Atunci când vine vorba de stocare de înaltă performanță, CORSAIR este un nume care iese adesea în evidență, iar cele mai noi SSD-uri MP700 PRO sunt aici pentru a confirma asta. Disponibile în dimensiuni de 4 TB, 2 TB și 1 TB, aceste unități NVMe M.2 folosesc interfața extrem de rapidă PCIe 5.0 pentru a oferi viteze incredibile atât pentru citirea, cât și pentru scrierea datelor. Dacă ești în căutarea unui SSD performant, îți voi spune mai multe despre versiunea de 2 TB a modelului CORSAIR MP700 PRO în acest review. Vei afla cum se descurcă cu sarcini reale din viața de zi cu zi și cât de rapid este cu adevărat. Să începem:
NOTĂ: CORSAIR se referă la modelul specific de SSD pe care l-am testat cu numele de CORSAIR MP700 PRO 2TB PCIe Gen5 x4 NVMe 2.0 M.2. Însă mi se pare destul de frustrant să folosesc mereu întreaga sa denumire. Este prea lungă și face totul dificil de citit. Prin urmare, în timpul acestei recenzii, voi menționa adesea acest SSD doar sub numele de CORSAIR MP700 PRO.
CORSAIR MP700 PRO: Pentru cine este o alegere potrivită?
SSD-ul CORSAIR MP700 PRO este o alegere excelentă pentru:
- Entuziaștii și profesioniștii ce au nevoie de unul dintre cele mai rapide SSD-uri disponibile
- Creatorii de conținut care lucrează cu fișiere mari
- Gamerii ce vor timpi de încărcare extrem de mici în jocuri
- Utilizatorii care au plăci de bază cu PCI Express 5.0
Pro și contra
Există multe aspecte pozitive la CORSAIR MP700 PRO:
- Viteze excepționale de citire secvențială, de până la 12400 MB/s, și de scriere, de până la 11800 MB/s
- Folosește interfața PCI Express 5.0 pentru performanțe maxime
- Ar trebui să fie rezistent și fiabil, deoarece este construit cu memorie flash 3D TLC NAND de mare densitate
- Acoperit de o garanție de cinci ani din partea companiei CORSAIR
Există însă și câteva aspecte negative de luat în considerare:
- Generează cantități semnificative de căldură
- Este scump
Verdict
CORSAIR MP700 PRO este un SSD foarte rapid. Dar, pentru a-l folosi la potențialul său maxim, ai nevoie de un calculator modern, compatibil cu PCIe 5.0 pentru slotul M.2 și echipat și cu o răcire adecvată pentru un SSD care se încălzește la fel de repede pe cât scrie date. Mi se pare o alegere excelentă pentru cei care vor să-și construiască un calculator performant și au bugetul necesar pentru asta. Mă gândesc mai ales la profesioniștii care doresc cele mai mari viteze de citire și de scriere și la gamerii ce vor să aibă cei mai mici timpi de încărcare. Din păcate, nu mulți își pot permite să cumpere CORSAIR MP700 PRO, iar majoritatea utilizatorilor fără nevoi specifice de înaltă performanță nu vor observa o îmbunătățire suficient de mare la utilizarea de zi cu zi. Aceștia sunt avantajați mai degrabă de opțiuni mai accesibile.
Despachetarea SSD-ului CORSAIR MP700 PRO
CORSAIR MP700 PRO sosește într-un ambalaj compact, dar care arată bine. Partea din față a cutiei afișează proeminent SSD-ul, împreună cu specificații cheie, precum capacitatea sa de 2 TB, viteza ridicată și compatibilitatea PCIe 5.0.
La deschiderea cutiei, găsești SSD-ul adăpostit în siguranță într-un suport protector din plastic. Împreună cu acesta, primești un manual de utilizare și detaliile pentru garanție.
Despachetarea lui CORSAIR MP700 PRO este o experiență simplă. Primești ceea ce te-ai aștepta și totul arată bine. După ce am citit specificațiile tipărite pe ambalaj, eram nerăbdător să instalez acest SSD cât mai curând posibil și să îi testez performanța în condiții reale.
Design și specificații hardware
CORSAIR MP700 PRO este proiectat pentru a oferi viteze extraordinare atât pentru scrierea, cât și pentru citirea datelor. Cu formatul său M.2 2280, SSD-ul este compatibil cu majoritatea plăcilor de bază moderne, astfel încât îl poți folosi într-o gamă largă de sisteme. Însă, pentru a beneficia de tot ceea ce poate oferi, ai nevoie de o placă de bază compatibilă cu PCIe 5.0 pentru slotul M.2.
