Mulți asociază Garmin cu ceasurile pentru alergătorii profesioniști și pasionații de fitness. Puțini sunt cei care știu că această companie dezvoltă și ceasuri care să răspundă nevoilor unui public mai larg. Noul lor Garmin Venu 3S este un dispozitiv de sănătate și fitness, care încearcă să fie un partener excelent pentru femeile și, în general, persoanele cu încheieturi mai mici. Vorbim despre un ceas pentru cei ce-și doresc un dispozitiv elegant, capabil să-i ajute să-și creeze și să-și mențină un stil de viață activ și să-și monitorizeze sănătatea. Dacă ești interesat(ă) să achiziționezi un astfel de dispozitiv pentru tine sau cauți cadoul perfect de Crăciun pentru femeia pe care o iubești, citește această recenzie:
Garmin Venu 3S: Pentru cine este o alegere potrivită?
Garmin Venu 3S este o alegere excelentă pentru:
- Persoane cu încheieturi mai mici
- Utilizatorii de scaune cu rotile
- Pasionații de sănătate și fitness
- Utilizatorii care vor un ceas inteligent, cu o autonomie bună a bateriei
Pro și contra
Iată lucrurile care-mi plac la Garmin Venu 3S:
- Design frumos și culori elegante
- Mic și ușor, perfect pentru femei și persoane cu încheieturi mai mici
- Ecran AMOLED cu vizibilitate excelentă în aer liber
- O mulțime de antrenamente utile și programe de antrenament, inclusiv pentru utilizatorii de scaune cu rotile
- Multe funcții utile de urmărire a stării de sănătate
- Autonomie bună a bateriei (dar nu atât de bună ca cea promovată)
Există și unele dezavantaje, care trebuie luate în considerare:
- Aplicația Garmin Connect ar putea fi mai ușor de utilizat
- Nu poți monitoriza la fel de multe activități ca în cazul dispozitivelor de la alte firme
- Ecosistem de aplicații complicat
- ECG este disponibil doar în unele țări (SUA, Hong Kong, Vietnam), nu și în România
Verdict
Garmin Venu 3S este un smartwatch pe care l-am testat cu plăcere în săptămâna în care l-am avut la dispoziție pentru analiză. Este un ceas ușor, are un design elegant și un ecran de foarte bună calitate. Și autonomia bateriei este bună. Ceasul este ușor de utilizat și oferă multe funcții și date pentru pasionații de sănătate și fitness. Are însă și unele dezavantaje, precum un ecosistem software complex și o gamă limitată de activități ce pot fi monitorizate. Lăsând la o parte micile sale probleme, Garmin Venu 3S este ideal pentru persoanele cărora le place să încerce diferite activități, precum mersul pe jos, alergarea, yoga, ciclismul și meditația.
Despachetarea lui Garmin Venu 3S
Din păcate, nu am primit Garmin Venu 3S în ambalajul său din magazin. În schimb, am primit o mostră fără niciun ambalaj, care este folosită în general pentru prezentările din magazine. Totuși, când am căutat imagini online, am descoperit că acesta sosește într-o cutie de carton gri, cu o imagine a dispozitivului în partea din față și cu numele produsului.
Sursa imaginii: AbbyBReviewing
Când deschizi cutia, găsești următoarele elemente: ceasul propriu-zis, un cablu de încărcare Garmin standard, ghidul de configurare a produsului și o broșură cu informații despre produs și siguranță.
Design și specificații hardware
Garmin Venu 3S arată similar cu modelul anterior Venu 2S și are o formă rotunjită cu trei butoane laterale. Îmi place că este disponibil în diverse culori, prezentate în imaginea de mai jos: Sage Gray, Dust Rose, Pebble Gray, French Gray și Ivory Case.
Modelul Garmin Venu 3S primit în teste este varianta Dust Rose, cea mai feminină din gamă. Ceasul are un ecran tactil AMOLED, protejat de Corning Gorilla Glass 3, care poate fi setat să fie Always-On, dacă asta preferi, în detrimentul duratei de viață a bateriei. Ecranul are un diametru de 1,2 inci (30,4 mm) și o rezoluție de 390 x 390 pixeli. Luneta este rotunjită și este realizată din oțel inoxidabil.
