Experiența de utilizare a smartphone-ului HUAWEI nova 11 Pro
Din motive independente de voința mea, nu am putut păstra smartphone-ul HUAWEI nova 11 Pro decât pentru câteva zile. Totuși, a fost îndeajuns de mult timp pentru a-mi putea face o idee destul de clară despre cum se comportă în utilizarea de zi cu zi. Ca telefon, pot spune că este unul foarte bun: semnalul de rețea este stabil și fără întreruperi, iar calitatea audio în timpul apelurilor telefonice mi s-a părut a fi foarte bună. I-am înțeles ușor pe cei cu care am vorbit, la fel cum și ei mi-au confirmat că vocea mea a fost clară, deși, în câteva cazuri, condițiile nu erau tocmai ideale (zgomot puternic de vânt, trafic, muzică dată tare în fundal).
Partea de utilizare a smartphone-ului ca dispozitiv inteligent, iarăși, mi s-a părut una foarte satisfăcătoare. Pot spune că ecranul m-a impresionat în mod pozitiv, acesta oferind o luminozitate ridicată și culori vii. În una din zilele în care am folosit acest telefon, am avut noroc de vreme foarte frumoasă, cu soare foarte puternic, dar chiar și în atunci, am putut înțelege destul de ușor ce era afișat pe ecranul lui HUAWEI nova 11 Pro. De asemenea, rata de refresh de 120 Hz îți dă o senzație de fluiditate în interacțiunea cu interfața telefonului, acesta fiind un aspect ce pe mine personal mă încântă.
Și la vizionarea de filme sau clipuri de YouTube, HUAWEI nova 11 Pro oferă o experiență plăcută. Pe lângă ecranul frumos despre care tocmai am vorbit, și difuzoarele stereo de pe smartphone fac o treabă bună. Nu am sesizat niciun fel de distorsiuni ale sunetului, iar volumul maxim este destul de ridicat. Parcă se aude chiar și ceva bas, deși evident puterea acestor frecvențe scăzute nu are cum să fie uimitoare; totuși, vorbim de un telefon. 🙂
Senzorul de amprentă de pe HUAWEI nova 11 Pro, poziționat sub ecran este precis, citind cu acuratețe amprenta. De obicei, acest lucru are loc la prima încercare, deși am avut câteva situații în care smartphone-ul mi-a spus să țin degetul apăsat pe ecran puțin mai mult timp.
Deși nu este echipat cu un chipset tocmai recent, smartphone-ul se descurcă destul de bine inclusiv în jocuri. După ce am reușit să găsesc un fișier APK pentru Diablo Immortal și după ce l-am instalat pe telefon, am încercat să îl joc. A mers chiar neașteptat de bine, jocul rulând fluent pe setări de calitate înalte și framerate de 60 fps.
Nu în ultimul rând, trebuie să menționez că bateria lui HUAWEI nova 11 Pro îți oferă o autonomie de o zi fără niciun fel de problemă. Chiar mai mult, dacă nu folosești intensiv smartphone-ul. Și chiar dacă ești un utilizator împătimit al mobilului tău, vestea extraordinar de bună este că HUAWEI nova 11 Pro se încarcă excepțional de repede. Cu încărcătorul de 100 de wați, inclus în cutie, a durat doar 26 de minute pentru a umple bateria de la 0 la 100%! În graficul de mai jos, poți vedea că, după doar 9 minute, bateria ajunsese deja la 50% încărcare, ceea ce este cu adevărat impresionant:
Pentru mine, experiența de utilizare a smartphone-ului HUAWEI nova 11 Pro a fost una pozitivă. Apelurile telefonice de calitate, ecranul frumos, sunetul, dar și încărcarea extrem de rapidă, m-au făcut să apreciez acest smartphone.
