Linksys Velop este unul dintre primele sistem de tip mesh WiFi pentru piața utilizatorilor casnici, precum și unul dintre cele mai frumoase și scumpe. Prețul său nu a scăzut prea mult de când a fost lansat și până acum și după ce a primit deja multe actualizări de firmware, am avut ocazia să-l testăm. Dacă vrei să afli ce are de oferit Linksys Velop, citește review-ul nostru și află părerea noastră despre acest sistem:
NOTE: Pe piață se găsesc mai multe sisteme mesh Linksys Velop. În acest review am testat și evaluat versiunea de hardware WHW03.
Linksys Velop: pentru cine este o alegere potrivită?
Acest sistem wireless de tip mesh este o alegere potrivită pentru:
- Utilizatorii care preferă să-și administreze rețeaua de pe telefon
- Persoanele care-și doresc dispozitive premium, care arată foarte bine
- Utilizatorii de Amazon Alexa care vor să-și controleze prin voce rețeaua wireless
Pro și contra
Linksys Velop are următoarele aspecte pozitive:
- Un design superb
- Este ușor de instalat și configurat
- Acoperirea wireless este rapidă pe ambele benzi: 2.4 GHz și 5 GHz
- Poate fi controlat de oriunde de pe internet
- Poate fi administrat și dintr-un navigator web
- Este integrat cu Amazon Alexa
- Are suport lingvistic bun (deși limba română nu este în lista de limbi oficiale)
Există și neajunsuri de luat în considerare:
- Prețul foarte ridicat
- Nu include unelte de securitate precum alte sisteme similare
- Are bug-uri care trebuie rezolvate în versiuni viitoare de firmware
- Nu-l poți monta pe pereți
Verdict
Linksys Velop este un sistem de tip mesh WiFi superb, cu un preț premium. Configurarea sa seamănă cu cea a altor sisteme de tip mesh, iar viteza oferită este peste media altor sisteme, fără fi cel mai rapid din branșă. Cel mai mare neajuns al său este prețul foarte ridicat, semnificativ peste alte sisteme competitoare, care oferă și unelte avansate de securitate. Asta-l face mai greu de recomandat, deoarece primești mai puține facilități decât în cazul unor sisteme mesh puțin mai ieftine.
Despachetarea Linksys Velop (WHW03)
Pachetul în care vine Linksys Velop este foarte elegant. Pe partea de sus, sunt tipărite o poză cu cele trei dispozitive din kit, numele sistemului și câteva dintre caracteristicile sale esențiale.
Cutie se deschide ca o copertă de carte. Înăuntru găsești cele trei dispozitive care compun kit-ul. Alături de ele sunt ghidul pentru configurarea rapidă, un cablu Ethernet, trei alimentatoare (câte unul pentru fiecare stație) și garanția.
Experiența de despachetare oferită de Linksys Velop AC2200 este una satisfăcătoare, demnă de un dispozitiv premium. Atât pachetul cât și dispozitivele dinăuntru arată superb. De asemenea, primești și toate accesoriile necesare instalării și utilizării acestui sistem wireless.
Caracteristici hardware și design
Fiecare stație Linksys Velop are un procesor cu patru nuclee Qualcomm IPQ4019 la frecvența de 716 MHz, suport pentru cele mai noi standarde wireless, inclusiv 802.11ac Wave 2 și transferuri 2x2 MU-MIMO. Fiecare dintre cele trei dispozitive din kit, vine cu 512 MO de RAM și 4 GO spațiu de stocare pentru firmware. Linksys Velop este un sistem wireless cu trei benzi, cu o lățime de bandă teoretică maximă împărțită astfel:
- 400 Mbps pentru banda wireless de 2.4 GHz
- 867 Mbps pentru fiecare din cele două benzi wireless de 5 GHz
Pentru a oferi această lățime de bandă, fiecare stație Velop are șase antene interne, patru dintre ele fiind folosite pentru cele două benzi de 5 GHz. În fiecare Velop este un cip Bluetooth 4.0 pentru a împerechea stațiile.
Așa cum se vede în poze, designul Linksys Velop este foarte reușit. Stațiile pot fi albe sau negre, în funcție de culoarea pe care vrei să o cumperi. Pe două margini și pe partea de sus, sunt găuri pentru ventilarea stațiilor. Tot sus este și un led discret care se aprinde în diferite culori, pentru a semnala starea de funcționare a stației respective.
Fiecare stație Linksys Velop este înaltă precum o boxă de calculator și are o mărime de 7,8 x 7,8 x 18,5 cm în lungime, lățime și înălțime. O stație Velop cântărește 485 de grame. Pe fundul fiecărei stații sunt doua porturi Ethernet cu o viteză de 1 Gbps, butonul pentru Pornire/Oprire, mufa Reset și mufa de alimentare.
Ne place mult cum arată sistemul Linksys Velop. Stațiile sunt superbe și pot fi puse la vedere în sufragerie. Singurul neajuns minor este faptul că nu pot fi montate pe pereți. Ele pot fi amplasate doar pe suprafețe plate orizontale.
