HONOR 90 ar putea fi o alegere bună dacă ești în căutarea unui nou smartphone Android mid-range, pe care să-l cumperi de Crăciun. Are un design plăcut, un ecran superb, o baterie care se încarcă rapid și un sistem de camere ce promite să realizeze fotografii frumoase. Îl testez de un timp ca telefon principal și sunt lucruri care-mi plac foarte mult la el. Bineînțeles, nu este un dispozitiv perfect și are și puncte slabe. În această recenzie, îți voi prezenta experiența mea cu HONOR 90. Până când termini de citit, sper că reușesc să te ajut să decizi dacă este o alegere bună pentru tine. Să începem:
HONOR 90: Pentru cine este o alegere potrivită?
HONOR 90 este o alegere excelentă dacă:
- Vrei un smartphone cu Android care arată bine
- Ești în căutarea unui telefon cu un ecran superb
- Ai nevoie de un telefon mid-range cu Android, ce oferă performanțe bune în general
Pro și contra
Acestea sunt lucrurile care-mi plac cel mai mult la smartphone-ul HONOR 90:
- Ecran de calitate superioară, cu o rată de refresh rapidă, rezoluție ridicată și HDR+
- Design plăcut
- Calitate foto și video bună
- Încărcare rapidă la 66 W și autonomie bună a bateriei
- Performanță bună în activitățile zilnice și în gaming
- Spațiu de stocare suficient și multă memorie
Există câteva lucruri ce pot fi îmbunătățite:
- Nu oferă rezistență certificată la praf sau la apă
- Configurație cu un singur difuzor (mono audio)
- Nu există încărcare wireless
- Mult bloatware preinstalat
Verdict
HONOR 90 este un smartphone cu Android, care arată bine. Ecranul său mare, de calitate înaltă, este atractiv și reprezintă, după părerea mea, principalul atu al acestui dispozitiv. Chipsetul asigură o performanță suficientă, camerele foto oferă rezultate bune, iar eu apreciez autonomia a bateriei, plus încărcarea rapidă prin cablu. Totuși, unele lucruri ar putea fi mai bune când vine vorba de HONOR 90. De exemplu, este păcat că acestui telefon îi lipsește o configurație cu două difuzoare, că nu acceptă încărcarea wireless și că nu are un rating IP pentru rezistență la praf și apă. În plus, abordarea HONOR atunci când vine vorba de aplicațiile preinstalate pe smartphone ar putea fi mult mai bună, la fel ca și abordarea companiei în ceea ce privește asistența pe termen lung (actualizări de sistem). Însă toate aceste neajunsuri nu îl fac să fie un telefon rău. Cred că HONOR 90 este un smartphone cu Android capabil, care se adresează persoanelor ce doresc un telefon mid-range, cu un design plăcut.
Despachetarea lui HONOR 90
Cutia smartphone-ului HONOR 90 nu este nici prea mare, nici prea mică și are un design simplu. Este confecționată din carton alb, care pare suficient de rezistent pentru a proteja smartphone-ul de orice deteriorare în timpul livrării. Partea superioară și părțile laterale ale cutiei prezintă doar numele și marca smartphone-ului, dar ar trebui să găsești și un abțibild cu mai multe informații despre modelul tău.
În cutie ar trebui să se afle telefonul, un încărcător rapid, un cablu USB Type-A la Type-C, un instrument de extragere a tăviței pentru cartela SIM, o husă de protecție și câteva documente. De asemenea, pe telefon a fost deja aplicată din fabrică o protecție pentru ecran. Din păcate, majoritatea acestor lucruri depind de regiunea în care locuiești, iar în România (precum și în restul Europei), se pare că HONOR 90 nu include în pachet încărcătorul rapid sau husa de protecție.
HONOR 90 arată bine la prima vedere. Cutia sa pare suficient de solidă și, în funcție de zona în care locuiești, accesoriile incluse în pachet pot face diferența. Este păcat că, în Europa, nu primești în cutie încărcătorul rapid.
