În ultimele câteva zile, am avut oportunitatea de a testa HUAWEI nova 11 Pro, un smartphone recent lansat de cunoscuta companie chinezească. Deși, în ultimii ani, aceasta a avut de suferit de pe urma restricțiilor impuse asupra sa, HUAWEI încă reușește să creeze și să comercializeze multe dispozitive de calitate. Printre altele, nova 11 Pro este prezentat drept un smartphone cu design de lux și niște camere de invidiat. Este însă acest telefon alegerea potrivită pentru tine? Citește această recenzie și află ce are de oferit HUAWEI nova 11 Pro și cum se comportă în viața de zi cu zi:
HUAWEI nova 11 Pro: Pentru cine este o alegere potrivită?
HUAWEI nova 11 Pro poate fi o alegere adecvată pentru:
- Persoanele care vor un smartphone elegant
- Pasionații de fotografie
- Utilizatorii ce folosesc ecosistemul HUAWEI
- Cei cu înclinații tehnice și care nu au nevoie de Android Auto
Pro și contra
Iată care sunt lucrurile care îmi plac la HUAWEI nova 11 Pro:
- Design frumos și elegant, atractiv mai ales pentru publicul de sex feminin
- Ecranul OLED are culori vii, luminozitate ridicată și rată de refresh mare
- Spre deosebire de predecesorii săi, are sticlă durabilă Kunlun Glass
- Acces mai facil la unele aplicații Google (Gmail, Google Photos, YouTube etc.)
- Capabil să ruleze fluid jocuri la setări medii spre înalte
- Camere foarte bune în orice situație
- Încărcare extrem de rapidă, la 100 de wați
Din nefericire, există destule dezavantaje de avut în vedere:
- Lipsesc Google Mobile Services și Android Auto
- Fără protecție împotriva pătrunderii apei sau a prafului
- Incompatibil cu rețelele 5G
- Ca hardware, nu reprezintă un progres semnificativ față de modelele precedente
Verdict
HUAWEI nova 11 Pro este un smartphone de clasă medie, cu un design premium și un sistem de camere capabil să concureze cu dispozitive flagship. Ce m-a impresionat la el au fost camerele și calitatea fotografiilor, încărcarea extrem de rapidă, designul atrăgător și ecranul frumos și de foarte bună calitate. Din păcate, smartphone-ul folosește același chipset ca predecesorii săi (nova 10 Pro și nova 9 Pro), lansat acum doi ani, și nu este compatibil nici cu rețelele 5G. Deși AppGallery a evoluat mult în ultima vreme, iar instalarea multor aplicații Google este acum posibilă, în continuare lipsesc unele servicii Google (Google Mobile Services, Android Auto etc.). Recomand HUAWEI nova 11 Pro atât persoanelor ce au investit deja în ecosistemul HUAWEI, cât și celor care apreciază foarte mult designul și punctele forte ale acestui telefon, dar nu sunt afectate de slăbiciunile sale. Dacă ești interesat(ă), prețul său de lansare este puțin cam ridicat, însă sunt sigur că va scădea curând și-l vei găsi la o ofertă și mai bună.
Despachetarea lui HUAWEI nova 11 Pro
HUAWEI prezintă telefonul nova 11 Pro drept un smartphone cu Android de clasă medie, însă cutia în care sosește îți dă imediat senzația de dispozitiv de top. Spun asta pentru ca pachetul pe care-l primești arată bine și este realizat din carton solid, de calitate. Designul cutiei este unul minimalist, partea superioară oferind doar câteva detalii: logoul nova, denumirea telefonului și un mesaj în care ești invitat(ă) să explorezi AppGallery (magazinul de aplicații de la HUAWEI). Partea inferioară a cutiei este complet lipsită de informații, însă pe una din laterale găsești un abțibild cu numerele IMEI și specificațiile tehnice esențiale ale telefonului.
În interiorul cutiei, HUAWEI nova 11 Pro este așezat pe un suport din carton, ce-l protejează de șocurile inerente transportului prin curier. Pe lângă telefon, găsești și un încărcător foarte rapid (100 de wați), un cablu USB-A la Type-C, o husă din silicon transparent, un instrument pentru scoaterea suportului cartelei SIM, precum și o serie de documente (ghid de pornire rapidă, garanție). De asemenea, merită menționat că smartphone-ul are deja aplicată o folie de protecție pentru ecran.
Mi-a făcut plăcere să despachetez smartphone-ul HUAWEI nova 11 Pro. La prima vedere, acesta arată bine, iar conținutul pachetului este generos. De apreciat este în primul rând prezența în cutie a unui încărcător foarte rapid.
