Review Microtech e-tab Pro 4: Accesibilă, dar nu foarte puternică

recenzie
Review Microtech e-tab Pro 4: Accesibilă, dar nu foarte puternică
Rating

Tabletele nu mai sunt ceea ce erau acum câțiva ani. Cei mai mulți producători renunță să mai proiecteze și creeze la fel de multe modele ca altădată, dar unii încă mai țin piața în viață. Nu cu mult timp în urmă, am primit în teste o tabletă rezonabil de accesibilă cu Windows 11, produsă de o companie italiană numită Microtech. Cum a trecut ceva vreme de când nu am mai văzut o tabletă cu Windows, îți poți imagina că am fost destul de curios. Aceasta este o recenzie a tabletei Microtech e-tab Pro 4. Dacă vrei să știi ce are de oferit și dacă merită să o cumperi, citește mai departe:

Reclamă

Microtech e-tab Pro 4: Pentru cine este o alegere potrivită?

Microtech e-tab Pro 4 ar putea fi o alegere bună pentru:

  • Persoanele care vor o tabletă cu Windows la un preț accesibil
  • Cineva fără așteptări prea mari în ceea ce privește performanța
  • Cei care au de gând s-o folosească doar la activități puțin solicitante

Pro și contra

Există câteva aspecte pozitive la Microtech e-tab Pro 4:

Vezi prețul:
  • Designul său este atrăgător, iar tableta pare robustă
  • Ecranul are culori frumoase, contrast bun și luminozitate adecvată
  • Selecția de porturi este bună, atât cu USB 3.0 Type-C, Type-A, cât și cu Micro HDMI
  • Preț accesibil pentru o tabletă cu Windows
  • Autonomia bateriei este decentă

Există și câteva dezavantaje:

  • Echipată cu un procesor învechit și doar 4GB de RAM
  • Memoria flash eMMC este lentă și duce la performanțe slabe
  • Este prea ușor să confunzi mufa audio de 3,5 mm cu cea de alimentare și să ajungi să bagi mufa în jack-ul greșit
Notă produs 2.5/5

Verdict

Microtech e-tab Pro 4 este o tabletă cu Windows 11, cu un design atrăgător și un ecran bun, dar cu hardware inferior. Procesorul vechi, stocarea eMMC lentă și cantitatea mică de memorie sunt lucruri care mă împiedică s-o recomand cititorilor noștri. Din păcate, deși este o tabletă accesibilă, performanța modestă pe care o oferă duce la o experiență frustrantă cu software-ul modern. Se chinuie să ruleze sistemul de operare Windows 11 Pro preinstalat pe ea și chiar și navigarea pe internet sau lucrul cu aplicațiile Office se simt greoaie. Așadar, îți recomand să te uiți la Microtech e-tab Pro 4+, care oferă mai multă memorie RAM și spațiu de stocare, dar și o tastatură, pentru puțin mai mulți bani.

Despachetarea tabletei Microtech e-tab Pro 4

Microtech e-tab Pro 4 sosește într-o cutie relativ subțire, de dimensiuni potrivite unei tablete. Ambalajul este realizat din carton alb dur și include o fotografie mare a tabletei pe partea superioară. Afli, de asemenea, că vine cu Windows preinstalat, iar dacă te uiți pe lateralele cutiei, poți vedea câteva dintre principalele sale specificații.

Cutia în care vine Microtech e-tab Pro 4

Cutia în care vine Microtech e-tab Pro 4

Deși tableta are indicativul Pro, cutia conține doar strictul necesar: Microtech e-tab Pro 4, un încărcător cu un cablu nedetașabil și o mufă de 3,5 mm și manualul de utilizare.

Despachetarea tabletei Microtech e-tab Pro 4

Despachetarea tabletei Microtech e-tab Pro 4

Ambalajul tabletei Microtech e-tab Pro 4 arată bine, dar conținutul este un pic cam spartan. Per total, despachetarea acestei tablete este rapidă și simplă.

Reclamă

Specificații hardware

Microtech e-tab Pro 4 dispune de un ecran LCD IPS de 10,1 inci, cu un raport de aspect de 16:9. Partea pozitivă este că utilizarea unui panou IPS înseamnă, de obicei, o bună reproducere a culorilor și unghiuri de vizualizare generoase, de 178 de grade atât pe orizontală, cât și pe verticală. Panoul are o rezoluție FHD de 1920 pe 1080 de pixeli, ceea ce este cam puțin pentru dimensiunea diagonală a ecranului și se traduce printr-o densitate a pixelilor deloc impresionantă: 218 ppi. Rata de refresh este standard - 60 Hz - și nu există compatibilitate cu tehnologii de vizionare mai complexe, precum HDR sau Dolby Vision.

