Piața pentru minicalculatoare pare să crească de la an la an și din ce în ce mai mulți producători concep și creează astfel de dispozitive. Din fericire, există o nișă și pentru PC-urile de gaming de mici dimensiuni, iar una dintre cele mai mari companii de hardware din lume, Intel, își îndreaptă atenția și asupra acesteia. În recenzia de astăzi, vom discuta despre Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit. Acesta promite să fie suficient de puternic pentru orice joc, oferind în același timp și opțiuni de conectivitate rapidă, precum Intel Killer Wi-Fi 6E și porturi Thunderbolt 4. Este o alegere bună pentru creatorii de conținut sau pentru gameri? Citește mai departe și află la ce să te aștepți de la Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit:
NOTĂ: Compania oferă mai multe versiuni ale kiturilor Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast. Fiecare diferă de celelalte în ceea ce privește hardware-ul și software-ul. Această recenzie este despre Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit cu codul de produs NUC12SNKi72. Pentru alte opțiuni, accesează site-ul oficial Intel pentru minicalculatoare NUC.
Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit: Pentru cine este o alegere potrivită?
Acest mic calculator de gaming este o alegere excelentă pentru:
- Gamerii cărora le place ideea de a se juca pe un mini PC puternic
- Persoanele cărora le plac calculatoarele mici mai mult decât PC-urile desktop obișnuite
- Cei care vor conectivitate rapidă Wi-Fi 6E, Thunderbolt și Bluetooth 5
Pro și contra
Iată lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit:
- Dimensiune compactă, mai mică decât o consolă de gaming
- Performanță excelentă
- O selecție generoasă de porturi, inclusiv Thunderbolt
- Ethernet rapid și Wi-Fi 6E și mai rapid
- Cititor de carduri încorporat
- Funcționare silențioasă, chiar și la capacitate maximă
- Cutia include un suport vertical pentru mini PC
Există câteva dezavantaje de luat în considerare:
- Prețul este mai mare decât cel al dispozitivelor concurente
- Nu este compatibil cu standardul VESA, deci nu-l poți monta pe spatele unui monitor
Verdict
Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit este un mini PC compact și puternic, care dispune de un procesor Intel Core i7 din generația a 12-a și de o grafică discretă Intel Arc. Conceput pentru gameri și creatori de conținut, cred că este o alegere bună pentru oricine are nevoie de un procesor puternic și dorește să se bucure de o grafică imersivă și de conectivitate rapidă. În plus, este o opțiune excelentă și pentru persoanele care apreciază designul bun și cărora le plac calculatoarele mici, ce se potrivesc discret pe orice birou. Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit este disponibil la un preț de pornire de 1180 de dolari, care crește în funcție de configurația pe care o alegi. Poate părea puțin cam scump față de calculatoarele de gaming, pe care ți le construiești singur. Însă, având în vedere cât de mic este și cum este configurat totul în interior, cred că merită, cel puțin pentru cei cărora le place să se joace cu dispozitivele lor, dar nu prea mult. 🙂
Despachetarea lui Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit
Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit sosește într-o cutie relativ mare pentru un mini PC, dar mult mai mică decât ambalajul unui calculator desktop. Vopsită în negru, cutia arată numele și configurația hardware a mini PC-ului, precum și designul acestuia.
La despachetarea lui Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit, vei descoperi că acesta are un conținut destul de generos pentru un dispozitiv de acest tip, deși sunt necesare câteva componente suplimentare pentru a-l pune în funcțiune. În cutie, găsești mini PC-ul, un suport de birou pentru a-l așeza vertical pe birou, încărcătorul de alimentare, câteva șuruburi, o placă folosită pentru iluminarea RGB, pe care o poți personaliza singur, și două pliante cu informații de siguranță și reglementări.
Despachetarea lui Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit este simplă. Cutia arată foarte bine și conține componentele esențiale, plus câteva accesorii utile. Totuși, întrucât este vorba mai degrabă de un kit de bricolaj (DIY - do it yourself), vei afla curând că, pentru a putea folosi mini PC-ul, va trebui să cumperi, de asemenea, memorie, una sau mai multe unități solid-state și o licență de Windows 10 sau Windows 11.
