Experiența de utilizare a smartphone-ului Nothing Phone (2a)
Nothing Phone (2a) iese în evidență ca fiind diferit de îndată ce îl pornești pentru prima dată și treci prin asistentul de configurare. Observi imediat fontul dot matrix folosit frecvent în întreaga interfață de utilizare, widgeturile minimaliste, pachetele de pictograme, structura folderelor etc. Dacă ești în căutarea a ceva nou, vei aprecia eforturile companiei în dezvoltarea identității sale vizuale distincte. Însă, oricât de frumoasă ar fi interfața de utilizare, ai nevoie de un ecran bun pentru a o reda, astfel încât să te poți bucura pe deplin de ea. Din fericire, Nothing Phone (2a) are un ecran capabil și care arată bine. Chiar dacă nu este cel mai luminos ecran pe care l-am văzut, este suficient de luminos pentru utilizarea în exterior. Principalul său punct forte este rata de refresh de 120 Hz, care ajută telefonul să îți dea o senzație de rapiditate și oferă animații fluide. Totuși, această rată de reîmprospătare scade autonomia bateriei. În funcție de ceea ce faci, este posibil să vrei să îl setezi în modul Dynamic pentru a coborî la 60 Hz atunci când este nevoie sau pentru a sări la 90 Hz în loc de 120 Hz. 🙂
Ecranul mare este bun pentru vizionarea de filme, iar configurația difuzoarelor stereo este decentă. Deoarece dispozitivul de ascultare acționează ca al doilea difuzor, sunetul audio nu este bine echilibrat. De asemenea, basul nu este la fel de evident ca pe smartphone-urile mai scumpe, dar asta este de așteptat în cazul unui smartphone de buget. Prin urmare, pasionații de bas ar trebui să folosească boxe Bluetooth pentru o experiență mai bună.
Nothing Phone (2a) este un dispozitiv 5G care poate oferi conectivitate 5G pe ambele cartele SIM. Totuși, operatorul meu de telefonie mobilă nu are o infrastructură 5G bună în zona mea, așa că folosesc 4G în cea mai mare parte a timpului. Conectivitatea mobilă a fost bună pe acest smartphone, la fel ca și calitatea convorbirilor telefonice. Microfoanele duble și anularea zgomotului de fundal garantează că tu și interlocutorul vă auziți reciproc fără perturbări majore. Prin urmare, m-am bucurat de o comunicare clară chiar și atunci când răspundeam la apeluri pe străzi aglomerate, cu trafic intens.
Apropo de apeluri, de fiecare dată când cineva încearcă să comunice cu tine, sistemul de iluminare cu leduri de pe spate se aprinde pentru a te anunța, folosind un model specific. Această interfață cu glife poate fi personalizată în mai multe moduri, iar glifele pot fi folosite în tandem cu aplicații precum Uber, Zomato, Cameră sau Google Calendar. Există, de asemenea, un Glyph Composer, care îți permite să îți creezi tonuri de apel cu glife, pentru o libertate totală de exprimare.
Inițial, în primele zile de utilizare, mi s-au părut interesante, dar apoi am încetat să le mai folosesc pentru că nu mi s-a părut că aduc prea multă valoare.
Nothing Phone (2a) oferă deblocare cu ajutorul recunoașterii faciale și un cititor de amprente cu un timp de răspuns foarte rapid. Deblocarea facială este rapidă și precisă, iar cititorul de amprente este amplasat convenabil și deblochează rapid telefonul.
Din punct de vedere al performanțelor, Nothing Phone (2a) este un smartphone capabil, inclusiv pentru jocurile mobile. Dar, chiar dacă ecranul are o rată de refresh maximă de 120 Hz, acest dispozitiv nu poate rula jocuri la 120 fps. Deși jocurile tind să ruleze bine, rata de cadre a acestora va fi cuprinsă între 30 și 60 fps. Trebuie să alegi un smartphone mult mai scump dacă vrei să ai peste 60 fps în jocuri. Totuși, rularea aplicațiilor mobile obișnuite, navigarea pe internet și social media funcționează bine, fără lag și sacadări. În general, îmi place nivelul de optimizare software realizat de Nothing. Este evident că această companie acordă mai multă atenție calității software-ului său decât o fac producătorii de smartphone-uri mai mari, iar asta îmi place foarte mult.