Pe spatele lui Garmin Venu 3S, pe lângă portul tradițional de încărcare Garmin, găsești o parte din senzorii săi: monitorul de ritm cardiac la încheietura mâinii, monitorul de saturație a oxigenului în sânge și termometrul. Ceasul are, de asemenea, un cip GPS, care se poate conecta la mai multe rețele, inclusiv Glonass (sistemul rusesc, care este de obicei mai precis în zonele muntoase) și Galileo (sistemul european, de obicei mai precis în zonele urbane), un altimetru, o busolă, un giroscop, un accelerometru și un senzor de lumină ambientală.
Pe una dintre părțile laterale ale ceasului, se află un difuzor, pe care-l poți folosi pentru a prelua apeluri telefonice și a asculta muzică sau mesajele audio oferite de Garmin Venu 3S. O caracteristică remarcabilă a acestui model este că dispune de 8 GB de spațiu de stocare, util pentru a stoca muzica și a o asculta pe ceas în timp ce te antrenezi. Ceasul funcționează pe conturile Spotify, Deezer și Amazon Music. Mai mult, Garmin Venu 3S se poate conecta la Wi-Fi pentru a descărca melodiile dorite și funcționează și cu protocolul ANT+. Totuși, nu este disponibilă conectivitatea LTE.
Fără brățară, Garmin Venu 3S cântărește doar 27 de grame; cu ea pusă, ceasul cântărește 40 de grame. Aceasta este o greutate excelentă pentru femei și pentru persoanele cu încheieturi mai mici. Un alt aspect demn de menționat este că Garmin folosește benzi cu eliberare rapidă cu o dimensiune de 18 mm. Acestea sunt ușor de înlocuit și nu trebuie să le cumperi de la Gamin, deoarece folosesc un standard al industriei.
Pe partea opusă difuzorului, găsești trei butoane fizice pentru a controla Garmin Venu 3S. Cel din partea de sus deschide ecranul cu activități (Activities) și aplicații (Apps), iar butonul din mijloc afișează o listă a aplicațiilor pe care le-ai deschis Recent. Butonul din partea de jos acționează ca un buton Back (Înapoi). De asemenea, toate butoanele pot fi apăsate lung pentru a accesa diferite opțiuni.
Garmin Venu 3S poate fi folosit în timpul înotului, deoarece ceasul rezistă la presiuni echivalente unei adâncimi de 50 de metri. Din păcate, compania nu menționează capacitatea exactă a bateriei de pe acest ceas. Garmin precizează doar că bateria sa ar trebui să reziste până la zece zile dacă nu urmărești nicio activitate și dacă funcția Always-On a ecranului (pornire permanentă) este dezactivată. După cum vei afla mai târziu în această recenzie, ar trebui să privești această estimare cu scepticism.
NOTĂ: Dacă vrei mai multe specificații tehnice și o listă detaliată a tuturor caracteristicilor sale, accesează această pagină: Garmin Venu 3S.
Configurarea și utilizarea lui Garmin Venu 3S
Dacă vrei să folosești Garmin Venu 3S, trebuie să instalezi aplicația Garmin Connect pentru Android și iOS, să te conectezi la contul tău Garmin și să adaugi smartwatch-ul la aplicație. Procesul nu este complicat, dar necesită ceva timp. După ce ceasul este împerecheat cu telefonul și cu Garmin Connect, ți se recomandă să parcurgi mai multe etape de personalizare, precum configurarea funcțiilor de siguranță și alegerea contactelor de urgență, cu care intră în contact ceasul în caz de incidente, setarea serviciului de muzică pe care vrei să-l folosești pe ceas sau activarea și configurarea funcției Garmin Pay.
Aplicația în sine este destul de complicată, cu o mulțime de opțiuni și meniuri. Îți recomand să te familiarizezi cu toate meniurile, rapoartele și opțiunile de configurare ale acesteia. Numai așa te poți familiariza cu multitudinea de caracteristici disponibile pe Garmin Venu 3S. Fă-ți timp să verifici dacă există actualizări de software și instalează-le atunci când sunt disponibile. Acestea corectează erorile și îmbunătățesc performanța și experiența generală. Ar trebui, de asemenea, să alegi cum vrei să fie monitorizate diferitele măsurători de sănătate și cât de des.
