
Garmin vivoactive 6 poate să pară inițial un upgrade minor față de predecesorul său, vivoactive 5, atunci când este evaluat doar din punct de vedere hardware. Unii l-ar putea vedea chiar ca pe o încercare nereușită de a motiva utilizatorii să facă upgrade. Însă această evaluare este foarte eronată. După ce am folosit acest smartwatch timp de zece zile, i-am evaluat nu numai hardware-ul, ci și software-ul, caracteristicile și experiența generală. Iar concluzia mea este că Garmin vivoactive 6 reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de vivoactive 5. Vrei să afli cum a fost posibilă această transformare? Citește această recenzie pentru a descoperi toate detaliile:
Garmin vivoactive 6: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest smartwatch este o alegere excelentă pentru:
- Persoanele care caută un smartwatch Garmin accesibil
- Pasionații de sănătate și de fitness
- Utilizatorii de scaune cu rotile, care au nevoie de antrenamente adaptate nevoilor lor
Pro și contra
Iată lucrurile care-mi plac la Garmin vivoactive 6:
- Ecran AMOLED luminos
- Acces la noi rețele de sateliți pentru monitorizare GPS
- Mai multe profiluri de monitorizare a sporturilor
- Multe funcții noi în comparație cu modelul precedent
- Este mult mai util pentru pasionații de alergare decât predecesorul său
Există și unele dezavantaje:
- O singură față de ceas preinstalată
- Probleme minore de conectivitate atunci când folosești aplicații precum Hydration Tracking (Monitorizare hidratare)
- Ecosistemul aplicațiilor pentru smartwatch este limitat
Verdict
Atunci când am citit specificațiile hardware ale lui Garmin vivoactive 6, am fost puțin dezamăgit. Din această perspectivă, smartwatch-ul oferă doar câteva actualizări minore, precum adăugarea un giroscop, un ecran puțin mai luminos, posibilitatea de a se conecta la noi rețele de sateliți GPS și spațiu de stocare suplimentar. Garmin vivoactive 6 se remarcă însă prin software-ul și prin caracteristicile sale. Din punct de vedere software, Garmin a făcut o treabă excelentă, transformând vivoactive 6 într-un smartwatch adaptabil, care oferă un plus de valoare oricărei persoane interesate de monitorizarea sănătății și a activităților sportive. Deși poate urmări 78 de activități diferite, publicul care beneficiază cel mai mult de caracteristicile nou introduse este reprezentat de persoanele pasionate de alergare și cele care participă în mod regulat la competiții sportive. Poate că nu este perfect, dar Garmin vivoactive 6 este un smartwatch excelent, la un preț rezonabil, iar mulți utilizatori îl vor folosi cu plăcere.
Despachetarea lui Garmin vivoactive 6
Când am primit Garmin vivoactive 6 pentru teste, am fost nerăbdător și am vrut să-l încerc cât mai repede într-un antrenament real. Așa că am mers în parc de îndată ce s-a oprit ploaia și l-am despachetat pe loc. După cum poți vedea în imaginile mele, acest smartwatch sosește într-o cutie de carton gri, cu o imagine a dispozitivului pe partea de sus, alături de denumirea produsului. Ca de obicei la produsele Garmin, pe ambalaj sunt imprimate puține informații. Dacă vrei o listă a caracteristicilor și a specificațiilor sale, trebuie să o cauți online, în recenzii precum aceasta sau pe site-ul oficial Garmin.

Garmin vivoactive 6 sosește într-o cutie mică, din carton gri
În cutie, se află Garmin vivoactive 6, așezat frumos într-o altă cutie de carton, cablul său de încărcare USB-C și câteva pliante cu ghidul de configurare rapidă și cu informații despre siguranța produsului. Când îl vezi pentru prima oară, pare identic cu predecesorul său, Garmin vivoactive 5.

