Review ASUS Zenfone Live: Experiență bună la un preț foarte scăzut

recenzie
Review ASUS Zenfone Live: Experiență bună la un preț foarte scăzut
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului ASUS Zenfone Live

ASUS Zenfone Live include microfoane Dual MEMS pentru conversații clare și înregistrări audio de calitate, cu mai puțin zgomot. Această facilitate este utilă în primul rând în conversațiile telefonice, deoarece te vei bucura de o calitate audio mai bună decât pe alte smartphone-uri cu un preț similar. În ceea ce privește sunetul oferit pentru experiențe multimedia, ASUS Zenfone Live oferă o experiență satisfăcătoare, care tinde să fie apropiată de cea oferită de telefoane mai scumpe. Difuzoarele externe nu sunt foarte puternice și asta este un atu, deoarece, sunetul oferit are o calitate mai bună, cu mai puține distorsiuni, dar la un volum mai scăzut decât de obicei. Căștile din pachet oferă o calitate a sunetului și mai bună, dar doar dacă stai puțin să le configurezi din software-ul telefonului. Nouă ne-a plăcut mai multe filtrul Pure, deoarece oferă voci mai naturale când asculți muzică ori te uiți la filme.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

În ceea ce privește recepția semnalului mobil, ASUS Zenfone Live oferă o experiență bună, asemănătoare cu smartphone-uri ceva mai scumpe. Te vei bucura de un semnal stabil în majoritatea zonelor în care-l folosești.

Reclamă

În ceea ce privește aplicațiile, cât timp nu faci prea mult multitasking și nu folosești aplicații și jocuri 3D care consumă multe resurse, ASUS Zenfone Live va răspunde în general repede la comenzile tale. Dar, aplicațiile Facebook tind să fie mai lente decât altele, deoarece nu sunt prea bine optimizate pentru smartphone-uri low-end.

În ceea ce privește jocurile: multe dintre ele se joacă ținând smartphone-ul în modul peisaj. Când faci asta, îți pui mâna dreaptă pe difuzorul din acea zonă. Astfel, sunetul pe care-l vei avea va fi de o calitate mult mai joasă. În acest scenariu, cel mai bine este să folosești căștile. Dacă ții mâna pe marginea dreaptă telefonului, astfel încât să nu acoperi difuzorul, înseamnă că nu te vei putea bucura de joc.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

ASUS Zenfone Live este un smartphone de mici dimensiuni, iar tastele de pe tastatura tactilă sunt mici și mai greu de apăsat dacă ai mâini mari. Uneori am avut probleme în a apăsa tastele corecte atunci când trimiteam mesaje text. În această privință, ASUS Zenfone Live este o alegere mai bună pentru copii, tineri și persoanele care au mâini mai mici.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

Autonomia oferită este decentă și, dacă nu te joci mult ori folosești frecvent navigarea prin GPS, ASUS Zenfone Live nu va avea probleme în a rezista o zi.

Experiența de utilizare oferită de ASUS Zenfone Live este similară cu a altor dispozitive din aceeași categorie de preț. Un aspect unde iese în evidență este experiența audio, care tinde să fie apropiată de cea oferită de telefoane mai scumpe.

Experiența de utilizare a camerei foto de pe ASUS Zenfone Live

ASUS Zenfone Live este orice numai un telefon high-end nu, iar așteptările noastre au fost mici în ceea ce privește experiența foto oferită. La fel ar trebui să fie și așteptările tale.

Dispozitivul este promovat drept primul smartphone din lume cu o funcție de live-streaming și cu algoritmi de înfrumusețare în timp real. Asta înseamnă că efectele de înfrumusețare aplicate pentru fotografiile de tip selfie, sunt aplicate automat și pentru înregistrările video pe care le faci și le postezi pe Faceboook, YouTube sau alte rețele sociale. Deși nu suntem fani ai efectelor de înfrumusețare, ASUS Zenfone Live oferă ceea ce promite în această privință. Astfel, experiența de înregistrare de clipuri video tinde să fie mai bună decât cea fotografică.

Camera principală poate înregistra videoclipuri Full HD la 30 de cadre pe secundă. Deși nu are o funcție de stabilizare a imaginii, dacă vei filma un mediu mai static, va oferi o experiență bună, așa cum se vede în clipul de mai jos.

Dacă te miști și înregistrezi un subiect în mișcare, lipsa stabilizării imaginii începe să se simtă. Totuși, rezultatele sunt surprinzător de decente pentru un smartphone ieftin.

