Review Motorola moto g53: Arătos și accesibil

recenzie
Review Motorola moto g53: Arătos și accesibil
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Motorola moto g53

Cât timp am avut Motorola moto g53, l-am folosit ca smartphone principal pentru toate activitățile mele zilnice. Procedând astfel, am constatat că experiența pe care o oferă este în general bună. La capitolul apeluri telefonice, calitatea audio este excelentă atunci când folosești difuzorul pentru ureche. Și microfonul face o treabă bună, deoarece toți interlocutorii mei telefonici au spus că mi-au auzit vocea bine, clar și puternic. Convorbirile în timp ce foloseam difuzorul (pe speaker) au fost, de asemenea, OK.

În ceea ce privește ecranul telefonului, situația ar fi putut fi totuși mai bună. Dimensiunea sa generoasă este plăcută, dar contrastul, luminozitatea și culorile nu sunt extraordinare. Imaginile afișate sunt foarte bune pentru utilizarea de zi cu zi, nu mă înțelege greșit. Navigarea pe internet sau pe rețelele sociale, utilizarea aplicațiilor de birou etc., toate sunt OK, iar rata de refresh de 120 Hz asigură tranziții și animații fluide. Nu pot spune același lucru despre vizionarea de filme sau videoclipuri pe YouTube, deoarece culorile nu sunt tocmai vii.

Motorola moto g53 are o rată de refresh de 120 Hz

Motorola moto g53 are o rată de refresh de 120 Hz

Nici jocurile nu reprezintă un punct forte pentru Motorola moto g53, deoarece chipsetul nu permite un număr mare de cadre. Deși își face bine treaba în jocurile mai puțin solicitante de tip casual, să joci titluri cu cerințe de sistem ridicate este cu totul altceva. În cazul din urmă, va trebui să renunți și să te adaptezi la o calitate vizuală și o rată de refresh mai mici. De exemplu, am testat Asphalt 9 și Diablo Immortal și, deși ambele au mers OK, am constatat unele sacadări.

Gaming pe Motorola moto g53

Gaming pe Motorola moto g53

Senzorul de amprentă integrat în butonul de pornire funcționează rapid și înregistrează atingerile destul de precis. Au existat doar câteva momente în care smartphone-ul nu mi-a „văzut” imediat amprenta și mi-a spus că nu a fost recunoscută.

Reclamă

Autonomia bateriei este excelentă: capacitatea sa de 5000 mAh, împreună cu chipsetul și ecranul eficiente din punct de vedere energetic, mi-au permis să folosesc telefonul timp de două zile înainte de a fi nevoit să-l încarc. Pe de altă parte, încărcarea lui moto g53 este, pur și simplu, dureroasă. Deși Motorola ne-a obișnuit altfel pe celelalte smartphone-uri ale sale, moto g53 nu se încarcă rapid. Sincer spus, încărcarea acestuia este foarte lentă. Folosind încărcătorul de 10W inclus în cutie, a fost nevoie de două ore și patruzeci de minute pentru a ajunge de la 0 la 100%! Este un aspect deosebit de dezamăgitor dacă ne gândim că predecesorul său, moto g52, oferă încărcare la 30W.

Timpul de încărcare pentru Motorola moto g53

Timpul de încărcare pentru Motorola moto g53

Pe scurt, Motorola moto g53 este un smartphone cu Android bun pentru sarcinile zilnice, dar nu l-aș recomanda gamerilor sau celor cărora le place să vizioneze filme pe smartphone. Totodată, deși durata de viață a bateriei este excelentă, încărcarea acesteia este foarte lentă.

Experiența de utilizare a camerelor pe Motorola moto g53

NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Dacă vrei să vezi fotografiile și videoclipurile originale realizate cu Motorola moto g53, la dimensiuni reale, deschide această galerie:

Camerele de pe Motorola moto g53 sunt de nivel mediu dar nu mai mult. Sistemul principal de camere de pe spate dispune de o cameră foto wide de 50 de megapixeli și o cameră macro de 2 megapixeli. În lumina zilei sau în condiții de iluminare excelente, cea de 50 MP capturează fotografii decente, ce au culori și contrast adecvate.

Motorola moto g53: Fotografie în lumina zilei

Motorola moto g53: Fotografie în lumina zilei

Însă în mediile cu lumină slabă și noaptea, există mult zgomot și, din păcate, a trebuit să șterg nu doar câteva dintre fotografiile făcute, pentru că erau prea neclare. În aceste cazuri, ai nevoie de o mână fermă, pentru a nu mișca telefonul nici măcar puțin. Sau folosește un trepied, dacă ai unul.

