Review GIGABYTE X870E AORUS MASTER: Puternică și scumpă!

recenzie
Review GIGABYTE X870E AORUS MASTER: Puternică și scumpă!
Rating

GIGABYTE X870E AORUS MASTER - Rezultatele benchmarkurilor

În CPU-Z Single Thread, placa de bază GIGABYTE X870E AORUS MASTER a obținut cel mai mare scor, depășind unii concurenți cu aproximativ 0,2% până la 0,6%. În termeni mai simpli, asta înseamnă că placa de bază folosește excelent puterea procesorului atunci când efectuează sarcini bazate pe un singur nucleu, precum încărcarea rapidă a unei pagini web sau deschiderea unui program.

Rezultate în CPU-Z Single Thread

Rezultate în CPU-Z Single Thread

În testul CPU-Z Multi Thread, care măsoară performanța în activități solicitante, placa de bază a rămas puțin (cu aproximativ 2,6%) în urma celui mai puternic concurent, ASUS ROG Strix X870-A Gaming WiFi. Diferența este însă mică și toate plăcile din lista mea oferă performanțe la fel de puternice și de fiabile.

Rezultate în CPU-Z Multi Thread

Rezultate în CPU-Z Multi Thread

În Cinebench, GIGABYTE X870E AORUS MASTER a avut cel mai bun rezultat, fiind un pic mai rapid (până la aproximativ 4,5%) decât competitorii săi. Asta înseamnă performanțe bune în sarcini precum randarea video sau în alte activități solicitante, unde sunt utilizate intens mai multe nuclee ale procesorului, precum randarea 3D și crearea de conținut.

Rezultate în Cinebench 2024

Rezultate în Cinebench 2024

În Blender, un software popular de randare 3D, această placă de bază a obținut cel mai mare scor, depășindu-l pe cel mai apropiat concurent cu aproximativ 1,3% și pe cel mai lent cu aproximativ 2,2%.

Reclamă

Dacă lucrezi adesea cu modelare 3D sau cu randare video, asta poate însemna că vei finaliza proiectele ceva mai repede, economisind un pic de timp atunci când creezi conținut.

Rezultate în Blender

Rezultate în Blender

În PCMark 10, care măsoară performanța generală a sistemului, GIGABYTE X870E AORUS MASTER a avut performanțe ceva mai slabe, cu mai puțin de 1% în spatele celui mai bun model, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI. Această diferență minoră nu va fi totuși vizibilă în activitatea de zi cu zi. Sarcinile zilnice precum munca de birou, navigarea pe internet sau redarea media vor fi rapide și fără probleme.

Rezultate în PCMark 10

Rezultate în PCMark 10

În JetStream 2.2, care măsoară cât de rapidă este navigarea pe internet, GIGABYTE X870E AORUS MASTER a fost net superioară, cu aproximativ 10% mai bună decât alte plăci de bază testate. Acest procent mai mare indică o navigare vizibil mai rapidă, cu încărcare mai rapidă a paginilor, derulare mai lină și aplicații web cu un răspuns mai rapid. Însă, văzând o diferență atât de mare, nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva Google Chrome sau Windows 11 au primit niște îmbunătățiri (actualizări) semnificative de la testele mele anterioare.

Rezultate în JetStream 2.2

Rezultate în JetStream 2.2

În testele de compresie a fișierelor 7-Zip, placa de bază GIGABYTE X870E AORUS MASTER a ieșit pe locul al doilea, cu aproximativ 0,6% în urma modelului cu cea mai bună performanță (ASUS ROG Strix B850-F Gaming WiFi), dar și cu aproximativ 0,6% în fața următorului concurent (ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI). În plus, s-a dovedit cu aproximativ 6% mai bună decât cel mai slab model, ASRock X870E Taichi. Practic, asta înseamnă performanțe rapide la crearea de arhive, ca atunci când faci copii de rezervă pentru fișiere.

Viteza de Compresie în 7-Zip

Viteza de Compresie în 7-Zip

La decomprimarea (despachetarea) fișierelor, placa de bază a condus competiția, depășind celelalte configurații cu aproximativ 1,4% până la 3,8%. Asta arată că placa este foarte eficientă la sarcinile care implică despachetarea rapidă a arhivelor mari sau instalarea jocurilor și a software-urilor mari, ceea ce înseamnă că poți economisi timp în timpul instalărilor sau transferurilor de fișiere mari.

Viteza de Decompresie în 7-Zip

Viteza de Decompresie în 7-Zip

În continuare, am rulat câteva jocuri la rezoluția 1080p cu grafica setată la cele mai mici setări, pentru a mă asigura că placa mea video AMD Radeon RX 7900 XT nu va deveni un factor major de limitare a performanței calculatorului.

Reclamă

Atunci când a rulat Cyberpunk 2077, PC-ul construit pe baza plăcii de bază GIGABYTE X870E AORUS MASTER a oferit performanțe foarte apropiate de cel mai bun rezultat, fiind cu doar aproximativ 1% mai lent decât cel bazat pe ASUS ROG Strix B850-F Gaming WiFi. Asta arată că placa este perfect capabilă să ruleze fără probleme jocuri moderne solicitante, oferind un număr ridicat de cadre randate pe ecran. În condiții de utilizare reale, asta se traduce printr-o experiență de joc lină, fără lag ori sacadări.

