Review Motorola Moto E4: Redefinește smartphone-urile Android pentru buget redus?

recenzie
Review Motorola Moto E4: Redefinește smartphone-urile Android pentru buget redus?
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Motorola Moto E4

Motorola Moto E4 este un smartphone destul de mic (ecran de 5 inci), dar asta este un lucru bun pentru unii utilizatori. Înseamnă că este ușor de folosit doar cu o singură mână, chiar dacă mâinile tale sunt mici. De asemenea, este ușor de transportat în buzunar sau într-o poșetă mică.

Motorola Moto E4 are un ecran care oferă o experiență plină de constraste. Culorile sale sunt vii, unghiurile de vizualizare sunt relativ generoase, iar luminozitatea sa este mai ridicată decât te-ai aștepta. Totuși, rezoluția ecranului este punctul slab al acestui smartphone, deși arată bine în interior și poate fi citit și afară, în lumină puternică. Rezoluția mică de 720p nu este de ajutor atunci când vrei să urmărești un film sau când vrei să citești text afișat cu fonturi mai mici. Imaginea nu are detalii foarte bune iar fonturile nu sunt atât de fine precum ne-ar plăcea. Ecranul este utilizabil și majoritatea oamenilor probabil că oricum nu se așteaptă la cea mai bună calitate a imaginii de la un smartphone cu un preț de doar 700 de lei.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

Din punct de vedere al utilizării zilnice, trebuie să spunem că Motorola Moto E4 este OK. Sigur, nu sparge niciun record de viteză la lansarea aplicațiilor sau a saiturilor web, dar face totul într-un timp decent. Interfața de utilizare nu are întârziere și aplicațiile rulează rezonabil pe el. Din păcate, dacă îți place să te joci, ar trebui să știi că cipul video nu este extraordinar: poate să ruleze jocuri dar numai la un nivel de calitate minim și cu un număr de cadre pe secundă scăzut. Mai este un lucru la care Moto E4 pare să aibă probleme: fotografierea cu camera principală este o experiență lentă, deoarece smartphone-ul are un spațiu de stocare intern lent, salvarea pozelor durând destul de mult.

Motorola Moto E4 este o alegere bună dacă vrei un smartphone care nu costă o avere și care este foarte bun la sarcina sa cea mai de bază de a fi un telefon. Recepția semnalului este excelentă în toate condițiile: am reușit să avem conexiuni stabile de date în 4G și apeluri stabile chiar și într-o cameră cu doi pereți din beton, unde alte telefoane au probleme.

Bateria de 2800 mAh ar trebui să îi ofere lui Motorola Moto E4 destulă putere pentru a rezista peste o zi. Putem să confirmăm că acest lucru se întâmplă cu adevărat, cel puțin cât timp l-am avut noi în teste, el a rezistat pentru mai mult de o zi între încărcări. Totuși, dacă te joci jocuri sau ții luminozitatea la nivelul maxim, ar trebui să te aștepți să îl încarci zilnic.

Motorola Moto E4 oferă o experiență echilibrată de utilizare. Interfața de utilizare nu îți dă senzația de dispozitiv lent, deși nu este rapidă, ecranul este decent și recepția semnalului este bună.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerei de pe Motorola Moto E4

Camera principală de pe Motorola Moto E4 are un senzor de 8 megapixeli, o diafragmă f/2.2, autofocus și un bliț cu led care o ajută în lumină slabă. Camera frontală are 5 megapixeli, aceeași diafragmă f/2.2 și un bliț dedicat pentru entuziaștii selfie-urilor.

Din păcate, ambele camere sunt destul de slabe și nu îți putem recomanda să le folosești pentru fotografiile de familie. Ele sunt acolo doar pentru a face fotografii rapid, nu pentru a face fotografii frumoase. Chiar și în condiții bune de lumină, fotografiile suferă de lipsă de detalii și sunt destul de neclare. În condiții de iluminare slabă, precum noaptea, pixelarea este severă și fotografiile sunt au mult zgomot. De asemenea, smartphone-ul are nevoie de mult timp pentru a îți salva fotografiile pe spațiul intern de stocare. Pentru a îți face o idee despre rezultatele la care ar trebui să te aștepți de la camerele de pe Motorola Moto E4, răsfoiește galeria de mai jos. Am inclus fotografii realizate atât afară cât și înăuntru, panorame și selfie-uri.

Motorola Moto E4 nu se descurcă mai bine nici în cazul clipurilor video. Camera principală poate să filmeze la o rezoluție maximă de 720p și nu are niciun fel de stabilizare a imaginii. Rezultatele sunt modeste, așa cum poți vedea în exemplele de mai jos. Iată o mostră a unui clip video cu puțină mișcare:

Mai departe, uite un clip video pe care l-am filmat de pe bicicletă, în care poți să îți faci o idee despre cum se descurcă Motorola Moto E4 la înregistrări făcute în mișcare:

Experiența de utilizare a camerei de pe Motorola Moto E4 nu este una bună. Camerele există, pe spatele și fața dispozitivului, dar performanțele lor sunt cel mult mediocre. Totuși, ele pot fi utilizate pentru poze rapide atunci când nu mai ai nicio altă opțiune.

Android 7 Nougat și aplicațiile implicite

Motorola Moto E4 vine cu Android 7.1.1 Nougat preinstalat. Sistemul de operare și interfața de utilizare sunt cele stoc Android, iar noi tindem să le preferăm pe acestea. Dacă vrei un sistem de operare curat pe smartphone, Motorola este unul dintre puținele brand-uri care vin cu Android stoc, nealterat. Nu sunt aplicații ciudate preinstalate și nu sunt clone Motorola pentru aplicații Google. Nouă ne place acest lucru și sperăm că mai mulți producători vor urma aceeași cale.