În interior, MP700 PRO este alimentat de un controler high-end Phison PS5026-E26 PCIe Gen5 x4 NVMe 2.0. Acesta oferă viteze de citire secvențială de până la 12.400 MB/s și viteze de scriere de până la 11.800 MB/s, depășind orice unitate PCIe 4.0 de pe piață. La fel de impresionante sunt și vitezele sale de citire și de scriere aleatorii 4K, ce ajung la 1,5 milioane IOPS și, respectiv, până la 1,6 milioane IOPS. În plus, unitatea folosește memorie flash 3D TLC NAND de înaltă calitate, astfel încât nu este vorba doar de viteză, ci și de durabilitate și de o durată lungă de viață. Toate acestea îl fac o alegere excelentă pentru gameri, creatori de conținut și profesioniști care au nevoie de fiabilitate și de acces extrem de rapid la date.
Pentru a rămâne rece în timpul utilizării intense, Corsair oferă o soluție termică pentru SSD-ul MP700 PRO. În funcție de versiunea pe care o alegi, pachetul poate include un cooler cu aer (un radiator cu un ventilator). Pentru această recenzie, am folosit versiunea fără cooler cu aer și m-am bazat pe radiatoarele integrate ale plăcii mele de bază, care au fost suficiente pentru a menține unitatea la temperaturi sigure. Dacă sistemul tău are opțiuni de răcire puternice, precum radiatoare integrate sau răcire personalizată cu apă, ar trebui să meargă bine și versiunea fără cooler cu aer. Dar dacă placa ta de bază nu are o răcire bună pentru SSD-urile de mare viteză, îți recomand să alegi versiunea cu răcitor cu aer. Asta deoarece răcirea corespunzătoare este esențială pentru ca unitatea să funcționeze fără probleme și să-și mențină viteza și fiabilitatea.
Pentru informații mai detaliate despre specificațiile și caracteristicile acestui SSD, accesează pagina de produs CORSAIR MP700 PRO.
CORSAIR MP700 PRO este un SSD PCIe 5.0 high-end, cu specificații tehnice excepționale, ceea ce îl face o alegere atractivă pentru utilizatorii în căutarea celor mai rapide soluții de stocare disponibile.
Experiența de utilizare a SSD-ului CORSAIR MP700 PRO
Am instalat SSD-ul CORSAIR MP700 PRO într-un sistem de testare high-end cu următoarea configurație:
- Placă de bază: ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI
- Procesor: AMD Ryzen 9 9900X
- Cooler: ASUS ROG Ryuo III 240 ARGB
- Memorie: Kingston FURY Renegade DDR5-7200 32GB
- Placă video: AMD Radeon RX 7900 XT
- Monitor: ASUS ROG Strix XG32UQ (4K UHD)
- Sursă de alimentare: Seasonic Focus GX-1000
După ce am terminat de montat SSD-ul, am trecut la instalarea pe acesta a sistemului de operare Windows 11. Placa de bază nu a avut nicio problemă în a-I identifica și întregul proces de configurare a decurs fără probleme. Formatarea unității cu sistemul de fișiere NTFS a oferit aproximativ 1,81 TB de spațiu de stocare utilizabil, ceea ce este standard pentru un SSD de 2 TB.
După cum vei afla în curând, din secțiunea următoare a acestei recenzii, SSD-ul CORSAIR MP700 PRO a oferit rezultate excepționale în benchmarkuri. Însă trebuie să recunosc că nu am observat o îmbunătățire semnificativă în activitățile de zi cu zi, comparativ cu SSD-ul meu PCIe 4.0, un Kingston KC3000. Pornirea calculatorului, deschiderea aplicațiilor, navigarea pe internet sau chiar jocurile au părut la fel de rapide ca în cazul SSD-ului meu precedent. Totuși, acest lucru nu este surprinzător, deoarece diferențele reale dintre vitezele PCIe 4.0 și PCIe 5.0 sunt adesea imperceptibile în timpul utilizării zilnice, atunci când folosești aplicații care nu necesită performanțe extraordinare din partea SSD-ului tău.
CORSAIR MP700 PRO va străluci probabil în scenarii mai specializate, precum activități solicitante, care presupun editare video, randare 3D sau transferuri mari de fișiere.
După ce am folosit o perioadă SSD-ul CORSAIR MP700 PRO, pot spune că acesta oferă performanțe excelente în activitățile obișnuite. Însă, cu excepția cazului în care ești un profesionist care trebuie să lucreze cu software solicitant, ce necesită stocare extrem de rapidă, este posibil să nu observi diferențe semnificative față de o unitate PCIe 4.0.