Rezultate în Cyberpunk 2077

Rezultate în Cyberpunk 2077

În Assassin's Creed Mirage, performanța plăcii de bază a fost cu aproximativ 1% mai mică decât cea a celui mai puternic concurent, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI. Această mică diferență nu este vizibilă în timp ce te joci efectiv. Asta înseamnă că jocul va fi fluid și va avea un timp de răspuns bun, iar jucătorii se vor bucura de o experiență extraordinară, mai ales dacă vor combina placa de bază cu o placă video puternică.

Rezultate în Assassin's Creed Mirage

Rezultate în Assassin's Creed Mirage

În Remnant II, GIGABYTE X870E AORUS MASTER a obținut un scor cu aproximativ 1,5% mai mic decât placa de bază care conduce în acest test, ASRock X870E Taichi. Pe de altă parte, a fost cu 1% mai rapidă decât ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI și a avut rezultate identice cu celelalte trei plăci rămase pe listă. În termeni practici, diferențele sunt infime și imposibil de observat în timpul jocurilor. Placa de bază va oferi o experiență de joc fluentă și te vei bucura confortabil de niveluri ridicate de performanță chiar și în scenele pline de acțiune.

Rezultate în Remnant II

Rezultate în Remnant II

Atunci când am testat Horizon Forbidden West, placa de bază GIGABYTE X870E AORUS MASTER a fost cu aproximativ 4% mai slabă decât modelul de pe primul loc, ASUS ProArt X870E-CREATOR WIFI. Celelalte plăci de bază au fost însă cot la cot cu aceasta în ceea ce privește numărul mediu de cadre pe secundă. Sincer să fiu, diferențele sunt abia vizibile atunci când te joci.

Rezultate în Horizon Forbidden West

Rezultate în Horizon Forbidden West

Per total, benchmarkurile arată că GIGABYTE X870E AORUS MASTER oferă în mod constant performanțe excelente, ceea ce o plasează printre plăcile de bază de top atât pentru utilizarea de zi cu zi, cât și pentru activitățile care necesită resurse de calcul considerabile.

Reclamă

Software inclus cu GIGABYTE X870E AORUS MASTER

GIGABYTE nu îți impune niciun software anume, dar primești câteva instrumente, unele utile, altele mai puțin:

GIGABYTE Control Center este principalul software pentru gestionarea setărilor și funcțiilor plăcii de bază. Interfața simplă și curată îți permite să ajustezi cu ușurință vitezele ventilatoarelor, să controlezi iluminarea RGB și să monitorizezi temperaturile și voltajele sistemului. Îl poți folosi și pentru a descărca și instala drivere și utilități suplimentare.

GYGABYTE Control Center

GYGABYTE Control Center

AORUS AI Snatch este un instrument inteligent, creat special pentru a optimiza performanța memoriei RAM pe plăcile de bază AORUS de la GIGABYTE. Acesta folosește inteligența artificială, antrenată pe mii de configurații de memorie diferite, pentru a analiza în timp real memoria calculatorului tău. Practic, creează automat profiluri personalizate pentru a maximiza atât viteza, cât și stabilitatea pentru memoria RAM DDR5. Cu un singur clic, acest software poate crește performanța memoriei tale cu până la 20%, ceea ce face sistemul tău vizibil mai rapid, fără să te complici făcând overclocking manual.

AORUS AI Snatch îți face overclocking la RAM

AORUS AI Snatch îți face overclocking la RAM

cFosSpeed este un instrument care ar trebui să te ajute să gestionezi și să optimizezi conexiunea ta la internet. În teorie, acesta prioritizează datele importante, precum jocurile online, streamingul video sau apelurile VoIP, în detrimentul altor sarcini mai puțin critice. Însă, din experiența mea, acesta nu funcționează corect și nu recomand să-l instalezi.

cFosSpeed ar trebui să optimizeze conexiunile de rețea

cFosSpeed ar trebui să optimizeze conexiunile de rețea

Smart Backup oferă o metodă ușoară de a-ți proteja fișierele importante prin crearea automată de copii de rezervă. Programul oferă opțiuni rapide pentru a face copii de rezervă ale fișierelor fie la nivel local, fie pe o unitate de stocare externă.

GYGABYTE Smart Backup poate fi util

GYGABYTE Smart Backup poate fi util

Nu în ultimul rând, poți descărca și instala Norton Internet Security, un software antivirus inclus cu această placă de bază. Primești o versiune de probă (evaluare), care îți oferă pentru o perioadă limitată protecție împotriva programelor malware, virușilor, atacurilor de phishing și a altor amenințări online.

GIGABYTE oferă câteva instrumente care pot fi sau nu utile. Recomand să iei Control Center și AORUS AI Snatch, deoarece acestea îți pot îmbunătăți experiența. Însă celelalte nu mi se par deosebit de bune sau de utile. Totuși, partea cea mai bună este că poți alege doar ceea ce îți trebuie. Dacă nu-ți plac programele în plus, îți poți păstra sistemul curat instalând doar drivere.

Ce părere ai despre GIGABYTE X870E AORUS MASTER?

GIGABYTE X870E AORUS MASTER este în mod clar o placă de bază premium, care oferă performanțe impresionante, multe opțiuni de extindere și păstrează un design frumos și atractiv. Dacă vrei să construiești un calculator puternic, de top, bazat pe un procesor AMD Ryzen și vrei tot ce este mai bun în lumea modernă a calculatoarelor, precum PCIe 5.0 și Wi-Fi 7, merită să iei în considerare această placă. Ai de gând să-ți cumperi una? Care sunt caracteristicile care te atrag cel mai mult? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Hardware Recenzii Windows