Experiența de utilizare a camerelor pe HUAWEI nova 11 Pro
NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Dacă vrei să vezi fotografiile și videoclipurile originale făcute cu HUAWEI nova 11 Pro, deschide această galerie:
Aplicația Cameră de pe Huawei Nova 11 Pro este ușor de utilizat, iar interfața ei este relativ simplă. Include o varietate de moduri și caracteristici, ce îți permit să ajustezi setările pentru capturarea fotografiilor și a clipurilor video, iar trecerea de la un mod la altul se face foarte ușor, prin glisarea degetului pe ecran sau prin apăsarea modului pe care vrei să îl activezi. Printre altele, Camera îți dă opțiunea să alegi dintre următoarele moduri: Fotografie, Videoclipuri, Portret, Noapte, Vlog, Diafragmă, Pro, Panoramă. Fiecare dintre aceste moduri vine cu propriile sale opțiuni. De exemplu, în modul Noapte, sunt ajustate automat setările pentru timpul de expunere și ISO, astfel încât smartphone-ul să poată crește luminozitatea și elimina cât mai mult din granulație, cu scopul de a realiza fotografii bune în condiții de lumină scăzută. Sau, similar, modul Portret aplică automat setările necesare și algoritmii creați pentru separarea subiectului de fundal. De asemenea, pentru și mai multe setări și opțiuni, indiferent de modul selectat în aplicația Cameră, poți să apeși pe pictograma în formă de roată, din colțul din dreapta sus al ecranului. Apoi, ai acces la setări precum HDR, recunoașterea scenei AI, linii de grilă, temporizator, rezoluție, număr de cadre pe secundă și altele.
Referitor la calitatea camerelor principale, de pe spatele smartphone-ului, pot spune că sunt excelente. Camera wide Ultra Vision cu senzor de 50 de megapixeli pot spune că este chiar uimitoare, la nivel de flagship, nu de telefon mid-range. Fotografiile pe care le-am realizat cu ea pe timp de zi, afară, sunt foarte clare, cu un contrast excelent și culori vii. Gama dinamică este mare, oferind un interval foarte generos între tonurile întunecate (umbre) și cele deschise (zone strălucitoare). Pe scurt, în lumină bună, fotografiile pe care le faci cu HUAWEI nova 11 Pro sunt întotdeauna aproape perfecte.
Camera wide m-a impresionat inclusiv pe timp de noapte. Chiar și în situația în care lumina nu este foarte bună, smartphone-ul reușește să captureze fotografii de calitate, cu contrast ridicat și zgomot puțin, precum și cu detalii vizibile nu doar în zonele mai luminate, ci și în zonele foarte întunecate. Fotografiile pe care le-am făcut pe modul automat au avut ceva mai puțin contrast decât cele în care am activat modul Noapte, însă diferențele nu sunt foarte mari. Totuși, impresia mea a fost că acest mod oferă fotografii sesizabil mai luminoase.
Și camera ultrawide de 8 megapixeli face o treabă bună, deși nu se ridică la nivelul camerei wide. Fotografiile pe care le-am realizat cu ea au și ele contrast și luminozitate bună, însă culorile, deși vii, parcă nu corespund în totalitate cu cele ale camerei wide. De exemplu, cerul pare puțin mai albastru decât pe camera wide, unde are o tentă mai întunecată. Camera ultrawide are și rol de cameră macro, fiind capabilă să captureze corect subiecte aflate la o distanță de numai doi centimetri. Calitatea acestor fotografii este bună, peste ce am văzut la alte smartphone-uri din clasa medie. Totuși, în experiența mea, atunci când faci astfel de fotografii, este necesar să ții telefonul cât mai stabil (fix) pentru a evita o imagine tremurată și neclară.
În partea frontală, cele două camere (una de 60 MP și una de 8 MP) pot captura selfie-uri și portrete de calitate, separarea subiectului de fundal fiind foarte bună. Aici, focusul automat ajută foarte mult: persoana sau grupul de persoane pe care le fotografiezi sunt clare, iar textura și definiția pielii, părului, ochilor etc. este detaliată.
HUAWEI nova 11 Pro poate înregistra clipuri video la rezoluție 4K și 30 fps indiferent de camera selectată: wide sau ultrawide pe spate, ori portret sau ultrawide (grup) în față. De asemenea, camera principală wide, precum și cele selfie, pot filma la o rată de 60 de cadre pe secundă în rezoluția 1080p. Doar camera ultrawide, de pe spatele smartphone-ului, pare să nu aibă această opțiune, caz în care ești limitat la 30 fps. Sistemul de stabilizare electronică a imaginii (EIS) nu poate fi activat sau dezactivat manual, dar pare să funcționeze pe toate camerele. Clipurile video pe care le-am înregistrat arată bine și au un contrast excelent. Culorile sunt vii, dar naturale și stabilizarea imaginii ajută atunci când îți tremură mâna. Pentru a-ți face o idee mai bună despre ce poate HUAWEI nova 11 Pro, iată o mostră de video dinamică, pe care am înregistrat-o în timp ce mă aflam într-o mașină în mișcare, la rezoluție 1080p și 60 de cadre pe secundă:
Și iată și un videoclip fără prea multă mișcare, dar realizat la rezoluția maximă 4K și 30 fps:
SFAT: Dacă ești pasionat de înregistrările video, îți recomand să citești și acest articol: 30 sau 60 fps? Care este mai bun pentru înregistrări video pe smartphone?.
