Recenzie Motorola Moto G6 Play: Un smartphone cu Android pentru bugete mici

recenzie
Recenzie Motorola Moto G6 Play: Un smartphone cu Android pentru bugete mici
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Motorola Moto G6 Play

Motorola Moto G6 Play se descurcă bine din punct de vedere al apelurilor telefonice. Suportă 4G LTE și, din experiența noastră, recepția semnalului este bună. Noi l-am folosit într-o regiune muntoasă unde acoperirea mobilă nu este extraordinară. Totuși, s-a descurcat mai bine decât un iPhone SE pe care îl avem și a reușit să păstreze o conexiune mobilă stabilă. Conversațiile telefonice pe care le-am avut au fost de calitate bună și atât noi cât și cei cu care am vorbit ne-am putut înțelege ușor.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Un lucru care nu este extraordinar la Motorola Moto G6 Play este ecranul său. Deși culorile și contrastul sunt excelente, fiind un ecran IPS, rezoluția este destul de mică pentru dimensiunea sa: la 5,7 inci în diagonală, rezoluția de 720 x 1440 de pixeli înseamnă o densitate de doar 282 de ppi. Cu alte cuvinte, asta înseamnă că poți să vezi pixelii pe ecran dacă te uiți de aproape. După câteva zile, te obișnuiești și nu mai este enervant, dar când treci de la un ecran mai bun la acesta, diferența de calitate este evidentă.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Pe de altă parte însă, rezoluția mai mică înseamnă și că smartphone-ul folosește mai puțină energie și putere de procesare pentru a afișa imagini pe ecran. Ceea ce înseamnă și că bateria ar trebui să țină mai mult decât pe un smartphone cu un ecran cu densitate mare a pixelilor. În realitate, cât timp am folosit Motorola Moto G6 Play, am aflat că bateria sa, cu o capacitate semnificativă de 4000 mAh, poate să ofere o autonomie de cel puțin o zi la o încărcare. Când nu l-am folosit pentru a ne juca, a ținut chiar și două zile la rând.

Reclamă

Modelul de Motorola Moto G6 Play pe care l-am avut în teste a fost versiunea europeană și el a venit cu un procesor cu opt nuclee și 3 GO de RAM. Acesta este probabil motivul pentru care smartphone-ul s-a descurcat foarte bine în multitasking. Sistemul de operare a rulat fluid și aplicațiile s-au deschis rapid. Nu putem spune dacă același lucru este valabil pentru versiunea cu 2 GO de RAM, sau pentru versiunea americană a acestui smartphone care vine cu procesor cu doar patru nuclee.

Experiența de gaming este decentă pe acest smartphone, deși unitatea grafică nu este deloc spectaculoasă. Detaliul care ajută în acest caz este rezoluția mică a ecranului, ceea ce înseamnă că sunt randate cadre cu o dimensiune mai mică (comparativ cu un ecran 1080p), deci mai ușor de realizat pentru cipul grafic.

Am aflat că Motorola Moto G6 Play poate fi o alegere bună și pentru vizionarea de filme. Dacă îți folosești smartphone-ul în acest scop destul de des, vei fi fericit să auzi că bateria mare și rezoluția mică a ecranului se traduc în multe ore de vizionare de filme, fără a fi nevoie să încarci telefonul. Poți să te uiți la o serie întreagă de episoade din serialul tău TV preferat, o zi întreagă, fără a trebui să îl încarci.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Deși difuzorul are un volum maxim mare, lucru ce ar trebui să fie unu aspect pozitiv, atunci când îl dai la maxim, auzi distorsiuni evidente. Dacă vrei să asculți muzică, pentru o calitate mai bună, ar trebui să folosești niște căști. Folosește o pereche de căști pe care o ai deja sau cumpără-ți unele noi, deoarece Motorola Moto G6 Play nu ți le oferă în pachetul său.

La final, câteva cuvinte despre cititorul de amprente: este bine să îl ai și poate fi util. Totuși, din experiența noastră, cititorul de amprente de pe Motorola Moto G6 Play nu este grozav. Uneori merge, uneori nu, dar de cele mai multe ori merge doar a doua oară când îl atingi. Costul mic al acestui smartphone este probabil motivul pentru care cititorul de amprentă nu este extraordinar.

După ce am folosit Motorola Moto G6 Play pentru aproape două săptămâni, putem spune că face o treabă excelentă în a fi telefon. De asemenea, este foarte bun dacă vrei un smartphone care să te țină mai mult de o zi la o încărcare. Multitasking-ul este o experiență fluidă, redarea video de asemenea, dar ecranul are o rezoluție prea mică pentru dimensiunea sa și cititorul de amprente nu este tocmai grozav.