Design și calitatea construcției
HONOR 90 este un smartphone elegant, confortabil de ținut în mână și de folosit, deși este un dispozitiv destul de mare. Cu un ecran de 6,7” și măsurând 161,9 x 74,1 x 7,8 mm în lungime, lățime și grosime, telefonul reușește cumva să păstreze o greutate redusă de doar 183 de grame, ceea ce înseamnă că este relativ ușor de folosit cu o singură mână. Este un lucru pe care nu-l vezi prea des la un dispozitiv de aceste dimensiuni. În plus, HONOR 90 are un spate elegant, ce pare simplu, cu excepția inelelor mari ale camerelor.
Poți alege între patru culori diferite pentru smartphone-ul HONOR 90: Diamond Silver, Peacock Blue, Midnight Black sau Emerald Green. Modelul pe care l-am avut în teste a fost cel din urmă și, deși în fotografiile realizate de mine pare un pic albăstrui, în realitate, spatele telefonului își schimbă culoarea spre verde în funcție de perspectivă și de cum îl lovește lumina.
O mică fantă pentru camera selfie întrerupe ecranul mare, de 6,7”, care umple întreaga parte frontală a telefonului, terminându-se în margini curbate cu muchii aproape inexistente. Potrivit HONOR, ecranul este protejat de sticlă ranforsată, dar nu am putut găsi nicio mențiune despre marca și modelul folosit. Din nefericire, telefonul nu deține nici un rating IP pentru protecția împotriva prafului sau a apei.
Când vine vorba de materialele folosite pentru fabricarea lui HONOR 90, cadrul său este fabricat din plastic și are un aspect lucios. Arată bine și pare robust, dar marginile se pătează ușor. Partea din spate pare a fi și ea din plastic, deși este suficient de reflectorizantă pentru a fi, posibil, fabricată dintr-un fel de sticlă.
Marginea stângă a telefonului este netedă, fără niciun element. Pe celelalte margini, se află butoanele, difuzoarele, portul de încărcare etc.
Pe marginea dreaptă a telefonului, se află butonul de pornire și cele pentru volum. Acestea sunt subțiri, dar lungi și ușor proeminente, astfel încât este ușor să le găsești chiar dacă nu te uiți direct la ele. Există totuși o problemă: deși le poți apăsa cu ușurință pe oricare dintre ele dacă ești dreptaci, este destul de greu dacă ții și folosești telefonul cu mâna stângă, așa cum fac eu. În acest caz, chiar dacă ai degete lungi, butonul pentru creșterea volumului este greu de atins.
Pe marginea superioară, găsești doar un mic orificiu pentru microfon. Difuzorul pentru căști se află într-un orificiu foarte îngust între ecran și cadru și este abia vizibil.
Muchia de jos a telefonului este cea mai plină. Aici se află slotul pentru cartela SIM, microfonul principal, portul USB-C și difuzorul.
Per total, HONOR 90 are un design convențional. Totuși, reușește să atragă atenția datorită ecranului mare, spatelui atractiv, inelelor mari ale camerelor și muchiilor aproape invizibile.
Specificații hardware
HONOR 90 folosește un chipset Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 Accelerated Edition ca și componentă de bază. Acest SoC (System on a Chip) este construit pe un proces de 4 nanometri și are un procesor octa-core cu două nuclee Cortex-A710, care funcționează la 2,5 GHz, trei Cortex-A710 la 2,36 GHz și patru Cortex-A510 la 1,8 GHz. Chipsetul include și o unitate grafică Adreno 644 și, pentru că este vorba de Accelerated Edition, ar trebui să fie capabil să genereze un plus de performanță în jocuri și aplicații solicitante. Aceasta nu poate fi decât o veste bună pentru cei pasionați de jocuri mobile. 🙂 Mai târziu, în această recenzie, vei vedea câteva rezultate din benchmarkuri și cum se compară HONOR 90 cu alte smartphone-uri similare.