Un aspect minor, pe care unele persoane nu îl vor aprecia, este dimensiunea telefonului Nothing Phone (2a). Nu este întotdeauna ușor să-l folosești cu o singură mână, iar persoanele cu mâini mai mici vor avea nevoie de ambele mâini pentru a naviga prin interfața de utilizare și pentru a atinge sau derula în toate colțurile ecranului.
Durata de viață a bateriei de la Nothing Phone (2a) este bună. Dacă nu ești un utilizator împătimit de smartphone-uri care joacă multe jocuri și vizionează multe filme, bateria te va ține între o zi și jumătate și două zile de utilizare cu o singură încărcare.
Nothing Phone (2a) oferă o încărcare rapidă de 45 de wați, dar nu include un încărcător. Potrivit companiei, ar trebui să se încarce de la 0 la 100% în 59 de minute. Nu am cumpărat un încărcător de la Nothing; am folosit în schimb un încărcător rapid Samsung de 45 de wați. Din păcate, acesta a încărcat telefonul la viteze mult mai mici și a avut nevoie de 92 de minute pentru a ajunge de la 1% la 100%. În 30 de minute de încărcare, bateria a urcat de la 1% la 29%.
Pentru a te bucura de o experiență de încărcare apropiată de ceea ce promite Nothing, trebuie să cumperi un încărcător compatibil cu standardul USB Power Delivery 3.0.
În concluzie, Nothing Phone (2a) oferă un bun echilibru între performanță, estetică unică, autonomie și funcționalitate. Indiferent dacă ești un utilizator ocazional de smartphone, un creator de conținut sau pasionat de jocuri mobile, acesta oferă o experiență de utilizare pozitivă.
Experiența de utilizare a camerelor de pe Nothing Phone (2a)
Aplicația Cameră de pe Nothing Phone (2a) este foarte asemănătoare cu cea disponibilă pe majoritatea smartphone-urilor cu Android și oferă opțiunile la care te-ai aștepta. Datorită sistemului mai simplu de camere, acest smartphone poate face fotografii la trei niveluri diferite de „zoom”: 0,6x - folosind obiectivul ultrawide, 1x și 2x - folosind obiectivul principal. Nu există zoom digital, ceea ce sporește simplitatea aplicației Cameră. Totuși, înainte de a face fotografii și de a înregistra videoclipuri, îți recomand să răsfoiești setările acesteia și să personalizezi lucrurile așa cum îți dorești.
Persoanele mai tehnice vor fi fericite să afle că este disponibil și un mod Expert, unde pot să seteze manual diferiți parametri, precum ISO, balansul de alb, să activeze captura de imagini RAW etc. Dintr-un motiv ciudat, acest mod poate fi folosit doar cu obiectivul principal, nu și cu cel ultrawide, astfel încât poți face fotografii doar în 1x și 2x.
La lumina zilei, camera principală realizează fotografii de bună calitate, cu multe detalii și o gamă dinamică decentă. Culorile sunt apropiate de cele naturale, dar în unele dintre fotografiile mele, contrastul este prea scăzut.
Camera principală se descurcă destul de bine în condiții de iluminare slabă. Nu există prea mult zgomot în fotografiile mele, culorile par naturale, iar contrastul este bun. Un alt aspect pozitiv este că umbrele sunt gestionate mai bine decât pe multe alte smartphone-uri din gama medie. Ceea ce este enervant, însă, este timpul petrecut pentru postprocesarea fotografiilor. Acest lucru este valabil atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. Nothing Phone (2a) necesită destul de mult timp pentru a finaliza o imagine și nu poți face multe fotografii în succesiune rapidă.
Camera ultrawide este decentă, dar are aceeași problemă pe care o au majoritatea telefoanelor mid-range din zilele noastre: culorile sale nu se potrivesc cu cele obținute de la obiectivul principal și par mai calde decât atunci când folosești camera principală. Chiar dacă rezultatele sunt plăcute, la fel ca cele obținute folosind camera principală, fotografiile realizate folosind camera ultrawide ar putea beneficia de un contrast ceva mai mare.
