Experiența de utilizare a smartphone-ului Motorola Moto Z2 Play
Motorola Moto Z2 Play face o treabă excelentă din punct de vedere al apelurilor telefonice. Indiferent cu cine am vorbit la telefon, conversațiile au fost de foarte bună calitate. Chiar și în mediile mai zgomotoase, nu am avut probleme în a îi înțelege pe oamenii cu care vorbeam. Recepția semnalului este și ea bună. Am folosit Motorola Moto Z2 Play într-o regiune geografică unde este disponibil 4G, dar semnalul de rețea nu este cel mai bun posibil. Este o zonă muntoasă, iar operatorul nostru mobil nu are cele mai bune turnuri radio. Totuși, Moto Z2 Play a reușit să ne ofere o conexiune stabilă mereu.
Și din punct de vedere al calității audio, atunci când am ascultat muzică sau când am urmărit filme, Motorola Moto Z2 Play a făcut o treabă decentă. Smartphone-ul are un difuzor montat în partea sa frontală, el oferind un sunet clar dar cu un volum maxim destul de mic. Nu am observat nicio distorsiune atunci când am dat volumul la maxim, dar maximul nu este chiar mare. Dacă vrei o fidelitate audio mai bună, îți recomandăm să folosești o pereche de căști. Așa, Motorola Moto Z2 Play oferă un sunet de mai bună calitate. Ține minte însă că Motorola nu include nicio pereche de căști în pachet. Desigur, o altă opțiune pentru un sunet mai bun este să cumperi și să folosești un Moto Mod JLB Soundboost Speaker.
Ecranul folosește tehnologia Super AMOLED, iar asta înseamnă că ai culori vii și puternice, cu un contrast și valori de luminozitate ridicate. Este un ecran bun, pe care îl poți citi confortabil și afară, în lumina soarelui.
Motorola Moto Z2 Play se descurcă bine la multitasking. Sistemul de operare răspunde repede, probabil pentru că Motorola a păstrat interfața de utilizare din Android aproape neatinsă. Procesorul este și el destul de puternic pentru a încărca aplicațiile aproape instantaneu și să comute între ele la fel de ușor. Gaming-ul este o experiență plăcută: smartphone-ul are o unitate grafică destul de bună pentru a face față oricărui joc modern, la un număr de cadre pe secundă decent.
Motorola Moto Z2 Play este alimentat de o baterie nedetașabilă litiu-ion de 3000 mAh. Poate să țină o zi în condiții de utilizare normală, dar de obicei nu rezistă mai mult de atât. Dacă folosești mult smartphone-ul, este posibil chiar să trebuiască să îl încarci de două ori pe zi. Adăugarea unui Moto Mod de tip baterie poate fi o alegere foarte bună dacă vrei să crești semnificativ autonomia smartphone-ului, chiar dacă asta înseamnă un dispozitiv mai greoi.
Motorola Moto Z2 Play oferă o experiență de utilizare telefonică bună. Apelurile telefonice sunt de calitate iar recepția semnalului este excelentă. Calitatea audio este și ea bună, dar difuzorul frontal nu este foarte puternic. Dacă vrei un sunet mai bun, îți recomandăm să cumperi o pereche de căști sau un Moto Mod de tip boombox. Din punct de vedere al utilizării de zi cu zi, Moto Z2 Play este rapid și atât multi-tasking-ul și gaming-ul sunt experiențe satisfăcătoare.
Experiența de utilizare a camerei de pe Motorola Moto Z2 Play
Camera de pe spatele lui Motorola Moto Z2 Play folosește un senzor de imagine cu o rezoluție de 12 megapixeli și are o diafragmă de f/1.7. Camera beneficiază de autofocus PDAF și laser (până la 5 metri) și are un bliț dual-led. Camera frontală are 5 megapixeli, o diafragmă de f/2.2 și, de asemenea, un bliț dual-led.
