Review Realme 10: Frumos și accesibil

recenzie
Review Realme 10: Frumos și accesibil
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Realme 10

Voi începe această secțiune cu cea mai elementară parte a oricărui smartphone: telefonul. 🙂 Din experiența mea, Realme 10 este un telefon minunat atunci când vine vorba de a face și a primi apeluri. Recepția este excelentă, iar calitatea audio în timpul apelurilor este foarte bună. Ambii interlocutori dintr-un apel telefonic se înțeleg bine, vocile se aud clar, iar volumul este ridicat.

Ecranul AMOLED este de asemenea bun, și nu numai pentru citire sau navigare pe internet, ci și pentru vizionarea de filme și videoclipuri. M-am bucurat destul de mult de cele din urmă cât timp am avut Realme 10 în teste. În plus, pot spune și că luminozitatea ecranului este mai mult decât adecvată, deoarece nu am avut probleme să înțeleg ce era afișat nici măcar atunci când am folosit telefonul în aer liber, într-o zi însorită.

Vizionarea de clipuri video pe Realme 10 este o plăcere

Vizionarea de clipuri video pe Realme 10 este o plăcere

Difuzorul este relativ puternic, iar sunetul este pătrunzător, deși nu impresionează la capitolul frecvențe joase. Își face treaba, dar îți recomand să folosești o pereche de căști pentru o calitate audio mai bună, mai ales dacă-ți place să te uiți la filme pe smartphone.

Reclamă

Oricât de ciudat ar suna, cel mai mult m-am bucurat de jocuri pe Realme 10. Chipsetul Helio G99, care propulsează acest smartphone, ar putea fi unul din gama medie, dar este destul de bun la gaming. Toate jocurile pe care le-am încercat au rulat bine și fără lag sau sacadări. În pofida faptului că am folosit setările automate de calitate, jocurile și-au ajustat de obicei grafica la o calitate medie și, uneori, înaltă. În plus, rata de cadre pe secundă a fost suficient de ridicată pentru a oferi o experiență fluidă și fără probleme, iar smartphone-ul nu s-a încins nici măcar după sesiuni lungi de gaming.

Jocurile la o calitate grafică medie sunt excelente

Jocurile la o calitate grafică medie sunt excelente

Interacțiunea cu interfața de utilizator și aplicațiile smartphone-ului, precum și navigarea pe internet, au fost la înălțimea standardelor. Animațiile, tranzițiile, încărcarea și interacțiunea, în general, sunt rapide și fluide, așa că nu am nimic de reproșat la acest capitol.

Realme 10 oferă performanțe ridicate în activitățile zilnice

Realme 10 oferă performanțe ridicate în activitățile zilnice

Senzorul de amprentă al smartphone-ului, integrat în butonul de pornire, este rezonabil de rapid. De obicei, mi-a înregistrat amprenta cu precizie, dar au existat momente când pur și simplu a refuzat s-o facă. Totuși, asta s-a întâmplat doar de câteva ori în două săptămâni, așa că nu o voi considera un aspect negativ.

Autonomia bateriei este remarcabilă! Acumulatorul mare de 5000 mAh poate ține în funcțiune Realme 10 cu ușurință timp de două zile, dacă nu te joci mult sau nu faci tone de fotografii și videoclipuri. În plus, Realme 10 se poate încărca rapid. Conform măsurătorilor mele, durează 74 de minute pentru a ajunge de la 0 la 100% folosind încărcătorul său rapid de 33 W inclus în pachet, ceea ce este excelent având în vedere capacitatea bateriei!