Portretele capturate folosind camera principală arată bine: culoarea și textura pielii arată natural, separarea subiectului este executată corect, iar efectul de blur din fundal focalizează frumos portretele. Totuși, în condiții de lumină slabă, trebuie să-ți ții mâna stabilă; altfel, portretele pot deveni ușor neclare. De asemenea, camera selfie reușește să surprindă detalii bune. La fel ca atunci când faci fotografii portret folosind camera principală, separarea subiectului este excelentă, iar estomparea fundalului este convingătoare. Totuși, culorile par mai vii decât cele obținute de la celelalte camere foto, ceva ce mulți oameni pot oricum să prefere.
Dacă ești curios în legătură cu fotografiile făcute cu telefonul Nothing Phone (2a), le poți găsi într-o galerie, aici. Acestea se vor deschide într-un album foto, ca în imaginea de mai jos.
În ceea ce privește înregistrările video, Nothing Phone (2a) a făcut o treabă destul de bună. Indiferent dacă am folosit obiectivul principal sau camera ultrawide, videoclipurile au avut o mulțime de detalii și un contrast excelent, atâta timp cât nu a fost vorba de zoom. Unele detalii se pierd atunci când se mărește imaginea și marginile obiectelor pierd din intensitate, dar, în rest, calitatea este bună. Și încă ceva: spre deosebire de fotografii, culorile din videoclipuri sunt mai vii, uneori prea vii. De exemplu, iarba poate părea mai verde decât în realitate. Iată o mostră video înregistrată la o rezoluție de 1080p la 60 de cadre pe secundă:
Reține că stabilizarea optică a imaginii este disponibilă doar pe camera principală. Camera ultra-wide nu este o idee bună dacă trebuie să înregistrezi clipuri video în timp ce ești în mișcare.
Înregistrarea video pe timp de noapte este și ea peste medie: gama dinamică și contrastul sunt bune, culorile sunt OK și, deși există ceva zgomot, acesta nu este copleșitor. O limitare importantă este faptul că poți folosi Night Mode (Modul de noapte) pentru video doar pentru înregistrări la 1080p/30 fps. Acest mod nu este disponibil dacă urmărești 60 fps sau rezoluția 4K. Pentru a-ți oferi o perspectivă bună despre cât de bine funcționează, iată o mostră înregistrată cu Night Mode (Modul de noapte) activat:
Nothing Phone (2a) stă destul de bine la capitolul camere comparativ cu alte smartphone-uri cu preț similar. Desigur, configurația camerelor sale nu este perfectă, dar obții rezultate bune în majoritatea condițiilor de iluminare. Calitatea video este, de asemenea, bună, atâta timp cât nu faci zoom sau nu te miști prea mult.🙂
Android 14, Nothing OS și aplicațiile incluse
Unul dintre aspectele pe care le apreciez cel mai mult la Nothing Phone (2a) este software-ul său. Acest telefon vine cu propria sa variantă de Android, numită Nothing OS, bazată pe Android 14. L-am testat cu Nothing OS versiunea 2.5.4 instalată. Acest sistem de operare lasă aproape intactă experiența implicită Android. Se concentrează doar pe oferirea unui aspect distinct, cu widgeturi personalizate care folosesc fontul dot matrix al companiei și estetica generală a interfeței de utilizare. Aruncă o privire la imaginea de ecran de mai jos pentru a înțelege ce vreau să spun.
Nothing OS folosește, de asemenea, un pachet de pictograme personalizat pentru sertarul de aplicații. Deși, în general, îmi place cum arată, problema este că vei instala inevitabil aplicații care nu au o pictogramă personalizată, iar atunci această estetică nu mai arată la fel de bine. Uită-te doar la pictograma PCMark de mai jos și la cum iese în evidență față de restul într-un mod neplăcut. Totuși, este posibil ca acest lucru să nu fie o problemă dacă nu ai tendința de a instala multe aplicații pe smartphone-ul tău.
Pe lângă aplicațiile Google clasice care fac parte din Android (precum Gmail, Google, Google Maps, YouTube), nu există bloatware preinstalat. Primești doar alte patru aplicații făcute de Nothing:
- Cameră - aplicația pentru cameră a companiei urmează același stil de interfață de utilizator ca și celelalte aplicații.
- Nothing X - această aplicație asociază alte dispozitive Nothing cu Bluetooth, precum Nothing Ear (2), și le configurează.