Toate elementele pe care le găsești în cutie
Deși despachetarea lui Garmin vivoactive 6 este o experiență scurtă, configurarea inițială necesită destul de mult timp. Așa că nu proceda ca mine. Este mai bine să faci asta când ești acasă, după ce ai încărcat bateria, pentru a-l o folosi câteva zile la rând, fără să fie nevoie să-l încarci imediat după ce l-ai configurat.
Design și specificații hardware
În comparație cu predecesorul său, Garmin vivoactive 6 are dimensiuni și design similare, dar este puțin mai subțire, măsurând 42,2 x 42,2 x 10,9 mm, și cântărește doar 36 de grame cu brățara inclusă. Are un ecran AMOLED, de 1,2 inci, cu o rezoluție de 390 x 390 pixeli. Ecranul este protejat de sticlă Corning Gorilla Glass 3, iar cadranul smartwatch-ului este realizat din aluminiu anodizat. Carcasa folosește polimer ranforsat cu fibră, iar cureaua este fabricată din silicon. Aceste materiale sunt standard pentru un smartwatch Garmin din această gamă de prețuri. Dacă vrei un aspect mai elegant, poți cumpăra curele de 20 mm din magazinul Garmin sau de la furnizori externi. Există o mulțime de opțiuni disponibile.

Ecranul este protejat de Corning Gorilla Glass 3
Deși vivoactive 6 are același monitor de ritm cardiac Garmin Elevate versiunea 4 ca și predecesorul său (care oferă urmărirea saturației de oxigen din sânge), compania a adăugat opțiuni de conectivitate GPS la două noi rețele de sateliți: QZSS și BeiDou. Primim și un giroscop, care lipsea în generațiile anterioare, pentru o mai bună monitorizare a activității de fitness în timpul mișcărilor complexe, precum rotații sau răsuciri. Ceilalți senzori (busola, termometrul, accelerometrul și senzorul de lumină ambientală) rămân la fel. O schimbare neașteptată este că vivoactive 6 a dublat capacitatea de stocare pentru muzică, pentru aplicații și pentru alte elemente: a trecut de la 4 GB pe Garmin vivoactive 5 la 8 GB.

vivoactive 6 folosește vechiul monitor de ritm cardiac Garmin Elevate versiunea 4
Smartwatch-ul are două butoane pe lateral, care fac lucruri diferite dacă le apeși sau dacă le apeși și le ții apăsate. Acestea sunt utile pentru a naviga prin interfața de utilizare, pentru a schimba setările și pentru a începe antrenamentele. vivoactive 6 are o rezistență de 5 ATM și poate fi folosit pentru a înota la o adâncime de până la 50 de metri. Totodată, poate rezista la ploaie sau la zăpadă, la duș, la înot, la scufundări în apă și la snorkeling.

Pe acest smartwatch, există doar două butoane
În ceea ce privește opțiunile de culoare, există patru disponibile: roz, verde, auriu și negru. Le poți vedea în imaginea de mai jos. Acestea sunt suficient de variate pentru a atrage atât bărbații, cât și femeile, precum și persoanele de diferite vârste.

Culorile disponibile pentru Garmin vivoactive 6
Bateria a rămas neschimbată față de modelele anterioare. Garmin promite până la 11 zile de utilizare a smartwatch-ului și până la cinci zile cu afișajul mereu pornit. Primim, de asemenea, aceleași opțiuni de conectivitate prin Bluetooth, prin ANT+ și prin Wi-Fi. Conectivitatea mobilă LTE nu este însă disponibilă, iar asta ar putea dezamăgi unii utilizatori.

Beneficiezi de conectivitate Bluetooth, ANT+ și Wi-Fi
Din punct de vedere hardware, noul Garmin vivoactive 6 introduce foarte puține schimbări față de predecesorul său. Este puțin mai subțire, are mai mult spațiu de stocare, opțiuni suplimentare de conectivitate GPS și un giroscop. Primim, de asemenea, culori noi și cam atât. Acest nou model aduce însă multe schimbări în ceea ce privește software-ul său: are noi caracteristici utile și mult mai multe opțiuni de monitorizare a activităților sportive. Dar mai multe despre asta mai târziu în această recenzie. Dacă ai nevoie de specificații și mai detaliate, vizitează pagina oficială a produsului: Garmin vivoactive 6.
Configurarea și utilizarea lui Garmin vivoactive 6
Înainte de a începe să folosești Garmin vivoactive 6, trebuie să-l încarci și să-l configurezi cu ajutorul aplicației Connect, care este gratuită pentru Android și pentru iOS. Procesul de configurare durează puțin și implică pași precum conectarea smartwatch-ului la smartphone, acordarea permisiunilor necesare pentru sincronizarea și accesarea anumitor date, setarea programului de somn, alegerea încheieturii pe care porți smartwatch-ul și setarea obiectivelor tale.

