Chiar și înainte de a fi achiziționați de Logitech în 2018, Blue produceau unele dintre cele mai populare microfoane pentru streaming și pentru jocuri de pe piață. Acum că sunt susținuți de finanțele și experiența uriașă a Logitech, Blue este un brand și mai atrăgător pentru producătorii de conținut în căutarea unui microfon nou pentru proiectele lor. În acest articol, voi testa Blue Yeti, cel mai cunoscut microfon din gamă (și probabil, de pe piață). Este atât de bun cum sugerează cifrele de vânzări? Continuă să citești pentru a afla:
Blue Yeti microphone: Pentru cine este o alegere potrivită?
Blue Yeti este o alegere excelentă pentru orice fel de creare de conținut, mai puțin înregistrările de studio. Este alegerea potrivită pentru:
- Streameri și creatori de conținut care alternează înregistrări solo cu interviuri
- Muzicieni amatori ce sunt în căutarea unui microfon robust, de bună calitate, care poate prelua sunetul din mai multe surse
- Utilizatorii care plănuiesc să-l folosească în mai multe scenarii și nu vor să sacrifice calitatea sunetului pentru versatilitate
Pro și contra
În timp ce testam microfonul Blue Yeti, am observat următoarele puncte forte:
- Un ambalaj cu un design grafic atrăgător și o experiență de despachetare plăcută
- Calitatea construcției este excelentă
- Are un număr impresionant de funcții și comenzi, ceea ce îl face extrem de versatil
- Calitatea sunetului este excelentă pentru podcasturi, streaming și orice fel de înregistrări vocale
- Software-ul G-Hub, dezvoltat împreună cu Logitech, te ajută să optimizezi sunetul microfonului
Cu toate acestea, există și câteva aspecte care pot fi îmbunătățite:
- Nu există accesorii incluse în pachet
- Software-ul Sherpa, recomandat pentru gama Blue Yeti, este aproape inutil pentru acest model
- Apăsarea butonului de dezactivare nu este o experiență plăcută și produce un zgomot destul de puternic
Verdict
Blue Yeti are toate atributele unui best-seller: are un design solid și practic, calitatea sunetului este excelentă, și are multe caracteristici extrem de utile. Am fost impresionat atât de versatilitatea și ușurința utilizării dispozitivului, cât și de efectele și filtrarea excelentă oferite de aplicația G-Hub. În timpul testelor, nu am găsit mari defecte de menționat. Recomand călduros Blue Yeti creatorilor de conținut în căutarea unui microfon robust pentru înregistrările lor.
Despachetarea microfonului Blue Yeti
Blue Yeti sosește într-un ambalaj nostim și colorat, care se potrivește cu numele său inedit. Este o cutie grea (cântărește puțin peste 1,5 kg), dar dimensiunile sale nu sunt foarte mari: măsoară doar 12,5 x 24,8 x 15,7 cm. Asta ar trebui să indice un conținut rezistent, nu? Partea din față a cutiei include o poză a microfonului și numele său.
Lateralele sunt pline de specificații, informații interesante și, desigur, mulți yeti, care detaliază caracteristicile microfonului.
Spatele cutiei urmează același model, cu explicații detaliate despre caracteristicile microfonului. La prima vedere, Blue Yeti poate face orice! Dar hai să nu ne grăbim.
Pachetul conține doar elementele de bază: microfonul, un cablu de 2 metri USB-A la Mini USB-A, un ghid de setare rapidă și documentele de garanție. Microfonul este foarte bine împachetat, iar celelalte elemente sunt în compartimente separate. Este, de asemenea, complet asamblat pe suportul său, deci singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să-l conectezi la Mac-ul sau la PC-ul tău cu Windows.
Experiența de despachetare este plăcută: cutia este plină de informații și are o grafică excelentă, microfonul este ambalat cu grijă și ușor de accesat. Am fost totuși puțin surprins că nu există alte accesorii incluse, în afară de cablul USB.
Design și specificații hardware
Primul lucru pe care l-am observat când despachetam microfonul Blue Yeti a fost greutatea sa. Suportul cântărește 1 kg, iar microfonul este și el destul de greu - 0,55 kg. La aproape 30 cm, Blue Yeti este ceva mai înalt ca microfonul meu preferat, Trust GXT 252+ Emita Plus, dar este și mai compact, deoarece GXT 252+ este fixat pe un trepied în loc de o bază solidă de metal.
Și avem multe lucruri bune de spus despre această bază solidă! Are bureți moi pe partea de jos, pentru amortizarea vibrațiilor, și, datorită greutății și formei sale, este super stabilă. Mecanismul care fixează microfonul pe suport este simplu, dar eficient în menținerea microfonului pe poziție. Acestea fiind spuse, poți roti microfonul doar pe o singură axă și este imposibil să-i ajustezi înălțimea.
Apropo de aspectul microfonului, ar trebui să menționez că, pe lângă versiunea neagră primită în teste, există un model gri (pe care bănuiesc că amprentele sunt mai puțin vizibile) și o a treia opțiune, a cărei culoare o poți ghici cu ușurință… Deloc surprinzător, a treia culoare aleasă (albastru - blue) se asortează cu numele microfonului Blue Yeti.
