Acest articol este un review pentru unul din cele mai modeste dispozitive pe care le-am testat până acum: routerul wireless Edimax BR-6428nS V3. Acest dispozitiv iese în evidență prin prețul său foarte scăzut, care-l face accesibil oricui. Există foarte puține routere mai ieftine decât acesta și, și mai puține routere ieftine care să meargă la fel de bine. Noi l-am primit de curând în teste și acum suntem gata să împărtășim concluziile noastre. Dacă vreți să aflați ce are de oferit un router foarte convenabil la preț, citiți acest review:
Despachetarea routerului Edimax BR-6428nS V3
Pachetul folosit pentru routerul Edimax BR-6428nS V3 este similar cu cel al altor dispozitive Edimax. Pe partea din față avem o poză cu routerul, precum și câteva din specificațiile sale.
Pe partea din spate a cutiei aflăm că acest dispozitiv poate funcționa în unul din următoarele 5 moduri: router, punct de acces, range extender, Wi-Fi Bridge și provider de Internet wireless (WISP).
După ce deschidem cutia, vedem o parte din ceea ce conține.
La final trebuie să avem următoarele elemente: routerul, alimentatorul, un cablu de rețea Ethernet, un CD cu expertul de instalare, ghidul pentru instalarea rapidă și manualul de utilizare, toate în 15 limbi, inclusiv româna.
Am terminat cu procesul de despachetare și este timpul să vedem ce are de oferit acest router în ceea ce privește specificațiile sale.
Hardware și specificații
Din moment ce este un router foarte accesibil la preț, nu vă așteptați să fiți impresionați de specificațiile sale. Edimax BR-6428nS V3 este un router single-band care funcționează doar la frecvența de 2,4 GHz. Semnalul este oferit de cele două antene externe care sunt ușor de mutat în orice poziție.
Un aspect nu este foarte clar atunci când citim specificațiile oficiale ale acestui router și anume că el folosește standardele 802.11 b+g+n simultan. Asta oferă o compatibilitate cu un număr foarte mare de dispozitive wireless, inclusiv dispozitive mai vechi, dar nu poate fi setat să folosească doar standardul 802.11n, de exemplu. Asta înseamnă și viteze mai mici pentru rețeaua wireless.
În ceea ce privește hardware-ul, Edimax BR-6428nS V3 are 4 MO ca spațiu de stocare și 32 MO de memorie RAM. Nu există informații privind procesorul folosit, dar ne așteptăm ca acesta să fie un procesor cu un singur nucleu, cu consum redus de energie.
Routerul nu este tocmai mare. Are doar 190mm x 162mm x 42mm mărime și cântărește 245 grame.
Pe partea din spate se găsește un buton pentru resetarea routerului și pentru pornirea WPS, patru porturi "rapide" de rețea Ethernet și un port "rapid" pentru conexiunea la internet . Deși specificațiile oficiale folosesc cuvântul "rapid" când vine vorba de conexiunile cu fir, considerăm că nu este o alegere tocmai potrivită, deoarece routerul oferă conexiuni de 100 Mbps în loc de 1 Gbps cum fac routerele mai scumpe.
Pe partea din față a dispozitivului, vedem logo-ul Edimax și un grilaj pentru ventilare. În mijlocul său sunt câteva LED-uri albastre care se aprind pentru a semnala că routerul este pornit, că rețeaua wireless merge, că internetul merge și, pentru a semnala dacă am pornit sau nu funcția WPS.
Lista completă a specificațiilor oficiale, să găsește aici: Specificații BR-6428nS V3.
Configurarea și utilizarea routerului Edimax BR-6428nS V3
Edimax BR-6428nS V3 este relativ ușor de configurat. Odată conectat la internet și la un calculator din rețea, se poate porni expertul de configurare folosind browser-ul web favorit. Interfața cu utilizatorul este disponibilă în 15 limbi, inclusiv limba română. Traducerile nu sunt totuși complete. De exemplu, dacă alegem limba română, unele elemente rămân în engleză. De asemenea, când am folosit limba engleză, am descoperit câteva mici greșeli de scriere.
Expertul de configurare detectează tipul conexiunii la internet și apoi cere detaliile necesare conectării. Odată introduse, se trece la configurarea rețelei wireless. La final este afișată o listă cu un sumar al setărilor realizate.
Din păcate, Edimax nu sunt proactivi și nu recomandă utilizatorilor să-și schimbe parola implicită pentru contul de administrator (admin/1234). De aceea, vă recomandăm cu căldură să schimbați parola implicită imediat ce ați terminat configurarea inițială, pentru a vă asigura că persoanele neautorizate nu pot accesa routerul și setările rețelei.
Interfața cu utilizatorul oferită de Edimax este destul de spartană și nu include multe opțiuni de configurare. Totuși, este bine organizată și nu veți avea probleme în a naviga prin ea.
Un alt mic neajuns pe care l-am observat este că documentația de Ajutor (Help) oferită în meniurile de configurare nu explică prea multe. Utilizatorii care cunosc mai puține lucruri despre rețelistică vor trebui să consulte manualul pentru a înțelege toate setările oferite și ce fac acestea.
În ceea ce privește opțiunile de configurare, Edimax ne oferă setările de bază și cam atât. Utilizatorii cu un bagaj de cunoștințe mai mare vor fi dezamăgiți și vor dori un control mai detaliat asupra rețelei. Dar, este foarte posibil ca ei să nu fie tocmai audiența potrivită pentru acest router.
Cel mai important neajuns identificat în utilizarea acestui router este faptul că nu putem folosi un standard anume pentru rețeaua wireless. Edimax BR-6428nS V3 merge doar în modul 802.11 b+g+n și nu-l poți configura să folosească doar 802.11n pentru a beneficia de o viteză mai mare. Partea pozitivă a acestei alegeri din partea Edimax este că oferă o compatibilitate bună cu un număr foarte mare de dispozitive.
După ce am configurat routerul așa cum am avut nevoie, am făcut un update de firmware, la ultima versiune disponibilă la momentul testelor: v1.08. Am vrut să ne asigurăm că beneficiem de ultimele îmbunătățiri aduse de Edimax acestui model. Firmware-ul original era versiunea 1.04.
Am conectat toate dispozitivele wireless din casă la rețea și am început să le folosim. Nu am avut probleme de conectare și nici de stabilitate a conexiunii. De asemenea, am partajat cu ușurință fișiere și conținut în rețea.
Edimax BR-6428nS V3 este un router destul de simplu care oferă bazele de care ai nevoie la un preț greu de bătut. Nu vă așteptați la opțiuni avansate de configurare, la caracteristici complexe, ș.a.m.d. Veți primi doar o rețea wireless la 2,4 GHz care merge destul bine.