Review ASUS ZenWiFi BQ16: Viitorul conexiunilor Wi-Fi

recenzie
Review ASUS ZenWiFi BQ16: Viitorul conexiunilor Wi-Fi
Rating

Performanța wireless

Am testat ASUS ZenWiFi BQ16 în apartamentul meu cu două camere, care este destul de mic pentru un sistem mesh Wi-Fi atât de puternic ca acesta. Totuși, testele pe care le folosesc ar trebui să ne ofere o perspectivă decentă asupra performanțelor sale. Dar, înainte să trecem la treabă, iată cum am amplasat cele două unități ZenWiFi BQ16 în apartamentul meu:

Apartamentul în care am testat ASUS ZenWiFi BQ16

Apartamentul în care am testat ASUS ZenWiFi BQ16

Am evaluat calitatea rețelei wireless prin măsurători efectuate în trei locuri diferite:

  • Camera 0 sau Camera principală - am înregistrat vitezele maxime atunci când nu există pereți care să absoarbă semnalul wireless, în camera în care este amplasată unitatea principală.
  • Camera 1 - un perete separă această cameră de unitatea principală și aici am amplasat a doua unitate.
  • Camera 2 - este separată de unitatea principală de doi pereți care absorb semnalul wireless. În plus, peretele dintre Camera 1 și Camera 2 este de două ori mai gros decât cel dintre Camera 0 și Camera 1. Ca urmare, Camera 2 poate fi o provocare dificilă pentru unele routere, dar un sistem mesh Wi-Fi ar trebui să se descurce.

Am efectuat toate măsurătorile folosind laptopul ASUS Zenbook S 16, un Copilot+ PC elegant, echipat cu o placă de rețea cu Wi-Fi 7, cu un ecran tactil OLED superb și cu un procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370. Înainte de a-mi începe măsurătorile pentru ASUS ZenWiFi BQ16, am fost impresionat de designul elegant al ambelor dispozitive. Am apreciat, de asemenea, noul logo ASUS, imprimat discret pe fiecare dispozitiv.

Am testat ASUS ZenWiFi BQ16 folosind un ASUS Zenbook S 16

Am testat ASUS ZenWiFi BQ16 folosind un ASUS Zenbook S 16

Deoarece acesta este primul sistem mesh Wi-Fi cu Wi-Fi 7 pe care îl testez, nu am putut să-l compar cu dispozitive similare cu Wi-Fi 7. Așa că am ales să îl compar cu ASUS ROG Rapture GT-AXE11000, un router puternic cu Wi-Fi 6E, și cu TP-Link Deco XE75, un sistem mesh Wi-Fi care oferă conectivitate Wi-Fi 6E. Deși aceste dispozitive de rețea nu sunt în concurență directă, ele au un lucru în comun: oferă conectivitate Wi-Fi pe banda de frecvență de 6 GHz, alături de cele tradiționale, de 2,4 GHz și de 5 GHz.

Reclamă

Un alt motiv pentru care am ales aceste dispozitive este că putem înțelege dacă Wi-Fi 7 oferă beneficii semnificative față de standardele precedente, precum Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E. Dar gata cu informațiile de context, să începem cu măsurătorile efective:

Performanța lui ASUS ZenWiFi BQ16 pe banda de 2,4 GHz

Am început prin a măsura puterea semnalului folosind NetSpot pe banda de frecvență de 2,4 GHz. ASUS ZenWiFi BQ16 folosea standardul Wi-Fi 7, iar routerul ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 și TP-Link Deco XE75 utilizau Wi-Fi 6. Mai jos, poți vedea cum a evoluat puterea semnalului în fiecare cameră. Așa cum era de așteptat, ASUS ZenWiFi BQ16 nu a avut nicio problemă să ofere o intensitate bună a semnalului peste tot în apartamentul meu.

Puterea semnalului pe banda de 2,4 GHz

Puterea semnalului pe banda de 2,4 GHz

În continuare, am deschis site-ul SpeedTest și am rulat benchmarkul său pe laptopul meu, în timp ce eram conectat la banda de frecvență de 2,4 GHz. Acest test îmi spune cât de rapidă este conexiunea mea la internet atunci când folosesc ASUS ZenWiFi BQ16. După cum poți vedea mai jos, m-am bucurat de viteze de descărcare de peste 218 Mbps peste tot în apartamentul meu.

SpeedTest - Viteza de descărcare pe 2,4 GHz

SpeedTest - Viteza de descărcare pe 2,4 GHz

Uploadurile nu au fost la fel de rapide, dar viteza lor a rămas excelentă în toate camerele.

SpeedTest - Viteza de upload pe 2,4 GHz

SpeedTest - Viteza de upload pe 2,4 GHz

Pentru ultimul set de măsurători pe banda de frecvență de 2,4 GHz, am folosit PassMark Performance test pentru a transfera date între laptopul meu și un PC desktop conectat la ASUS ZenWiFi BQ16, folosind o conexiune Ethernet de 2,5 Gbps. Vitezele de descărcare au fost bune, dar nu la fel de rapide ca cele de pe celelalte dispozitive din comparația mea. Un aspect important pe care l-am observat în timpul acestor măsurători este că debitul rețelei pe banda de 2,4 GHz nu este la fel de stabil ca cel de pe alte benzi. Acesta variază de la viteze lente la viteze rapide, dar nu este foarte constant. Acest aspect merită îmbunătățit în viitoarele actualizări pentru ASUS ZenWiFi BQ16, deoarece afectează negativ viteza medie obținută atunci când transferi date pe banda de 2,4 GHz.