Deși am fost impresionat inițial de calitatea construcției, mi-am mutat rapid atenția către butoanele microfonului. Și are o groază de butoane! Mai întâi, pe partea din față a microfonului, vei găsi un buton de volum și un buton de dezactivare (cel din urmă mi se pare esențial pentru streameri și gameri). Butonul de dezactivare este folosit și pentru a indica starea. Ledul roșu integrat pâlpâie când microfonul este dezactivat și stă aprins când este activ.
Butonul rotativ din partea din față nu controlează, totuși, intensitatea semnalului înregistrat. Blue Yeti este un microfon cu adevărat multifuncțional, iar una din caracteristicile sale este o mufă pentru căști cu latență zero, ceea ce înseamnă că poți asculta ce înregistrezi în timp real, fără niciun fel de întârziere. Deci butonul rotativ este, de fapt, un buton de volum pentru redarea la căști. Pe partea de jos a microfonului, poți observa, pe lângă un port mini USB și mufa de căști menționată, un suport cu filet, care se potrivește perfect cu un braț ca Blue Compass. Blue Yeti poate fi fixat și pe un suport antișoc precum Blue Radius III.
Dacă ne uităm pe spatele microfonului, găsim încă două caracteristici: un buton rotativ, ce controlează intensitatea semnalului înregistrat, și un altul, care comută între modurile de înregistrare. Deși sunt de părere că primul ar trebui să fie prezent pe orice microfon decent de streaming, comutatorul de moduri de înregistrare este destul de exotic până și pentru standardele mele. Din microfoanele pe care l-am testat, numai Trust GXT 258 Fyru are o caracteristică similară.
Ai la dispoziția ta nu mai puțin de patru moduri de înregistrare, fiecare gândit în funcție de ce vrei să înregistrezi:
- Cardioid - preia sunetele direct din fața microfonului și este perfect pentru înregistrări solo, ca streaming în jocuri, podcasturi sau dublarea vocilor
- Omnidirecțional - după cum sugerează numele, în acest mod, microfonul preia sunete din orice direcție, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru conferințe sau orice fel de înregistrare cu mai multe surse de sunet
- Bidirecțional - preia sunetele din fața și din spatele microfonului, fiind potrivit pentru interviuri și duete
- Stereo - capturează o imagine largă și realistă a sunetului și este ideal pentru înregistrări unde este importantă localizarea sursei de sunet, cum ar fi mai multe instrumente sau un cor
Numărul de moduri de înregistrare face ca Blue Yeti să fie un instrument foarte versatil pentru creatorii de conținut și muzicienii amatori. Faptul că poți modifica modul spontan îi oferă și mai multă flexibilitate.
Acum urmează partea unde descriu, în mod normal, accesoriile incluse, doar că, în acest caz, nu există niciunul. Recunosc că am fost răsfățat de Trust GXT 252+, care are un braț ajustabil, un trepied, un filtru pop și un burete de filtrare. Dar aș fi vrut să văd măcar un burete de filtrare (filtru pop) în pachet. Costul nu ar trebui să fie o problemă pentru un astfel de accesoriu, deci poate microfonul nu are nevoie de un filtru pop? Vom vedea în capitolul următor.
Înainte de asta însă, hai să ne uităm la fișa de specificații. Blue Yeti are trei capsule condensatoare (deci, practic, sunt trei microfoane în carcasă, fiecare poziționat la alt unghi), cu un răspuns în frecvență de 20Hz - 20kHz. Nu este grozav, dar nici o slăbiciune, este clar că nu a fost gândit ca un microfon de studio. Cu toate acestea, pentru streaming și podcasturi, intervalul de frecvență este mai mult decât suficient. Nivelul maxim de presiune acustică este 120 dB, cu o distorsiune armonică totală maximă (THD) de 0,5%.Rata de eșantionare maximă și adâncimea de biți sunt tipice pentru un microfon de streaming: 48 kHz/16biți. Dacă vrei mai multe detalii și specificații pentru Blue Yeti, le poți vedea pe pagina produsului: Blue - Yeti
Designul microfonului Blue Yeti este original și foarte practic. Am fost impresionat de butoane (și numărul lor) și de designul simplu și eficient al suportului. Lipsa accesoriilor incluse este compensată de compatibilitatea cu o varietate de brațe ajustabile și suporturi antivibrații. Numărul de caracteristici și specificațiile ar trebui să facă microfonul Blue Yeti o alegere bună pentru o varietate de scenarii.
Folosirea microfonul Blue Yeti
Blue Yeti poate fi conectat și utilizat direct, fără configurări inițiale sau alte artificii. Tot ce trebuie să faci este să-l scoți din cutie, să-l fixezi pe suport, să conectezi cablul USB, și gata. Suportul pare stabil și solid și, deși greutatea sa îl face greu de repoziționat, se presupune că nu îl vei mișca prea mult. De îndată ce îl conectezi, ledul roșu de pe butonul de dezactivare se aprinde pentru a confirma că dispozitivul este pornit. Când am apăsat pe butonul de dezactivare, am fost surprins de sunetul pe care-l face. Este foarte zgomotos, iar senzația la apăsare nu este grozavă. Când dezactivezi microfonul,ledul începe să pâlpâie, acesta fiind un indicator vizual bun al stării microfonului. Butoanele rotative sunt netede și precise, iar calitatea de construcție a microfonului este, per total, foarte bună.
