Nokia Lumia 2520 a fost lansat internațional la finele lui 2013 dar a suferit din cauza marketing-ului aproape inexistent și a disponibilității foarte slabe pe piață. Abia în a doua jumătate a lui 2014 a început să apară în mai multe magazine din România iar acum această tabletă se găsește în destule magazine. Până acum nu am testat tablete cu Windows RT 8.1 și am fost foarte curioși să vedem ce are de oferit Nokia Lumia 2520. Am testat-o timp de două săptămâni și acum vrem să vă împărtășim concluziile noastre în această recenzie.
Despachetarea tabletei Nokia Lumia 2520
După cum vedeți în poza de mai jos, pachetul folosit pentru Nokia Lumia 2520 este foarte similar cu cel folosit pentru telefoanele Lumia cu Windows Phone.
Când deschideți cutia, vedeți imediat tableta, învelită într-o folie de plastic.
În spatele ei veți găsi încărcătorul, cheia pentru slotul unde se introduce cartela SIM, un ghid de utilizare și alte pliante. Din păcate, versiunea testată de noi avea încărcătorul creat pentru prizele din Marea Britanie și a trebuit să folosim un adaptor pentru priză.
Un alt minus este faptul că pachetul nu include coperta concepută de Nokia pentru această tabletă - Nokia Power Keyboard, care are patru roluri: de copertă, stand, tastatură și baterie secundară. Acestă copertă nu este disponibilă în magazinele din România. De asemenea, nu sunt incluse nici căști în pachet, în cazul în care vă așteptați la astfel de accesorii din partea Nokia.
Specificații tehnice
Nokia Lumia 2520 are un ecran IPS LCD de 10.1", cu o densitate a pixelilor de 218 ppi și rezoluție Full HD. Acesta este protejat de Gorilla Glass 2 și are o vizibilitate îmbunătățită în aer liber. Procesorul folosit este un Qualcomm Snapdragon cu patru nuclee, la 2.2 GHz. Tableta are 2 GO de memorie RAM și 32 GO spațiu de stocare, ce poate fi extins folosind un card MicroSD. Dimensiunile tabletei sunt de 168 x 267 x 8.9 mm (Înălțime x Lățime x Grosime). Cântărește 625 grame și are o baterie foarte generoasă, cu o capacitate de 8120 mAh, ce o ajută să reziste mai mult timp decât alte tablete cu Windows.
Sistemul de operate instalat este Windows RT 8.1. Nu știți ce este acest sistem? Este o versiune de Windows 8.1 creată special pentru procesoarele ARM, cum este cel de pe Nokia Lumia 2520. Deși arată la fel ca Windows 8.1 pentru PC-uri, pe el nu puteți folosi aplicații desktop în afară de versiunea de Office care a fost creată de Microsoft special pentru Windows RT 8.1. Un alt aspect care scoate în evidență această tabletă este camera dorsală. Aceasta are 6.7 megapixeli, zoom digital 4x, optică ZEISS și este capabilă să înregistreze video Full HD la 30 de cadre pe secundă. Specificațiile sale o fac una din cele mai bune camere pe care le puteți găsi pe o tabletă. Singurul său neajuns este faptul că nu are bliț. Camera frontală are doar 1.2 megapixeli și este cât se poate de mediocră. Merge totuși bine pentru conversații video pe Skype. Spre deosebire de multe alte tablete cu Windows 8.1, Nokia Lumia 2520 are conectivitate 3G și 4G. Puteți introduce o cartelă SIM și o puteți conecta la internet. În ceea ce privește conectivitatea wireless, Lumia 2520 oferă suport pentru standardele 802.11 a/b/g/n dar nu și pentru 802.11ac. De asemenea, nu detectează rețelele wireless la frecvența de 5GHz ci doar pe cele la frecvența de 2.4 GHz.
Ne-a plăcut și faptul că are un cip GPS care permite utilizatorilor să folosească aplicații de navigare prin satelit, cum ar fi Here Maps, aplicație ce vine preinstalată pe tabletă. Puteți găsi specificațiile hardware detaliate ale acestei tablete, la această pagină: Specificații detaliate Nokia Lumia 2520.
