Piața smartphone-urilor de buget redus este foarte competitivă, cu mulți producători care se luptă permanent pentru o cotă de piață cât mai mare. Motorola a lansat recent două smartphone-uri ieftine: Moto E4 și Moto E4 Plus. Săptămâna trecută am folosit și am testat Motorola Moto E4, un smartphone care este vândut la un preț foarte mic, de aproximativ 700 de lei. Arată bine și promite să ofere o experiență de utilizare decentă, așa că cine ar putea să spună nu acestui smartphone? Află dacă Motorola Moto E4 este un chilipir care merită cumpărat, din review-ul nostru:
La ce este bun smartphone-ul Motorola Moto E4?
Motorola Moto E4 este un smartphone bun pentru:
- Nevoile de bază precum apelurile telefonice sau navigarea pe internet
- Oamenii care nu vor să își încarce smartphone-ul zilnic. Motorola Moto E4 poate să țină mai mult de o zi la o încărcare
- Persoanele care vor să dea foarte puțini bani pe un smartphone. Motorola Moto E4 are un preț foarte redus
Aspecte pro și contra
Iată câteva dintre cele mai pozitive aspecte ale lui Motorola Moto E4:
- Are un preț foarte accesibil
- Calitatea construcției este surprinzător de bună pentru prețul lui, iar carcasa este realizată din metal
- Ecranul are culori vii și luminozitate bună
- Bateria te poate ține mai mult de o zi înainte de a fi necesară încărcarea ei
- Se poate conecta la rețelele mobile 4G LTE
- Are un cititor de amprente cu care poți să deblochezi rapid smartphone-ul
- Vine cu Android 7.1.1 Nougat, în timp ce majoritatea smartphone-urilor cu prețuri similare au o versiune inferioară
Pe de altă parte însă:
- Are un hardware foarte modest și performanța oferită este mai mică decât cea a altor smartphone-uri de buget pe care le-am testat
- Ecranul are o rezoluție mică
- Nu este o alegere potrivită pentru jocuri
- Experiența de utilizare a camerei este departe de a fi ideală
Verdict
Motorola Moto E4 este un smartphone cu Android foarte ieftin. Sigur, hardware-ul său este lipsit de putere iar calitatea camerei este departe de ideal. Însă, pentru 700 de lei, primești un smartphone funcțional cu o versiune nouă de Android (7.1.1 Nougat), un ecran bun, un cititor de amprentă și o baterie destul de mare încât să te țină mai mult de o zi la o încărcare. Mai mult, acest smartphone arată destul de bine și are un capac metalic pe spate. Acestea nu sunt lucruri pe care le găsești des pe smartphone-uri vândute la acest preț. Dacă vrei un smartphone decent cu Android, care să fie capabil să facă toate activitățile de bază, dar care să nu arate la fel de ieftin precum cum este, atunci Motorola Moto E4 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le-ai putea face.
Specificații hardware și despachetare
Smartphone-ul cu Android Motorola Moto E4 vine într-o cutie din carton portocaliu. Arată bine și pare să se adreseze unei audiențe tinere. Balonul albastru în formă de cățel care este imprimat pe logoul Motorola vine și el să completeze această impresie.
Pe spatele pachetului, poți să vezi câteva imagini cu smartphone-ul și cele mai importante caracteristici ale sale. Dacă vrei mai multe detalii despre acest smartphone, poți să te uiți pe lateralele cutiei: una dintre ele ar trebui să conțină o etichetă cu mai multe informații.
În interiorul cutiei vei găsi smartphone-ul Motorola Moto E4 așezat pe un suport din hârtie. Sub acest suport vei găsi accesoriile incluse: un încărcător cu cablul detașabil USB la micro USB, o pereche de căști, garanția, un document cu informații de siguranță și ghidul de utilizare.
Motorola Moto E4 este disponibil în trei versiuni de culoare: Iron Gray, Blush Gold și Oxford Blue. Modelul pe care l-am testat noi a fost modelul gri.
Motorola Moto E4 are un ecran de 5 inci cu o rezoluție HD 720p de 1280x720 de pixeli. Ecranul are o densitate a pixelilor de 294 PPI, o valoare care nu este mare dar este de așteptat de la un dispozitiv de buget redus. Partea frontală a smartphone-ului, inclusiv ecranul, este protejat de praf și de zgârieturi de un strat de sticlă 2,5D.
