de la ASUS care îți oferă 5 GO spațiu de stocare gratuit.
Pe lângă aplicațiile de mai sus, ASUS Zenfone 5 vine și cu aplicațiile standard de Android, dezvoltate de Google, precum Magazinul Play, Gmail, Hărți, Fotografii și așa mai departe.
ASUS Zenfone 5 vine cu ultima versiune majoră de Android (Android 8 Oreo), iar acesta este un lucru bun. Peste el, primești ASUS ZenUI, un lansator de aplicații care arată bine și este rapid. De asemenea, apreciem faptul că acest smartphone nu are multe aplicații inutile preinstalate.
Performanțe în testele sintetice
Caracteristicile hardware ale lui ASUS Zenfone 5 arată că avem de-a face cu un smartphone mid-range. Totuși, doar hardware-ul nu îți spune decât jumătate din poveste. Pentru a afla mai multe, am rulat și o serie de benchmark-uri. Iată rezultatele lor:
Prima dată am rulat Basemark OS Platform Benchmark, un instrument de banchmark ce măsoară performanța medie a dispozitivelor cu Android. ASUS Zenfone 5 a obținut un scor de 2167 de puncte, scor ce este puțin mai bun decât cel al unui Samsung Galaxy S7, precum și un scor similar cu cel al unui Huawei P9.
Apoi, am folosit Geekbench 4 pentru a vedea cât de bine își folosește ASUS Zenfone 5 nucleele procesorului. Testul pentru performanța per nucleu este relevant deoarece unele aplicații nu știu să folosească mai mult de un nucleu, iar multe jocuri depind de viteza per nucleu pentru a rula bine. ASUS Zenfone 5 a avut un scor de 1516 puncte, scor ce îl așează imediat în urma lui Samsung Galaxy S7 (cu chipset Snapdragon 820), dar destul de departe de Huawei P20 (cu 370 de puncte mai puțin).
Testul multi-nucleu a arătat un scor de 5411 puncte. Acest set de teste măsoară viteza procesorului atunci când rulezi mai multe sarcini simultan, folosind multiple nuclee. De această dată, ASUS Zenfone 5 a oferit semnificativ mai multă performanță decât Samsung Galaxy S7 (cu o diferență de aproape 1700 de puncte în plus) sau decât Huawei P9 (o diferență de aproape 600 de puncte).
ASUS Zenfone 5 suportă conexiuni mobile de date 4G LTE, așa că am folosit Speedtest pentru a îi testa performanța din acest punct de vedere. Totuși, problema cu aceste teste este că le-am rulat într-o zonă muntoasă unde acoperirea mobilă nu este extraordinară. Însă rezultate pe care le-am obținut au fost decente, așa cum poți vedea în captura de ecran de mai jos.
Viteza medie de descărcare a fost de aproximativ 14,5 Mbps și viteza medie de încărcare de 11,4 Mbps. În comparație, Huawei P10 lite a avut o medie de 13,2 Mbps la descărcare și de doar 3,9 Mbps la încărcarea datelor.
În continuare, am rulat câteva teste de gaming, pentru a vedea cât de bun este ASUS Zenfone 5 la rularea de jocuri. Am folosit GFXBench GL Benchmark. Am luat în considerare doar rezultatele măsurate în testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am ales doar testele 1080p deoarece rezoluția lor este standardizată la 1080p și rezultatele pot fi comparate cu cele ale altor smartphone-uri chiar dacă rezoluțiile ecranelor diferă:
- În testul 1080p Car Chase Offscreen, ASUS Zenfone 5 a randat doar 370 de cadre. Acesta nu este un rezultat excelent pentru utilizatorii care sunt interesați să se joace jocuri cu cerințe mari și cu multe detalii vizuale.
- În cel de-al doilea test de gaming pe care l-am rulat, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, ASUS Zenfone 5 a reușit să randeze 643 de cadre. Este un rezultat decent, dar confirmă încă o dată că acest smartphone nu este recomandat pentru jocuri cu pretenții.
- Cel de-al treilea test de gaming, 1080p T-Rex Offscreen, a arătat că ASUS Zenfone 5 se descurcă mai bine în jocurile mai vechi sau în jocurile cu puține detalii vizuale. A reușit să randeze 2003 cadre, nici acesta nefiind un rezultat impresionant. Deși este dublu față de ce primești de la un Huawei P10 lite de exemplu, nu este nici măcar jumătate din ce poate un Huawei P20.
ASUS Zenfone 5 poate să îți ruleze jocurile favorite dar nu te aștepta nici la detalii vizuale maxime și nici la multe cadre randate pe secundă.
Pentru testul final, am folosit PCMark Work 2.0 battery life ca să evaluăm autonomia bateriei atunci când desfășori activități normale de zi cu zi, precum navigarea pe internet sau editarea de documente și fotografii. ASUS Zenfone 5 a reușit să reziste timp de 10 ore și jumătate. Este un rezultat excelent pentru orice smartphone.
ASUS Zenfone 5 oferă valori de performanță ce confirmă faptul că acesta este un dispozitiv Android mediu. Nu este extraordinar dacă vrei să te joci ultimele jocuri, dar este mai mult decât capabil să ruleze orice aplicație fluent.
Ție îți place ASUS Zenfone 5?
Acum știi că nouă ne place ASUS Zenfone 5 și că îl considerăm o alegere inspirată. Ești de acord cu noi? L-ai cumpăra? Ce îți place și ce nu îți place la el? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de mai jos.