Microtech e-tab Pro 4 dispune de un ecran LCD IPS de 10,1 inci

Microtech e-tab Pro 4 dispune de un ecran LCD IPS de 10,1 inci

Tableta dispune de un procesor dual-core mai vechi (lansat la sfârșitul anului 2019) Intel Celeron N4020, cu un TDP scăzut, de 6 wați. Deși rulează la o frecvență de bază de 1,10 GHz, poate ajunge la 2,80 GHz în modul boost. Procesorul include și o unitate Intel UHD Graphics 600, care funcționează la 200 MHz și poate accelera până la 650 MHz. Pe partea de software, subsistemul grafic oferă compatibilitate cu DirectX 12 și OpenGL 4.4.

Tableta are un procesor vechi Intel Celeron

Tableta are un procesor vechi Intel Celeron

Microtech e-tab Pro 4 oferă doar 4 GB de memorie RAM DDR4 (care rulează la 2400 MHz) și 64 GB de stocare flash internă. Din păcate, cea din urmă este eMMC (Embedded MultiMediaCard), un tip de stocare on-board, adică lipit direct pe placa de bază, care deși economic, este lent. Singura veste bună în acest caz este că tableta include un slot pentru carduri, pe care-l poți folosi pentru a adăuga un card MicroSD cu o capacitate de până la 128 GB.

Stocarea este eMMC, care este lent

Stocarea este eMMC, care este lent

În ceea ce privește conectivitatea, Microtech e-tab Pro 4 dispune de un cip Intel Dual Band Wireless-AC 3165. Acesta-i permite tabletei să folosească atât banda de rețea de 2,4 cât și pe cea de 5 GHz, să se conecteze la rețele Wi-Fi 5 și să ofere viteze de conectare de până la 433 Mbps. Are și Bluetooth, dar primești doar vechea versiune 4.2.

Microtech e-tab Pro 4 este compatibilă cu Wi-Fi 5 și Bluetooth 4.2

Microtech e-tab Pro 4 este compatibilă cu Wi-Fi 5 și Bluetooth 4.2

Pe lângă mufa de alimentare obligatorie, tableta oferă un port Micro HDMI, două porturi USB 3.0 (unul este de tip A, celălalt de tip C) și un jack audio de 3,5 mm.

Porturile de pe Microtech e-tab Pro 4

Porturile de pe Microtech e-tab Pro 4

Când vine vorba de audio și video, Microtech e-tab Pro 4 este echipată cu două difuzoare de 1 watt și un microfon, precum și cu două camere, una în față și una în spate, fiecare cu senzori de 2 megapixeli.

Tableta are două camere, fiecare cu 2 megapixeli

Tableta are două camere, fiecare cu 2 megapixeli

Tableta măsoară 16,8 cm în înălțime, 25,3 cm în lățime și 9,2 cm în grosime. Cântărind 620 de grame, aceasta include o baterie litiu-ion, cu o capacitate de 3150 mAh. Bateria este alimentată de un încărcător standard, care transferă electricitate la 12 volți și 2 amperi. Cablul încărcătorului este nedetașabil și folosește un conector rotund de 3,5 mm.

Încărcătorul folosește un conector patentat

Încărcătorul folosește un conector de 3,5 mm

Nu în ultimul rând, deși aceasta nu este o specificație hardware, trebuie să știi că, la capitolul software, Microtech e-tab Pro 4 are Windows 11 Pro preinstalat.

Dacă vrei să verifici lista completă de specificații tehnice, vizitează această pagină web: Microtech e-tab Pro 4 - Specs.

Reclamă

Design și experiența de utilizare

Microtech e-tab Pro 4 arată destul de elegant, având un design care te face să te gândești la un dispozitiv din clasa business. Carcasa de culoare gri-argintiu este fabricată dintr-un aliaj de aluminiu care pare robust și nu se îndoaie, oferind în același timp o aderență bună.