Un aspect frustrant pentru mine este că nu poți face totul dintr-o singură aplicație. De exemplu, dacă nu ești mulțumit de fețele de ceas implicite de pe Garmin Venu 3S, trebuie să instalezi Connect IQ Store. Acolo, veți găsi opțiuni gratuite și plătite, precum și aplicații din terțe părți, care pot adăuga noi funcții ceasului tău inteligent. Apoi, dacă vrei să monitorizezi activitățile de golf, ai nevoie de o altă aplicație, Garmin Golf. Și, dacă dorești să-ți monitorizezi activitățile de gaming pe calculator, ai nevoie de o altă aplicație, și așa mai departe. Sper că Garmin își va simplifica ecosistemul de aplicații și va face lucrurile mai prietenoase. În forma actuală, lucrurile sunt puțin intimidante și am avut nevoie de mai mult timp pentru a înțelege toate opțiunile și funcțiile disponibile decât am avut nevoie atunci când am testat smartwatch-uri de la alte mărci.
Ca dispozitiv, Garmin Venu 3S este un smartwatch elegant, confortabil de purtat atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Dimensiunile și greutatea sa sunt bine echilibrate, iar cureaua din silicon este confortabilă și nu produce iritații ale pielii.
Deși nu are o opțiune LTE, poți răspunde atât la apeluri telefonice pe Garmin Venu 3S, cât și la mesaje text folosind tastatura încorporată, dacă telefonul tău se află în apropiere și este conectat la ceas. Difuzorul face o treabă decentă în timpul convorbirilor telefonice și poți auzi interlocutorii cât timp te afli într-un mediu liniștit. Totuși, în medii zgomotoase, vei avea probleme în a auzi persoanele cu care vorbești, iar microfonul încorporat nu face o treabă prea bună în a anula zgomotele de fundal. Prin urmare, pentru o experiență bună, ar trebui să-ți asociezi căștile cu smartwatch-ul. Aceasta este singura modalitate de a te bucura cu adevărat de ascultarea muzicii salvate pe Garmin Venu 3S. Altfel, difuzorul încorporat este sub așteptări, mai ales dacă insiști să asculți muzică în timp ce alergi.
Unii utilizatori vor aprecia integrarea Garmin cu Siri, Google Assistant și Bixby. Poți să-ți folosești vocea pentru a trimite comenzi vocale către oricare dintre ele și chiar să răspunzi la mesaje text folosind Google Assistant, de exemplu.
Autonomia bateriei de la Garmin Venu 3S este bună, dar nici pe departe ceea ce promite Garmin. Dacă folosești cu adevărat ceasul pentru a urmări activitățile fizice și parametrii de sănătate, precum nivelul de oxigen din sânge, nu vei ajunge nici pe departe la cele 10 zile promise. În schimb, vei obține o autonomie care variază undeva între 3,5 și 6 zile. În timpul perioadei de testare, al meu a rezistat puțin mai mult de patru zile. În acest timp, am urmărit două sesiuni de alergare, o sesiune de yoga și câteva plimbări scurte. Un aspect important de reținut este că urmărirea GPS consumă multă baterie. Prin urmare, dacă intenționezi să pleci într-o excursie lungă cu bicicleta sau într-o drumeție, este o idee bună să-ți încarci în prealabil dispozitivul Garmin Venu 3S, astfel încât acesta să-ți poată urmări întreaga activitate. Potrivit Garmin, bateria rezistă până la 21 de ore de urmărire doar prin GPS. Dacă preferi să activezi toate sistemele de poziționare (GPS, Glonass și Galileo), bateria va rezista doar până la 15 ore. Încărcarea se face cu ajutorul unui cablu de încărcare standard Garmin, pe care trebuie să-l conectezi la un încărcător de telefon USB-Type C. În cazul meu, bateria s-a încărcat de la 1% la 100% în 82 de minute.