Camerele de pe HUAWEI nova 11 Pro sunt excelente. Cea wide, principală, pot spune că mi se pare chiar extraordinar de bună, de nivel de flagship. Însă, per total, toate camerele sunt bune și toate fotografiile și clipurile pe care le-am făcut cu acest smartphone, indiferent de condiții, au fost de calitate.
AppGallery, EMUI 13 și aplicațiile incluse
Sistemul de operare de pe HUAWEI nova 11 Pro are la bază o variantă modificată de Android 12, fără a include serviciile Google. Peste acesta, rulează interfața EMUI 13, care este rapidă și cu multe opțiuni de personalizare: teme, widgeturi, fonturi, pictograme etc. Cel puțin pe acest smartphone, launcherul nu are întârzieri și nu s-a blocat niciodată cât timp l-am folosit.
Per ansamblu, este o interfață bună, dar eu, personal, și probabil mulți dintre cititorii noștri nu ne simțim foarte comozi fără serviciile Google. Vestea bună este că există posibilitatea de a instala și folosi o serie de aplicații populare de la Google mult mai ușor decât în anii trecuți. În trecut, era necesar să instalezi o aplicație numită Gspace din HUAWEI AppGallery și, din ea, puteai instala aplicații de la Google sau de la alți dezvoltatori. Și în prezent, este necesară o aplicație intermediară, care să faciliteze accesul la aplicațiile Google, însă totul este mai ușor. Acum, este de ajuns să cauți aplicația pe care o vrei, de exemplu Google Photos, în AppGallery. După ce apeși pe Instalare, ți se cere să permiți și instalarea Gbox, aplicația care i-a luat locul celei vechi: Gspace. Apoi, după ce dai toate permisiunile cerute, totul decurge normal, ca pe un smartphone cu smartphone obișnuit cu Android.
În lista de aplicații Google pe care le-am încercat și care au mers pe HUAWEI nova 11 Pro în acest mod, se numără Gmail, Google Photos, Google Meet, Google Docs și Google Drive, Google Maps, YouTube și YouTube Music. De asemenea, tot cu ajutorul aplicației Gbox, am instalat și Spotify, și HBO Max, acestea funcționând fără probleme. Totuși, deși această metodă funcționează, principalul dezavantaj rămâne acela că toate aplicațiile instalate prin intermediul Gbox rulează în interiorul unui fel de spațiu virtual Android, peste interfața EMUI 13 de pe smartphone. Iar asta înseamnă că smartphone-ul face o procesare suplimentară, astfel încât aceste servicii și aplicații nu vor rula la fel de rapid ca pe un dispozitiv cu Android cu hardware identic.
Referitor la AppGallery, magazinul oficial de aplicații și jocuri, disponibil pe nova 11 Pro, precum și pe toate smartphone-urile HUAWEI din ultimii ani, cele mai noi informații pe care le dețin sunt de anul trecut, 2022, an în care compania spunea că AppGallery este al treilea magazin de aplicații din lume, după App Store și Play Store. Atunci, AppGallery avea peste 580 de milioane de utilizatori activi la nivel global și aproximativ 43 de milioane în Europa.
În continuare, hai să-ți prezint ce aplicații sunt preinstalate pe HUAWEI nova 11 Pro:
- AppGallery - magazinul de aplicații implicit de pe dispozitivele HUAWEI; ai nevoie de un cont HUAWEI pentru acces.
- Bing - aplicație Microsoft, ce-ți permite să efectuezi căutări pe internet.
- Books - o aplicație tip librărie, unde poți să cumperi și să citești cărți, dar și să asculți cărți audio.
- Clock - îți arată ora și include un cronometru și un temporizator.
- Calculator - aplicația care te salvează de matematică. 🙂
- Calendar - pentru a ști în ce zi ești și a-ți programa activitățile și evenimente.
- Cloud - spațiu de stocare în cloud HUAWEI. Primii 5 GB sunt gratuiți; pentru mai mult, trebuie să plătești.
- Compass - o busolă care-ți indică punctele cardinale.
- Contacts - locul unde păstrezi datele persoanelor cu care interacționezi.