Realme 10 se încarcă de la 0 la 100% în 74 de minute

Realme 10 se încarcă de la 0 la 100% în 74 de minute

Pentru utilizarea de zi cu zi, Realme 10 este un smartphone cu Android bun. Lansarea aplicațiilor este promptă, iar interfața de utilizare este rapidă. Ecranul smartphone-ului arată foarte bine, calitatea audio în timpul convorbirilor telefonice este de top, autonomia bateriei este senzațională, iar încărcarea este rapidă. Este excelent chiar și pentru gaming, chiar dacă la setări de calitate grafică medie.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe Realme 10

NOTĂ: Pentru optimizare, imaginile din articol sunt redimensionate. Dacă vrei să vezi fotografiile și videoclipurile originale făcute cu Realme 10, deschide această galerie:

Realme 10 promite destul de mult atunci când vine vorba de camerele sale. Din păcate, lucrurile nu sunt atât de strălucite pe cât vrea să ne facă să credem producătorul. Deși nu este deloc rea, calitatea foto și video este ceea ce aș numi adecvată, nu excepțională. Merită menționat că, spre deosebire de predecesorul său, Realme 9, Realme 10 nu are o cameră ultrawide. Sistemul de camere de pe spate are doar o cameră principală wide cu un senzor de 50 de megapixeli și o cameră secundară pentru adâncime. În partea din față, camera de 16 megapixeli pare a fi identică cu cea de pe mai vechiul Realme 9.

Realme 10 nu are o cameră ultrawide

Realme 10 nu are o cameră ultrawide

Aplicația Camera are o interfață de utilizare simplă, care oferă toate modurile standard de fotografiere la care te-ai aștepta. Navigarea este ușoară și intuitivă, iar dacă ai folosit vreodată un smartphone pentru a face fotografii, nu vei avea nicio problemă în a înțelege despre ce este vorba. Merită subliniat faptul că aceste camere acceptă HDR, modul de noapte și detectare AI Scene. De asemenea, este posibil să faci zoom, dar 2x este maximul recomandat, deoarece orice depășește această valoare va duce la o calitate slabă. Apropo, 2x este, de asemenea, doar un rezultat al decupării, nu ceva obținut prin utilizarea obiectivului propriu-zis.

Aplicația Camera este ușor de folosit

Aplicația Camera este ușor de folosit

Trecând la calitatea fotografiilor, trebuie să spun că, dacă lumina este bună, fotografiile sunt în general și ele bune. Contrastul este OK, iar culorile arată corect și par naturale. Este vizibilă totuși o oarecare lipsă de detalii și un contrast excesiv aplicat pe marginile obiectelor, chiar și în fotografiile realizate în aer liber.

În fotografiile în aer liber, este vizibil un contrast excesiv

În fotografiile în aer liber, este vizibil un contrast excesiv

Fotografiile de noapte sunt, de asemenea, OK. Acestea au un pic de zgomot, dar asta este normal în condiții de iluminare slabă. Expunerea este adecvată, iar culorile par a fi destul de corecte. Activarea modului de noapte (Night Mode) duce la o creștere a zgomotului, dar culorile sunt în continuare naturale, iar expunerea pare ceva mai bună decât în cazul fotografiilor realizate fără Night Mode.

Fotografiile de noapte au o calitate decentă

Fotografiile de noapte au o calitate decentă

Îmi place cum sunt surprinse portretele și selfie-urile. Atât camera din față, cât și cele din spate fac o treabă destul de bună în a separa subiectul de fundal, chiar dacă este probabil o implementare software. Tonurile pielii și texturile sunt realiste, iar reproducerea culorilor este naturală.

Selfie-urile sunt de bună calitate

Selfie-urile sunt de bună calitate

Când vine vorba de înregistrări video, atât camera frontală, cât și cele din spate sunt limitate la o rezoluție de 1080p și, deși ambele pot înregistra la o rată de cadre de 30 fps, camera din spate poate înregistra și la 60 fps. Având în vedere că acesta este un smartphone mid-range, nu voi considera nici lipsa înregistrării video 4K ca fiind un aspect negativ. Totuși, nu-mi place faptul că smartphone-ul nu oferă niciun fel de stabilizare a imaginii, nici optică, nici electronică, pentru niciuna dintre camerele sale.