Spatele tabletei este fabricat din aluminiu

Spatele tabletei este fabricat din aluminiu

Partea din spate complet plată a lui e-tab Pro 4 are doar un mic orificiu pentru camera foto pe o parte și un suport de birou încorporat în cealaltă parte. În timpul utilizării tabletei, am constatat că cel din urmă este destul de util.

Suportul de birou încorporat este destul de folositor

Suportul de birou încorporat este destul de folositor

În față, ecranul este înconjurat pe toate părțile de muchii groase, care nu arată prea bine, ca să fiu sincer. Totuși, la fel ca și hardware-ul mai vechi, entry-level din interiorul tabletei, această alegere de design a fost probabil un compromis necesar, având în vedere prețul dispozitivului.

Ecranul este înconjurat de margini groase

Ecranul este înconjurat de margini groase

Laturile tabletei Microtech e-tab Pro 4 sunt îmbrăcate în plastic și adăpostesc toate porturile și butoanele tabletei. În partea stângă, ai jack-ul audio de 3,5 mm, butoanele de alimentare și de volum. Partea dreaptă găzduiește portul de alimentare, porturile Micro HDMI și USB și o mică gaură, unde se găsește microfonul.

Laturile tabletei sunt acoperite de plastic

Laturile tabletei sunt acoperite de plastic

Nu există nimic de reproșat când vine vorba de poziționarea butoanelor și a porturilor, cu excepția faptului că atât portul de alimentare, cât și jack-ul audio au același diametru și sunt plasate simetric. Asta te poate face să le încurci mult prea ușor: dacă nu ești suficient de atent, te poți trezi că încerci să bagi mufa încărcătorului în jack-ul audio sau invers.

Mufa audio este ușor de confundat cu cea de alimentare

Mufa audio este ușor de confundat cu cea de alimentare

Așa cum era de așteptat, panoul LCD IPS folosit de ecranul tabletei oferă o reproducere excelentă a culorilor și un contrast bun. Și luminozitatea este OK, deși aș spune că este mai degrabă medie atunci când vine vorba de nivelul său maxim. Am constatat că informațiile de pe ecran sunt ușor de văzut în aproape orice condiții de iluminare, inclusiv în aer liber. Cu toate acestea, în lumină naturală puternică, a trebuit să setez luminozitatea la maxim, ceea ce a scăzut semnificativ autonomia bateriei. Se pare că obiceiul meu de a ține deschise multe file de browser în timp ce ascult simultan muzică (fie pe Spotify, fie pe YouTube) a consumat bateria acestei tablete în aproximativ două ore și jumătate.

Navigarea pe internet și vizionarea pe YouTube

Navigarea pe internet și vizionarea pe YouTube

Un alt detaliu care trebuie subliniat la experiența de utilizare a tabletei Microtech e-tab Pro 4 este legat de cât de rapid pare lucrul pe ea. De fapt, îți dă senzația, deloc plăcută, că este destul de lentă! Din păcate, procesorul este vechi, iar memoria este insuficientă. Fiecare activitate pe care am efectuat-o și fiecare aplicație lansată pe această tabletă mi s-a părut înceată, iar întârzierile au fost constante, de la navigarea pe internet până la editarea documentelor în Microsoft Word sau a tabelelor de calcul în Excel.

Lucrul cu aplicații Office pe Microtech e-tab Pro 4

Lucrul cu aplicații Office pe Microtech e-tab Pro 4

Sunetul este bun dacă folosești căști, dar difuzoarele integrate de 1 watt ale tabletei sunt slabe atât în ceea ce privește volumul maxim, cât și calitatea sunetului. În mod similar, camerele foto sunt foarte OK pentru întâlniri online sau pentru chat cu colegii sau prietenii. Nu aș recomanda niciuna dintre cele două camere pentru a face fotografii la orice altceva, în afară poate de documente.

Camerele sunt OK pentru întâlniri online

Camerele sunt OK pentru întâlniri online

Mai rămâne de spus un ultim lucru spre experiența de utilizare oferită de tableta Microtech e-tab Pro 4. Dispozitivele de acest tip sunt dotate cu sisteme de răcire pasivă, ceea ce înseamnă că, de obicei, au puncte care se încălzesc mai mult decât altele și, în unele cazuri, poate fi neplăcut să le ții în mână, dacă temperaturile devin prea ridicate. Din fericire, asta nu este valabil pentru această tabletă. Deși atât partea sa din față, cât și spatele se încălzesc la atingere, temperaturile de pe suprafața carcasei și a ecranului nu sunt deloc ridicate.