PassMark Performance - Viteza de descărcare Wi-Fi pe 2,4 GHz

PassMark Performance - Viteza de descărcare Wi-Fi pe 2,4 GHz

Nici uploadurile nu au fost foarte rapide și au suferit de aceeași problemă.

PassMark Performance - Viteza de upload Wi-Fi pe 2,4 GHz

PassMark Performance - Viteza de upload Wi-Fi pe 2,4 GHz

Testele mele au arătat că ASUS ZenWiFi BQ16 oferă o calitate bună a semnalului pe banda de frecvență de 2,4 GHz, cu o conectivitate rapidă la internet. Transferurile wireless nu sunt însă foarte constante, ceea ce scade viteza medie obținută atunci când transferi date de la un dispozitiv la altul în timp ce ești conectat la banda de 2,4 GHz.

Reclamă

Performanța lui ASUS ZenWiFi BQ16 pe banda de 5 GHz

Am trecut la banda de 5 GHz și am efectuat aceleași măsurători. Pe această bandă de frecvență, ASUS ZenWiFi BQ16 a folosit standardul Wi-Fi 7, iar ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 și TP-Link Deco XE75 au folosit Wi-Fi 6. Puterea semnalului măsurată cu Netspot a fost excelentă în toate camerele din apartamentul meu.

Puterea semnalului pe banda de 5 GHz

Puterea semnalului pe banda de 5 GHz

Din păcate, conexiunea mea la internet este limitată la un maxim de 1 Gbps pentru descărcări și la undeva între 700 și 800 Mbps pentru uploaduri. ASUS ZenWiFi BQ16 este echipat cu porturile și cu hardware-ul necesare pentru a folosi conexiuni ultrarapide la internet, cu viteze de 2,5 Gbps sau chiar 10 Gbps. Din păcate, astfel de conexiuni nu sunt disponibile în regiunea mea. Din această cauză, utilizarea tehnologiei Wi-Fi 7 pe ASUS ZenWiFi BQ16 nu a condus la îmbunătățiri semnificative ale vitezei, deoarece conexiunea mea la internet a limitat viteza. Chiar și așa, ASUS ZenWiFi BQ16 și-a arătat potențialul în SpeedTest, oferind viteze de descărcare de peste 820 Mbps peste tot în apartamentul meu, o performanță pe care routerele wireless nu o pot egala.

SpeedTest - Viteza de descărcare pe 5 GHz

SpeedTest - Viteza de descărcare pe 5 GHz

Uploadurile au fost foarte aproape de pragul de 690 Mbps și un pic mai lente decât cele de pe celelalte două dispozitive incluse în această comparație.

SpeedTest - Viteza de upload pe 5 GHz

SpeedTest - Viteza de upload pe 5 GHz

Am trecut la PassMark Performance test și am transferat date între laptopul meu și un PC desktop conectat la ASUS ZenWiFi BQ16, folosind o conexiune Ethernet de 2,5 Gbps. Acest scenariu de testare este singurul în care am putut vedea o frântură din îmbunătățirile de viteză oferite de Wi-Fi 7 față de Wi-Fi 6. După cum poți observa în graficul de mai jos, ASUS ZenWiFi BQ16 a oferit descărcări semnificativ mai rapide peste tot în apartamentul meu. Bănuiesc că o conexiune la internet de 2,5 Gbps ar fi avut rezultate similare în măsurătorile efectuate anterior cu SpeedTest.

PassMark Performance - Viteza de descărcare Wi-Fi pe 5 GHz

PassMark Performance - Viteza de descărcare Wi-Fi pe 5 GHz

Vitezele de upload au fost similare, demonstrând potențialul de îmbunătățire a vitezei oferit de Wi-Fi 7 față de Wi-Fi 6. Un alt aspect pe care l-am apreciat a fost stabilitatea transferurilor de rețea pe banda de 5 GHz, fără diferențe uriașe între cele mai mici și cele mai mari viteze.

PassMark Performance - Viteza de upload Wi-Fi pe 5 GHz

PassMark Performance - Viteza de upload Wi-Fi pe 5 GHz

ASUS ZenWiFi BQ16 oferă o intensitate excelentă a semnalului pe banda de frecvență de 5 GHz, iar standardul Wi-Fi 7 îl ajută să atingă viteze de transfer de peste 1,5 Gbps.