Utilizarea tabletei Nokia Lumia 2520
În ceea ce privește design-ul și calitatea construcției, Nokia Lumia 2520 stă foarte bine. Nokia au luat toate elementele esențiale care deosebesc seria de telefoane Lumia față de competiție și le-au folosit și în această tabletă. Lumia 2520 arată bine, se simte bine atunci când o ții în mână și este ușor de cărat. În plus, este și foarte solidă și rezistentă.
Ecranul este de-a dreptul excelent. Tehnologia ClearBlack oferă culori foarte bune și unghiuri de vizionare excelente. Spre deosebire de alte tablete cu Windows testate de noi, vizibilitatea în aer liber este și ea foarte bună.
Imediat ce am pornit tableta și am configurat-o, am pornit serviciul Windows Update pentru a actualiza sistemul de operare, firmware-ul și software-ul instalat pe Nokia Lumia 2520. Din păcate, acest proces a durat foarte mult. Au fost necesare câteva ore bune până s-a finalizat și am fost dezamăgiți de comportamentul lent al sistemului de operare Windows RT 8.1 în această fază a testelor noastre. Menționam mai devreme că tableta are 32 GO spațiu de stocare. După efectuarea tuturor actualizărilor, noi am rămas cu aproximativ 12 GO liberi. Acest spațiu nu este foarte mare pentru cei care folosesc OneDrive foarte intens pentru a își sincroniza fișierele și nici pentru cei care vor să instaleze cât mai multe jocuri. Pentru astfel de utilizatori, recomandăm achiziționarea unui card MicroSD care să extindă spațiul de stocare disponibil. După ce am terminat cu actualizările de Windows și firmware-ul tabletei a fost adus la ultima versiune, problemele de performanță au dispărut complet și Nokia Lumai 2520 s-a comportat excelent. Toate aplicațiile au pornit și au mers repede. Am rulat mai multe aplicații simultan și am schimbat între ele fără niciun fel de lentoare. De asemenea, jocurile instalate au mers fără probleme. Performanțele oferite au fost excelente. În ceea ce privește autonomia, Nokia Lumia 2520 nu va avea probleme în a rezista o zi întreagă. Din această perspectivă este una din cele mai bune tablete cu Windows testate de noi. Calitatea sunetului este și ea foarte bună pentru o tabletă. Vă veți bucura să aflați că puteți face streaming gratuit prin aplicația MixRadio inclusă pe tabletă. Vizionarea de filme merge și ea foarte bine folosind aplicațiile Video și VLC Player care sunt disponibile și pentru Windows RT 8.1. Nokia Lumia 2520 are un port microHDMI și unul micro USB 3.0 pe partea sa dreaptă. Deși ambele porturi sunt utile, faptul că trebuie cumpărate cabluri speciale pentru ele mărește costul utilizării acestei tablete.
Această tabletă are și un cip Bluetooth care vă permite să conectați rapid tot felul de dispozitive, inclusiv mauși și tastaturi. Din păcate, faptul că are Windows RT 8.1 instalat, înseamnă că nu veți putea transforma Lumia 2520 într-un dispozitiv pentru productivitate, deoarece nu aveți acces la aplicații desktop. Da, versiunea de Office instalată pe tabletă este utilă dar altceva nu veți putea folosi pe Desktop. Ne-am fi dorit să avem acces și la tastatura Nokia Power Keyboard care se vinde separat dar, din păcate, aceasta nu pare să fie disponibilă în România.
Per total, Nokia Lumia 2520 este o tabletă cu un hardware excelent și performanțe foarte bune dar cu un sistem de operare care-i limitează utilitatea și numărul de scenarii în care o puteți utiliza - Windows RT 8.1.
Performanța în teste sintetice
Am făcut mai multe teste și măsurători pe Nokia Lumia 2520 și am comparat rezultatele cu cele obținute de alte două dispozitive relativ similare: Toshiba Encore 2 și Prestigio MultiPad Visconte 3. Prima dată am măsurat timpul de pornire al tabletei. Din cauza faptului că aceasta vine cu Windows RT 8.1, nu am putut instala aplicația Bootracer pentru a face această măsurătoare, așa că am luat un cronometru și am făcut măsurătorile "manual". În medie, Nokia Lumia 2520 a pornit în 29 de secunde, ceea ce este un timp foarte bun.