- Docs - o aplicație HUAWEI pentru editarea de documente.
- E-mail - o aplicație de e-mail ce acceptă adăugarea de conturi de la diverse servicii de poștă electronică.
- Files - managerul de fișiere standard pe telefoanele HUAWEI.
- Find Device - te ajută să-ți localizezi smartphone-ul și să ștergi de la distanță datele de pe acesta, dacă îl pierzi.
- Gallery - aplicația cu care îți poți vedea fotografiile.
- Game Center - un hub de jocuri de unde poți descărca și juca jocuri.
- Health - oferă informații despre sănătatea și activitatea ta sportivă.
- Member Center - o aplicație HUAWEI, unde găsești recompense și oferte de la HUAWEI.
- MeeTime - similar cu Apple FaceTime sau Google Meet, această aplicație îți permite să efectuezi apeluri vocale și video.
- Mirror - o aplicație care folosește camera selfie pentru a simula o oglindă, utilă când nu îți aduci aminte dacă te-ai pieptănat azi dimineață. 🙂
- Music - un player de muzică, cu care poți să-ți asculți melodiile preferate stocate pe telefon, precum și să faci streaming de la HUAWEI.
- My Huawei - dacă vrei să cumperi dispozitive de la HUAWEI sau să accesezi servicii de asistență, acesta este locul.
- Notepad - o aplicație simplă pentru scris notițe.
- Office - aplicația Microsoft, ce include Word, Excel și PowerPoint; utilă și bine realizată.
- Optimizer - curăță smartphone-ul de fișiere inutile, cache, malware etc.
- Petal Clip - o aplicație folositoare pentru crearea și editarea clipurilor video.
- Petal Maps - o aplicație de hărți; alternativă pentru Google Maps, creată de HUAWEI.
- Petal Search - un motor de căutare pe internet, care găsește și rezultate locale.
- Phone Clone - îți permite să muți date, precum contacte, registre de apeluri, mesaje, evenimente din calendar, Wi-Fi, fișiere multimedia, date ale aplicațiilor, browser și conținut deținut de tine, de pe un smartphone vechi, pe noul tău HUAWEI nova 11 Pro.
- Snapchat - aplicația serviciului de socializare și mesagerie instantă cu același nume.
- Recorder - permite înregistrarea vocii prin intermediul microfoanelor smartphone-ului.
- Themes - locul unde găsești și de unde descarci teme, imagini de fundal și stiluri de text pentru telefonul tău; multe sunt gratuite, dar există și opțiuni cu plată.
- Tips - sugestii și sfaturi despre cum să-ți folosești smartphone-ul.
- Translator - aplicație Microsoft, cu care poți să traduci voce și text în timp real.
- Video - un player pentru filme și clipuri video.
- Wallet - aplicația portofel de pe dispozitivele HUAWEI, utilă dacă îți folosești smartphone-ul pentru a cumpăra lucruri, inclusiv cu plăți NFC.
- Weather - prognoza meteo, de obicei mai bună decât cea de la televizor.
Pe lângă toate aplicațiile de mai sus, smartphone-ul HUAWEI nova 11 Pro primit în teste a mai venit și cu încă cinci foldere de aplicații, organizate după scopul lor: Lifestyle, Jocuri, Afaceri, Social și Divertisment. Acestea nu erau efectiv instalate, folderele respective conținând de fapt doar scurtături către aplicații. Evident, HUAWEI îți recomandă să le instalezi pe smartphone. Eu îți recomand să le alegi doar pe cele care-ți sunt necesare.
Pe de o parte, interfața de utilizare EMUI 13 de pe HUAWEI nova 11 Pro funcționează bine și oferă multe opțiuni de personalizare, ceea ce este foarte bine. Pe de altă parte, deși procesul de instalare al aplicațiilor Google a devenit mai ușor decât în trecut, tot nu este la fel de fluid ca pe un Android obișnuit. Mai mult, există și alte aplicații uzuale, dar și jocuri populare, pe care nu le găsești în AppGallery și este necesar să le instalezi folosind fișiere APK. De asemenea, integrarea cu Android Auto continuă să lipsească. În cazul în care nu ești un utilizator cu înclinații tehnice, acestea sunt neajunsuri importante. Nu în ultimul rând, părerea mea este că HUAWEI instalează mult prea multe aplicații în mod implicit, nemaivorbind de folderele cu scurtături pentru aplicațiile recomandate. Aș aprecia o abordare în care dispozitivele HUAWEI să conțină mai puțin bloatware.