În general, sunt mulțumit de experiența pe care am avut-o folosind Garmin Venu 3S ca smartwatch. Cu excepția ecosistemului său de aplicații, care este destul de complicat, și a numărului limitat de aplicații disponibile din terțe părți, nu am nicio plângere. Îmi place designul ceasului și cât de confortabil este de purtat și de utilizat. Apreciez, de asemenea, autonomia mai mare a bateriei, comparativ cu smartwatch-urile Samsung sau Apple. În continuare, să vedem cât de bun este la monitorizarea sănătății.
Monitorizarea sănătății cu Garmin Venu 3S
Garmin Venu 3S are multe caracteristici utile pentru sănătate, iar una dintre cele mai interesante este noua funcție Health Snapshot. Atunci când o activezi, ceasul îți cere să stai nemișcat timp de două minute. În acest interval, acesta îți măsoară ritmul cardiac, procentul de sânge oxigenat, frecvența respirației și nivelul de stres. Această caracteristică este similară cu funcția Health Glance de pe HUAWEI Watch 4 Pro. Mă bucur să văd că această abordare devine tot mai răspândită.
Pe parcursul unei zile normale, Garmin Venu 3S monitorizează următoarele aspecte relevante pentru sănătate: câți pași faci, cât dormi și calitatea somnului, ritmul cardiac, variabilitatea ritmului cardiac și nivelul de oxigen din sânge, respirația, nivelul de stres, caloriile pe care le arzi și bateria corporală (resursele tale de energie). Un dezavantaj este că măsurătorile Pulse Ox nu sunt activate în mod implicit, pentru a economisi bateria. Ar trebui să le activezi și să-i ceri lui Garmin Venu 3S să o măsoare cel puțin în timpul somnului. Sau, dacă vrei să maximizezi autonomia bateriei, poți să le ții dezactivate, dar să efectuezi cel puțin un Health Snapshot în fiecare zi, astfel încât acesta să fie măsurat și să ai rapoarte zilnice despre evoluția sa.
Garmin Venu 3S are, de asemenea, o funcție ECG, care folosește senzorii săi pentru a înregistra semnalele electrice ce controlează cum îți bate inima. Din păcate, această caracteristică este disponibilă doar în Statele Unite, Hong Kong și Vietnam. Având în vedere că mă aflu în România, nu am putut s-o testez.
Deoarece Garmin Venu 3S este un dispozitiv realizat în principal pentru femei, acesta oferă, de asemenea, funcții de urmărire a sănătății femeilor pentru a supraveghea ciclul menstrual și sarcina, însoțite de exerciții fizice și educație nutrițională.
Una dintre cele mai interesante caracteristici ale lui Garmin Venu 3S este Morning Report (Raportul de dimineață), care-ți spune cât ai dormit, ce scor de somn ai obținut, cum s-a refăcut „bateria” corpului tău, nivelul de oxigen din sânge în timpul somnului, variația ritmului tău cardiac și alte detalii utile, inclusiv prognoza meteo pentru ziua respectivă.
O altă noutate este funcția Nap detection de pe Garmin Venu 3S, care înregistrează în mod automat somnul din timpul zilei și afișează un raport despre beneficiile pe care le aduce organismului tău și durata ideală a acestuia. Un dezavantaj este că monitorizarea somnului oferită de Garmin Venu 3S pare mai puțin fiabilă decât cea oferită de smartwatch-urile altor companii. De exemplu, etapele de somn raportate de Garmin au fost foarte diferite de cele raportate de dispozitivele de monitorizare Fitbit sau HUAWEI, pe care le-am folosit recent, și nu au reflectat la fel de bine cum m-am simțit la trezirea de dimineață sau în timpul somnului. Prin urmare, recomandările oferite de Sleep Coach de la Garmin mi s-au părut nepotrivite, spre deosebire de cele primite de la dispozitivele de la alte mărci.
Partea bună este că Garmin le permite utilizatorilor să-și înregistreze consumul zilnic de lichide. Am avut probleme de sănătate în trecut, generate de faptul că nu beam suficientă apă în fiecare zi. Prin urmare, apreciez că nu trebuie să folosesc o aplicație separată pentru această funcție. Totuși, Garmin ar trebui să le permită utilizatorilor să personalizeze mai multe dimensiuni de pahare în aplicația Connect. Este puțin restrictiv să ai la dispoziție doar trei dimensiuni personalizate.