Performanța în benchmarkuri
CORSAIR MP700 PRO are performanțe excelente în benchmarkul CrystalDiskMark. În testele de citire secvențială, acesta s-a dovedit cu 68% mai rapid decât SSD-ul Kingston KC3000 PCIe 4.0. Asta îl face ideal în situații precum redarea de videoclipuri, analizarea datelor sau lucrul cu fișiere mari, care necesită viteze de citire extrem de mari. Însă, în testele de citire aleatorii, care implică fișiere sau fragmente de date mai mici și dispersate, MP700 PRO este cu 18% mai lent decât Kingston KC3000, ceea ce înseamnă că poate avea un timp de răspuns ceva mai lent pentru aceste tipuri de activități.
În testele de scriere secvențiale, Corsair MP700 PRO este cu 72% mai rapid, comparativ cu SSD-ul Kingston KC3000 PCIe 4.0. Acest mare avantaj face din MP700 PRO o unitate mai bună pentru activități precum editarea video sau orice altceva implică transferuri mari de date. Însă, la fel ca în cazul citirii datelor, performanța sa în operațiunile de scriere aleatorii este depășită de Kingston KC3000 (cu 30%). Poate că unele optimizări de firmware ar putea crește eficiența sa în gestionarea operațiunilor de scriere mai mici?
Corsair MP700 PRO este cu 26% mai bun decât Kingston KC3000 în PCMark 10 Full System Drive Benchmark, care măsoară performanța generală a unității în Windows. Asta înseamnă că poate gestiona mai bine multitaskingul, rularea aplicațiilor și operațiunile cu fișiere.
Pentru jocuri, 3DMark Storage Benchmark arată că MP700 PRO oferă o îmbunătățire de 13% față de Kingston KC3000. Acesta reduce timpul de încărcare și gestionează mai bine jocurile, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru gamerii care vor doar ce este mai bun.
Pentru sarcini precum editarea video și crearea de conținut, Blackmagic Disk Speed Test arată punctele forte ale lui MP700 PRO: vitezele sale de citire sunt cu 33% mai mari, iar vitezele sale de scriere sunt cu 65% mai mari, comparativ cu Kingston KC3000. Asta dovedește că este o opțiune excelentă pentru profesioniștii care lucrează cu fișiere mari, cu rezoluție înaltă.
Pentru următorul test, am folosit DiskBench ca să măsor timpul de copiere al unui fișier de 40 GB. MP700 PRO este cu 33% mai rapid decât Kingston KC3000. Cu alte cuvinte, este excelent dacă trebuie să lucrezi cu fișiere mari și să transferi frecvent date dintr-un loc în altul.
Atunci când vine vorba de încărcarea Windows, benchmarkul BootRacer arată că MP700 PRO este cu doar 1,4% mai rapid, ceea ce înseamnă că nu există o mare diferență în ceea ce privește viteza de pornire a sistemului, comparativ cu Kingston KC3000.
Un dezavantaj, pe care l-am observat în timp ce monitorizam temperatura SSD-ului, este că MP700 PRO generează cu 25% mai multă căldură decât Kingston KC3000 în condiții de utilizare intensă. A ajuns la 80 de grade Celsius. Aceasta este încă o temperatură sigură, dar reprezintă exact punctul unde poate intra în throttling. Cu alte cuvinte, după acest punct, unitatea își poate limita performanțele pentru a se răci. Trebuie să te asiguri că ai o răcire corespunzătoare pentru unitatea CORSAIR MP700 PRO, astfel încât aceasta să funcționeze eficient și fiabil.
SSD-ul Corsair MP700 PRO excelează în ceea ce privește vitezele secvențiale, transferurile de fișiere și sarcinile de lucru profesionale, depășind performanțele SSD-urilor PCIe 4.0. Acesta poate fi o alegere ideală pentru utilizatorii avansați, pentru gameri și pentru profesioniști, dar avantajele sale sunt mai puțin evidente pentru utilizatorii obișnuiți. Trebuie, de asemenea, să ții cont de faptul că acesta generează mai multă căldură decât SSD-urile PCie 4.0 și necesită o răcire mai eficientă.
Vei cumpăra un CORSAIR MP700 PRO?
Datorită interfeței PCIe 5.0 și hardware-ului high-end (controlerul și memoria flash), SSD-ul CORSAIR MP700 PRO 2TB este incredibil de rapid. Dacă ești un profesionist, un creator de conținut sau un gamer înrăit, iar sistemul tău este echipat cu un slot PCIe 5.0, acest SSD este probabil o alegere bună. Totuși, nu toată lumea își va permite să-l cumpere, iar unii se vor gândi de două ori înainte de a face saltul la un SSD mai rapid, care se încălzește mai ușor decât unitățile PCIe 4.0 existente. Înainte de a încheia, sunt curios ce crezi: Te gândești să cumperi CORSAIR MP700 PRO? Sau ai prefera să aștepți ca SSD-ul tău existent să iasă la pensie liniștit înainte de a face un upgrade? Spune-mi în comentarii.