Hartă termică pentru Microtech e-tab Pro 4

Hartă termică pentru Microtech e-tab Pro 4

Microtech e-tab Pro 4 oferă un design plăcut, o carcasă robustă și un ecran care arată bine. Însă, atunci când vine vorba de performanța în sarcinile de zi cu zi, îți dă senzația că este lent și fără putere.

Reclamă

Performanță în benchmarkuri

Pentru o imagine de ansamblu obiectivă a performanțelor oferite de Microtech e-tab Pro 4, am rulat și câteva benchmarkuri. Iată ce am aflat:

În mod clar, aceasta nu este o tabletă pentru jocuri, iar hardware-ul său nu o recomandă nici pentru divertisment. Așadar, am decis să încep prin a o testa în situații de productivitate, mai apropiate de ceea ce ar putea face bine această tabletă. Totuși, rezultatul obținut în PCMark 10 mi-a confirmat impresiile subiective exprimate mai devreme: tableta nu este suficient de puternică pentru software-ul actual, inclusiv pentru sistemul de operare Windows 11 Pro. pe care rulează. Această tabletă va avea momente de dificultate chiar și la navigarea pe internet și lucrul cu aplicațiile Office.

Rezultate benchmark în PCMark 10

Rezultate benchmark în PCMark 10

Pentru a vedea cât durează să pornesc Windows 11 pe tabletă, am lansat BootRacer. Duratele măsurate au variat semnificativ, deși nu a avut loc nicio actualizare de sistem. Timpul mediu de pornire a fost destul de ridicat, de 67 de secunde, iar cel mai bun a fost puțin sub un minut, de 57 de secunde. De altfel, am văzut că poate dura chiar și un minut și 21 de secunde pentru ca tableta să ajungă în cele din urmă la desktop-ul din Windows 11, ceea ce este foarte mult, indiferent de cum privești lucrurile.

Timpii de pornire ai tabletei în Windows 11

Timpii de pornire ai tabletei în Windows 11

Știm cu toții din specificațiile tehnice că tableta folosește un model vechi de procesor Intel: Celeron N4020. Totuși, faptul că se bazează pe hardware vechi nu înseamnă neapărat performanțe slabe în prezent. Pentru a vedea ce este valabil pentru această tabletă, am rulat benchmarkurile pentru procesor oferite de CPU-Z și Geekbench 6. Din păcate, toate scorurile obținute au fost mici, ceea ce arată că tableta este destul de slab dotată pentru cerințele de software actuale.

Rezultatele benchmarkurilor pentru procesor

Rezultatele benchmarkurilor pentru procesor

Microtech e-tab Pro 4 oferă 64 GB de stocare eMMC, care este un tip lent de memorie flash. Acesta este unul dintre motivele pentru care timpii de pornire sunt lungi, iar lansarea aplicațiilor este și ea lentă. În plus, viteza insuficientă oferită de stocarea eMMC a fost confirmată de benchmarkurile CrystalDiskMark.

Rezultatele benchmarkului de stocare

Rezultatele benchmarkului de stocare

La final, am revenit la PCMark 10 pentru a verifica cât timp poate rezista bateria la utilizarea zilnică. Rezultatele benchmarkului au arătat că, având luminozitatea ecranului setată la 75%, Microtech e-tab Pro 4 are o autonomie de aproximativ patru ore în timp ce execută sarcini obișnuite de productivitate.

Rezultatele benchmarkului pentru autonomia bateriei

Rezultatele benchmarkului pentru autonomia bateriei

Din analiza rezultatelor obținute în benchmarkuri rezultă că Microtech e-tab Pro 4 este un dispozitiv entry-level din punct de vedere al performanțelor. Scorurile sale au fost modeste, ceea ce confirmă faptul că această tabletă nu este destul de puternică pentru software-ul din zilele noastre.

Ce părere ai despre Microtech e-tab Pro 4?

Acum știi ce oferă tableta Microtech e-tab Pro 4, ce poate face și care sunt punctele sale slabe. Deși carcasa și ecranul său arată bine, hardware-ul din interior este destul de modest. Înainte de a închide această recenzie, spune-mi: Te gândești să cumperi această tabletă cu Windows? Care este motivul pentru care ți-o dorești? Lasă un comentariu mai jos cu părerea ta.

Descoperă: Productivitate Hardware Recenzii Windows