O noutate introdusă de Garmin Venu 3S este că monitorizează cum respiri. Este un aspect util pentru a-ți evalua mai bine condiția fizică și pentru a depista probleme de sănătate respiratorie. În plus, pentru a-i ajuta pe utilizatori să-și îmbunătățească respirația, ceasul oferă exerciții de respirație atentă și meditații ghidate, care reduc ritmul cardiac și nivelul de stres și îmbunătățesc respirația.
O altă caracteristică interesantă este Jet Lag Adviser. Deși nu am avut ocazia s-o testez, Garmin spune că aceasta îți monitorizează somnul în timp ce călătorești, oferindu-ți apoi sfaturi personalizate despre cum să reduci diferența de fus orar și să ușurezi tranziția la ora locală.
La fel ca orice alt smartwatch, Garmin Venu 3S calculează numărul de calorii arse în timpul zilei și le împarte în calorii arse active (în timpul activităților fizice) și calorii de repaus (arse în timpul desfășurării unor functii de bază, precum respirația sau somnul). Și, dacă vrei să-ți monitorizezi în detaliu starea de sănătate, îți poți conecta contul Garmin Connect cu MyFitnessPal, unde îți înregistrezi consumul de alimente și obții o imagine a numărului de calorii consumate în timpul zilei.
În momentul în care scriu aceste rânduri, am 41 de ani. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am devenit mai atent la starea de sănătate și la condiția mea fizică. Drept urmare, mă concentrez mai mult decât înainte pe îmbunătățirea relației cu corpul meu și pe felul cum am grijă de el. Calculele Garmin Fitness Age au fost un mare motivator pentru mine și un ghid cu privire la aspectele pe care ar trebui să mă concentrez să le îmbunătățesc în continuare. După cum poți vedea mai jos, mă străduiesc să slăbesc (am pierdut deja 10 kilograme de anul trecut) și să cresc numărul de minute de exerciții fizice intense din fiecare săptămână. În ultimele două luni, am trecut de la o medie de 15 minute/săptămână la 72, și voi continua să progresez până când voi ajunge la 90 de minute. Nu este ușor, dar faptul că văd ce fac și cum îmi îmbunătățește starea de bine și vârsta mea de fitness m-a făcut să fiu mai motivat ca niciodată. Dacă te afli într-o călătorie similară de autoperfecționare și de îngrijire personală, Garmin Venu 3S te va ajuta.
Deși nu este un dispozitiv perfect, dacă vrei să-ți monitorizezi și să-ți îmbunătățești sănătatea, Garmin Venu 3S este un partener excelent. Numeroasele sale caracteristici de monitorizare a sănătății sunt utile, iar unele sunt de-a dreptul motivante. În plus, acestea funcționează cel mai bine atunci când sunt combinate cu activități fizice, iar monitorizarea acestora cu Garmin Venu 3S este o experiență excelentă. Dar găsești mai multe detalii despre asta în următoarea secțiune a acestei recenzii.
Monitorizarea activităților sportive cu Garmin Venu 3S
Garmin Venu 3S este creat pentru persoanele care sunt sau doresc să devină active din punct de vedere fizic, iar eu am fost surprins să văd că acest smartwatch poate fi folosit pentru a monitoriza activitățile de gaming pe calculator cu ajutorul unei aplicații numite Garmin GameOn. Pentru a o face să funcționeze, ai nevoie de conectivitate Bluetooth pe calculatorul tău. Monitorizarea sesiunilor de jocuri dezvăluie date precum nivelul de stres și ritmul cardiac. Aplicația îți recomandă să iei pauze și îți oferă câteva recomandări bazate pe date biometrice după fiecare sesiune de gaming. Deși unii utilizatori ar putea considera utilă această caracteristică, eu am simțit nevoia ca Garmin să-mi ofere niște date despre aspectele negative ale jocurilor pe calculator asupra sănătății și să primesc sfaturi despre cum să combat aceste aspecte prin activități fizice intense. Din păcate, acest aspect lipsește, iar această caracteristică este mai mult un instrument de marketing decât ceva util.