Experiența de utilizare a camerei pe Motorola Moto G6 Play

Motorola Moto G6 Play are o cameră principală de 13 megapixeli cu o diafragmă f/2.0 și o cameră frontală de 5 megapixeli (pe versiunea americană a smartphone-ului) sau una de 8 megapixeli (pe versiunile vândute în restul lumii). Aplicația de cameră este ușor de folosit și poate să folosească HDR (High Dynamic Range) și să fotografieze panorame. De asemenea, poate să înregistreze clipuri video în Full HD 1080p la 30 de cadre pe secundă, precum și clipuri în slow-motion.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Din păcate, nu am putut să aflăm nicăieri pe internet ce fel de senzor de imagine este folosit pe Motorola Moto G6 Play. Smartphone-ul, de asemenea, nu are stabilizare optică a imaginii, iar acest lucru înseamnă că nu trebuie să îți tremure mâinile dacă nu vrei să faci fotografii sau clipuri video tremurate. În general, imaginile pe care le-am capturat cu acest smartphone afară, în lumină bună, au fost de calitate bună. Altfel, atunci când lumina este puțină sau când este noapte, culorile sunt șterse și fotografiile au granulație mare. Iată o galerie de fotografii ca să îți faci o idee:

Motorola Moto G6 Play poate să filmeze clipuri video la o rezoluție maximă Full HD 1080p. Fiind un smartphone de buget, nu poate să filmeze în 4K sau să stabilizeze clipurile. Acest lucru înseamnă că sunt de multe ori mișcate. Iată un exemplu pe care l-am filmat, în care poți să vezi la ce să te aștepți de la Motorola Moto G6 Play în clipurile video dinamice cu multă mișcare:

Iată un alt clip video pe care l-am înregistrat cu Motorola Moto G6 Play, în care poți să vezi cum se descurcă la filmarea de clipuri mai statice, cu puțină mișcare:

Motorola Moto G6 Play poate să filmeze și clipuri în slow-motion. Aceste clipuri sunt înregistrate la rezoluția de 960 x 540 de pixeli. Iată un exemplu:

Motorola Moto G6 Play oferă o cameră decentă care poate să facă fotografii OK în condiții de lumină bună. Totuși, în medii cu puțină lumină, fotografiile au granulație mare și le lipsește detaliul. Pe partea video, povestea este cam aceeași. Nu există stabilizare optică a imaginii și clipurile video s-ar putea să îți iasă tremurate.

Reclamă

Android 8 Oreo și aplicațiile preinstalate

Motorola Moto G6 Play vine cu Android 8.0.0 Oreo instalat. Cu câteva excepții mici, sistemul de operare nu a fost modificat de companie și oferă o experiență similară cu cea de Android standard. Singurele schimbări evidente comparativ cu Android-ul implicit sunt faptul că fundalul sertarului de aplicații îți arată o imagine și că, pentru a accesa sertarul, trebuie să glisezi degetul pe ecran în loc să apeși pe un buton. Altfel, totul este cam la fel.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

De asemenea, Motorola nu a preinstalat nicio aplicație inutilă pe acest smartphone. Pe lângă aplicațiile Android standard pe care le primești pe orice dispozitiv cu Android, mai ai doar trei alte aplicații: LinkedIn, Outlook și Moto. LinkedIn este aplicația cunoscutei platforme sociale pentru oameni de businessi, Outlook este aplicația de email Microsoft, iar Moto este o aplicație ce îți dă sfaturi pentru cum să îți folosești smartphone-ul și câteva setări legate de modul lui de funcționare. Asta este tot!

Ne place faptul că sistemul de operare instalat pe Motorola Moto G6 Play este ultimul disponibil și că nu am găsit instalate aplicații inutile pe el. Bravo, Motorola!