Camera principală face fotografii bune și le face rapid. Autofocusul laser ajută în această privință. Culorile sunt bune, iar claritatea este și ea așa cum ar trebui să fie. Fotografiile sunt realizate cu HDR activ implicit, iar acest lucru înseamnă fundaluri luminate corespunzător, la fel ca subiectele din fotografii. Însă, camera principală pare să aibă probleme cu suprasaturarea în fotografii cu variații mari de luminozitate, ca atunci când norii de pe cer sunt foarte strălucitori. Per total, face o treabă bună dar nu una spectaculoasă. Iar despre camera frontală, ce putem spune este că ea poate să facă niște selfie-uri decente și poate să facă asta inclusiv noaptea, fiind ajutată de blițul ei dedicat.
În galera de mai jos poți să vezi câteva fotografii pe care le-am realizat cu Motorola Moto Z2 Play. Am inclus fotografii realizate afară dar și la interior; fotografii în lumină naturală și fotografii făcute în întuneric (cu și fără bliț), precum și câteva imagini macro.
Motorola Moto Z2 Play poate să înregistreze clipuri video la o rezoluție maximă 4K (3840 x 2160 pixeli) la 30 de cadre pe secundă. Din păcate, smartphone-ul nu are niciun sistem de stabilizare optică a imaginii, așa că trebuie să îl ții foarte fix dacă vrei să obții rezultate bune.
Dacă vrei să vezi cât de bun este Motorola Moto Z2 Play la înregistrarea de clipuri dinamice atunci când apare mișcare, iată un exemplu:
De asemenea, am folosit Motorola Moto Z2 Play pentru a înregistra o panoramă în care să poți vedea cât de bun este el în cazul videoclipurilor statice, cu mișcare puțină sau deloc.
Suntem mulțumiți de calitatea camerei principale de pe Motorola Moto Z2 Play. Fotografiile pe care le faci cu el sunt bune, culorile sunt vii și plăcute, claritatea și contrastul sunt bune. Însă am fi preferat ca smartphone-ul să aibă un sistem de stabilizare a imaginii.
Android 7 Nougat și aplicațiile implicite
Motorola Moto Z2 Play vine cu Android 7.1.1 preinstalat. Sistemul de operare și interfața de utilizare implicită din Android nu au fost modificate, cu excepția a câteva mici îmbunătățiri, iar asta este foarte bine din punctul nostru de vedere. Dacă vrei un sistem de operare curat pe smartphone-ul tău, Motorola este printre puținele brand-uri de smartphone-uri care vin cu Android-ul implicit. Dacă îți cumperi un Motorola Moto Z2 Play de la un magazin retail, nu ar trebui să aibă nicio aplicație pe el în afară de cele de la Google. Însă dacă îți cumperi un Motorola Moto Z2 Play de la un operator mobil, este posibil să primești și alte aplicații care au fost preinstalate de către acel operator.
Motorola Moto Z2 Play vine cu o versiune modernă de Android 7.1.1 Nougat. Interfața de utilizare implicită Android nu este modificată și nu sunt aplicații inutile preinstalate. Multor utilizatori le va plăcea acest lucru.
Performanțe în testele sintetice
Nu are niciun rost să știi specificațiile hardware sau să știi cât de bine arată un dispozitiv dacă nu știi și cum se comportă efectiv în utilizarea sa. Pentru a afla, ar trebui să rulezi niște benchmark-uri ca să vezi cât de rapid este. De aceea, noi am rulat mai multe teste pentru voi pe Motorola Moto Z2 Play.
Am început prin a testa performanțele procesorului cu opt nuclee la 2,2 GHz, de pe Motorola Moto Z2 Play. Pentru a face aceste măsurători, am folosit aplicația de benchmark pentru Android numită Vellamo.
