Experiența de utilizare a smartphone-ului HONOR 90
Smartphone-ul HONOR 90 oferă multe performanțe pentru utilizarea zilnică și îmi place și designul său. Versiunea Emerald Green, pe care am testat-o, are un spate ce-ți dă senzația că acest telefon este un dispozitiv premium.
Am fost impresionat de ecranul telefonului HONOR 90, care este mare și destul de luminos pentru a fi vizibil chiar și în lumina directă a soarelui. Ecranul are, de asemenea, culori vii, care îmbunătățesc experiența vizuală. Dimensiunile telefonului sunt generoase, ceea ce-l face ideal pentru multimedia (vizionare de filme, gaming, navigare pe rețelele de socializare). Pentru mine, personal, a fost destul de ușor să folosesc smartphone-ul cu o singură mână. Ei bine... cu excepția apăsării butonului de mărire a volumului, așa cum am menționat mai devreme, dar asta doar pentru că eu îmi folosesc smartphone-ul în principal cu mâna stângă. Acest lucru va fi valabil și pentru cei care au degete mai scurte sau mâini mai mici - dacă te încadrezi într-una dintre aceste categorii, va trebui să folosești ambele mâini pentru a naviga pe ecranul telefonului.
HONOR 90 se descurcă bine la apelurile telefonice. Calitatea sunetului și recepția semnalului sunt excelente. Când am purtat conversații telefonice cu HONOR 90, am putut auzi clar persoanele cu care vorbeam. Nici ei nu au avut probleme în a mă auzi.
În utilizarea de zi cu zi, HONOR 90 oferă performanțe bune: fie că este vorba de navigare, vizionare de videoclipuri sau ascultare de muzică, smartphone-ul poate face față la toate acestea fără niciun fel de lag sau sacadare. Pentru pasionații de jocuri, pot spune că dispozitivul poate rula fără probleme majoritatea jocurilor, atâta timp cât nu te deranjează să scazi calitatea grafică în titlurile mai solicitante.
HONOR 90 este un smartphone fiabil pentru sarcinile de zi cu zi: poți să navighezi pe internet, să redai clipuri video și să asculți muzică fără probleme, lag sau sacadări. Dacă ești gamer, te poți bucura, de asemenea, de majoritatea jocurilor pe acest dispozitiv. Deși chipsetul său nu este unul de top, se descurcă destul de bine în menținerea unei performanțe bune în jocuri.
Calitatea sunetului oferit de difuzorul acestui smartphone este bună, redând un sunet clar și nedistorsionat, chiar și atunci când volumul este dat la maxim. Totuși, partea neplăcută este că HONOR 90 are un singur difuzor, spre deosebire de mulți dintre concurenții săi de pe piața mid-range, care oferă versiuni cu două difuzoare.
Cititorul de amprentă digitală funcționează bine și rapid. Este mai bun și mai precis decât mulți senzori de amprentă digitală de pe smartphone, pe care i-am folosit în trecut.
HONOR 90 are o autonomie excelentă a bateriei și acceptă încărcarea rapidă prin cablu. Din păcate, deoarece exemplarul pe care l-am primit a venit fără încărcătorul inclus, nu am putut efectua testele obișnuite de încărcare a bateriei. Totuși, având în vedere ceea ce am văzut la alte smartphone-uri similare, cred că ar trebui să te aștepți ca HONOR 90 să se încarce de la 0 la 100% în mai puțin de o oră.
HONOR 90 este un smartphone cu Android mid-range excelent, care se descurcă bine în sarcinile zilnice și este destul de capabil să susțină un număr decent de cadre în jocuri. Îmi place ecranul său și apreciez autonomia bateriei și funcția de încărcare rapidă.
Experiența de utilizare a camerelor pe HONOR 90
HONOR 90 oferă un sistem de camere, care include o cameră principală de 200 MP, o cameră ultrawide de 12 MP, care poate acoperi un câmp vizual de 112˚, și o cameră de adâncime de 2 MP pe spate. Camera frontală este o cameră selfie de 50 MP cu un câmp vizual ultrawide de 100˚.