Poți configura Garmin vivoactive 6 cu ajutorul aplicației Connect
Spre sfârșitul configurării inițiale, este afișat un tutorial pentru navigarea în interfața dispozitivului vivoactive 6. Acordă atenție acestei etape pentru a învăța rapid cum să-l folosești. Acest lucru este util mai ales dacă nu ai mai folosit până acum un smartwatch Garmin, deoarece abordarea acestei companii este destul de diferită de cea a celor de la Apple, de la Samsung sau de la HUAWEI.

Citește tutorialul pentru a afla cum folosești acest smartwatch
Expertul de configurare îți recomandă și să conectezi Garmin vivoactive 6, pentru ca acesta să descarce actualizările mai rapid. Poți să descarci muzică pe smartwatch pentru antrenament, să descarci și să actualizezi aplicații și multe altele. Deși nu trebuie să faci acest lucru în timpul procesului de configurare rapidă, este o idee bună să configurezi și Garmin Pay (pentru plăți rapide prin NFC), caracteristicile de siguranță și alte detalii.
Pentru a maximiza autonomia bateriei, Garmin a setat ecranul lui vivoactive 6 la cea mai mică luminozitate. Dacă schimbi această setare, vei constata că ecranul acestui model este mai luminos decât cel al versiunilor anterioare. Compania nu oferă însă detalii tehnice cu privire la luminozitatea maximă. Dacă păstrezi luminozitatea la nivelul minim, este o idee bună să ajustezi dimensiunea textului, pentru a te asigura că textul din interfața de utilizare este clar și ușor de citit.

Este o idee excelentă să ajustezi dimensiunea textului
Cu puțin timp înainte de lansarea vivoactive 6, Garmin a introdus abonamentul Garmin Connect+, care costă lunar 8,99 euro. Acesta adaugă mai multe funcții premium la ceasurile inteligente ale companiei, dar nu este obligatoriu să-l folosești. Dacă optezi pentru abonament, primești informații și sugestii personalizate, pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și condiția fizică, un nou panou de control al performanței, pentru analizarea datelor de antrenament, noi planuri de coaching, noi funcții sociale și multe altele. Vestea bună este că Garmin nu a eliminat caracteristicile care erau incluse în smartwatch-urile lor. A adăugat doar unele noi, care nu sunt disponibile decât cu plată. Cealaltă veste bună este că poți folosi smartwatch-ul fără să plătești pentru Garmin Connect+. Am ales special să nu-l folosesc pentru această recenzie pentru a-ți arăta ce primești atunci când cumperi Garmin vivoactive 6 și-l utilizezi fără acest abonament.

Garmin Connect+ nu este obligatoriu
Aplicația Connect arată și funcționează la fel ca pe alte smartwatch-uri Garmin. În secțiunea Home (Acasă), poți adăuga și elimina dale cu informații, în funcție de măsurătorile pe care vrei să te concentrezi. În partea de sus, vezi dalele In Focus (În centrul atenției), care oferă informații mai detaliate decât cele mai mici, de mai jos. Dacă treci la Garmin de la un alt brand, nu strică să petreci ceva timp familiarizându-te cu aplicația Connect. Aceasta are o abordare diferită față de aplicațiile similare de la alți producători. Este mult mai orientată către date și foarte personalizabilă. Poți modifica secțiunile din partea de jos a aplicației și ordinea acestora oricum vrei, pentru a face aplicația să pară mai personală și mai orientată în jurul obiectivelor și preferințelor tale.

Ai nevoie de ceva timp ca să te obișnuiești cu aplicația Connect
În ceea ce privește fețele de ceas, Garmin vivoactive 6 are doar una preinstalată, și este cea pe care o vezi ilustrată pe ambalaj. Din fericire, poți adăuga altele din magazinul de aplicații Connect IQ al companiei, unde poți găsi opțiuni gratuite și plătite. Din păcate, în prezent, Garmin pare să prioritizeze conținutul plătit, astfel încât găsirea unor fețe de ceas gratuite, pentru acest smartwatch, este mai dificilă decât a fost pentru modelele precedente ale companiei.