Smartphone-ul funcționează datorită unui procesor cu patru nuclee Cortex A-53 cu o frecvență de 1,3 GHz, pe un chipset MediaTek MT6737. Pentru video, folosește un cip grafic Mali-T720 MP1 cu o frecvență de 650 MHz. Din punct de vedere al memoriei și capacității de stocare, Motorola Moto E4 are 2 GO de RAM și 16 GO de spațiu intern. Dacă ai nevoie de mai mult spațiu pentru fotografii, muzică sau orice alt tip de date, poți să adaugi și un card micro SD, imediat lângă bateria detașabilă.
Camera principală are 8 megapixeli, o diafragmă f/2.2, autofocus și un bliț cu led. Camera frontală are 5 megapixeli, diafragmă f/2.2 și, destul de interesant, un bliț cu led dedicat.
Conectivitate cu restul lumii și cu alte dispozitive este asigurată de un cip WiFi care oferă suport pentru standardele 802.11 b/g/n și de către un cip Bluetooth 4.2. Motorola Moto E4 nu este compatibil cu standardul 802.11ac și nu se poate conecta la rețelele wireless pe frecvența de 5 GHz.
Din punct de vedere al senzorilor, trebuie să menționăm faptul că smartphone-ul are un accelerometru, un senzor de proximitate și un cititor de amprentă, lucru neobișnuit pe dispozitive cu preț foarte redus. Autonomia lui Motorola Moto E4 este oferită de o baterie detașabilă cu o capacitate de 2800 mAh.
Acest smartphonel este un dispozitiv destul de mic pentru standardele din prezent, cu o lungime de 144,7 mm, o lățime de 72,3 mm și o grosime de 9,3 mm. El cântărește 151 de grame.
Pentru mai multe detalii despre specificațiile hardware și caracteristicile lui Motorola Moto E4, vizitează această pagină web: Specificații Moto E4.
Experiența de despachetare pe care am avut-o cu Motorola Moto E4 a fost una plăcută: am apreciat faptul că spre deosebire de alți producători, Motorola include și o pereche de căști în pachet. Specificațiile hardware nu sunt impresionante, dar nici nu ne așteptam să fie, având în vedere că acest smartphone este un dispozitiv cu preț foarte mic.
Design și calitatea construcției
Design-ul lui Moto E4 îți spune imediat că acesta este un smartphone Motorola. Marginile de sus și de jos au o curbură mică, specifică acestui brand. Moto E4 este un dispozitiv mai degrabă mic, cu un ecran de doar 5 inci în diagonală. Totuși, el pare greu pentru dimensiunea sa. Acesta nu este un lucru rău din punctul nostru de vedere, în principal fiind o consecință a bateriei destul de mari și a carcasei metalice. Da, acest smartphone este ieftin, dar Motorola a reușit să îi ofere un corp din aluminiu, iar asta este foarte bine.
Pe partea frontală a lui Motorola Moto E4 se află ecranul, cititorul de amprentă în partea de jos și camera frontală, difuzorul de ureche și blițul cu led, în partea de sus. Între difuzor și ecran, vei mai vedea și un logo moto de culoare gri, destul de mic și subtil.
Pe spatele smartphone-ului, primul lucru care îți atrage atenția este camera și blițul cu led care se află împreună într-o zonă circulară proeminentă. De asemenea, în partea centrală a spatelui telefonului, vezi logoul M al Motorolei, iar spre partea din jos găsești grila difuzorului extern.
Legat de butoane și poziționarea lor, Motorola Moto E4 este cât se poate de tradiționalist. Pe marginea de sus, găsești jack-ul audio de 3,5 mm, pe partea dreaptă găsești butonul de pornire și pe cele de volum, iar pe marginea de jos se află doar un port micro USB 2.0 și o gaură mică pentru microfon. Cu alte cuvinte, totul este acolo unde ar trebui să fie.
Butoanele implicite din Android - Înapoi, Acasă și Aplicații recente - sunt toate de tip software și sunt afișate pe ecran, nefăcând parte din corpul smartphone-ului. Pare puțin ciudat să ai butonul Acasă imediat deasupra cititorului de amprentă, dar după un timp te obișnuiești și cu această aranjare.
Motorola Moto E4 este un smartphone care urmează liniile clasice de design ale telefoanelor Motorola. Nu este nimic spectaculos sau inovativ la el, dar apreciem calitatea construcției sale. Moto E4 este un dispozitiv de buget redus cu o carcasă metalică care arată bine și pare să fie solidă.
Dacă vrei să citești mai multe despre experiența de utilizare a smartphone-ului oferită de Motorola Moto E4, camera sa, aplicațiile incluse și performanțele în benchmark-uri, mergi la pagina doi a acestui review.