Totuși, dacă îți cumperi un Motorola Moto E4 de la un operator mobil, s-ar putea să găsești și aplicații preinstalate de acel operator. De exemplu, smartphone-ul pe care l-am avut noi în teste a venit de la Orange și a avut câteva aplicații Orange preinstalate.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

Dacă vrei să afli mai multe despre caracteristicile disponibile în Android 7 Nougat, ar trebui să vizitezi saitul oficial: Android 7 Nougat.

Motorola Moto E4 vine cu o versiune modernă de Android, mai exact Android 7.1.1 Nougat. Interfața de utilizare stoc Android nu este modificată și nu include aplicații inutile. Acest lucru le va plăcea multor oameni.

Reclamă

Pentru a pune niște numere în spatele experienței noastre de utilizare cu Motorola Moto E4, am rulat și o serie de benchmark-uri. Iată care sunt rezultatele pe care le-am obținut, precum și câteva comparații între Motorola Moto E4 și alte smartphone-uri de buget cu prețuri similare: Xiaomi Redmi 4A, ASUS Zenfone 3 Max și ASUS Zenfone Live.

Prima aplicație pe care am folosit-o se numește Vellamo, ocare este dezvoltată de Qualcomm. Am început cu testele Multicore, care îți spun cât de bun este procesorul în multitasking. Motorola Moto E4 a obținut 1284 de puncte. Din păcate, acesta este un scor slab, mai slab decât cel al lui Xiaomi Redmi 4A ori al lui ASUS Zenfone 3 Max, dar mai bun decât cel al lui ASUS ZenFone Live.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

Vellamo mai oferă și o altă serie de teste numite Metal. Aceste teste măsoară performanța procesorului per nucleu. Ele arată cum se descurcă smartphone-ul atunci când trebuie să ruleze aplicații mai vechi care nu știu să utilizeze nuclee multiple, precum și jocuri sau alte aplicații cu cerințe mari din punct de vedere al performanței pe nucleu. Motorola Moto E4 a obținut 1018 puncte, un rezultat foarte slab. Încă o dată, este mai puțin decât ce primești de la un Xiaomi Redmi 4A de exemplu, dar mai mult decât ai primi de la un ASUS Zenfone 3 Max sau un ASUS Zenfone Live.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

În continuare, am rulat testele Browser din aceeași aplicație de benchmark numită Vellamo. Aceste teste sunt un indicator bun pentru cum va fi experiența de navigare pe internet de pe smartphone. Motorola Moto E4 a obținut 1807 de puncte. Scorul arată că acest smartphone îți oferă mai mult sau mai puțin aceeași performanță ca un ASUS Zenfone 3 Max sau un ASUS Zenfone Live, dar una mai slabă decât cea de pe un Xiaomi Redmi 4A.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

Apoi am verificat cum se descurcă Motorola Moto E4 în jocuri. Pentru asta, am folosit o aplicație numită GFXBench GL Benchmark. Am înregistrat rezultatele din testele 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am rulat aceste teste în 1080p deoarece este mai ușor să comparăm rezultatele smartphone-urilor testate cu altele, indiferent de rezoluție. Nu am putut să rulăm testele 1080p Car Chase Offscreen deoarece cipul video Mali-T720 de pe Motorola Moto E4 nu oferă suport pentru API-ul grafic OpenGL ES 3.2 folosit de ultimele jocuri.

În testele 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, Motorola Moto E4 a randat 86,36 de cadre. Este un rezultat slab: aproximativ jumătate din ce vezi pe un Xiaomi Redmi 4A sau pe un ASUS Zenfone 3 Max și aproximativ cu 40 de procente mai slab decât un ASUS Zenfone Live.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

În cel de-al doilea test de gaming pe care l-am rulat, 1080p T-Rex Offscreen, am obținut încă un rezultat slab: Motorola Moto E4 a randat doar 335,9 cadre. Acesta este un rezultat similar cu cel al lui ASUS Zenfone 3 Max și ASUS Zenfone Live, dar este mai puțin decât ce primești de la Xiaomi Redmi 4A.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

Am testat și viteza 4G și stabilitatea transmisiei oferite de Motorola Moto E4. Rezultatele măsurătorilor pe care le-am făcut cu Speedtest au fost bune și similare cu cele ale altor smartphone-uri.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

În final, am testat și performanțele bateriei, cu ajutorul aplicației de benchmark numită PCMark. În testul Work 2.0 battery life, Motorola Moto E4 a reușit să reziste timp de 9 ore și 56 de minute. Acesta este un rezultat bun - înseamnă că smartphone-ul ar trebui să stea pornit mai mult de o zi până să fie nevoie să îi reîncarci bateria.

Motorola Moto E4
Motorola Moto E4

Motorola Moto E4 nu este nici pe departe ceea ce ai numi un dispozitiv rapid. Este, însă, un smartphone decent care poate să îndeplinească orice activitate esențială.

Care este părerea ta despre Motorola Moto E4?

Acum că știi care este opinia noastră despre smartphone-ul Motorola Moto E4 în lumea reală și ai văzut și ce rezultate a obținut în benchmark-uri, părerea ta care este? Ți-ai cumpăra unul? Dacă vrei, poți să ne spui impresia ta în comentariile de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii Recomandate