Recent, Kingston a lansat un nou solid-state drive numit KC3000. Este vorba de un SSD NVMe M.2 cu suport pentru PCI Express 4.0, ce promite performanțe high-end și niște viteze de citire/scriere incredibile, de până la 7 GB/s. Dacă te afli în căutarea unui SSD foarte rapid, atunci acesta s-ar putea să fie cel pe care îl cauți. Citește acest review pentru a afla mai multe despre Kingston KC3000, ce evoluție a avut în teste, și pentru a afla dacă tocmai ți-ai încheiat căutarea pentru următorul tău SSD high-end:
Kingston KC3000 NVMe PCIe SSD: Pentru cine este o alegere potrivită?
SSD-ul Kingston KC3000 este o alegere excelentă pentru:
- Cei care au nevoie sau vor stocare ultra-rapidă
- Persoanele care caută un SSD ce nu este doar foarte rapid ci și durabil
- Utilizatorii ce dețin calculatoare sau laptopuri cu suport pentru PCI Express 4.0
Pro și contra
Sunt multe lucruri pozitive de spus despre SSD-ul Kingston KC3000 NVMe PCIe SSD:
- Este extrem de rapid, atât la citirea, cât și la scrierea de date
- Folosește un controler PCI Express 4.0 x4 high-end
- Este durabil, mulțumită memoriei flash 3D TLC NAND
- Radiatorul din grafen aluminiu este subțire și eficient
- Are o garanție de cinci ani
- Preț competitiv în comparație cu SSD-uri PCIe 4.0 premium similare, de la competiție
Nu sunt neajunsuri la care să ne putem gândi legat de Kingston KC3000 SSD.
Verdict
Kingston KC3000 este unul din cele mai rapide SSD-uri disponibile în magazine, în prezent. El folosește interfața PCI Express 4.0 și oferă viteze incredibile la un preț la fel de bun sau chiar mai bun decât cele cerute de alte companii hardware pentru unități similare. Noi îl recomandăm oricui își caută un SSD high-end, inclusiv gamerilor, editorilor video sau profesioniștilor care au nevoie sau pur și simplu își doresc unități de stocare extrem de rapide.
Despachetarea SSD-ului Kingston KC3000 NVMe PCIe
Kingston KC3000 este un SSD M.2 NVMe, deci și pachetul în care vine este unul mic. Pe blisterul în care sosește, poți vedea dispozitivul în sine, precum și numele și specificațiile sale esențiale, cum ar fi capacitatea de stocare și faptul că funcționează pe PCI Express 4.0.
Când deschizi ambalajul SSD-ului Kingston KC3000, uită-te sub cartonul din spate și vei găsi și o cheie de licență pentru Acronis True Image HD. Poți descărca și folosi acest software pentru a-ți clona vechiul hard disk sau SSD. Altfel, singurul lucru pe care îl primești este SSD-ul în sine, pe care îl poți vedea în imaginea de mai jos.
Despachetarea SSD-ului Kingston KC3000 NVMe PCIe este rapidă. Ne place faptul că, pe lângă dispozitiv, producătorul include și o licență pentru Acronis True Image HD, cu ajutorul căreia poți să-ți clonezi rapid unitatea de stocare pe care o folosești în prezent.
Design și specificații hardware
Kingston KC3000 este o unitate solid-state premium creată și construită pentru a oferi performanțe de top. Acest SSD folosește un controler NVMe 1.4 PCI Express Generația 4.0 x4 (cu cache SLC) și suportă viteze de citire/scriere secvențiale extrem de rapide. Modelele de 4 TB și de 2 TB - cel din urmă fiind cel pe care l-am testat noi - pot ajunge la viteze secvențiale de până la 7000 MB/s și la viteze de citire/scriere 4K aleatorii de până la 1,000,000 IOPS (Input/Output Operations per Second). KC3000 este comercializat și în versiuni de 512 GB și 1024 GB, acestea având aceleași viteze de citire secvențială, dar viteze ceva mai mici de scriere, respectiv de până la 3900 MB/s și 6000 MB/s. De asemenea, vitezele de citire/scriere 4K aleatoriu sunt mai mici: până la 450,000/900,000 IOPS pentru ediția de 512 GB și de până la 900,000/1,000,000 IOPS pentru modelul de 1024 GB.
