Review Huawei P40 Pro: Regele fotografiei?

recenzie
Review Huawei P40 Pro: Regele fotografiei?
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Huawei P40 Pro

Am avut un Huawei P40 Pro în teste aproximativ o săptămână, timp în care l-am folosit zilnic ca telefonul meu principal. Interfața de utilizare folosită de Huawei este fluentă și nu se blochează deloc, indiferent de ce faci. Performanța este una de top, aplicațiile se deschid aproape instantaneu și rulează cursiv. Nu pot să mă plâng că ceva ar fi mers greu pe el. Apelurile telefonice sunt și ele excelente, iar calitatea audio este demnă de un smartphone premium. Am folosit Huawei P40 Pro atât cu 4G VoLTE, cât și cu VoWiFi activate și nu am observat nicio schimbare în calitate sau vreo întrerupere a apelurilor. Atât eu, cât și interlocutorii mei, am avut parte de conversații de calitate ridicată și ne-am auzit foarte bine.

Deblocarea lui Huawei P40 Pro este un alt lucru care merită laude. Cititorul de amprentă de sub ecran este unul dintre cele mai rapide pe care le-am folosit și, în 90% din cazuri, identifică imediat amprenta. De asemenea, facilitatea de deblocare facială este extraordinară: este rapidă și funcționează și în întuneric. Prin întuneric, chiar mă refer la întuneric complet, ca în timpul nopții când toate luminile sunt stinse. Deblocarea facială tot funcționează, mulțumită camerei cu infraroșu de pe ecranul smartphone-ului.

Huawei P40 Pro: Cititorul de amprente se află sub ecran
Huawei P40 Pro: Cititorul de amprente se află sub ecran

Cât privește viața bateriei, în experiența mea personală, Huawei P40 Pro poate să reziste cu ușurință două zile într-un scenariu de utilizare moderată. Totuși, dacă te joci jocuri cu cerințe ridicate de resurse sau dacă te uiți la filme ore în șir, bateria se termină până la finalul zilei.

Reclamă

Pe același subiect, am jucat Fortnite pe Huawei P40 Pro și a rulat foarte bine, fără scăderi vizibile ale numărului de cadre pe secundă sau lag. De asemenea, vizionarea de filme pe Netflix sau de clipuri video pe YouTube sunt activități foarte plăcute pe P40 Pro. Ecranul arată uimitor de bine, atât ca luminozitate, contrast, cât și ca reproducere a culorilor. Totuși, pentru ca experiența să fie completă, îți recomand să utilizezi o pereche de căști, deoarece singurul difuzor de pe Huawei P40 Pro nu este deloc de ajuns pentru efectele audio din filme.

Vizionarea de filme pe Huawei P40 Pro
Vizionarea de filme pe Huawei P40 Pro

Aceeași recomandare este valabilă și pentru cei cărora le place să asculte muzică pe smartphone. Investește într-o pereche de căști cu USB Type-C sau conectează-ți căștile wireless cu Bluetooth la P40 Pro și te vei bucura de o calitate audio mult mai ridicată.

Utilizarea smartphone-ului Huawei P40 Pro este o plăcere din punct de vedere al vitezei, conectivității, calității audio și video. Atât interfața de utilizare, cât și aplicațiile, rulează rapid și fluent. Ecranul este superb și durata de funcționare pe baterie este excelentă.

Experiența de utilizare a camerelor de pe Huawei P40 Pro

Sistemul de camere de pe Huawei P40 Pro promite să fie excepțional. Este acest lucru adevărat în realitate? Reușește acest smartphone să ofere experiențe de fotografie și video care să fie pe atât de spectaculoase pe cât promite? Răspunsul este un Da foarte clar.

Reclamă

Huawei P40 Pro are patru camere principale pe spatele său și două pe ecran. Sistemele de camere de pe smartphone sunt create împreună cu Leica și rezultatul este remarcabil. Pentru început, hai să trecem în revistă camerele principale de pe P40 Pro:

  • O cameră principală de 50 megapixeli numită Ultra Vision Camera: unghi larg (23 mm), diafragmă f/1.9, OIS (Optical Image Stabilization), PDAF omnidirectional (Phase Detection Auto Focus).
  • A doua cameră principală, de 12 MP, folosită pentru fotografii la distanță mare. Are diafragmă f/3.4, unghi 125 mm, PDAF, OIS și zoom optic până la 5x.
  • Cea de-a treia cameră principală are 40 megapixels, diafragmă f/1.8, unghi ultra-larg (18 mm) și PDAF.
  • A patra cameră este folosită pentru calculul adâncimii. Este ceea ce se numește cameră ToF (Time of Flight) și măsoară distanța dintre smartphone și subiect.