Reclamă

Performanța lui ASUS ZenWiFi BQ16 pe banda de 6 GHz

A sosit momentul să trec la banda de 6 GHz și să repet măsurătorile. Pe această bandă de frecvență, ASUS ZenWiFi BQ16 a folosit standardul Wi-Fi 7, în timp ce ASUS ROG Rapture GT-AXE11000 și TP-Link Deco XE75 au folosit Wi-Fi 6E. Reține că banda de frecvență de 6 GHz este o caracteristică comună a celor două standarde. Totuși, Wi-Fi 7 ar trebui să ofere o lățime de bandă dublă față de cea disponibilă cu Wi-Fi 6E.

În primul rând, am măsurat puterea semnalului cu Netspot. După cum poți vedea, ASUS ZenWiFi BQ16 a depășit performanțele dispozitivelor cu care l-am comparat și a oferit cea mai bună intensitate a semnalului peste tot în apartamentul meu.

Puterea semnalului pe banda de 6 GHz

Puterea semnalului pe banda de 6 GHz

Am trecut la SpeedTest, unde conexiunea mea la internet a fost din nou o limită majoră. ASUS ZenWiFi BQ16 s-a descurcat însă bine și a oferit descărcări rapide în toate camerele.

SpeedTest - Viteza de descărcare pe 6 GHz

SpeedTest - Viteza de descărcare pe 6 GHz

Vitezele de upload au fost mai lente, dar și mai constante în apartamentul meu, fără scăderi semnificative de viteză între camere.

SpeedTest - Viteza de încărcare pe 6 GHz

SpeedTest - Viteza de încărcare pe 6 GHz

Atunci când am rulat PassMark Performance test, am putut observa unele îmbunătățiri majore ale vitezei, oferite de standardul Wi-Fi 7 pe ASUS ZenWiFi BQ16. În unele camere, ASUS ZenWiFi BQ16 a fost literalmente de două ori mai rapid decât concurenții săi.

PassMark Performance - Viteza de descărcare Wi-Fi pe 6 GHz

PassMark Performance - Viteza de descărcare Wi-Fi pe 6 GHz

Vitezele de upload au fost un pic mai mici, dar au rămas la niveluri impresionante în întregul meu apartament.

Performanță PassMark - Viteza de încărcare Wi-Fi pe 6 GHz

Performanță PassMark - Viteza de încărcare Wi-Fi pe 6 GHz

ASUS ZenWiFi BQ16 oferă performanțe excelente pe banda de 6 GHz. Ai parte de o intensitate excelentă a semnalului, de transferuri de date foarte rapide și de un flux de date constant, fără oscilații majore ale vitezei.

Reclamă

Performanța pentru rețelele prin cablu și portul USB

Conectivitatea Ethernet funcționează în general la vitezele promovate de producător. Acest lucru este valabil și pentru ASUS ZenWiFi BQ16. La rularea SpeedTest pe un PC desktop conectat prin cablu la ZenWiFi BQ16, viteza de descărcare a atins 922,85 Mbps, ceea ce este aproape de potențialul maxim al conexiunii mele la internet. Însă uploadurile au fost un pic mai lente decât atunci când am folosit alte routere și sisteme mesh Wi-Fi.

SpeedTest pe conexiuni Ethernet de 1 Gbps

SpeedTest pe conexiuni Ethernet de 1 Gbps

Puține sisteme mesh Wi-Fi oferă un port USB. Din fericire, ASUS ZenWiFi BQ16 include un port USB 3.2 Gen 1, care le permite utilizatorilor să-și transforme unitățile într-o soluție de tip NAS (Network Attached Storage), conectând la acesta un SSD rapid. Am făcut același lucru și am transferat apoi câteva date către și de pe SSD, prin rețea. Am fost uimit de cât de rapid a fost portul USB de pe ASUS ZenWiFi BQ16. Descărcările au atins o viteză uriașă, de 1658,65 Mbps.

Vitezele obținute prin portul USB

Vitezele obținute prin portul USB

NOTĂ: TP-Link Deco XE75 nu are un port USB și de aceea, nu apare în graficul de mai sus.

ASUS ZenWiFi BQ16 este un sistem mesh Wi-Fi puternic, care oferă conectivitate Ethernet rapidă (inclusiv un port LAN de 10 Gbps) și un port USB 3.2 Gen 1 ultra-rapid, ce poate fi utilizat pentru a conecta la rețea tot felul de dispozitive, de la unități de stocare, la modemuri USB sau imprimante.

Ce părere ai despre ASUS ZenWiFi BQ16?

Nu am mai testat sisteme mesh Wi-Fi de ceva vreme, iar a face asta din nou a necesitat suprinzător de multă muncă. Sper că îți place rezultatul final și că-ți este util. Pentru a testa ASUS ZenWiFi BQ16, a trebuit să mă documentez cu privire la standardul Wi-Fi 7, la modificările pe care le introduce și la potențialele sale beneficii. A trebuit, de asemenea, să găsesc metode de a-l testa și de a prezenta ceea ce poate face. Îmi dau seama că este posibil ca această recenzie să nu fie perfectă, dar este cea mai bună pe care am putut-o face cu instrumentele disponibile. Dacă ai întrebări sau sugestii de îmbunătățire, comentează folosind opțiunile de mai jos. Aștept cu nerăbdare să citesc comentariile cititorilor.

Descoperă: Smarthome Hardware Recenzii Rețelistică Wireless