Pentru a rezista la căldura pe care o produce, SSD-ul Kingston KC3000 PCIe 4.0 x4 utilizează un radiator din grafen aluminiu subțire, care reușește să îi păstreze temperatura sub 70 de grade Celsius în timpul funcționării. În perioada de testare, merită menționat că temperatura sa nu a depășit niciodată mai mult de 49 de grade Celsius în benchmarkuri.
SSD-ul Kingston KC3000 2TB este construit cu memorie 3D TLC NAND, ce îi permite să ofere nu doar mult spațiu de stocare, ci și să fie eficient energetic. Consumul său de electricitate ajunge la un maximum de 9,9 wați la scrierea de date. Celelalte modele au consumuri diferite de energie, în funcție de capacitatea de stocare: versiunea de 4 TB poate consuma până la un maxim de 10,2 wați, modelul de 1 TB până la 6,3 wați, iar cel de 512 GB nu depășește 4,1 wați. Toate versiunile acestui SSD primesc garanție timp de cinci ani.
Această unitate solid-state are un format M.2 2280, adică dimensiunile sale fizice sunt de 80 mm × 22 mm. Majoritatea calculatoarelor și laptopurilor moderne folosesc factorul de formă M.2 2280, deci compatibilitatea sa cu multe dispozitive, inclusiv cu PC-uri SFF (small-form factor), este excelentă. SSD-ul cântărește doar 9,7 grame în versiunea de 2 TB sau de 4 TB. Modelele de 512 GB și de 1 TB cântăresc și mai puțin: 7 grame.
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre specificațiile și caracteristicile acestui SSD, vizitează Kingston KC3000 NVMe PCIe SSD.
Specificațiile lui Kingston KC3000 îl așează în topul clasamentului, printre cele mai rapide SSD-uri de pe piață. Primești un controler PCI Express 4.0 foarte rapid, NVMe, M.2, memorie flash durabilă și o capacitate de stocare generoasă.
Experiența de utilizare a SSD-ului Kingston KC3000 NVMe PCIe
Am folosit și testat SSD-ul Kingston KC3000 pe un calculator desktop cu următoarea configurație:
- Placă de bază: ASUS ROG Crosshair VIII Hero (Wi-Fi)
- Procesor: AMD Ryzen 9 5900X
- Memorie: HyperX Predator DDR4 RGB Memory (2 x 8GB, 3200MHz)
- Placă video: AMD Radeon RX 5700
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro (Version 21H2, OS Build 22000.282)
În primul rând, am vrut să vedem ce primim cu adevărat în Windows 11 de la unitatea SSD în termeni de capacitate de stocare reală. După cum poți vedea în imaginea următoare, Windows 11 raportează că SSD-ul Kingston KC3000 2 TB are 1,86 TB de spațiu de stocare atunci când este formatat cu sistemul de fișiere implicit NTFS.
În al doilea rând, am vrut să vedem cât de rapid este Kingston KC3000 la mutarea de fișiere. Din păcate, nu am avut un alt SSD PCIe 4.0 comparabil ca viteză, deci a trebuit să ne descurcăm cu SSD-ul de 512 GB ADATA XPG Gammix S11 Pro, care era deja montat în calculatorul nostru de teste. Și acesta este un SSD rapid dar, pentru că folosește PCIe 3.0 în loc de PCIe 4.0, este mult mai lent decât Kingston KC3000. Totuși, când am copiat un fișier ISO Windows 11 de 5,1 GB pe KC3000, am reușit să obținem niște viteze impresionante, ce au depășit 2 GB/s.
Mutarea aceluiași fișier de 5,1 GB de pe Kingston KC3000 pe unitatea solid-state PCIe 3.0 a fost, de asemenea, foarte rapidă, cu peste 2 GB pe secundă.
