Review Gigabyte Z690 AORUS Pro: Mid-range puternic

recenzie
Review Gigabyte Z690 AORUS Pro: Mid-range puternic
Rating

Gigabyte Z690 AORUS Pro - Rezultate benchmarkuri

Am testat placa de bază Gigabyte Z690 AORUS Pro folosind aceste componente hardware și software:

Pentru a ne face o idee mai clară despre cât de bună este, i-am comparat rezultatele și cu cele pe care le-am obținut cu o placă de bază ASUS ROG Maximus Z690 Extreme, care costă de trei ori mai mult. 🙂 Poate Gigabyte Z690 AORUS Pro să se ridice la același nivel?

Reclamă

Am început benchmarkurile cu CPU-Z. În testul Single Thread, Intel Core i7-12700K a obținut 791 puncte pe placa de bază Gigabyte Z690 AORUS Pro și 792 pe ASUS ROG Maximus Z690 Extreme, deci practic același scor.

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în CPU-Z Single Thread

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în CPU-Z Single Thread

În testul Multi-Thread din CPU-Z, care evaluează performanța pe mai multe nuclee, am obținut 9300 puncte cu Gigabyte Z690 AORUS Pro și 9299 puncte cu Gigabyte Z690 AORUS Pro. Din nou, acestea sunt niște rezultate practic identice.

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în CPU-Z Multi Thread

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în CPU-Z Multi Thread

În Cinebench R23, un benchmark excelent dacă vrei să știi cât de rapid este calculatorul tău la sarcini de redare, am obținut un scor de 22032 puncte cu Gigabyte Z690 AORUS Pro, fiind doar puțin mai mic decât cel de pe ASUS ROG Maximus Z690 Extreme, cu care am obținut 22128 puncte.

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Cinebench R23

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Cinebench R23

În Blender, un alt benchmark de redare, am ales să folosim două scene: bmw27 și classroom. Aici, cu cât este mai mic timpul necesar pentru redare, cu atât este mai rapid calculatorul. Cu Gigabyte Z690 AORUS Pro, sarcinile au fost gata în 6,8 minute, iar cu ASUS ROG Maximus Z690 Extreme, în 6,9 minute. Pare că placa de bază de la Gigabyte este puțin mai rapidă, însă tot am spune că ele sunt identice, având în vedere că rezultatele se află în marja de eroare pentru acest tip de benchmark.

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Blender

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Blender

Mai departe, am trecut la un benchmark care evaluează performanța calculatoarelor în situații mai apropiate de viața obișnuită: PCMark 10. Prin situații de acest tip, ne referim la activități precum navigarea pe internet, conferințe video, timpi de pornire ai aplicațiilor, productivitate și creare de conținut digital. Folosind placa de bază Gigabyte Z690 AORUS Pro, am obținut 8528 puncte, în timp ce cu ASUS ROG Maximus Z690 Extreme, am obținut 8517 puncte. Din nou, aceste rezultate ne arată că cele două plăci de bază oferă, în esență, același nivel de performanță.

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în PCMark 10

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în PCMark 10

Pentru puțin mai multe detalii despre exepriența de navigare pe internet, am rulat și benchmarkul JetStream 2 în Google Chrome. Aici, am obținut un rezultat surprinzător, deoarece Gigabyte Z690 AORUS Pro a reușit să aibă un scor ceva mai bun decât placa premium ASUS ROG Maximus Z690 Extreme. A fost mai rapidă cu aproximativ 6%!

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în JetStream 2

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în JetStream 2

Având în vedere că Gigabyte AORUS Z690 Pro este o placă de bază adresată gamerilor în special, nu am fi putut să nu rulăm și câteva benchmarkuri de gaming. Am început cu Shadow of the Tomb Raider, în care ambele plăci de bază au redat peste 200 de cadre pe secundă (rezoluție 1080p, calitatea grafică cea mai scăzută). Totuși, placa de la Gigabyte a reușit un număr de cadre pe secundă puțin mai mare.

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Shadow of the Tomb Raider

În Metro Exodus, un joc cu cerințe hardware foarte mari, folosind cele mai slabe setări de calitate vizuală, fps-ul a fost peste 200 cu ambele plăci de bază. Și, la fel ca în Shadow of the Tomb Raider, placa de la Gigabyte a reușit câteva cadre pe secundă în plus!