Aplicația Cameră este ușor de utilizat, iar interfața de utilizare este similară cu cea de pe multe telefoane cu Android. Nu ar trebui să ai probleme să identifici fiecare lucru în parte, chiar dacă ai folosit un smartphone de la un alt producător. Diferitele moduri de înregistrare foto și video pot fi selectate prin apăsarea pe numele lor sau prin glisarea pe ecran. Este disponibil și un mod de fotografiere profesional, care-ți oferă acces la setări mai complexe.
Camerele de pe HONOR 90 fac o treabă excelentă în fotografia la lumină naturală. Obiectivele principale și ultra-wide produc imagini clare, bine iluminate și detaliate. Fotografiile sunt relativ lipsite de zgomot chiar și atunci când sunt mărite la 2x și au o expunere echilibrată și culori realiste. Poți face zoom mai mult de 2x, dar asta se face prin intermediul software-ului și nu al lentilelor, iar rezultatele nu sunt extraordinare. Un aspect pe care-l apreciez este că nu există o diferență notabilă între camera principală și cea ultrawide în ceea ce privește temperatura culorilor.
Obiectivele principale și selfie ale telefonului produc și ele imagini portret de înaltă calitate. Textura și culorile pielii arată bine și au multe detalii, culorile par naturale, iar separarea subiectului este eficientă de cele mai multe ori.
La fotografiile de noapte și în condiții de lumină slabă, HONOR 90 se descurcă bine: detaliile sunt în mare parte păstrate, iar atât camera principală, cât și camerele ultra-wide realizează fotografii clare și bine expuse. Zonele mai întunecate au un pic de granulație, iar cele mai luminoase sunt un pic prea strălucitoare, dar asta este de așteptat în condiții de iluminare slabă.
Per total, camerele de pe smartphone-ul HONOR 90 oferă o experiență bună. Dacă vrei să vezi mai multe fotografii realizate cu acesta, consultă galeria de mai jos. Aceasta conține imaginile originale obținute cu acest telefon, fără redimensionare sau optimizare:
În ceea ce privește calitatea video, merită menționat că smartphone-ul poate filma clipuri video 4K la 30 fps atât cu camerele wide și ultrawide, cât și cu cea selfie. Camerele principale pot filma, de asemenea, la 60 fps în modul 1080p, pentru un efect mai cinematografic. Camerele de pe spate au stabilizare electronică a imaginii (EIS), dar telefonul nu oferă OIS (stabilizare optică a imaginii).
După cum poți vedea în videoclipul următor, filmat de mine la rezoluție 4K și 30 de cadre pe secundă, HONOR 90 reușește să surprindă detalii clare, în culori naturale și cu o gamă dinamică bună.
În continuare, poți vedea un alt videoclip, pentru a-ți face o idee mai bună despre calitatea video la care să te aștepți atunci când există mai multă mișcare. În acest caz, îți recomand să folosești o rezoluție de 1080p și un framerate mai mare: 60 fps.
Performanțele foto și video oferite de HONOR 90 sunt bune. Atât camera principală, cât și cea ultrawide și cea selfie oferă o calitate excelentă pentru un dispozitiv din gama medie.
Android 13, MagicOS 7.1 și aplicațiile incluse
HONOR 90 folosește interfața de utilizare MagicOS 7.1 a companiei, care rulează la bază pe Android 13. Din nefericire, politica companiei este de a oferi doar doi ani de actualizări ale sistemului Android și încă un an de actualizări de securitate. Spun din păcate, deoarece mulți dintre concurenții săi și-au schimbat politica în ultimii ani, oferind actualizări de sistem și de securitate pentru perioade mai lungi de timp decât o face HONOR.