Design și specificații hardware
Spre deosebire de mini PC-urile Intel obișnuite din familia NUC, care sunt de obicei doar niște mici cutii cu multe porturi, Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit nu are un design minimalist și „doar funcțional”. Carcasa sa hexagonală are un aspect futurist, atât din punct de vedere al formei, cât și al tiparelor. Și, pentru a adăuga la impresia bună, când l-am pornit, am fost plăcut surprins să văd că există și efecte RGB. Sub panoul stâng al mini PC-ului, există o placă frontală cu leduri RGB în spate, iar atunci când se aprinde, ai ocazia să vezi o imagine a unui craniu. Mie îmi place și probabil că și multor gameri de acolo le va plăcea. Iar dacă nu, îți poți crea propria ilustrație folosind placa frontală goală, livrată împreună cu mini PC-ul, sau poți alege să dezactivezi complet luminile RGB.
Cu o lungime de 230 mm, o lățime de 180 mm și o înălțime de 65 mm, Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit nu este la fel de mic ca un Intel NUC Pro, de exemplu. Totuși, este mai compact decât orice consolă de jocuri, inclusiv decât Sony PlayStation 5 sau Xbox Seria X.
Partea din față a mini PC-ului Intel NUC 12 Enthusiast Kit găzduiește două porturi USB 3.2 Gen 2 (cel vopsit în culoarea chihlimbar poate livra maximum 2A), un microfon încorporat (dacă te uiți cu atenție, poți observa cele două mici orificii ale sale), o mufă pentru căști de 3,5 mm, un port Thunderbolt USB-C, un led RGB multifuncțional care, în mod implicit, este folosit pentru a arăta activitatea hard diskului, un cititor de carduri SD, un mic led de rețea, un mic senzor CIR (Consumer Infrared) și butonul de pornire (iluminat, de asemenea, RGB).
Părțile laterale (privind mini PC-ul în poziție orizontală) sunt pline cu grile de ventilație, la fel ca și partea sa inferioară. Acestea asigură un flux de aer optim și ajută dispozitivul să rămână silențios chiar și în activitățile solicitante, atunci când procesorul sau placa video funcționează la capacitate maximă.
Selecția de porturi de pe spatele lui Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit este impresionantă. Ai la dispoziție patru porturi USB 3.2 Gen 2, un port Ethernet de 2,5 Gb, un Thunderbolt USB-C, o mufă audio analogică stereo/optică de 3,5 mm (iluminare roșie), două DisplayPort și un port HDMI. Tot aici găsești, de asemenea, intrarea pentru alimentare și un Kensington Lock.
Trecând la componentele interioare ale lui Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit, să vedem ce dotări hardware ne așteaptă. În primul rând, sufletul calculatorului: un procesor Intel Core din generația a 12-a sudat, și anume un Intel Core i7-12700H. Având un TDP de bază de 45 de wați, acest procesor are paisprezece nuclee (șase nuclee de performanță și 8 nuclee eficiente) și douăzeci de fire de execuție, putând atinge o viteză maximă de 4,70 GHz. Împreună cu acesta, primim și o placă video discretă Intel Arc A770M, care funcționează pe o interfață PCI Express 4.0 x16 și oferă 16 GB de memorie GDDR6 pe o lățime de bus de 256 de biți.
Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit nu are instalate nici memorie RAM și nici hard diskuri, așa că va trebui să mai cheltuiești niște bani pentru acestea. Atunci când cauți aceste componente, ține cont de faptul că mini PC-ul poate acomoda până la 64 GB de memorie DDR4, care rulează la 3200 MHz (există două sloturi disponibile), și până la trei unități SSD (două M.2 2280 NVMe PCIe 4.0 și una M.2 2280 NVMe/SATA 3 PCIe 3.0). Montarea memoriei RAM și a SSD-urilor este destul de ușoară: scoate panoul superior (are șase șuruburi), apoi îndepărtează capacul metalic de sub el (ținut tot de șase șuruburi), iar apoi ai acces la toate sloturile pentru memoria RAM și pentru unitățile SSD. Exemplarul pe care l-am primit în teste a fost preechipat cu 12 GB de DDR4 și un SSD Crucial P5 Plus de 1TB.