Când l-am conectat la Windows, Blue Yeti a fost recunoscut instantaneu. Cu excepția intensității semnalului înregistrat și a ratei de eșantionare, nu poți ajusta alte setări din sistemul de operare. După ce am citit ghidul de setare rapidă, am instalat software-ul Blue Sherpa, presupunând că voi obține caracteristici suplimentare. M-am înșelat: tot ceea ce face acest program (cel puțin pe Yeti) este să adauge o nouă interfață butoanelor de intensitate semnal și de volum. Pe alte dispozitive, ca Blue Yeti Nano, software-ul are caracteristici adiționale, dar pentru Yeti, aș spune că Sherpa nu este necesar.
Apoi, am încercat și instalarea unui nou program, dezvoltat împreună cu Logitech: G-Hub. E cu totul altceva!
Software-ul G-Hub poate gestiona mai multe dispozitive de gaming și streaming de la Logitech și Blue (ca mouse-uri, tastaturi, căști etc.), poate controla luminile RGB, când sunt disponibile, și oferă caracteristici suplimentare anumitor dispozitive. Are o mulțime de ajustări și efecte pentru Blue Yeti (precum un limitator de frecvență sau filtrarea fricativelor și plozivelor), iar interfața sa este simplă și ușor de folosit.
Am testat Blue Yeti în câteva scenarii. Mai întâi, l-am folosit într-o videoconferință, împreună cu un prieten (amândoi în aceeași cameră), iar rezultatele au fost foarte bune: vocile noastre au fost clare, fără distorsiuni la celălalt capăt al liniei, folosind atât modul omnidirecțional, cât și cel bidirecțional. Butonul de dezactivare a fost foarte folositor aici, deoarece eram răcit și tușeam des.
În continuare, l-am folosit pentru a vorbi cu coechipierii din noul meu joc MMO preferat, Star Citizen (pont: dacă vrei să joci un joc care a strâns peste 400 de milioane de dolari din donații, dar este totuși încă în alfa, prima etapă de dezvoltare, de zece ani, îl poți încerca). Și aici, calitatea înregistrării a fost foarte bună.
La final, am folosit microfonul pentru a înregistra un videoclip. Sunetul captat de microfon a fost din nou aproape impecabil, singura mică problemă fiind că, fără a ajusta intensitatea semnalului înregistrat, Blue Yeti se dovedește a fi extrem de sensibil - preia mult prea mult din sunetul de la ventilatoarele PC-ului meu (PC-ul fiind sub birou) și de la proiectul de renovare al vecinului meu. Această problemă poate fi remediată fie prin creșterea intensității semnalului pe dispozitiv și scăderea acestuia în sistemul de operare (știu, ar putea suna contra-intuitiv), fie prin utilizarea software-ului G-Hub pentru a filtra sunetele sub un anumit prag.
Nu aș spune că sensibilitatea ridicată este un lucru rău, are avantajele sale, dar este un lucru de care ar trebui să fii conștient dacă vrei să înregistrezi într-un mediu (chiar puțin) zgomotos. La final, iată o înregistrare în care citesc din cartea mea preferată, Micul Prinț, ca să-ți faci o idee despre calitatea lui Blue Yeti. Înregistrarea a fost făcută la aproximativ 25 cm distanță de microfon, folosind modul cardioid.
Per total, utilizarea lui Blue Yeti a fost o plăcere. Microfonul este foarte versatil și poate fi configurat instantaneu pentru conferințe, streaming sau înregistrarea de videoclipuri și podcasturi. Butonul rotativ care permite comutarea între modurile de înregistrare este foarte folositor, la fel ca și butonul de dezactivare cu ledul integrat pentru stare. Calitatea sunetului este perfectă pentru scopurile propuse, și, deși sensibilitatea lui Blue Yeti poate fi o problemă într-un mediu zgomotos sau dacă vorbești prea aproape de microfon, asta se poate compensa ajustând intensitatea semnalului sau folosind software-ul G-Hub. Cel mai apropiat concurent (atât în ceea ce privește prețul, cât și când vine vorba de caracteristici) al lui Blue Yeti este Trust GXT 258 Fyru, iar alegerea dintre cele două este, într-adevăr, una dificilă.
Ce părere ai despre microfonul Blue Yeti?
Aceasta a fost experiența mea cu microfonul Blue Yeti. Nu sunt deloc surprins că acesta este cel mai bine vândut microfon de pe piață, deoarece atât marketingul, cât și caracteristicile sale și calitatea sunetului sunt pur și simplu extraordinare. Dar destul despre mine: care este părerea ta despre Blue Yeti? Îl vei cumpăra? Ai și alte microfoane pe lista ta? Spune-ne în comentarii și, desigur, dacă ai deja un Yeti, sunt curios dacă experiența ta a fost similară cu a mea.