Dar destul despre esports, hai să vorbim despre activitățile sportive fizice. Așa cum era de așteptat, acesta este un domeniu în care Garmin Venu 3S excelează, dispozitivele având în jur de 30 de aplicații predefinite pentru GPS și sporturi de interior - inclusiv pentru mersul pe jos, alergare, ciclism, înot în piscină, drumeții și activități pentru utilizatorii de scaune cu rotile. L-am folosit în timpul testelor mele pentru a urmări activitățile de alergare, mersul pe jos și yoga. Garmin face o treabă foarte bună la acest capitol și primești o mulțime de detalii de pe hartă despre activitatea monitorizată, despre vremea de care ai avut parte și multe statistici, inclusiv despre cum a evoluat ritmul tău cardiac, cadența ta, numărul de calorii arse, cât de intens a fost antrenamentul etc.
Mi-a lipsit lista mai completă de monitorizare a activităților disponibilă pe dispozitive similare fabricate de producători chinezi, precum HUAWEI și Xioami. Dispozitivele lor pot monitoriza activități mai de nișă, precum dansul, care poate fi uneori intens. De exemplu, particip săptămânal la lecții de dans, învățând niște mișcări de dans foarte rapide. Din păcate, folosind funcțiile sale integrate, nu am putut folosi Garmin Venu 3S pentru a monitoriza aceste lecții. Am găsit o aplicație dintr-o terță parte în magazinul de aplicații al Garmin, dar mi s-a părut greu de utilizat și de înțeles și am renunțat destul de repede la ea.
Revenind la aspectele pozitive, un punct forte al dispozitivelor Garmin în general este reprezentat de antrenamentele și planurile de antrenament disponibile. Puteți crea antrenamente personalizate axate pe cardio, forță, HIIT, yoga, pilates etc.
Funcția Garmin Coach este, de asemenea, bună și oferă mai multe programe de antrenament pentru persoanele ce vor să devină alergători sau cicliști activi. Pentru a-ți menține motivația, te poți înscrie la tot felul de provocări lunare sau constante, în care concurezi cu alți utilizatori Garmin. Pentru a te simți recompensat, primești, de asemenea, tot felul de insigne amuzante pentru finalizarea acestor provocări.
Dar ceea ce este și mai interesant la toate aceste caracteristici este că sunt gratuite împreună cu dispozitivul tău. Nu trebuie să plătești un abonament suplimentar, ca în cazul dispozitivelor Fitbit. Da, Garmin Venu 3S este mai scump decât majoritatea dispozitivelor Fitbit, dar oferă, de asemenea, mai mult atunci când vine vorba de urmărirea sporturilor, antrenamente și coaching.
Un ultim aspect, pe care îl apreciez la Garmin Venu 3S, este că folosește trei sisteme de poziționare GPS. Asta îți garantează o monitorizare cât mai precisă, chiar și atunci când monitorizezi activități în locații îndepărtate și greu de accesat. Sportivii profesioniști și cei care fac drumeții sau desfășoară alte activități în zone îndepărtate și periculoase vor aprecia foarte mult această caracteristică.
Deși nu poți monitoriza la fel de multe sporturi ca în cazul dispozitivelor similare de la alte mărci, monitorizarea sporturilor este un punct forte al dispozitivului Garmin Venu 3S. Tipurile de antrenamente disponibile și programele de antrenament sunt foarte bine realizate, iar monitorizarea oferită este minuțioasă. Dacă îți dorești să-ți creezi sau să-ți menții un stil de viață activ, Garmin Venu 3S este un partener excelent, chiar dacă ești utilizator de scaun cu rotile. A, iar sistemul de urmărire GPS creat de Garmin este de neegalat.
Îți place Garmin Venu 3S?
A fost o recenzie lungă. Îți mulțumesc că ai citit până aici. Sper că ți-a plăcut să înveți despre Garmin Venu 3S și despre numeroasele sale puncte forte și puținele sale puncte slabe. Dacă ai întrebări despre acest produs la care nu am răspuns în recenzia mea, nu ezita să comentezi folosind opțiunile de mai jos. Iar dacă-l folosești deja, spune-mi despre experiența ta. Îi va ajuta cu siguranță pe cei care au dubii dacă ar trebui să-l cumpere sau nu. Mulțumesc!