Performanțe în testele sintetice

Specificațiile hardware pentru Motorola Moto G6 Play ne spun că acesta este un smartphone cu Android de tip entry-level. Totuși, specificațiile nu spun toată povestea. Pentru a afla mai multe, am rulat și o serie de benchmark-uri. Iată-le rezultatele:

Prima dată, am rulat Basemark OS Platform Benchmark, un instrument de benchmark pentru măsurarea performanței medii a dispozitivelor cu Android. Motorola Moto G6 Play a obținut un scor de 895 de puncte, acesta fiind slab. Este cu 40% mai puțin decât cel al unui Huawei P10 lite.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Apoi am folosit Geekbench 4 pentru a vedea cât de bine își folosește Motorola Moto G6 Play nucleele procesorului. Testul pentru un singur nucleu este relevant deoarece unele aplicații nu știu să folosească eficient mai mult de un nucleu, iar multe jocuri au nevoie de performanță ridicată per nucleu pentru a merge bine. Motorola Moto G6 Play a obținut un scor de 640 de puncte, ce îl pune în spatele lui Huawei P10 lite cu 236 de puncte.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Testul pentru nuclee multiple a revelat un scor de 2324 de puncte. Acest test evaluează viteza procesorului atunci când rulează mai multe sarcini simultan, pe mai multe nuclee. Și de această dată, Motorola Moto G6 Play a arătat o performanță mai slabă decât Huawei P10 lite (cu 997 de puncte mai puțin).

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Motorola Moto G6 Play suportă conexiuni mobile 4G LTE, așa că am rulat și Speedtest pentru a îi testa performanța în această materie. Totuși, problema cu aceste teste este că le-am realizat într-o regiune muntoasă unde acoperirea mobilă nu este extraordinară. Însă, rezultatele pe care le-am obținut au fost decente, după cum poți să vezi în captura de ecran de mai jos.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Viteza medie de descărcare a fost de aproximativ 26,8 Mbps, iar viteza medie de încărcare a fost de 6,5 Mbps. În comparație, Huawei P10 lite a avut niște medii de 13,2 Mbps la descărcare și de doar 3,9 Mbps la încărcare.

În continuare, am rulat câteva teste de gaming, pentru a vedea cât de bun este Motorola Moto G6 Play la jocuri. Am folosit GFXBench GL Benchmark și am luat în considerare doar rezultatele măsurate în testele 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan 3.1 Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Am ales doar testele 1080p deoarece rezoluția lor este standardizată la 1080p și rezultatele pot fi comparate cu alte smartphone-uri chiar dacă rezoluțiile lor diferă:

  • In testul 1080p Car Chase Offscreen, Motorola Moto G6 Play a randat doar 154 de cadre. Este un rezultat similar cu cel al lui Huawei P10 lite și nu este un rezultat extraordinar pentru utilizatorii care sunt interesați să se joace jocuri cu pretenții sau cu multe detalii vizuale.
  • Cel de-al doilea test de gaming pe care l-am rulat a fost 1080p Manhattan 3.1 Offscreen, iar Motorola Moto G6 Play a reușit să randeze doar 284 de cadre. Este un rezultat slab, din nou similar cu cel al lui Huawei P10 lite. El confirmă încă o dată că acest smartphone nu este bun pentru jocuri.
  • Cel de-al treilea test de gaming, 1080p T-Rex Offscreen, a arătat că Motorola Moto G6 Play se descurcă mai bine în jocurile mai vechi și cu puține detalii vizuale. A reușit să randeze 916 de cadre, un rezultat neimpresionant. Este aproape la fel ca ceea ce primești de la un Huawei P10 lite.
Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Motorola Moto G6 Play poate să ruleze jocuri cu detalii grafice puține și la un număr mic de cadre pe secundă.

Pentru testul final, am folosit PCMark Work 2.0 battery life pentru a măsura autonomia bateriei la rularea de sarcini de zi cu zi precum navigarea pe internet sau editarea de documente și fotografii. Motorola Moto G6 Play a reușit să reziste timp de 12 ore și jumătate. Este un rezultat impresionant pentru orice smartphone cu Android.

Motorola Moto G6 Play
Motorola Moto G6 Play

Testele sintetice pe care le-am rulat ne arată că Motorola Moto G6 Play oferă performanțe modeste atât în sarcinile de zi cu zi cât și în jocuri. Nu este un dispozitiv puternic așa că nu ar trebui să te aștepți să fie rapid în nicio aplicație, deși ar trebui să fie OK în utilizarea de zi cu zi.

Ție îți place Motorola Moto G6 Play?

Motorola Moto G6 Play este un smartphone care poate să îți placă, dar numai dacă prețul pe care îl plătești pentru el este interesul tău principal. Deși nu este un dispozitiv puternic sau rapid, având în vedere felul cum arată și cât de ieftin este, noi credem că merită cumpărat de unii utilizatori foarte atenți la bugetul lor. Ești de acord cu noi? Comentează mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware Recenzii