Experiența oferită scade în calitate când faci fotografii cu acest smartphone. Pozele realizate în condiții de lumină bună sunt decente. Dar, multe dintre ele sunt suprasaturate, iar contrastul este ușor brutal în zone precum cerul ori reflecțiile în apă. De asemenea, aplicația Camera, are câteva bug-uri importante. De exemplu, aplicația nu reușește să aleagă mereu modul corect de echilibrare a albului și culorile sunt amestecate, ca și cum cineva s-a jucat cu glisorul de nuanțe. Privește fotografia de mai jos. Florile din ea sunt la fel și, în lumea reală au toate aceiași culoare. Dar, rezultatul arată ca și cum ele au culori diferite. Toate florile din poză ar fi trebuit să aibă o culoare asemănătoare cu cele din partea dreaptă.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

Iată o altă mostră cu două fotografii realizate la câteva secunde una după cealaltă, în care nuanțele culorilor sunt foarte diferite.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

În prima fotografie, florile au o culoare apropiată de realitate iar în a doua, câteva secunde mai târziu, în aceleași condiții, culorile arată foarte diferit de realitate.

O altă problemă este că fotografiile realizate în medii cu lumină scăzută, cum ar fi cele realizate la apus, sunt foarte granulare și în multe cazuri suferă și de un efect de "pixelare". Pentru a îți oferi o perspectivă mai bună asupra experienței foto pe care o ai cu ASUS Zenfone Live, vizionează albumul următor:

Acesta include multe tipuri de fotografii, inclusiv peisaje, selfie-uri, portrete, fotografii macro și altele.

ASUS Zenfone Live nu este un smartphone pentru entuziaștii de fotografie. Dar, oferă o experiență bună în ceea ce privește facilitățile de live streaming.

Reclamă

Android 6.0, ASUS ZenUI 3.0 și aplicațiile preinstalate

ASUS Zenfone Live are Android 6.0.1 Marshmallow preinstalat. Nu sunt planuri oficiale comunicate de către ASUS despre o eventuală actualizare la Android 7 Nougat. De asemenea, interfața de utilizare inclusă este ASUS ZenUI 3.0, aceasta oferind multe opțiuni de personalizare utilizatorilor săi. Deși nu este cea mai arătoasă interfață de utilizare posibilă, este una dintre cele mai reușite. Poate fi personalizată cu ușurință și oferă multe teme vizuale dintre care poți alege. Cel mai mare neajuns este că ASUS Zenfone Live are multe aplicații preinstalate. Unele dintre ele sunt utile, altele potrivite unei audiențe tinere, iar altele sunt doar clone ale altor aplicații din Magazinul Play.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

ASUS a decis să includă următoarele aplicații pe smartphone:

  • BeautyLive - ASUS spune că este prima aplicație din lume specializată pentru live streaming, cu algoritmi de înfrumusețare în timp real. O poți folosi cu succes pentru live streaming pe Facebook, YouTube și alte rețele sociale.

  • Backup - Este o aplicație ASUS mai veche, care nu merge pe Android 6 sau mai nou. Ar fi trebuit actualizată până acum ori scoasă de pe smartphone-urile ASUS. Din păcate, nu poate fi dezinstalată.

  • Do It Later - o aplicație simplă pentru managementul sarcinilor, care clonează alternative oferite de Google, Microsoft sau Evernote.

  • Flashlight - utilă când ai nevoie de o lanternă.

  • File Manager - un manager de fișiere util, pentru administrarea fișierelor de pe smartphone sau cardul microSD.

  • FM Radio - îți folosește căștile pentru a se conecta la stații de radio FM. Este utilă atunci când călătorești și nu ai acces la internet.

  • Gallery - o clonă realizată de ASUS pentru Google Photos. Tindem să preferăm aplicația Google.

  • MiniMovie - utilă celor care vor să creeze clipuri video sau diapozitive, folosind fotografiile de pe smartphone.

  • Mobile Manager - utilă pentru administrarea smartphone-ului, curățarea fișierelor nenecesare, controlarea consumului planului de date ș.a.m.d.

  • PhotoCollage - folosește-o pentru a crea colaje, cu diverse efecte și șabloane.

  • Quick Memo - o aplicație pentru luarea de notițe simple, asemănătoare cu Notele Adezive din Windows.

  • Service Center - o aplicație care-ți oferă acces la opțiunile de service și suport de la ASUS.

  • Sound Recorder - poate realiza înregistrări audio rapide.