Primul test pe care l-am rulat a fost Vellamo Multicore, un benchmark ce măsoară viteza procesorului atunci când rulezi mai multe sarcini simultan. Motorola Moto Z2 Play a obținut 2028 de puncte, acesta fiind un rezultat bun dar nu unul impresionant. Este un rezultat apropiat de cele pe care le-am văzut pe Huawei P10 lite sau pe ASUS ZenFone 3.
Apoi, am rulat testele Vellamo Metal, care măsoară performanța procesorului atunci când rulează doar o singură activitate, pe un singur nucleu de procesor. Acesta este un test important, deoarece sunt multe aplicații în Magazinul Play care nu știu să utilizeze mai multe nuclee de procesor simultan. Motorola Moto Z2 Play a obținut 1617 puncte. Acesta este un rezultat aproape egal cu cel al lui Huawei P10 lite, ASUS ZenFone 3 sau chiar cu al vechiului Motorola Nexus 6. Avem de-a face cu un smartphone mid-range.
Un alt aspect esențial din perspectiva performanței este cât de bun este smartphone-ul la gaming. Pentru a evalua Motorola Moto Z2 Play, am folosit aplicația GFXBench GL Benchmark. Testele pe care le considerăm relevant pentru gaming-ul din lumea reală sunt 1080p Car Chase Offscreen, 1080p Manhattan Offscreen și 1080p T-Rex Offscreen. Folosim doar testele standardizate la 1080p Full HD deoarece rezultatele lor sunt mai relevante dacă vrei să compari mai multe dispozitive, folosind aceeași rezoluție.
În testul 1080p Car Chase Offscreen, smartphone-ul a randat 207 cadre. Este un rezultat similar cu cel pe care îl obții pe un ASUS ZenFone 3 și este mai mult decât obții pe telefonul mai ieftin Huawei P10 lite.
Motorola Moto Z2 Play a reușit să randeze 399,7 cadre în testul 1080p Manhattan 3.1 Offscreen. Din nou, este același rezultat pe care îl ai și pe ASUS ZenFone 3 și este mai mult decât ce primești de la Huawei P10 lite.
În ultimul benchmark de gaming pe care l-am efectuat, 1080p T-Rex Offscreen, Motorola Moto Z2 Play a randat 1276 de cadre, rezultat care a fost aproape de cel al lui ASUS ZenFone 3 dar mai mult decât ce primești de la un Huawei P10 lite.
Acum știm cum se descurcă Motorola Moto Z2 Play ca putere de procesare și capacitate de gaming. Hai să vedem cum se descurcă în alte activități de zi cu zi, precum navigarea pe internet. Pentru a măsura performanța din acest punct de vedere, ne-am întors la Vellamo și i-am rulat testele Browser. Cu Chrome, am obținut un scor de 3034 de puncte, acesta fiind un rezultat bun, apropiat de cel al lui Huawei P10 lite, dar puțin mai slab decât cel al lui ASUS ZenFone 3.
Motorola Moto Z2 Play oferă suport pentru conexiuni de date 4G, așa că i-am măsurat performanța și în această arie. Pentru măsurători, am apelat la Speedtest, o aplicație care testează cât de rapidă este conexiunea la internet. Rezultatele pe care le-am obținut nu au fost impresionante, dar trebuie să evidențiem faptul că puterea semnalului 4G din zona noastră și vitezele de transfer oferite de operatorul nostru mobil nu sunt mari.
Un alt lucru semnificativ legat de orice dispozitiv mobil, inclusiv smartphone-urile, este cât de mult ține bateria la o încărcare completă. Pentru a măsura acest lucru, de obicei rulăm testul "Work battery life" din PCMark, test ce măsoară autonomia bateriei atunci când dispozitivul rulează activități normale precum navigarea pe internet, lucrul cu documente, ori editarea de fotografii. Însă Motorola Moto Z2 Play a avut probleme în a rula acest benchmark, așa că nu am avut altă soluție decât să rulăm AnTuTu. În testele sale de baterie, Motorola Moto Z2 Play a obținut un scor de 13897 de puncte, acesta fiind un rezultat bun. Arată că acest smartphone poate să stea pornit pentru mai mult de o zi, fără a fi nevoie să îl încarci, dacă nu îl folosești intensiv.