Dacă vrei să afli caracteristicile oficiale ale acestui produs, mergi la această pagină: Linksys Velop Specificații.
Configurarea și utilizarea Linksys Velop
Configurarea Linksys Velop este la fel ca pentru orice al sistem de tip mesh WiFi. Este necesară instalarea aplicației Linksys pentru Android sau iOS. Procesul de configurare folosește Bluetooth pentru descoperirea stațiilor. De aceea, trebuie activat Bluetooth pe telefon sau pe tabletă. Dacă urmezi cu atenție instrucțiunile oferite de aplicație, vei termina instalarea în 10-15 minute. Dar, pot apărea probleme în timpul procesului de descoperire a stațiilor Velop, prin Bluetooth. Noi am avut probleme cu adăugarea ultimei stații din kit, așa că am pierdut 5 minute în plus pentru a o reseta și a o muta undeva mai aproape de alt nod deja configurat. După ce am făcut asta, totul a mers bine și am finalizat instalarea.
Pe parcursul instalării, trebuie să oferi detaliile conexiunii tale la internet, să setezi locația fiecărei stații Velop și să introduci numele și parola care vor fi folosite pentru rețeaua wireless emisă de sistem. Asemeni altor sisteme mesh WiFi, Linksys Velop emite doar un nume de rețea și folosește doar o parolă pentru accesul rețelei. Imediat ce ai instalat mesh-ul, este bine să cauți și să instalezi actualizările disponibile de firmware. Aplicația mobilă Linksys se ocupă de acest proces, iar aceasta funcționează bine. Actualizările de firmware vor rezolva probleme și vor oferi cea mai bună securitate posibilă pentru rețeaua ta.
Atunci când folosim aplicația mobilă Linksys, este o idee bună să o conectăm la contul Linksys Smart Wi-Fi, pentru a putea să controlăm de la distanță, de oriunde de pe internet, propria rețea. Astfel, poți să accesezi setările rețelei, să vezi ce dispozitive sunt conectate la rețea și să controlezi facilitățile de bază: accesul oaspeților, controlul parental, prioritizarea dispozitivelor și câteva setări mai avansate.
Un aspect pozitiv este faptul că Linksys a adăugat posibilitatea de a accesa printr-un browser web setările Linksys Velop. Utilizatorii avansați vor aprecia această facilitate, deoarece le permite control complet asupra funcționării sistemului lor. Un alt lucru bun este faptul că atât interfața web cât și aplicația mobilă sunt disponibile în peste douăzeci de limbi. Din păcate limba română nu este una dintre acestea.
Documentația de ajutor este accesibilă. Atunci când folosești aplicația mobilă, ai acces la tutoriale despre cum se configurează și se folosește Linksys Velop, o bază de date cu cele mai des întâlnite întrebări și instrucțiuni despre cum să contactezi serviciul de suport tehnic Linksys, în mod direct, prin telefon.
După ce ai terminat de configurat totul, conectează-ți dispozitivele la rețea. Atunci când folosești un sistem mesh WiFi, toate dispozitivele văd doar un nume de rețea. Telefoanele și laptopurile mai scumpe, cu suport pentru standardul 802.11ac se vor conecta folosind banda (frecvența) de 5 GHz, iar cele mai ieftine ori mai vechi, cu suport pentru standardul 802.11n, se vor conecta folosind frecvența de 2.4 GHz.
Noi am conectat dispozitive variate la rețea: PC-uri desktop, tablete, laptopuri, smartphone-uri, o consolă Xbox One, câteva prize inteligente, un bec inteligent și o imprimantă wireless. Nu am avut probleme în a partaja conținut prin rețea iar acoperirea WiFi a fost în relativ stabilă. Dar, atunci când am transferat date prin rețea, am observat ceva variabilitate în viteza de transfer, mai mare decât ne-am așteptat.
De asemenea, am observat că, atunci când faci un transfer cu fișiere de mari dimensiuni (am copiat un fișier de 6 GO prin rețea) unele dintre dispozitivele wireless au fost deconectate temporar de la rețea. Din fericire această problemă nu a durat mult dar a fost observabilă și s-a manifestat pe câteva dispozitive, nu doar unul. Asta înseamnă că algoritmii folosiți de Linksys Velop ar trebui îmbunătățiți în viitoarele versiuni de firmware, astfel încât să ofere conexiuni WiFi mai stabile atunci când sunt efectuate transferuri mari de date.
Exceptând câteva mici probleme care pot fi rezolvate prin actualizări de firmware, experiența de utilizare oferită de Linksys Velop este plăcută. Controlul la distanță al acestui sistem wireless de tip mesh merge bine atât de pe mobil cât și de pe web.
Dacă vrei să afli detalii despre performanța wireless oferită de Linksys Velop, mergi la următoarea pagină a acestui review.