După ce am folosit smartphone-ul HONOR 90 pentru o perioadă de timp, îți pot spune că interfața MagicOS reușește să ofere o experiență de utilizare fluentă. Navigarea este intuitivă și beneficiezi de o mulțime de funcții de personalizare, precum teme și widgeturi personalizabile. În plus, sistemul MagicOS întâlnit pe dispozitivele HONOR ca acesta oferă compatibilitate cu aplicațiile și serviciile Google, inclusiv Play Store, Gmail, YouTube și Maps.
Partea care nu-mi place la software-ul HONOR 90 este abordarea companiei privind aplicațiile incluse. La configurarea smartphone-ului, nu am găsit nicio opțiune pentru a alege ce aplicații suplimentare sunt instalate, iar lista includea unele de care chiar nu aveam nevoie și pe care nu doream să le folosesc. Iată lista aplicațiilor incluse implicit pe HONOR 90, pe lângă toate cele standard de la Google:
- Booking: te ajută să-ți planifici călătoriile și să-ți rezervi cazarea.
- Calculator: un instrument la îndemână pentru rezolvarea problemelor de matematică.
- Calendar: te ajută să-ți organizezi evenimentele, activitățile și întâlnirile.
- Clock (Ceas): evident, îl poți folosi pentru a ține cont de trecerea timpului și a te trezi la timp. 🙂
- Compass (Busolă): te ajută să-ți găsești drumul pe Pământ...
- Contacts: îți permite să-ți gestionezi contactele.
- Device Clone: te ajută să-ți muți datele de pe un telefon vechi pe noul HONOR 90.
- Email: îți permite să gestionezi mai multe conturi de e-mail de la diverși provideri.
- Facebook: te conectează cu prietenii și cu familia și te ajută, de asemenea, să fii la curent cu știrile mai vechi. 🙂
- Files (Fișiere): util pentru a administra fișierele și folderele de pe smartphone-ul tău.
- Gallery: o alternativă la aplicația Google Photos, care-ți permite să vezi și să administrezi imaginile stocate local.
- Game Center: un centru pentru jocurile tale? Nu pot spune mai multe, deoarece această aplicație nu este disponibilă în România.
- Game of Sultans: un joc de strategie pentru dispozitivele cu Android.
- HONOR App Market: o alternativă la magazinul de aplicații Google Play. Nici acesta nu este disponibil în regiunea mea, așa că de ce să fie inclus?
- HONOR Health: poate fi folosit pentru urmărirea activităților zilnice, precum pașii, caloriile, pulsul cardiac și somnul.
- HONOR Notes: îți permite să iei notițe și să creezi liste de activități.
- Lords Mobile: un joc de strategie pentru mobil, care-ți permite să intri într-o lume fantastică, în care construiești regate și armate și te lupți cu alții.
- Mirror: folosește camera selfie a telefonului pentru a te ajuta să te vezi.
- My HONOR: îți permite să citești știri de la HONOR, să obții teme și skinuri AOD (Always On Display) pentru smartphone-ul tău.
- Netflix: aplicația binecunoscutului serviciu de streaming de filme.
- Recorder: un instrument care-ți permite să înregistrezi audio cu ajutorul microfoanelor încorporate în telefon.
- System Manager: îți permite să verifici starea telefonului, precum și să execuți activități, precum curățarea fișierelor nedorite sau scanarea după programe malware (folosind motorul antivirus Avast).
- Themes (Teme): îți permite să descarci și să aplici teme, stiluri de text, imagini de fundal etc.
- TikTok: acea platformă/rețea socială care ne permite să derulăm și să ne distragem atenția la nesfârșit dacă avem prea mult timp la dispoziție. 🙂
- Tips: o aplicație care-ți oferă indicii, sugestii și trucuri pentru folosirea smartphone-ului tău.
- Train Pal: probabil utilă dacă ai nevoie de bilete de tren în UK și în alte câteva țări europene (Spania, Italia, Germania).
- Trip.com: te ajută să-ți planifici călătoriile, să rezervi bilete și să faci rezervări.
