Experiența de utilizare a laptopului LG Gram 16
Pe lângă faptul că are un design foarte frumos, principalul punct forte al lui LG Gram 16 este faptul că este extrem de ușor. Așa cum am menționat mai devreme, este atât de ușor că nici nu vei ști că îl ai în rucsac. Cântărește cât un ultrabook de 13 inci, dar este un dispozitiv de 16 inci! Și nu doar atât, dar notebookul LG este și puternic. Este destinat pentru productivitate și strălucește din acest punct de vedere. Deși noi, la Digital Citizen, suntem toți gameri, ceea ce facem cel mai mult pe laptopurile noastre, în realitate, este să ne informăm și să scriem. Exact pentru asta am folosit LG Gram 16: navigare pe internet, scris tutoriale, rulat mașini virtuale și realizarea acestui review. A fost excelent pentru toate acestea.
Lucrul cu aplicații Office ca Microsoft Word sau Excel, precum și navigarea pe internet în zeci de file de browser, nu sunt lucruri care să-l poată încetini pe LG Gram 16. Procesorul capabil, împreună cu cantitatea generoasă de RAM și SSD-ul rapid, oferă viteza necesară pentru tot.
Iar tastatura, care este esențială atunci când scrii mult, ca noi, este splendidă. Dimensiunile sale sunt adecvate, evident fiind mai mare decât ce primești pe un notebook ultraportabil de 13 inci, nu se îndoaie deloc și este confortabilă la scris. Tastele sale au caractere mari care arată elegant, și am apreciat faptul că sunt și iluminate. Mai mult, îmi place că LG a ales să folosească alb pentru culoarea ledurilor. Unii preferă roșul, alții verdele, alții vor RGB, dar mie mi-a plăcut și îmi va plăcea întotdeauna albul. Este singura culoare care mi se pare naturală pe o tastatură.
Touchpad-ul de pe LG Gram 16 este mare și răspunde rapid la comenzi, așa cum te-ai aștepta de la un dispozitiv premium. Butoanele se află sub suprafața sa, cursa lor este scurtă și sunt și relativ silențioase, ceea ce îmi place.
Calitatea audio este decentă pentru un dispozitiv așa de subțire ca LG Gram 16. Difuzoarele sunt îndreptate în jos, ceea ce le face să sune OK atunci când laptopul se află pe o suprafață plană. Însă, dacă îl ții pe picioare de exemplu, calitatea audio are de suferit puțin.
Înainte de a închide această secțiune, câteva cuvinte despre gaming. LG Gram 16 nu este un dispozitiv pentru jocuri, deoarece nu are o placă video dedicată. Pur și simplu îi lipsește puterea grafică pentru jocurile moderne. Totuși, poate să ruleze jocuri cu cerințe mai puțin ridicate. Singurul joc pe care chiar am avut curaj să îl încerc pe acest ultrabook a fost League of Legends, și, spre surpriza mea, a mers chiar bine. La rezoluția 1080p și cu setările de calitate cele mai bune, laptopul a reușit să redea peste 80 de cadre pe secundă, fără lag sau întreruperi!
Utilizarea lui LG Gram 16 a fost o plăcere pentru noi. Este rapid și puternic, făcând față cu ușurință la orice (cu excepția jocurilor, dar nu pentru asta a fost creat), tastarea pe el este foarte confortabilă și este atât de ușor că s-ar putea să uiți că l-ai pus în rucsac!
Performanțe în benchmarkuri
Pentru a avea și o idee mai obiectivă despre performanța oferită de LG Gram 16, hai să vedem cum se descurcă în benchmarkuri:
În primul rând, trebuie să știi că am rulat toate testele pe Windows 11, acesta fiind acum disponibil pentru toți utilizatorii și toate calculatoarele și dispozitivele compatibile. Am început prin a rula BootRacer ca să măsurăm cât timp îi ia acestui ultrabook să pornească. După cum poți vedea în captura următoare de ecran, LG Gram 16 are nevoie de aproximativ 31 de secunde pentru a se deschide, acesta fiind un rezultat bun.
Mai departe, am testat SSD-ul de 1 TB NVMe Hynix din laptop, folosind CrystalDiskMark. Și vitezele de citire, și vitezele de scriere sunt excelente, confirmând că acest SSD pe PCIe 3.0 este rapid și poate oferi multă performanță.