- Recorder - o aplicație care-ți permite să faci înregistrări vocale.
- Weather (Meteo) - o aplicație meteo excentrică, ce afișează prognoza pentru zona ta, precum și alte date, cum ar fi indicele de calitate a aerului.
În ceea ce privește actualizările, acest smartphone va primi trei ani de actualizări software și patru ani de actualizări de securitate. Nu este grozav, dar nici rău.
Sunt mulțumit de abordarea Nothing în ceea ce privește software-ul: apreciez că au personalizat Android doar pentru a implementa limbajul interfeței de utilizare a companiei și nu l-au umflat cu aplicații de care oamenii nu au nevoie. Durata asistenței lor software este, de asemenea, destul de decentă, iar persoanele care vor o experiență Android fără blotware vor iubi pur și simplu Nothing Phone (2a).
Performanță în benchmarkuri
La finalul fiecărei recenzii, echipa noastră evaluează performanța obținută de la fiecare smartphone în funcție de benchmarkuri. Majoritatea smartphone-urilor din ziua de azi par să fie relativ rapide și să ofere un timp de răspuns bun, dar experiența noastră subiectivă nu îți permite să le compari într-un mod mai științific cu alte telefoane.
Ca de obicei, am început cu Geekbench. În testul procesorului, a obținut 1133 de puncte pentru operațiunile cu un singur nucleu și 2540 de puncte pentru operațiunile cu mai multe nuclee. Un rezultat respectabil, care îl plasează peste realme 12 Pro pe care l-am testat recent.
S-a descurcat bine la capitolul grafică, cu 2912 puncte la scorul GPU Open CL și 2819 puncte la performanța GPU Vulkan. Aceste scoruri sunt mult mai mari decât cele obținute de realme 12 Pro la capitolul grafică, demonstrând că chipsetul ales de Nothing este mult mai bun pentru jocurile mobile.
În continuare, am testat Nothing Phone (2a) în 3DMark. Acesta a obținut 4110 puncte în benchmarkul Wild Life și 6829 puncte în Sling Shot. Ratele medii de cadre pe secundă atinse în aceste benchmarkuri au fost destul de respectabile. Ele confirmă că acest smartphone poate fi folosit pentru jocuri mobile, dacă nu te deranjează să ajustezi setările grafice pentru o experiență mai bună. 🙂
Am continuat cu PCMark for Android pentru a evalua performanța folosind aplicații de productivitate pe smartphone și pentru a estima cât durează bateria atunci când folosești telefonul în mod continuu. Nothing Phone (2a) a obținut un scor de 12969 de puncte în testul Work 3.0 performance, demonstrând că este capabil să facă lucruri precum navigarea pe internet, editarea video, editarea de fotografii, scrierea și lucrul cu fișiere de tip office. Bateria a durat 17 ore și 37 de minute de utilizare continuă, ceea ce este excelent. 🙂
Am vrut, de asemenea, să văd cât de rapidă este conectivitatea prin Wi-Fi 6 pe Nothing Phone (2a), așa că am rulat SpeedTest în timp ce eram conectat la rețeaua wireless gestionată de un router de jocuri puternic și scump. Acesta a obținut o viteză de descărcare de 586 Mbps și o viteză de upload de 675 Mbps. Este suficient pentru a face streaming de filme la rezoluții mari sau pentru a descărca relativ repede jocuri mobile de mari dimensiuni.🙂
Benchmarkurile pe care le-am rulat au confirmat că Nothing Phone (2a) este un smartphone de buget capabil, care se poate descurca destul de bine atât cu productivitatea, cât și cu jocurile mobile. Bineînțeles, performanța obținută nu este la nivelul unui flagship, dar nu este nici de lepădat. Majoritatea oamenilor ar trebui să fie mulțumiți de cât de bine rulează Nothing Phone (2a).
Ce părere ai despre Nothing Phone (2a)?
După cum am mai spus, Nothing Phone (2a) este un smartphone controversat: combină un design neobișnuit cu o interfață de utilizare unică, performanțe solide și un software excelent. Îmi plac majoritatea lucrurilor la el, cu excepția aspectului său. Înainte de a închide această recenzie, vreau să știu ce părere ai: Îți place Nothing Phone (2a)? Te gândești să-l cumperi? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi.🙂