Benchmark-urile pe care le-am rulat arată că Motorola Moto Z2 Play este un smartphone excelent din punct de vedere al activităților de zi cu zi. De asemenea, este capabil să ruleze jocuri la setări de calitate și la un număr de cadre pe secundă bun. Însă acest smartphone nu impresionează în niciuna dintre aceste arii, așa că putem spune că este exponentul perfect al pieței de smartphone-uri midrange: nu este slab, nu este puternic, poate face orice îi ceri, la o viteză și o calitate decentă.
Ce sunt Moto Mod-urile și de ce contează ele?
Motorola Moto Z2 Play este unul dintre puținele smartphone-uri modulare din lume, el fiind compatibil cu toate Moto Mod-urile create vreodată de Motorola. Moto Mod-urile disponibile la momentul publicării acestui review sunt:
- moto 360 camera
- moto smart speaker with Amazon Alexa
- moto gamepad
- JBL SoundBoost 2
- moto turbopower pack
- moto style shell with wireless charging
- moto power pack
- Incipio offGRID Power Pack
- Incipio Vehicle Dock
- moto style shell
- mophie juice pack
- JBL SoundBoost | Speaker
- moto insta-share projector
- Hasselblad True Zoom
Le poți găsi pe toate pe această pagină Motorola: Moto Mods.
Dintre toate aceste Moto Mod-uri, noi am testat moto 360 camera, Hasselblad True Zoom și moto insta-share projector.
moto 360 camera îți dă posibilitatea de a face fotografii sau clipuri video la un unghi de vizualizare de 360 de grade, practic capturând tot ce te înconjoară. Dacă îți poți permite să cheltuiești aproximativ 300 de dolari pe el, este un gadget foarte interesant pentru petreceri dar și pentru sporturi. Iată un exemplu de fotografie realizată cu moto 360 camera:
Hasselblad True Zoom, când este atașat pe Motorola Moto Z2 Play, transformă smartphone-ul într-un DSLT. Zoom-ul 10X pe care îl primești este foarte impresionant și util pentru fotografia faunei sălbatice, de exemplu. Dacă ești un fotograf amator, probabil că vei vrea să îți cumperi un smartphone Motorola Moto Z cu acest Moto Mod. Fii pregătit însă, să cheltuiești echivalentul a 300 de dolari doar pe Hasselblad True Zoom. Iată un exemplu pentru cum arată o fotografie cu zoom normal față de zoom 10X:
Cel de-al treilea Moto Mod cu care am avut șansa să ne jucăm este numit moto insta-share projector. Acesta îți transformă smartphone-ul într-un proiector pe care îl poți folosi pentru a afișa ecranul smartphone-ului pe orice suprafață plată, la o diagonală maximă de 70 de inci. Dacă vrei să le arăți fotografiile tale altora, dacă vrei să vezi un clip YouTube sau un film Disney cu copii tăi, insta-share-projector poate fi cinematograful tău de acasă, dacă vrei. Tot ce îți trebuie în plus este un perete alb. Fii pregătit însă, căci și acest gadget costă echivalentul a 300 de dolari.
Moto Mod-urile sunt o metodă excelentă de a îți îmbunătăți smartphone-ul Motorola Moto Z2 Play, dar costurile lor cresc rapid prețul de a avea acest telefon. Dacă merită sau nu, este decizia ta.
Ce părere ai despre Motorola Moto Z2 Play?
Acum ai citit părerea noastră despre Motorola Moto Z2 Play și ai văzut rezultatele lui în benchmark-uri. Crezi că acest smartphone își merită prețul? Dar Moto Mod-urile? Schimbă ele regulile jocului?