În ceea ce privește conectivitatea prin cablu și wireless, trebuie să subliniez că mini PC-ul oferă opțiuni excelente. Pentru conexiunile prin cablu, primim un Intel i225-LM Gigabit Ethernet Controller care poate transfera date cu până la 2,5 Gbps, iar pe partea wireless, avem un modul de rețea Intel Killer Wi-Fi 6E AX1690i. Placa WiFi suportă 2x2 MU-MIMO și standardul de rețea 802.11ax, poate să funcționeze pe benzile de 2,4, 5 și 6 GHz și să atingă o rată maximă de transfer de date de 3 Gbps. Pe lângă toate acestea, placa Wi-Fi oferă și Bluetooth 5.2, util pentru conectarea tastaturilor mobile, mouse-urilor, căștilor și nu numai.
Nu în ultimul rând, în ceea ce privește designul și specificațiile hardware, merită menționat că Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit, la fel ca majoritatea calculatoarelor de mici dimensiuni, folosește un adaptor de alimentare extern. Fiind vorba de un dispozitiv pentru gaming, adaptorul de 330 de wați este destul de voluminos, deoarece trebuie să fie capabil de a oferi suficientă energie pentru mini PC.
Dacă vrei să afli mai multe despre specificațiile lui Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit, poți găsi fișa tehnică completă a acestuia aici (descărcare fișier PDF în limba engleză).
Per total, sunt destul de încântat de Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit. Arată foarte bine și pare a fi o alegere bună pentru gaming, precum și pentru multe alte tipuri de sarcini de lucru solicitante, inclusiv editarea foto/video și proiectarea asistată de calculator (CAD).
Performanțe în benchmarkuri
Hai să vedem ce poate face Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit în viața reală. Voi trece printr-o serie de benchmarkuri de productivitate, apoi vom vedea cum se comportă în jocuri și, nu în ultimul rând, vom arunca o privire asupra temperaturilor și consumului de energie electrică. Dar, înainte de toate acestea, trebuie să știi că, pentru o imagine mai clară, voi compara Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit cu un laptop de gaming, pe care-l folosesc zilnic: un ASUS ROG Strix G17 G713 echipat cu un procesor AMD Ryzen 7 5800H (opt nuclee, șaisprezece fire de execuție, viteză maximă de 4,4 GHz), 16 GB de memorie RAM DDR4-3200 și o placă video Nvidia GeForce RTX 3050 cu 4 GB de GDDR6. Am ales să fac această comparație deoarece componentele hardware din interiorul Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit sunt similare cu cele întâlnite într-un laptop de gaming, mai degrabă decât în interiorul unui PC desktop de gaming propriu-zis.
Am început să testez Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit cu CPU-Z. În testul Single Thread, procesorul său a obținut un scor excelent, de 723 de puncte, ceea ce înseamnă o performanță cu 28% mai mare decât cea oferită de procesorul laptopului meu.
În testul Multi-Thread de la CPU-Z, Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit s-a dovedit a fi mult mai rapid decât procesorul din laptopul meu. Cu un scor de 7739 de puncte, mini PC-ul a fost cu aproape 36% mai rapid.
În continuare, am rulat benchmarkul Cinebench R23 pentru a măsura viteza de randare a mini PC-ului. Am obținut un scor de 15885 puncte în testul multi-thread pentru procesor, ceea ce reprezintă o creștere de 49% față de rezultatul obținut de procesorul din laptop.
7-Zip este o aplicație de comprimare a fișierelor, care poate fi folosită și pentru a verifica cât de rapid este un procesor. Testul de comprimare a fost singurul la care procesorul de pe mini PC a avut un scor mai mic decât cel de pe laptop. Acesta a reușit doar jumătate (50%) din viteza măsurată pe laptop. Din câte îmi dau seama din recenziile mai vechi pe care le-am făcut pentru procesoarele Intel, se pare că viteza de comprimare în 7-Zip este un punct slab pentru toate procesoarele Intel Core din generația a 12-a.
Însă la testul de decomprimare, numărul mai mare de fire de execuție și viteza maximă a procesorului din mini PC au dus și ele la o performanță sporită. Nu cu mult, dar totuși măsurabilă (3,8%).