Design și calitatea construcției
Măsurând 164,3 mm în lungime, 74,4 mm în lățime și 7,9 mm în grosime, HUAWEI nova 11 Pro are aproape aceleași dimensiuni ca predecesorul său, nova 10 Pro (mai lung și mai lat cu 0,1 mm). Ca greutate, smartphone-ul cântărește aproximativ 188 de grame (cu 3 grame mai puțin decât nova 10 Pro). Vorbim despre un telefon relativ ușor, subțire și cu un ecran de mari dimensiuni (6,78 inci).
HUAWEI nova 11 Pro este disponibil în două versiuni de culoare: Negru sau Verde. Modelul pe care l-am primit în teste este cel pe negru, o nonculoare ce se potrivește perfect în orice situație. Varianta verde este, cred, o alegere inspirată pentru cei mai tineri dintre noi.
Spatele smartphone-ului este acoperit de piele artificială (sau vegană, după cum spune HUAWEI), cu un model ce include logoul nova de mai multe ori. Telefonul îți dă o senzație plăcută la atingere și nu alunecă ușor din mână. În partea de jos, pe spate, poți vedea numele HUAWEI și logoul nova imprimate în auriu, iar în partea superioară, găsești sistemul principal de camere.
Similar cu modelul anterior, nova 10 Pro, camerele sunt poziționate în interiorul unor inele cu aspect interesant. Camera principală se află într-un inel central, cu margini aurii. În jurul acestuia, găsim un alt inel de formă eliptică: în partea superioară, se află camera ultrawide, iar dedesubt, ceea ce pare a fi senzorul de focus laser. De asemenea, în laterala camerelor, este poziționat un bliț cu leduri.
Partea frontală este acoperită aproape în totalitate de ecranul smartphone-ului. Lateralele sale din stânga și dreapta sunt ușor curbate, în timp ce marginea superioară și cea inferioară sunt aproape drepte. În jurul ecranului rămâne doar foarte puțin spațiu negru, neiluminat - doar câțiva milimetri.
Singurul lucru ce iese în evidență pe ecran, în afară de el însuși evident :), este un orificiu dreptunghiular, cu margini rotunjite, în partea de sus stânga, unde se află cele două camere selfie, cu care este echipat smartphone-ul.
Butonul de pornire și cel de reglare a volumului se regăsesc pe marginea din dreapta a smartphone-ului HUAWEI nova 11 Pro. Deși sunt foarte subțiri, ele ies puțin în afara corpului telefonului, fiind astfel ușor de identificat și apăsat. În plus, butonul de pornire este marcat și printr-o linie subțire de culoare roșie.
Pe marginea superioară a telefonului, găsești microfonul secundar și difuzorul de ureche. Acesta din urmă are două ieșiri: cea principală este o fantă subțire între ecran și rama telefonului, iar cea secundară este formată din trei orificii pe marginea smartphone-ului (utilizate atunci când asculți muzica sau vizionezi clipuri.
Marginea din stânga telefonului este curată, aici nefiind amplasate niciun fel de elemente.
Pe marginea inferioară a smartphone-ului HUAWEI nova 11 Pro, găsești, în ordine de la stânga la dreapta, suportul pentru cartele SIM, microfonul principal, portul USB-C și orificiile celui de-al doilea difuzor.
Din păcate, un detaliu care poate avea importanță pentru potențialii săi utilizatori, este faptul că HUAWEI nova 11 Pro nu deține niciun fel de certificare pentru protecția împotriva prafului sau apei.
HUAWEI nova 11 Pro este un smartphone care arată interesant și pare bine realizat. Spatele său din piele artificială și sistemul de camere arată bine și va fi probabil pe placul multor utilizatori tineri, atrăgând mai ales persoanele de sex feminin.
Specificații hardware
Având în vedere chipsetul folosit, pot spune că HUAWEI nova 11 Pro este un smartphone de clasă medie. Este vorba de un Qualcomm SM7325 Snapdragon 778G 4G construit pe o tehnologie de fabricație de 6 nanometri, echipat cu un procesor cu opt nuclee. Patru dintre ele pot atinge o viteză maximă de 2,4 GHz, iar celelalte patru pot funcționa la o frecvență maximă de 1,8 GHz. Partea de procesare grafică este oferită de o unitate Adreno 642L. Din păcate, acest chipset are deja doi ani de la lansare (fiind anunțat în luna mai 2021) și, din cauza restricțiilor impuse companiei HUAWEI, nu poate folosi rețelele 5G. În plus, modelele anterioare HUAWEI nova 10 Pro și nova 9 Pro foloseau exact același chipset, deci nu primim niciun fel de upgrade din acest punct de vedere.