Având în vedere că LG Gram 16 este un ultrabook destinat activităților de productivitate, acesta este următorul lucru pe care l-am verificat. Pentru a-l testa în activitățile de productivitate de zi cu zi, precum lucrul cu aplicațiile Office, conferințe video, navigare pe internet și crearea de conținut digital, am folosit PCMark 10. Așa cum era de așteptat, având în vedere procesorul excelent, RAM-ul și stocarea, laptopul a obținut un scor mare: 4841 de puncte.
Deși LG Gram 16 nu este un dispozitiv de gaming (nu are o placă video dedicată), tot am vrut să rulăm un benchmark de gaming, mai exact 3DMark Time Spy, doar ca să ne face o idee. 🙂 Evident, scorul pe care l-am obținut nu a fost unul impresionant: doar 1122 de puncte.
Chiar și așa, cipul grafic poate face față unor jocuri ocazionale care nu cer foarte multe resurse. Cel puțin League of Legends merge bine pe el. 🙂
Ca să vedem cum se descurcă sistemul de răcire de pe laptop în ceea ce privește căldura disipată, am rulat Prime95 pentru a stresa la maxim procesorul. Așa cum poți vedea în captura următoare de ecran, procesorul a atins o temperatură puțin îngrijorătoare, de 91 grade Celsius, pentru o secundă sau două, dar imediat și-a micșorat viteza pentru a scădea temperatura. Totuși, ține cont că acest ultrabook probabil va fi cumpărat și folosit de persoane interesate în principal de activitățile de productivitate și poate multimedia, deci procesorul său va ajunge doar foarte rar atât de cald ca în acest test extrem de solicitant.
La final, am rulat din nou PCMark 10 pentru a măsura autonomia laptopului pe baterie. Rulând activități comune precum scris, navigat pe internet și conferințe video, LG Gram 16 a reușit să funcționeze pe baterie un impresionat timp de 9 ore și 12 minute!
Rezultatele pe care le-am obținut în benchmarkuri dovedesc că LG Gram 16 este un performer foarte bun la capitolul productivitate și este capabil chiar și să ruleze unele jocuri fără pretenții prea mari.
Aplicații preinstalate pe LG Gram 16
Ultrabookul LG Gram 16 vine cu o serie de aplicații preinstalate:
- LG Control Center îți permite să ajustezi o serie de setări de sistem, opțiuni de gestionare a alimentării, temperatura culorilor, modul de răcire a laptopului și îți permite și să activezi sau dezactivezi rapid Windows Firewall și CCU.
- LG Easy Guide îți oferă o serie de tutoriale pentru laptopul tău LG.
- LG Power Manager îți permite să schimbi câteva setări legate de managementul bateriei și modul de hibernare, și îți arată și nivelul de utilizare al bateriei pentru fiecare aplicație.
- LG Troubleshooting îți oferă tutoriale și răspunsuri la întrebări frecvente despre cum să îți depanezi laptopul LG.
- LG Update Center, pe care îl poți folosi pentru a descărca și instala automat actualizări de sistem pentru laptop.
- CyberLink Director Suite include mai multe aplicații: PowerDirector, PhotoDirector, ColorDirector, AudioDirector, PowerMediaPlayer. Pe primele patru le poți folosi pentru a edita și lucra cu fișiere video, foto și audio, iar ultima este o aplicație de redare media.
- McAfee Live Safe este o versiune de evaluare pentru 30 de zile a unei soluții de securitate care, în trecut, pe noi ne-a dezamăgit. S-ar putea să vrei să o dezinstalezi și fie să cumperi o soluție antimalware mai bună, fie să păstrezi Microsoft Defender Antivirus inclus de Windows.
- Virtoo by LG te ajută să îți sincronizezi smartphone-ul (Android sau iPhone) cu laptopul tău și să primești notificări, să faci apeluri, să trimiți mesaje, să oglindești ecranul și să transferi fișiere.
Singurul lucru mai puțin pozitiv la LG Gram 16 este faptul că include unele aplicații pe care noi le-am eticheta drept bloatware. Nu credem că aplicațiile CyberLink sunt necesare pentru profesioniștii care intenționează să cumpere acest ultrabook. De asemenea, majoritatea aplicațiilor LG preinstalate ar fi putut fi combinate în una singură care să ofere secțiuni diferite pentru totul, de la actualizări la depanare și ajutor.
Ce părere ai despre LG Gram 16?
Acum știi ce ne place și ce nu ne place la LG Gram 16. Înainte de a închide acest review, spune-ne în secțiunea de comentarii ce părere ai despre acest laptop ultraportabil și dacă te gândești să îl cumperi.