În continuare, am rulat PCMark 10, o suită de teste care evaluează performanța sistemului în activitățile zilnice. Asta înseamnă navigare pe internet, conferințe video, timpii de pornire a aplicațiilor, productivitate și crearea de conținut digital. Intel NUC 12 mini PC Enthusiast Kit Intel NUC 12 a obținut 6802 puncte, un scor mai bun decât 85% din toate rezultatele și comparabil cu cel al unui PC desktop pentru jocuri produs în 2020. Este, de asemenea, cu 8% mai bun decât ceea ce am obținut pe laptopul de gaming ASUS ROG Strix G17 G713.
Tot la capitolul utilizare zilnică, am verificat și cât de rapid este Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit atunci când navighează pe internet. Pentru aceasta, am folosit benchmarkul JetStream 2 în Google Chrome. Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit a obținut un scor excelent, de 277 de puncte, ceea ce înseamnă că a fost, de asemenea, cu aproximativ 15% mai rapid decât laptopul meu de gaming.
Apoi, am trecut la rularea câtorva benchmarkuri de gaming, începând cu Speed Way de la 3DMark, conceput pentru a evalua performanța în jocurile ce folosesc DirectX 12 Ultimate. Placa video Intel Arc A770M GPU a înregistrat un rezultat bun.
Aceasta a depășit cu mult placa Nvidia GeForce RTX 3050 din laptopul meu, deși unul dintre principalele motive sunt probabil cei 4 GB de memorie RAM pentru grafică de pe acesta. Scorul de 2013 puncte obținut de placa video Intel Arc A770M o poziționează undeva între un Nvidia GeForce RTX 3050 mobil și un GeForce RTX 3060.
Mai departe, am testat mini PC-ul în câteva jocuri pentru a vedea ce poate face în viața reală 🙂 . Am început cu CyberPunk 2077, un joc extrem de frumos, care solicită mult placa video la capitolul performanță. În rezoluția 1080p și pe setarea High, Intel Arc A770M a redat o medie de 70 de cadre pe secundă. Aceasta reprezintă o creștere a performanței cu 84% față de Nvidia GeForce RTX 3050 de pe laptopul meu.
Următorul joc testat a fost Total War WARHAMMER III, un joc video de strategie turn-based în timp real, care are nevoie de un procesor și o placă video capabile pentru a funcționa la capacitate maximă. Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit a reușit să redea o medie de 77 de cadre pe secundă în 1080 folosind setarea grafică High. Este un rezultat excelent și unul mai bun decât ceea ce poate oferi laptopul meu.
Al treilea joc testat a fost jocul de curse auto F1 22. Setat pentru a rula la o rezoluție de 1080p și pe setarea grafică High, placa Intel Arc A770M GPU a reușit un număr excelent de cadre pe secundă (fps) de nici mai mult, nici mai puțin de 128. Din nou, este mai mult decât pot visa să obțin de la placa GeForce RTX 3050 de pe laptopul meu. 🙂
Pentru a testa temperaturile și necesarul de energie ale lui Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit, am rulat testul de stabilitate AIDA64. Cea mai ridicată temperatură pe care am văzut-o la procesorul Intel Core i7-12700H a fost de 94 de grade Celsius, iar consumul total maxim de energie al mini PC-ului (fără monitor) a fost de 317 wați. După cum se vede, fluxul de aer este bun, iar sistemele de răcire reușesc să păstreze mici temperaturile din interior. De asemenea, adaptorul de alimentare este clar capabil să furnizeze tot curentul necesar mini PC-ului, chiar și la solicitare maximă.
Rezultatele obținute în benchmarkuri arată că Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit este capabil să ruleze jocuri moderne în rezoluție 1080p la o rată de cadre bună și la setări de calitate grafică ridicată. Cu câteva modificări ale unor setări grafice ale jocului tău preferat, ar trebui să poți obține același lucru la o rezoluție de 1440p.
NOTĂ: ASBIS este distribuitor autorizat INTEL. Produsul din acest review este disponibil prin partenerii ASBIS Romania.
Care este părerea ta despre Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit?
Acum știi ce are de oferit Intel NUC 12 Mini PC Enthusiast Kit. Știi care sunt punctele sale forte și ești conștient de punctele sale slabe. Înainte de a închide, ai vrea să-mi spui ce-ți place la el și dacă-l consideri o alegere bună pentru tine, ca gamer? Nu uita: poți oricând să scrii un comentariu în secțiunea de comentarii cu părerile tale.