Performanța în benchmarkuri
După cum indică specificațiile hardware, dar și experiența de utilizare, smartphone-ul HUAWEI nova 11 Pro poate fi clasificat drept un dispozitiv de clasă medie. Însă nu putem spune acest lucru cu certitudine, fără să vedem ce rezultate obține în benchmarkuri. Deci, hai să aflăm:
Prima aplicație de benchmarking, pe care am utilizat-o pentru a testa smartphone-ul HUAWEI nova 11 Pro, a fost Geekbench 6. Testele oferite pot evalua performanța chipsetului atât din punct de vedere al eficienței procesorului, cât și al unității grafice. Scorul per nucleu a fost de 1018 puncte, iar cel multi-nucleu de 2431 de puncte. Unitatea grafică a fost evaluată cu un scor de 2128 de puncte la utilizarea tehnologiei OpenCL și 2351 pe Vulkan. Aceste rezultate sunt aproape identice cu cele obținute de HUAWEI nova 10 Pro și de nova 9 Pro, ceea ce era de așteptat, având în vedere că chipsetul este neschimbat. De asemenea, rezultatele indică într-adevăr o performanță de telefon mid-range, similară cu cea a unui realme 11 Pro+ 5G ori a unui Samsung Galaxy A34 5G, telefoane care au prețuri mai atractive.
În continuare, am instalat aplicația 3DMark pentru a testa puterea grafică a smartphone-ului și a vedea cât de bine se comportă în gaming. În testul Wild Life, HUAWEI nova 11 Pro a obținut 2486 de puncte, iar în Sling Shot, 6446 puncte. Sunt rezultate bune, dar nu de top. La fel ca în cazul Geekbench 6, scorurile obținute aici sunt aproape identice cu cele ale precursorului nova 10 Pro și apropiate de cele pe care le-ai obține de la un Samsung Galaxy A34 5G sau de la un realme 11 Pro+ 5G. Totuși, în testul Sling Shot (care măsoară performanța în jocurile ceva mai vechi), HUAWEI nova 11 Pro pare să se descurce ceva mai bine decât smartphone-urile menționate.
A treia aplicație de benchmark pe care am utilizat-o a fost PCMark for Android. Aceasta oferă o serie de teste, ce pot evalua destul de corect performanța și autonomia bateriei în scenarii din lumea reală. Testele includ simulări pentru activități precum navigarea pe internet sau lucrul cu aplicații de tip Office. HUAWEI nova 11 Pro a obținut 10850 de puncte în Work 3.0 performance, acesta fiind un scor decent. În testul Work 3.0 battery life, ce măsoară timpul de funcționare pe baterie, smartphone-ul a rezistat 10 ore și 14 minute. Autonomia sa pare să fie identică cu cea a lui HUAWEI nova 10 (lansat anul trecut, echipat cu același chipset, dar cu o baterie și un ecran mai mici).
În final, ultima aplicație de benchmark pe care am rulat-o a fost Speedtest de la Ookla, pentru a vedea cât de rapid este smartphone-ul pe internet. Conexiunea mea (Digi) de 1 Gbps oferă în realitate viteze de maxim 700 - 750 Mbps, iar HUAWEI nova 11 Pro a reușit să atingă o viteză de download de 590 Mbps și o viteză de upload de 263 Mbps. De asemenea, viteza conexiunii permite redare de conținut 4K pe smartphone fără probleme. În concluzie, niște rezultate bune!
HUAWEI nova 11 Pro este clar un smartphone mid-range ce poate oferi o experiență de utilizare bună în activitățile de productivitate sau divertisment, inclusiv în jocuri. Mi-ar fi plăcut să văd un chipset mai nou pe acest telefon, mai ales având în vedere că este același ca pe modelul nova 10 Pro de anul trecut. Totuși, se pare că performanțele oferite de el sunt încă destul de bune și în acest moment.
Îți place HUAWEI nova 11 Pro?
Acum știi cum arată, cum se comportă și cât de rapid este HUAWEI nova 11 Pro. De asemenea, știi și aspectele care ar putea fi îmbunătățite la el, precum și date despre evoluția platformei software folosită de ecosistemul HUAWEI. La finalul acestui review, sunt curios să aflu: Tu ce părere ai? Ai cumpăra acest smartphone? Spune-mi ce crezi în secțiunea de comentarii de mai jos.