Motorola moto g53: Fotografie de noapte

Motorola moto g53: Fotografie de noapte

Dacă vrei să fotografiezi prim-planuri, camera macro oferă rezultate ceva mai bune decât cea principală. Cu toate acestea, cu un senzor de doar 2 megapixeli, nu te poți aștepta la prea multe din punct de vedere al calității.

Motorola moto g53: Fotografie macro

Motorola moto g53: Fotografie macro

Camera frontală este OK, dar, din nou, nimic deosebit. Selfie-urile făcute cu ea sunt bune în condiții de iluminare excelentă, însă nu ți-aș recomanda-o în condiții de lumină slabă.

Motorola moto g53: Selfie-uri pe timp de zi și de noapte

Motorola moto g53: Selfie-uri pe timp de zi și de noapte

Cât despre videoclipuri, ideea generală rămâne valabilă: calitate medie și așteptări medii. 🙂 Chipsetul permite smartphone-ului să înregistreze clipuri video până la 1080p la 30 de cadre pe secundă. Rezultatele sunt decente, dar contrastul este sub așteptări și ar trebui să eviți să filmezi în condiții de lumină slabă. Stabilizarea imaginii poate fi activată, dar este o funcție exclusiv software (nu OIS), deci rezultatele sale nu sunt atât de bune. Este corectat un minim de tremurat, dar nu te aștepta ca moto g53 să elimine tremuratul sau gropile „fine” de pe drumurile patriei. 🙂

Reclamă

Iată un videoclip relativ static, pe care l-am înregistrat folosind Motorola moto g53:

Și iată un videoclip mai dinamic filmat cu acest smartphone:

Experiența oferită de camerele de pe Motorola moto g53 este mediocră. Acesta își face treaba destul de bine în timpul zilei sau în condiții excelente de iluminare, dar nu l-aș recomanda pentru fotografii în condiții de iluminare slabă. Același lucru este valabil și pentru înregistrarea video.

Android 13 și aplicațiile incluse

Dacă există un aspect pentru care Motorola merită toate laudele, acela este software-ul. Indiferent de ce smartphone al lor folosești, toate urmează aceeași abordare excelentă în ceea ce privește software-ul: de obicei, ai cea mai recentă versiune de Android disponibilă la momentul lansării, fără bloatware și doar câteva opțiuni de personalizare, care sunt cu adevărat utile. moto g53 merge pe același drum, iar asta este excelent, mai ales pentru un smartphone cu un preț foarte accesibil.

Motorola moto g53 are Android 13

Motorola moto g53 are Android 13

Moto g53 este dotat din fabrică cu Android 13 și, pe lângă toate aplicațiile Google standard de pe Android, mai primești doar câteva:

  • Candy Crush Saga - acesta este singurul joc inclus pe Motorola moto g53; o alegere apreciată de mulți, bazat și pe numărul de persoane pe care le-am văzut jucându-se în timpul navetei. 🙂
  • Device Help (Ajutor dispozitiv) - îți oferă sfaturi despre cum să-ți folosești smartphone-ul și te ajută să remediezi eventualele probleme.
  • Dolby Atmos - îți permite să configurezi experiența audio Dolby Atmos pe telefon.
  • Family Space (Spațiu pentru familie) - îți permite să creezi un spațiu sigur pe smartphone-ul tău, unde copilul sau copiii tăi se pot juca și utiliza doar jocurile și aplicațiile aprobate de tine.
  • Games (Jocuri) - funcționează ca un hub central pentru jocurile tale; îl poți folosi pentru a-ți accesa rapid toate jocurile, precum și pentru a configura câteva setări legate de cum ar trebui să se comporte smartphone-ul atunci când te joci (de exemplu, notificări sau apeluri telefonice).
  • Interactive wallpapers (Imagini de fundal interactive) - îți oferă acces la o serie de imagini de fundal dinamice, create de Motorola.
  • Moto - o poți folosi pentru a configura și personaliza unele aspecte cheie ale smartphone-ului tău (precum temele sau gesturile) și oferă, de asemenea, câteva sfaturi și sugestii utile.
  • Moto Secure - îți oferă acces la o serie de setări de securitate și confidențialitate, inclusiv la una numită Secure Folder (Folder securizat), care-ți permite să ascunzi și să protejezi fișierele și aplicațiile la care nu vrei ca alții să aibă acces.
  • Motorola Notifications (Notificări Motorola) - există doar pentru a-ți permite să te abonezi sau să te dezabonezi de la comunicările Motorola (sfaturi de personalizare, informații despre actualizări de software, invitații la studii și sondaje, oferte speciale).