În partea din față, în tăietura eliptică de pe ecran, Huawei P40 Pro vine cu un sistem de două camere:

  • O cameră selfie de 32 MP cu autofocus, diafragmă f/2.2 și unghi larg (26 mm).
  • Încă o cameră de adâncime (ToF) ce este folosită și pentru recunoașterea facială prin infraroșu.

Aplicația Camera de la Huawei este bine realizată și ușor de folosit. Toate modurile principale sunt disponibile în partea de jos a ecranului, iar trecerea de la un mod la altul se face simplu. Singurul lucru care nu este chiar bine gândit este bara de control pentru zoom, deoarece nu este ușor să faci zoom doar cu o singură mână.

Aplicația Camera de pe Huawei P40 Pro
Aplicația Camera de pe Huawei P40 Pro

Aplicația Camera de pe Huawei P40 Pro include același software Master AI pe care l-am văzut și pe smartphone-urile Huawei anterioare. Poate să identifice automat diferite scene de fotografie și ajustează automat setările camerelor pentru a obține fotografiile cele mai bune. De asemenea, ai acces la un mod Pro pe care îl poți utiliza dacă vrei să ajustezi manual setările pentru fotografii.

Moduri foto și video suplimentare disponibile pe Huawei P40 Pro
Moduri foto și video suplimentare disponibile pe Huawei P40 Pro

În ceea ce privește calitatea fotografiilor pe care le faci cu Huawei P40 Pro, avem doar lucruri pozitive de spus. Indiferent de condițiile de lumină, fotografiile pe care le-am făcut au fost foarte bune. Acest lucru este valabil atât pentru fotografiile pe zi sau pe noapte. Huawei P40 Pro excelează când vine vorba de abilitățile camerelor și, conform DXOMark, care se specializează în testarea camerelor de pe smartphone-uri, acest smartphone este cel mai bun din lume. Suntem de acord, deoarece toate fotografiile pe care le-am făcut au culori vii și realiste, contrast excelent și detalii incredibile.

Dacă ești curios să vezi fotografiile pe care le-am făcut cu Huawei P40 Pro ca să verifici calitatea lor singur, răsfoiește prin galeria de mai jos. Am făcut fotografii afară, în condiții de lumină bună, precum și în interior, la lumină artificială. De asemenea, vei vedea și câteva portrete selfie și niște poze macro cu jucării, așa că fii blând! 🙂

Smartphone-ul poate să înregistreze clipuri video în rezoluție maximă 4K cu 3840 x 2160 de pixeli și până la 60 de cadre pe secundă, folosind atât camerele de pe spate, cât și camera selfie. Mai mult, clipurile video sunt stabilizate cu OIS (Optical Image Stabilization) și AIS (Artificial Intelligence Stabilization), ceea ce înseamnă că nu tremură chiar dacă mâinile tale nu sunt foarte stabile. Ca să-ți faci o idee mai bună despre calitatea ridicată a clipurilor video filmate în 4K de Huawei P40 Pro, iată un exemplu de video cu o panorame:

De asemenea, iată un alt video cu mai multă mișcare:

Dacă îți plac clipurile video în slow motion, trebuie să știi că Huawei P40 Pro poate să filmeze și astfel de videoclipuri: fie în rezoluție 720p la 7680 de fps, fie în 1080p la 960 fps.

La final, trebuie să menționăm și o caracteristică video care ne-a surprins la Huawei P40 Pro. Se numește Dual-View și este un mod de înregistrare video ce folosește simultan două dintre camerele de pe spate pentru a filma clipuri video în care poți să vezi și imaginea completă și partea centrală a ei, mărită. Este un mod interesant de filmare pe care ne-am fi dorit să îl testăm într-o excursie montană, dar nu am putut pentru că suntem obligați să stăm cu toții în case. Totuși, iată un exemplu, ca să știi la ce să te aștepți:

Huawei P40 Pro are cele mai bune camere pe care le-am văzut pe un smartphone vreodată. Atât fotografiile, cât și clipurile video pe care le filmezi cu P40 Pro, sunt de cea mai bună calitate, excepționale indiferent de condițiile de lumină în care le faci.

Reclamă

Android 10.1, EMUI 10.1 și aplicațiile preinstalate, dar nici urmă de Google

Huawei P40 Pro rulează cu ultima versiune de Android 10.1 și cu interfața de utilizare EMUI proprie a companiei. EMUI este o interfață excelentă ce oferă multe opțiuni și setări pentru personalizarea smartphone-ului. Launcher-ul este rapid și stabil. Nu s-a blocat, nici nu a avut întârzieri, niciodată.

Huawei P40 Pro vine cu Android 10.1
Huawei P40 Pro vine cu Android 10.1

Din păcate, din cauza faptului că Huawei nu mai are permisiunea de a folosi aplicațiile și serviciile Google, P40 Pro suferă din punct de vedere al utilizării. Sigur, compania oferă propriul magazin de aplicații AppGallery și poți să folosești și magazine terțe precum APKPure pentru a găsi aplicațiile de care ai nevoie sau pe care le vrei. Însă acest lucru exclude aplicațiile de la Google precum Gmail, Google Drive, Play Store, sau Google Photos. Chiar dacă instalezi Google Play Services sau alte aplicații Google prin metoda sideload, acestea nu funcționează. Limitarea este atât de puternică încât atunci când am încercat să instalăm în acest mod unele aplicații de la Google, smartphone-ul Huawei P40 Pro a început să nu mai meargă bine ocazional și a trebuit să dezinstalăm acele aplicații ca să își revină.

Dacă folosești serviciile sau aplicațiile Google zi de zi, cumpărarea unui Huawei P40 Pro nu este o decizie bună. Singura alternativă viabilă pe care am găsit-o pentru utilizarea serviciilor Google a fost să le folosim dintr-un browser web. Dacă ești OK cu așa ceva, sau dacă nu depinzi de ecosistemul Google, atunci Huawei P40 Pro este un dispozitiv excelent din orice alt punct de vedere.

Huawei P40 Pro: Utilizarea Google Drive și Gmail într-un browser web
Huawei P40 Pro: Utilizarea Google Drive și Gmail într-un browser web

În ceea ce privește aplicațiile preinstalate pe Huawei P40 Pro, acestea sunt multe, așa că ar trebui să le păstrezi doar pe cele care îți sunt utile. Iată lista acestora:

  • AppGallery - o reinterpretare a Magazinului Play din partea Huawei. Trebuie să te conectezi la contul Huawei (sau să creezi unul) și poți să accesezi un magazin de aplicații selectate și recomandate de către Huawei.
  • AR Measure - folosește camerele smartphone-ului pentru a te ajuta să faci măsurători pentru diverse obiecte fizice. Aplicația poate fi utilă în anumite situații.
  • Bing - o aplicație de la Microsoft cu care poți să faci căutări pe internet folosind motorul de căutare Microsoft Bing.
  • Clock - o aplicație care îți arată ceasul, îți permite să creezi alarme și îți dă acces și la un cronometru.
  • Calculator - un calculator simplu și ușor de folosit.
  • Calendar - poți să-ți gestionezi timpul și să programezi evenimente.
  • Compass - o aplicație simplă de busolă cu care poți să vezi punctele cardinale.
  • eBay - aplicația site-ului cu același nume.
  • Email - o aplicație de email cu care poți să te conectezi la conturile tale de email de la Gmail, Hotmail, Yahoo, Exchange sau alte servicii similare.
  • Facebook - aplicația oficială a rețelei sociale Facebook. Dacă nu o vrei, o poți dezinstala ușor.
  • Files - un manager de fișiere pentru Android. Este ușor de folosit și util.
  • Flashlight - aplicația de lanternă.
  • Gallery - utilă pentru a răsfoi prin fotografiile tale, precum și pentru a le edita. Este o reinterpretare a aplicației Google Foto.
  • Health - oferă informații despre activitățile de sănătate, precum pașii pe care i-ai făcut sau caloriile pe care le-ai ars.
  • Member Center - o aplicație de la Huawei cu care poți să primești recompense și oferte de la Huawei, precum și să citești ultimele știri de la companie.
  • Microsoft News - o aplicație utilă pentru citit știri internaționale, dar nu și din România.
  • Mirror - deși o oglindă nu este întotdeauna la îndemână, smartphone-ul tău probabil că este, așa că îl poți folosi ca să vezi cum arăți.
  • Music - o aplicație cu care poți asculta muzica de pe smartphone, dar care îți oferă și acces prin streaming la biblioteca de muzică Huawei. Din păcate, nu poți face căutări prin bibliotecă, așa că funcționalitatea este destul de limitată. De asemenea, se pare că muzica disponibilă diferă în funcție de regiunea din lume în care te afli. Totuși, având în vedere că este un serviciu gratuit, este o ofertă binevenită.
  • Netflix - aplicația popularului serviciu de streaming de filme cu același nume.
  • Notepad - o aplicație de luat notițe.
  • Office - Aplicația Microsoft Office pentru Android, ce combină Word, Excel și PowerPoint. Este o aplicație utilă și bine făcută, pe care o recomandăm tuturor utilizatorilor.
  • Optimizer - îți curăță smartphone-ul de fișierele inutile, cache și malware. Îți arată detalii despre datele mobile pe care le-ai folosit, permisiunile pe care le-ai oferit aplicațiilor și așa mai departe. Motorul antivirusului este oferit de Avast.
  • Phone Clone - te lasă să muți date precum contacte, jurnalul de apeluri, mesaje, evenimente din calendar, Wi-Fi, fișiere multimedia, datele aplicațiilor, browser-ului și conținutului pe care îl deții, de pe un dispozitiv vechi pe noul tău smartphone, prin WiFi.
  • Smart Remote - această aplicație îți dă posibilitatea să adaugi telecomenzi ce folosesc portul infraroșu de pe smartphone pentru a controla diverse dispozitive precum televizorul tău, aerul condiționat, player-ul DVD, proiectorul și altele.
  • Support - o aplicație care îți oferă servicii de suport clienți. O poți folosi pentru a găsi informații despre cel mai apropiat centru de service, pentru a citi politicile de garanție, pentru a verifica starea garanției, a citi manualele și așa mai departe.
  • Recorder - un înregistrator de voce care poate fi util atunci când ai nevoie de o astfel de aplicație.
  • Themes - un portal în care poți să descoperi și să instalezi teme, fundaluri pentru ecran și fonturi noi. Unele dintre ele sunt gratuite, altele sunt contra cost.
  • Tips - îți arată sfaturi pentru cum să profiți la maxim de smartphone-ul tău.
  • Translator - o aplicație dezvoltată de Microsoft cu care poți să traduci voce și text în timp real.
  • Trip.com - aplicația unui serviciu de călătorii. Dacă nu te interesează, o poți dezinstala ușor.
  • Video - un player video simplu, pentru vizionarea filmelor stocate pe smartphone, precum și pentru editarea lor.
  • Wallet - poți să stochezi detaliile cardurilor de credit sau de debit și să le folosești pentru a cumpăra lucruri.
  • Weather - îți spune prognoza meteo pentru zona ta și pentru locurile pe care le specifici în mod manual.

Deși Huawei P40 Pro folosește ultimul Android 10.1, iar interfața de utilizare EMUI este bună, lipsa aplicațiilor și serviciilor Google este extrem de restrictivă pentru aceia care se bazează pe Google. Dacă ești unul dintre ei, așa cum suntem și noi, vei fi foarte de dezamăgit de experiența de utilizare. Totuși, dacă acest aspect poate să nu fie un dezavantaj atât de major pentru tine, în cazul în care nu folosești serviciile Google sau ești OK cu utilizarea unui browser web pentru a le accesa.

Performanțe în benchmark-uri

Specificațiile hardware ale smartphone-ului Huawei P40 Pro sunt mai mult decât impresionante. Cum se compară cu alte smartphone-uri cu Android? Poți afla răspunsul cu ajutorul benchmark-urilor:

Pentru a vedea cât de puternic este procesorul lui Huawei P40 Pro, am rulat mai întâi Geekbench. El a obținut un scor de 753 puncte în testele Single-Core și un scor Multi-Core de 3002 puncte. Acestea sunt rezultate de top. Scorul Single-Core este similar cu cel al unui Samsung Galaxy S10 și al unui OnePlus 7T. Rezultatul Multi-Core îl poziționează pe P40 Pro imediat după Samsung Galaxy S20 5G și destul de mult în fața lui OnePlus 7T, de exemplu.

Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în Geekbench
Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în Geekbench

În AnTuTu Benchmark, Huawei P40 Pro a obținut 458505 de puncte. Este mai bine decât 73% din utilizatorii AnTuTu. Deși nu urcă în primele 10 smartphone-uri cu Android, este totuși un dispozitiv foarte puternic. Deși rezultatul este apropiat de cel al unui Samsung Galaxy Note 10+, smartphone-ul nu este la fel de puternic ca un OnePlus 7T și nici nu se apropie de Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, care se află în vârful topului cu 562262 de puncte.

Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în AnTuTu
Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în AnTuTu

Mai departe, am rulat câteva benchmark-uri de gaming. Am început cu testele 3DMark Sling Shot Extreme. Huawei P40 Pro a obținut 5692 de puncte în Sling Shot Extreme - OpenGL ES 3.1 și 5261 de puncte în Sling Shot Extreme - Vulkan. Ambele scoruri sunt bune, apropiate de OnePlus 7 și de Samsung Galaxy Note 10. Totuși, sunt mai mici decât ce primești de la OnePlus 7T sau de la un Samsung Galaxy S20.

Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în 3DMark
Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în 3DMark

În GFXBench, am rulat testele pe ecran (on-screen), deoarece sunt cele care evaluează calitatea grafică la rezoluția reală a ecranului smartphone-ului. Huawei P40 Pro a reușit să obțină 24 fps în testul Aztec Ruins OpenGL High Tier și 37 fps în Normal Tier. Cu Vulkan, a atins 12 fps în testul Aztec Ruins High Tier și 15 fps în Normal Tier. Aceste rezultate arată că cipul GPU este destul de puternic și poate face față chiar și jocurilor pretențioase. De asemenea, ne spune că P40 Pro este comparabil cu Samsung Galaxy Note 10 (ediția Adreno). În jocurile mai puțin pretențioase, P40 Pro ar trebui să se descurce foarte bine: în benchmark-uri, a reușit să genereze 32 fps în testul Car Chase, 54 fps în Manhattan 3.1 și 60 de cadre pe secundă în testul T-Rex test (pentru jocuri mai vechi).

Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în GFXBench
Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în GFXBench

De asemenea, am vrut să văd cât de rapid este Huawei P40 Pro pe internet. Pentru asta, am folosit SpeedTest pentru a măsura viteza de download și de upload atât pe abonamentul mobil, cât și prin o conexiune Wi-Fi. În captura de ecran de mai jos, poți vedea vedea vitezele măsurate atât pe 4G LTE, cât și pe Wi-Fi. Vitezele 4G LTE sunt foarte slabe nu din cauza smartphone-ului, ci a faptului că RDS-RCS (Digi România) are o infrastructură slabă în zona în care am testat Huawei P40 Pro.

Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în Speedtest prin Wi-Fi 6 și 4G LTE
Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark în Speedtest prin Wi-Fi 6 și 4G LTE

Probabil că te interesează și cât de bună este bateria. De aceea, am rulat și testul PCMark Work 2.0 battery life. Huawei P40 Pro a reușit să reziste timp de aproape 16 ore, acesta fiind un rezultat extraordinar.

Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark de baterie în PCMark
Huawei P40 Pro: Rezultate benchmark de baterie în PCMark

După ce am rulat toate benchmark-urile, am ajuns la concluzia că Huawei P40 Pro este un smartphone cu Android cu adevărat impresionant. Este foarte puternic și, deși nu este în top 10, reușește să ofere performanțe excelente precum și o autonomie foarte bună.

Îți place Huawei P40 Pro?

Acum știi ce are de oferit Huawei P40 Pro și toate dezavantajele sale. Ești pregătit să părăsești Google pentru cele mai bune camere de pe un smartphone? Ai plăti prețul premium pe care îl cere Huawei pentru acest smartphone frumos și puternic? Sau ești atât de dependent de serviciile Google încât nu îți poți imagina cum ar fi să folosești un smartphone fără ele? Folosește comentariile de mai jos pentru a îți spune părerea.

Descoperă: Smartphone Hardware Recenzii Recomandate