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Metro Exodus

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Metro Exodus

În Assassin’s Creed Valhalla, folosind tot calitatea video cea mai slabă și rezoluția 1080p, pe ambele plăci de bază, am obținut un număr similar de cadre pe secundă (168 cu AORUS Pro și 166 cu Maximus Extreme).

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Assassin's Creed Valhalla

Gigabyte Z690 AORUS Pro: Rezultate benchmark în Assassin's Creed Valhalla

Chiar dacă benchmarkurile pentru plăcile de bază nu sunt foarte relevante pentru performanțele lor, deoarece rezultatele sunt influențate decisiv de procesor, RAM, SSD sau de placa video pe care o folosești, ele sunt utile pentru a îți face o idee despre ce să te aștepți. Și, după cum am văzut, Gigabyte Z690 AORUS Pro este o placă de bază mid-range extraordinară, ce poate concura fără probleme cu orice alte plăci de bază Z690 premium.

Reclamă

Software inclus cu Gigabyte Z690 AORUS Pro

Gigabyte nu te forțează să instalezi niciun software. Totuși, imediat ce instalezi Windows, ești întrebat dacă vrei să descarci și să instalezi APP Center. Acesta este un program care arată destul de clasic, dar pe care s-ar putea să îl vrei, deoarece îți oferă acces la niște instrumente utile. APP Center se comportă ca un hub central, de unde poți să actualizezi driverele plăcii de bază, să accesezi rapid unele setări din Windows, precum și să instalezi alte aplicații de la Gigabyte și unele din terțe părți.

Gigabyte APP Center

Gigabyte APP Center

Instrumentele pe care le poți instala și accesa din Gigabyte APP Center sunt următoarele:

  • @BIOS: o aplicație care te ajută să actualizezi UEFI BIOS-ul plăcii de bază, fie utilizând firmware-ul pe care deja l-ai descărcat de pe site-ul de suport Gigabyte, fie descârcându-l direct de pe serverele companiei.
  • EasyTune: îți permite să ajustezi diverse caracteristici și setări pentru placa de bază, cum ar fi viteza ventilatoarelor, supratactarea procesorului și a memoriei, opțiuni de alimentare și scurtături de la tastatură.
  • Fast Boot: te ajută să scazi timpul de pornire al calculatorului tău.
  • Game Boost: te ajută să optimizezi manual jocurile sau aplicațiile selectate, închizând alte procese și eliberând memorie.
  • RGB Fusion 2.0: controlează efectele de lumină pentru benzile cu leduri și alte dispozitive conectate la placa de bază.
  • SIV: sau System Information Viewer îți oferă detalii despre sistem și, cu el, poți monitoriza componente hardware ca procesorul și memoria, precum și crea alerte pentru atunci când temperaturile ating anumite valori.
  • Smart Backup: îți permite să creezi copii de rezervă pentru fișiere sau partiții și să le recuperezi ușor atunci când ai nevoie.
  • Norton Internet Security: o soluție de securitate ce include un antivirus și un firewall, pentru care primești o versiune de evaluare de 90 de zile.

Gigabyte EasyTune

Gigabyte EasyTune

Apreciem faptul că Gigabyte nu preinstalează aplicații sau software pe care poate nu le vrei. Gigabyte APP Center este util, deși arată destul de spartan și învechit, iar unele din instrumentele pe care le oferă pot fi utile dacă vrei să personalizezi modul în care îți funcționează PC-ul.

Ce părere ai despre Gigabyte Z690 AORUS Pro?

Gigabyte Z690 AORUS Pro s-a dovedit a fi o placă de bază foarte bună, una care nouă ne place și pe care o recomandăm tuturor celor care intenționează să își construiască un PC de gaming cu un procesor Intel Alder Lake. Înainte de a închide această pagină, folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a ne spune ce crezi despre Gigabyte Z690 AORUS Pro. Intenționezi să cumperi această placă de bază sau ai alte opțiuni pe listă?

Descoperă: Productivitate Hardware Recenzii Recomandate Windows