Motorola continuă să facă o treabă excelentă când vine vorba de software. Moto g53 are cel mai nou Android 13, o interfață de utilizator curată și doar câteva aplicații suplimentare.

Reclamă

Performanța în benchmarkuri

Am văzut ce are de oferit Motorola moto g53 în domenii cheie, precum specificații, design, experiență de utilizare și software. Dar cum rămâne cu performanța? Hai să-l punem la încercare în câteva benchmarkuri:

Am început prin a rula Geekbench pentru a vedea cum evaluează performanțele single-core, multi-core și grafice ale smartphone-ului. Motorola moto g53 a obținut un scor Single-Core de 742 de puncte și un scor Multi-Core score of 1779 points. Acestea sunt rezultatele unui smartphone cu Android mediu, apropiate, dar ușor mai mici decât cele obținute de alte dispozitive din aceeași categorie de preț, precum Realme 7 5G sau Samsung Galaxy A52 5G. Scorurile înregistrate de Moto g53 la GPU sunt, din păcate, modeste: 1019 puncte cu OpenCL și 916 puncte cu Vulkan. Aceste rezultate denotă performanțe de gaming slabe, similare cu cele pe care le-ai obține de la un Samsung Galaxy S7 vechi sau de la un Xiaomi Redmi 9.

Rezultate în Geekbench 6

Rezultate în Geekbench 6

Mai departe, am rulat testele 3DMark Wild Life și Sling Shot. Motorola moto g53 a obținut 984 de puncte în Wild Life și 3639 de puncte în Sling Shot. Încă o dată, aceste punctaje scăzute arată că Motorola moto g53 nu este un smartphone pentru gameri. Acesta poate rula bine jocurile de tip casual și ar putea oferi o performanță decentă în cele mai solicitante, dar numai dacă reduci calitatea vizuală și ești OK cu un număr mai mic de cadre pe secundă.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

Am verificat și ce are de spus PCMark for Android despre Motorola moto g53. Această aplicație testează dispozitivul în sarcini zilnice, care includ navigarea pe internet și lucrul cu aplicații de birou. De asemenea, îți poate oferi o imagine corectă a modului în care se descurcă bateria în astfel de scenarii.

Reclamă

Motorola moto g53 a obținut 9740 de puncte în testul Work 3.0 performance și a reușit să ruleze Work 3.0 battery life timp de 10 ore și 44 de minute. Aceste rezultate se traduc printr-un nivel bun de performanță în sarcinile de productivitate zilnică și o autonomie bună a bateriei.

Rezultate în PCMark

Rezultate în PCMark

La final, am verificat și viteza lui Motorola moto g53 atunci când este conectat la o rețea Wi-Fi rapidă. Din păcate, nu am putut face același lucru pentru 5G, deoarece operatorul meu de telefonie mobilă nu oferă acest serviciu în regiunea mea. În rețeaua mea Wi-Fi de 1 Gbps, testul Speedtest de la Ookla a arătat că moto g53 poate atinge o viteză de descărcare de aproximativ 250 Mbps și o viteză de încărcare de peste 330 Mbps. Dacă iei în considerare că moto g53 funcționează doar cu Wi-Fi 5, rezultatele sunt decente.

Viteza de internet pe Wi-Fi

Viteza de internet pe Wi-Fi

Motorola moto g53 pare a fi o alegere bună dacă vrei performanțe normale în activitățile zilnice și unele jocuri de tip casual. Cu toate acestea, nu este un smartphone cu Android creat pentru jocuri.

Ce părere ai despre Motorola moto g53?

Acum știi mai multe despre ce are de oferit Motorola moto g53. Există câteva aspecte cheie care-l recomandă pentru utilizarea zilnică, dar există și elemente care te pot face să cauți altceva. Dar, în cele din urmă, dacă vrei un smartphone cu Android decent la un preț corect, acesta ar putea fi ceea ce cauți. Ce părere ai? Ai cumpăra un Motorola moto g53? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii