Ai nevoie să-ți faci calculatorul sau laptopul mai rapid, fără să plătești mulți bani pentru asta? O metodă excelentă o reprezintă achiziția unei unități de stocare de tip SSD. În magazinele online, Kingston A400 SSD este una dintre cele mai populare soluții de buget și, dacă te uiți la recenziile utilizatorilor, aceștia sunt foarte mulțumiți. Este această popularitate binemeritată? Ce performanțe oferă acest SSD? Citește această recenzie și află dacă Kingston A400 este o alegere bună pentru tine:
Kingston A400 SSD: Pentru cine este o alegere potrivită?
Această unitate de stocare de tip SSD este o alegere bună pentru:
- Utilizatorii care doresc o soluție de stocare rapidă, la un preț accesibil
- Utilizatorii de laptopuri și tablete care au nevoie de un SSD cu un consum redus de energie
Pro și contra
Iată punctele forte ale Kingston A400:
- Prețul redus
- Performanțele oferite sunt la un nivel respectabil, suficiente pentru a-ți face calculatorul mai rapid
- Consumul redus de energie
Singurul neajuns este faptul că acest SSD folosește memorie flash pentru stocare, de tip TLC Nand, ceea ce-l face mai puțin durabil decât SSD-urile care folosesc tipuri mai scumpe de memorie. Nu este recomandat pentru mediul de business și pentru utilizatorii care au nevoie de soluții de stocare longevive.
Verdict
Kingston A400 este o alegere potrivită pentru utilizatorii cu buget redus. Dacă ai nevoie să-ți faci calculatorul mai rapid și să scapi de un HDD vechi, Kingston A400 este o alegere potrivită care oferă îmbunătățiri vizibile de viteză. Nu este cel mai rapid SSD și nu folosește cel mai durabil tip de memorie pentru stocare, dar vine cu 3 ani garanție și-ți oferă performanțe la un nivel respectabil, totul la un preț greu de bătut.
Experiența de despachetare și caracteristicile hardware
Ambalajul folosit pentru Kingston A400 SSD este mic și foarte simplu. Poți vedea imediat dispozitivul în sine, modelul cumpărat și capacitatea sa de stocare.
Kingston A400 este un o unitate SSD de 7 mm, o dimensiune care-l face ușor de instalat atât în laptopuri cât și în PC-uri. Acest model este disponibil în următoarele capacități de stocare: 120 GO, 240 GO, 480 GO și 960 GO. Viteza transferurilor de date variază între aceste capacități, precum urmează:
- 120 GO — până la 500 MO/s Citire și 320 MO/s Scriere
- 240 GO — până la 500 MO/s Citire și 350 MO/s Scriere
- 480 GO — până la 500 MO/s Citire și 450 MO/s Scriere
- 960 GO — până la 500 MO/s Citire și 450 MO/s Scriere
Noi am testat versiunea cu 240 GO spațiu de stocare, din poza de mai jos. Carcasa modelului Kingston A400 este realizată din materiale plastice, ceea ce-l face foarte ușor (41 grame). Deși Kingston spune că A400 rezistă la șocuri și vibrații, se simte destul de fragil atunci când îl ții în mână, așa că nu am încercat să-i testăm rezistența.
Interfața folosită pentru conectarea la calculator este SATA Rev. 3.0. Controller-ul se numește 2 Ch² și nu este folosit și pe alte modele de SSD-uri. Cel puțin nu la momentul la care am scris această recenzie. Kingston A400 folosește memorie flash TLC NAND pentru stocarea datelor. Este cea mai ieftină memorie pentru stocarea datelor și mai puțin durabilă decât alte tipuri de memorie. TLC NAND nu este recomandată pentru mediile de business și utilizatorii care au nevoie de stocare care va fi folosită intens, pentru perioade lungi de timp.
Consumul de curent este de 0,195 Wați atunci când nu este folosit SSD-ul și de 0,279 Wați în condiții medii de utilizare. Acest consum este redus, făcând acest SSD o alegere bună și pentru utilizatorii de laptopuri. Temperaturile la care poate fi folosit pot varia între 0°C și 70°C.
Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile tehnice ale acestui produs, vizitează această pagină: Kingston A400 SSD DataSheet.
Performanța în teste și în Windows
Am folosit Kingston A400 într-un calculator cu un procesor AMD Ryzen 5 1600, o placă de bază ASUS ROG STRIX X370-F GAMING, 16 GO de memorie RAM DDR4 la frecvența de 1600 MHz (marca Corsair) și o placă video MSI NVIDIA GeForce GTX 1060 OC 6GB. Poți vedea mai multe detalii despre acest sistem, în captura de ecran de mai jos.
PC-ul avea Windows 10 Pro instalat, cu cele mai noi actualizări. Windows 10 a recunoscut unitatea SSD fără probleme și ne-a permis să o folosim imediat. Așa cum se vede mai jos, capacitatea de stocare disponibilă este de 223 GO.
Mai întâi, am transferat un fișier mare folosind Windows 10. Am luat un fișier cu o dimensiune de 4 GO și l-am copiat pe un alt SSD mai scump. Kingston A400 SSD a scris apoi fișierul respectiv cu o viteză de aproximativ 160 MO/secundă.
Același fișier a fost apoi citit cu o viteză de 373 MO/secundă.
Am folosit apoi și câteva teste sintetice pentru a evalua promisiunile de viteză făcute de Kingston. Prima aplicație de testare a fost CrystalDiskMark, care execută sarcini de scriere și citire de date, atât secvențiale cât și aleatorii:
- Seq Q32T1 - Secvențial (Mărimea blocului=128KiB) Citire/Scriere cu multe cozi și fire
- 4K Q8T8 - Aleator 4KiB Citire/Scriere cu multe cozi și fire
- 4K Q32T1 - Aleator 4KiB Citire/Scriere cu multe cozi și fire
- 4K Q1T1 - Aleator 4KiB Citire/Scriere cu multe cozi și fire
Vitezele măsurate cu această aplicație au fost ușor mai bune decât cele promise de Kingston, ceea ce este foarte bine.
A doua aplicație de testare folosită este DiskMark, care evaluează atât performanța de citire cât și cea de scriere. Apoi, calculează automat viteza medie din timpul transferurilor. Această aplicație scrie și citește pachete de date pentru a determina performanța unui disc și lasă utilizatorul să aleagă o mărime pentru pachete, precum și numărul de repetări. De această dată am obținute viteze ușor mai mici decât cele promise de Kingston.
La final, am folosit AS SSD Benchmark, o aplicație de testare similară cu CrystalDiskMark în ceea ce privește testele efectuate. Aceasta determină performanța unității de stocare, la citiri și scrieri de date secvențiale și aleatoare, măsurând cât timp durează să scrie și să citească un fișier cu o mărime de 1 GO. Am obținut rezultate bune, dar diferite de numerele promise de Kingston, cât și de celelalte teste efectuate.
Kingston A400 SSD oferă un bun echilibru între performanțele la transferurile de date și prețul de achiziție. Nu este cel mai rapid SSD de pe piață dar, la prețul său, este foarte dificil să găsești un SSD mai rapid.
Care este părerea ta despre Kingston A400 SSD?
Acum știi părerea noastră despre unitatea de stocare Kingston A400 SSD și ce rezultate a obținut în testele noastre. Dacă ai deja acest SSD, spune-ne despre experiența ta cu el. Comentează mai jos și împărtășește părerea ta despre Kingston A400 SSD.