Am fost curioși să vedem și cât de rapid este SSD-ul KC3000 la încărcarea Windows 11. Pentru a măsura timpul de pornire, am apelat la BootRacer și am aflat că PC-ul nostru are nevoie de doar 22 de secunde pentru ca Windows 11 Pro să fie gata de utilizare.
Testele simple la care am supus SSD-ul Kingston KC3000 2 TB M.2 NVMe PCIe au evidențiat performanțe excelente în activitățile uzuale.
Performanțe în benchmarkuri
Dar, pentru a ne face o idee mai clară despre cât de rapid este cu adevărat SSD-ul Kingston KC3000 2 TB M.2 NVMe PCIe, a trebuit să rulăm niște benchmarkuri specializate. Am început cu CrystalDiskMark, o aplicație ce testează vitezele secvențiale și aleatorii de citire/scriere pentru SSD-uri. Cu Kingston KC3000, am obținut în toate testele rezultate de top, foarte apropiate de specificațiile oficiale. Vitezele de citire și scriere secvențială au depășit cu ușurință 6000 MB/s, în timp ce vitezele de transfer aleatoriu au fost, de asemenea, în jur de 1.000.000 IOPS, așa cum a promis Kingston!
În System Drive Benchmark din PCMark 10, am obținut un scor de 3131 puncte, ceea ce este foarte impresionant având în vedere că celălalt SSD pe care îl aveam (ADATA XPG Gammix S11 Pro pe PCIe 3.0) a reușit un scor de numai 1704 puncte. Acest rezultat confirmă, încă o dată, că SSD-ul KC3000 este foarte rapid.
În final, am rulat și BlackMagic Disk Speed Test, parte a unei suite software mai cuprinzătoare, destinată capturii și rulării de fișiere video. Este unul dintre cele mai bune instrumente, dacă vrei să testezi viteza unităților tale de stocare și ești și editor video sau pur și simplu ai nevoie să lucrezi cu fișiere de mari dimensiuni în mod regulat. După cum poți vedea în captura de ecran de mai jos, SSD-ul Kingston KC3000 a reușit să atingă niște viteze de citire și scriere foarte mari.
După ce am văzut ce rezultate bune a obținut în benchmarkuri, putem spune că SSD-ul Kingston KC3000 este unul dintre cele mai rapide pe care le-am utilizat vreodată. Și vitezele de citire, și cele de scriere, secvențiale sau aleatorii, sunt impresionante și probabil că acesta este unul dintre cele mai bune SSD-uri PCIe 4.0 x4 de pe piață în acest moment.
Software inclus
Pe site-ul lor de suport, Kingston oferă o aplicație SSD pe care o poți folosi pentru a verifica starea de sănătate a unității tale solid-state, actualiza firmware-ul și obține ceva informații despre el. Deși arată destul de conservator, ea oferă practic tot ce îți trebuie pentru gestionarea SSD-ului, așa că îți recomandăm să o descarci și să o instalezi, după care să o folosești cel puțin din când în când pentru a-ți monitoriza SSD-ul KC3000.
De asemenea, împreună cu SSD-ul KC3000, compania include și o licență pentru Acronis True Image HD. Poți folosi această aplicație pentru a îți copia vechea unitate de stocare pe noul tău SSD KC3000. Este, cu siguranță, utilă, mai ales dacă intenționezi să-ți înlocuiești unitatea de sistem Windows cu SSD-ul Kingston KC3000, deoarece nu va mai fi nevoie să-ți instalezi din nou Windows și toate aplicațiile.
Apreciem faptul că Kingston include atât o aplicație de monitorizare a SSD-ului, cât și un software de clonare cu unitatea solid-state KC3000.
Vei cumpăra un SSD Kingston KC3000 NVMe PCIe?
Așa cum ai văzut, Kingston KC3000 este unul dintre cele mai rapide SSD-uri disponibile pe piață în prezent. Îți vei cumpăra unul? Vei alege ediția de 2 TB sau de 4 TB? Sau vei prefera o versiune mai mică, cu 1024 GB sau 512 GB? Spune-ne în secțiunea de comentarii de mai jos.