După aceea, am folosit aplicația de testare 3DMark app din Magazinul Windows, care evaluează performanța în jocuri simple, realizate special pentru tablete. Am rulat de trei ori testul Ice Storm Unlimited (cel mai complex test din această aplicație) și Nokia Lumia 2520 a obținut un scor mediu foarte grozav - 17051 de puncte, cu 18% mai mult decât Toshiba Encore 2.
Mai jos puteți vedea câte cadre pe secundă au fost obținute în fiecare din cele trei teste vizuale realizate de Ice Storm Unlimited. În toate cele trei teste, Nokia Lumia 2520 a oferit performanțe excelente.
Pentru a evalua autonomia, am folosit testul Peacekeeper care ne arată cât timp ține bateria atunci când navighezi pe internet. Nokia Lumia 2520 a rezistat 8 ore și 40 de minute, un timp de-a dreptul excelent, mult peste cel obținut de alte tablete testate de noi până acum.
La final, am măsurat cât timp îi ia acestei tablete să se încarce. Nokia Lumia 2520 se încarcă complet între 1.5 și 2 ore. Timpul exact depinde de doi factori: dacă a fost descărcată complet înainte de a o încărca și dacă o țineți pornită sau nu pe parcursul procesului de încărcare.
Testele noastre au arătat că Nokia Lumia 2520 oferă performanțe excelente, o autonomie foarte bună și un timp de încărcare rapid.
Aplicațiile instalate pe Nokia Lumia 2520
Nokia Lumia 2520 vine cu câteva aplicații preinstalate. Din fericire, acestea sunt utile și nu pot fi clasificate drept crapware. Iată ce veți găsi pe această tabletă:
- Dreamworks Dragons Adventure - Un joc draguț bazat pe filmul How to Train Your Dragon 2, destinat mai mult copiilor.
- Here Maps - Această aplicație vă permite să descărcați hărți, să le folosiți și atunci când nu aveți o conexiune la internet cât și pentru navigarea prin GPS.
- Lumia Camera - Aplicația pentru foto și video făcută de Nokia pentru Windows Phone a fost portată și pe Windows RT 8.1. Merge de-a dreptul excelent și este cu mult mai avansată decât aplicația Camera oferită de Microsoft în Windows 8.1.
- Lumia Storyteller - Această aplicație vă grupează fotografiile și clipurile video în evenimente individuale numite povești. Le puteți viziona, modifica și partaja cu prietenii sub formă de videoclipuri sau pagini web interactive. Este încă o aplicație utilă portată de pe Windows Phone.
- MixRadio - Deși acest serviciu a fost vândut de Microsoft către compania Line, aplicația merge foarte bine și o puteți folosi pentru a asculta muzică gratuit și legal. Este o aplicație excelentă, ce va fi apreciată de utilizatorii acestei tablete.
- My Nokia - Oferă tutoriale despre utilizarea tabletei cât și legături utile către serviciul de suport oferit de Nokia pentru Lumia 2520. De asemenea, puteți folosi aplicația și pentru a oferi feedback către Nokia/Microsoft.
- Nokia Video Director - Cu această aplicație vă puteți crea propriile videoclipuri personalizate, folosind drept sursă înregistrările video făcute cu Lumia 2520. Puteți lipi mai multe clipuri, adăuga muzică, text, șamd.
- Operator Notifications - Această aplicație poate fi folosită pentru a primi notificări de la operatorul de telefonie mobilă, atunci când introduceți o cartelă SIM. Din păcate nu pare să meargă cu cartele SIM de la Orange sau Vodafone România.
- Microsoft Office 2013 - include aplicațiile: Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint și Word.
Verdict
Nokia Lumia 2520 oferă un hardware de-a dreptul excelent, o calitate foarte bună a construcției, un design reușit și performanțe foarte bune. Din punct de vedere hardware este una dintre cele mai bune tablete de pe piață. Dar, sistemul de operare Windows RT 8.1 este destul de mediocru și nu oferă un ecosistem de aplicații solid, care se poate compara cu Android și iOS. Din această cauză Nokia Lumia 2520 nu poate fi folosit și ca un dispozitiv de productivitate ci doar ca unul de consum media. Dacă vă doriți o tabletă pe care o veți folosi pentru a naviga pe internet, a sta pe Facebook și YouTube, pentru a purta discuții pe Skype și a juca câteva jocuri din când în când, atunci Nokia Lumia 2520 este o alegere foarte bună. Altfel, mai bine vă uitați la alte modele.