Îți place fața de ceas implicită?
Apropo, magazinul Connect IQ oferă și aplicații care extind funcționalitatea smartwatch-ului tău. Una dintre aplicațiile pe care le-am folosit este Hydration Tracking. Chiar dacă apare ca fiind compatibilă cu vivowatch 6, am constatat că uneori avea probleme de conectare la smartphone-ul meu și nu puteam obține datele din jurnalul meu de hidratare. Din fericire, am reușit să evit această problemă deblocându-mi smartphone-ul și deschizând aplicația Connect. Este un bug enervant și sper că va fi rezolvat cu viitoarele actualizări de firmware. Apropo, tocmai am primit una în ziua în care finalizez această recenzie. Deci, poate că nu o voi mai întâlni. 🙂

Am avut niște probleme de conectivitate
Când vine vorba de caracteristicile specifice unui smartwatch, Garmin vivoactive 6 are câteva care sunt cu adevărat utile, dar nu se poate compara cu Apple și cu Samsung. Beneficiezi de plăți NFC prin Garmin Pay, care funcționează într-un număr mare de țări (inclusiv România), și poți să accesezi notificările de pe smartphone, precum și să răspunzi și să respingi apeluri. Însă nu poți primi apeluri pe Garmin vivoactive 6, chiar dacă are un difuzor. Atunci când respingi apeluri, poți folosi și mesaje text predefinite, care pot fi editate din aplicația Connect. Vivoactive 6 are, de asemenea, un mod de trecere la roșu (Red Shift Mode). Activează-l pentru a schimba întreaga interfață a ceasului în nuanțe de roșu, de verde sau de portocaliu, care te ajută să-ți protejezi vederea prin blocarea culorilor care contractă pupilele, reducând perturbările ciclului de somn. Este o caracteristică utilă, dacă ai tendința să folosești smartwatch-ul în timpul nopții.
Poți extinde numărul de aplicații disponibile pe acest smartwatch folosind magazinul de aplicații Connect IQ. Însă majoritatea opțiunilor disponibile sunt axate pe activitățile sportive și pe monitorizarea sănătății în general. Din păcate, magazinul de aplicații Garmin nu se poate compara cu cele disponibile pentru Wear OS de la Google sau pentru WatchOS de la Apple.

Nu sunt disponibile multe aplicații din terțe părți
Potrivit Garmin, vivoactive 6 ar trebui să reziste până la 11 zile cu o singură încărcare și 5 zile dacă setezi ecranul să fie pornit tot timpul. În experiența mea, Garmin vivoactive 6 a rezistat șapte zile și 10 ore cu o singură încărcare. În această perioadă, am folosit smartwatch-ul pentru a monitoriza șapte sesiuni de ciclism în interior (20 de minute fiecare), patru sesiuni de antrenament de forță (25 de minute fiecare), o sesiune de pilates, o sesiune lungă de drumeții (cu o dificultate ușoară) și mai multe plimbări în aer liber. Am avut, de asemenea, activată monitorizarea oxigenului din sânge PulseOx în timpul somnului, iar ecranul a fost setat să se oprească automat, atunci când nu am folosit ceasul. Este un rezultat excelent în opinia mea, iar smartwatch-urile de la Apple sau de la Samsung nu pot egala performanța Garmin la acest capitol.

Garmin vivoactive 6 rezistă până la 11 zile cu o singură încărcare
Am testat și viteza de încărcare pentru Garmin vivoactive 6, folosind un încărcător Samsung de 45 W pentru smartphone. După cum poți vedea mai jos, bateria s-a încărcat de la 1% la 12% în zece minute și la 36% în treizeci de minute. A avut nevoie de 86 de minute pentru o încărcare completă.

Cât durează să încarci vivoactive 6
Am testat Garmin vivoactive 6 timp de zece zile înainte de a finaliza această recenzie. Cu excepția câtorva erori și a unor probleme minore, cum ar fi că este disponibilă o singură față de ceas preinstalată, am apreciat timpul petrecut cu acest dispozitiv. Ecranul său AMOLED este luminos și ușor de văzut, chiar și în aer liber, autonomia bateriei este bună, iar caracteristicile sale de sănătate și de monitorizare sunt utile. Dar mai multe despre asta pe a doua pagină a acestei recenzii.🙂