Smartphone-ul HONOR 90 este disponibil în trei versiuni diferite în materie de memorie și capacitate de stocare: 8 GB de RAM plus 256 GB de stocare, 12 GB de RAM plus 256 GB de stocare și 12 GB de RAM plus 512 GB de stocare. Modelul pe care l-am testat avea 12 GB de RAM și 512 GB de stocare flash. Totuși, sistemul de operare și toate aplicațiile preîncărcate folosesc aproape 28 GB de spațiu de stocare înainte de orice actualizare a sistemului sau a aplicațiilor. Telefonul nu dispune de un slot pentru card micro SD, dar având în vedere cantitatea de spațiu de stocare disponibil, s-ar putea să nu ai nevoie de unul.
HONOR 90 este un smartphone dual SIM, care-ți permite să folosești simultan fie două cartele nano-SIM, fie o cartelă nano-SIM plus o cartelă eSIM.
Piesa de rezistență este ecranul AMOLED mare, de 6,7 inci. Pe lângă dimensiunea sa, ecranul oferă o rezoluție FHD+ (2664 × 1200 pixeli) și o densitate impresionantă de 435 ppi (pixeli pe inch). În plus, ecranul dispune și de o rată de refresh de 120 Hz, poate afișa peste 1 miliard de culori, este compatibil cu HDR10+ și are o luminozitate maximă de 1600 de niți. Acestea sunt specificații excelente pentru un smartphone din gama medie.
HONOR 90 dispune de trei camere foto pe spate și una în față:
- Camera principală wide are un senzor de 200 de megapixeli, o diafragmă de f/1,9 și phase-detection autofocus (PDAF).
- Cea de-a doua este o cameră ultra-wide, bazată pe un senzor de 12 megapixeli cu o deschidere f/2.2 și autofocus.
- Cea de-a treia este o cameră de adâncime cu un senzor de 2 megapixeli și o deschidere f/2.4.
- În față, există o cameră selfie de 50 MP, cu o diafragmă de f/2,4 și un unghi de vizualizare de 100˚ (ultrawide).
Camerele telefonului nu au OIS (stabilizare optică a imaginii), dar beneficiază de gyro-EIS (stabilizare electronică a imaginii) pentru videoclipuri. Atât camera din spate, cât și cea selfie pot filma clipuri video 4K la 30 fps și clipuri video 1080p la 60 fps.
HONOR 90 este compatibil cu rețelele LTE și 5G și dispune de Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6 pe benzile de 2,4 și de 5 GHz. Are, de asemenea, un cip NFC pentru plăți wireless și alți senzori, precum un cititor optic de amprente (sub ecran), un accelerometru, un senzor de proximitate cu ultrasunete, un giroscop și o busolă.
HONOR 90 se alimentează de la o baterie Li-Po mare de 5000 mAh, care nu este detașabilă. Aceasta poate alimenta telefonul timp de o zi întreagă sau mai mult fără să-l reîncarci. De asemenea, acceptă încărcarea rapidă cu cablu de 66 W, dar nu dispune de încărcare wireless.
Pentru mai multe informații despre HONOR 90, inclusiv caracteristicile și specificațiile tehnice, poți vizita pagina sa web oficială.
HONOR 90 este un smartphone Android cu multe de oferit. Are un chipset de nivel mediu-superior care ar trebui să-l ajute să aibă performanțe bune atât în utilizarea de zi cu zi, cât și în jocuri, acceptă încărcarea rapidă, are o baterie mare, un ecran superb și câteva camere foto promițătoare.
Cum se comportă HONOR 90 în scenarii din viața reală? Pe pagina următoare, îți voi arăta cum a fost să-l folosesc. Îți voi spune, de asemenea, câte ceva despre camerele foto ale telefonului, despre software și despre cum s-a descurcat în câteva benchmarkuri.