  • Themes - un portal unde poți viziona, descărca și instala teme vizuale pentru interfața ZenUI. Ne place colecția disponibilă și mulți utilizatori vor găsi ceva să le placă.

  • WebStorage - aplicația de stocare a fișierelor în cloud oferită de ASUS. Este utilă doar dacă folosești acest serviciu.

  • ASUS ZenFit - o aplicație de fitness care urmărește câți pași faci în timp ce ai telefonul cu tine.

  • ZenCircle - o rețea socială pentru utilizatorii de smartphone-uri Zenfone, care poate fi foarte utilă.

  • ZenUI FAQ - o colecție de scurtături pentru opțiuni și facilități de mentenanță, asistență și suport.

Sunt și alte aplicații din terțe părți instalate, precum Instagram, Facebook și Messenger. Majoritatea utilizatorilor vor aprecia faptul că sunt deja instalate pe smartphone-ul lor.

Performanțe în testele sintetice

Am început prin a folosi aplicația de tastare Vellamo, dezvoltată de Qualcomm. Testele sale Multicore ne oferă un scor pentru performanța procesorului atunci când execută sarcini multiple în același timp. Așa cum se vede mai jos, aceste teste ne arată că avem de a face cu un smartphone low-end din punct de vedere hardware.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

Am executat apoi testele Metal din Vellamo, care măsoară performanța oferită atunci când este folosit doar un nucleu al procesorului. Multe aplicații nu folosesc corect toate nucleele procesorului și, din această cauză, acest test este important. Scorul obținut de ASUS Zenfone Live este foarte apropiat de cel al unui ASUS ZenFone 3 Max.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

Apoi, am trecut la testele de gaming și am folosit aplicația de testare GFXBench GL Benchmark. De obicei, măsurăm rezultatele obținute în testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am ales testele 1080p pentru a putea compara rezultatele cu alte smartphone-uri, la o rezoluție standardizată. Din păcate, testul 1080p Car Chase Offscreen nu poate fi executat pe ASUS Zenfone Live pentru că cipul video Adreno 305 nu oferă suport pentru API-ul grafic OpenGL ES 3.2 utilizat de cele mai noi jocuri și aplicații de testare pentru jocuri.

În testul 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, ASUS Zenfone Live a randat 122,5 cadre, un scor similar cu HTC Desire 650 și ASUS ZenFone 3 Max.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

În al doilea test pe care l-am executat, 1080p T-Rex Offscreen, am obținut un scor slab; doar 320,1 cadre au fost randate.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

Aceste rezultate ne arată că ASUS Zenfone Live nu este o alegere bună pentru gaming pe smartphone.

Apoi, am testat performanța în navigarea pe internet. Am folosit Vellamo, din nou, dar am executat testul Browser. ASUS Zenfone Live a obținut 1845 de puncte, cu puțin peste ASUS ZenFone 3 Max. Asta înseamnă că poți naviga pe internet pe acest smartphone, dar nu trebuie să te aștepți la o viteză excepțională.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

ASUS Zenfone Live oferă suport și pentru conexiuni mobile de date 4G LTE. Am testat cum stau lucrurile cu Speedtest. Rezultatele obținute au fost asemănătoare cu ale altor smartphone-uri mai scumpe, în aceeași zonă.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

La final am testat autonomia lui ASUS Zenfone Live, folosind testul Work 2.0 battery life inclus în aplicația de testare PCMark. Acest smartphone a rezistat 8 ore și 23 de minute, un timp foarte bun pentru un smartphone cu o baterie de 2650 mAh. Este clar că hardware-ul low-end nu consumă foarte multă energie. În condiții normale de utilizare, ASUS Zenfone Live va ține o zi, dacă nu te joci mult sau folosești intens navigația prin GPS.

ASUS Zenfone Live
ASUS Zenfone Live

ASUS Zenfone Live include hardware modest, care nu oferă performanțe deosebite. Toate testele confirmă asta, mai ales când vine vorba de gaming. Dar, autonomia oferită este bună pentru o baterie de 2650 mAh. De asemenea, utilizatorii vor aprecia calitatea conexiunilor 4G de pe acest smartphone.

Care este părerea ta despre ASUS Zenfone Live?

Acum știi părerea noastră despre ASUS Zenfone Live, caracteristicile sale și rezultatele obținute în teste. La final, vrem să aflăm părerea ta despre acest smartphone. Îl consideri o achiziție bună la prețul său? Ai găsit o ofertă foarte bună și dacă da, la ce magazin?

Descoperă: Smartphone Android Recenzii