- Voice Access (Acces vocal): este o funcție de accesibilitate, care te ajută să-ți controlezi telefonul cu ajutorul vocii.
- Weather (Meteo): prezice vremea.
- WPS Office: o suită de tip office cunoscută, pentru dispozitivele cu Android, care-ți permite să creezi, să editezi și să partajezi documente, foi de calcul etc.
MagicOS de la HONOR oferă o experiență de utilizare bună, în cea mai mare parte. Navigarea și personalizarea acestui sistem de operare sunt ușoare și acesta este destul de rapid în utilizarea de zi cu zi. Totuși, HONOR 90 are o mare problemă, după părerea mea, și anume excesul de bloatware. Există aplicații de care nu am nevoie și pe care nu mi le doresc, dar pe care HONOR le instalează fără ca utilizatorul să aibă de ales.
Performanță în benchmarkuri
Pentru a evalua performanța telefonului HONOR 90, am rulat mai multe teste pentru a vedea cum se descurcă în multitasking, în jocuri și în activitățile de zi cu zi. Iată scorurile pe care le-a obținut:
În Geekbench, HONOR 90 a obținut 1124 de puncte în testele Single-Core și 3206 puncte în testele Multi-Core. Punctajele obținute la GPU Compute au fost de 2611 pentru OpenCL și 2943 pentru Vulkan. Aceste cifre sunt similare cu cele obținute de alte telefoane cu Android din gama medie. De exemplu, deși scorul single-core este mai mic decât cel al unui Google Pixel 7, este apropiat de cel al unui Samsung Galaxy S21 5G mai vechi. Pe de altă parte, rezultatul multi-core îl plasează la egalitate cu Google Pixel 7.
În continuare, am testat HONOR 90 cu benchmarkurile Wild Life și Sling Shot de la 3DMark. Telefonul a obținut 3219 puncte în primul și 7412 puncte în cel de-al doilea. Aceste rezultate nu sunt remarcabile, dar sunt mai bune decât ceea ce oferă de fapt multe smartphone-uri din gama medie. Cu alte cuvinte, HONOR 90 ar trebui să se descurce destul de bine cu jocurile casual și chiar și cu cele solicitante. Deși nu este un smartphone pentru gamerii pasionați, care vor tot ce este mai bun, acesta poate rula orice joc la o performanță decentă.
Am folosit, de asemenea, PCMark for Android pentru a testa performanța zilnică a smartphone-ului în activități mai obișnuite. HONOR 90 a obținut un scor excelent de 12290 de puncte în Work 3.0 performance test. Însă Work 3.0 battery life test pentru autonomia bateriei a avut o eroare necunoscută de fiecare dată când am încercat să-l execut. Totuși, pot spune că, în perioada în care am avut acest telefon, a rezistat cu ușurință o zi cu o încărcare completă.
HONOR 90 s-a descurcat bine și în testele de conectivitate wireless realizate în rețeaua mea Wi-Fi 6 de 1 Gbps. Folosind Speedtest, am măsurat o viteză maximă de descărcare de 756 Mbps și o viteză de încărcare de 552 Mbps. Acestea sunt cifre bune. În plus, Speedtest a arătat, de asemenea, că HONOR 90 poate face față fluent și fără probleme streamingului video 4K.
Benchmarkurile arată că HONOR 90 este un smartphone capabil să ofere performanțe excelente în activitățile de zi cu zi, precum și în jocuri și alte aplicații solicitante.
Ce părere ai despre HONOR 90?
Asta a fost tot! Sperăm că acum ai o idee mai clară despre ce poți aștepta de la HONOR 90 în ceea ce privește designul, caracteristicile, performanța și calitatea camerei. Ce părere ai despre acest smartphone? Vrei să cumperi un HONOR 90? Spune-mi părerile tale în secțiunea de comentarii. Și, dacă vrei să vezi mai multe recenzii de la noi, te poți abona la newsletterul nostru.