HUAWEI nova 11 Pro este echipat cu 8 GB de memorie RAM și, în funcție de versiunea pe care o alegi, 256 sau 128 GB de spațiu de stocare internă. Smartphone-ul nu dispune de un slot pentru carduri microSD, deci nu vei putea extinde spațiul de stocare. Modelul pe care l-am testat era echipat cu 256 GB de memorie internă. De asemenea, merită menționat că acest smartphone este disponibil în variantă single SIM, dar și dual SIM, acceptând două cartele nano-SIM, ce pot funcționa simultan în modul dual stand-by.
Ecranul lui HUAWEI nova 11 Pro este bazat pe un panou OLED de 6,78 inci cu o rezoluție de 1200 x 2652 pixeli și densitate de 429 pixeli per inci (ppi). De asemenea, rata maximă de refresh este una ridicată, de 120 Hz, iar ecranul este compatibil și cu HDR10. Protecția lui este oferită de un strat de sticlă securizată, numită Kunlun Glass, creată de HUAWEI.
Sistemele de camere de pe HUAWEI nova 11 Pro vin cu o serie de specificații destul de impresionante, ce promit fotografii și înregistrări video de calitate. Pe spate, smartphone-ul include două camere:
- O cameră wide (principală), de 50 megapixeli, cu diafragmă f/1.9, PDAF (Phase Detection Auto Focus) și Laser AF (Laser Auto Focus)
- O cameră ultrawide, de 8 megapixeli, cu diafragmă f/2.2, unghi de 112˚ și auto focus
În față, pe ecran, avem la dispoziție tot două camere:
- O cameră selfie, de 8 megapixeli, cu diafragmă f/2.2 și auto focus, specializată în realizarea portretelor
- O a doua cameră (ultrawide), cu un senzor de 60 de megapixeli, diafragmă f/2.4 și auto focus
Smartphone-ul poate înregistra video la rezoluție 4K și 30 de cadre pe secundă atât cu camerele principale (de pe spate), cât și cu cele selfie. De asemenea, suportă gyro-EIS (stabilizare electronică a imaginii) și HDR, precum și înregistrare video în rezoluție 1080p la 60 fps (pentru camerele principale; camerele selfie sunt limitate la 30 fps).
Smartphone-ul este compatibil cu Wi-Fi 6 (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band) și cu rețele 4G LTE, Bluetooth 5.2 și GPS. Din păcate, așa cum am menționat și ceva mai devreme, HUAWEI nova 11 Pro nu se poate conecta la rețele 5G, deoarece companiei HUAWEI nu îi este permisă utilizarea tehnologiei 5G pe dispozitivele mobile pe care le produce.
Nova 11 Pro include suport pentru NFC (Near Field Communication) și este echipat cu cititor de amprentă (optic, sub ecran), accelerometru, giroscop, busolă, senzor de spectru optic și senzor virtual de proximitate. Portul de încărcare și transfer date de pe smartphone este un USB 2.0 Type-C. Telefonul nu include un jack audio de 3,5 mm, deci vei avea nevoie de căști audio cu Bluetooth pentru el.
Autonomia lui HUAWEI nova 11 Pro este oferită de o baterie Li-Po de 4500 mAh, nedetașabilă, ce suportă încărcare ultra-rapidă prin cablu (încărcarea wireless nu este disponibilă). Folosind încărcătorul inclus în pachet, de 100 de wați, smartphone-ul își poate încărca (teoretic) bateria la 60% în doar 10 minute și la 100% în 20 minute. Mai multe despre acest aspect la finalul capitolului următor al acestui review.
Dacă vrei să vezi toate specificațiile hardware, accesează pagina web a smartphone-ului: Specificații HUAWEI nova 11 Pro.
După ce am trecut în revistă specificațiile tehnice ale lui HUAWEI nova 11 Pro, pot spune că acesta pare a fi un smartphone mid-range cu o serie de caracteristici interesante. Pe de o parte, chipsetul este același ca cel folosit pe HUAWEI nova 10 Pro, fiind destul de vechi. În plus, telefonul nu este compatibil cu rețelele mobile 5G. Pe de altă parte, bateria, dar și ecranul, au primit îmbunătățiri față de versiunea precedentă, iar camerele promit să ofere o experiență foto și video de calitate.
Dacă vrei să afli mai multe despre experiența de utilizare oferită de HUAWEI nova 11 Pro, despre software-ul său, precum și despre rezultatele sale în benchmarkuri, citește pagina următoare a acestui review.