Videoclipurile au culori realiste și un contrast bun. Atâta timp cât nu-ți tremură mâna, rezultatele sunt bune din acest punct de vedere. Pentru o idee mai clară, iată cum arată un videoclip relativ static:

În continuare, iată ce poate face camera principală a smartphone-ului atunci când filmează un videoclip mai dinamic, cu mai multă mișcare:

Camerele oferite de smartphone-ul Realme 10 sunt de calitate medie, nici excepționale, dar nici slabe. Calitatea fotografiilor este în general bună în condiții de iluminare adecvată și decentă pe timp de noapte, iar videoclipurile arată bine dacă nu-ți tremură mâna.

Reclamă

Android 12 (actualizabil la Android 13) și aplicațiile incluse

Dacă există un lucru apreciat de majoritatea celor care au avut vreodată un smartphone Realme, cred că acesta este software-ul. Smartphone-urile Realme au, de obicei, cea mai recentă versiune disponibilă de Android și o interfață de utilizator curată. Acest lucru este valabil și pentru modelul Realme 10 pe care-l analizez acum. Când l-am luat, smartphone-ul avea Android 12, dar, după câteva zile, am primit o notificare că puteam descărca și instala o actualizare la Android 13. În mod similar, pe lângă Android 12, telefonul avea Realme UI 3.0, dar nu a durat mult până când smartphone-ul a primit și o actualizare la Realme UI 4.0. Acesta este un launcher ce oferă o interfață de utilizare relativ simplă, apropiată de cea Android originală, dar cu câteva opțiuni suplimentare de personalizare, care includ pachete de pictograme, fonturi și culori.

Realme 10 a primit o actualizare la Android 13 și Realme UI 4.0

Realme 10 a primit o actualizare la Android 13 și Realme UI 4.0

Nu am găsit informații detaliate despre smartphone-ul Realme 10 cu privire la asistența pe termen lung. Cu toate acestea, dacă politica de actualizare Realme rămâne valabilă, ar trebui să primească trei actualizări ale sistemului de operare și până la patru ani de actualizări de securitate.

Pe lângă toate aplicațiile standard Google, incluse în sistemul de operare Android, Realme 10 are preinstalate și următoarele aplicații:

  • Amazon: aplicația cunoscutului magazin online
  • Booking: util pentru a planifica călătorii și a face rezervări la hotel
  • Bolt: folositor atunci când ai nevoie de un serviciu de taxi
  • Compass (Busolă): o aplicație simplă, care indică punctele cardinale
  • Calculator: îți poate fi de folos atunci când te lupți cu matematica
  • Clock (Ceas): face exact ce spune, adică arată cât este ceasul 🙂
  • Clone Phone: te ajută să-ți migrezi datele de pe vechiul tău telefon pe noul Realme 10
  • Facebook: aplicația cunoscutei rețele de socializare
  • Facemoji Keyboard: o aplicație de tastatură, care-ți permite să folosești emoticoane personalizate, teme de tastatură, animații GIF etc.
  • Games (Jocuri): un hub unde poți găsi și gestiona toate jocurile instalate pe Realme 10
  • Joom: o platformă de cumpărături pentru produse fabricate în China
  • LinkedIn: aplicația cunoscutei rețele de socializare axate pe afaceri și ocuparea forței de muncă
  • Lords Mobile: Kingdom Wars: un joc de strategie pentru mobil, amplasat într-o lume fantastică, unde jucătorii își construiesc și administrează propriile regate și armate și se luptă cu alții în timp real
  • My Files (Fișierele mele): util pentru gestionarea fișierelor și a dosarelor de pe smartphone-ul tău
  • Music: o aplicație care te ajută să-ți gestionezi și să-ți asculți muzica
  • Phone Manager: te ajută să urmărești sănătatea smartphone-ului tău și să efectuezi optimizări
  • Recorder: îți permite să-nregistrezi sunetul cu ajutorul microfoanelor telefonului
  • Screen Lock (Blocare ecran): face un singur lucru, și anume să-ți blocheze ecranul în momentul în care apeși pe această aplicație 🙂
  • SHAREit: îți permite să partajezi și să transferi fișiere
  • Sneaker Art: un joc în care poți picta adidași și alte tipuri de încălțăminte și le poți vinde în propriul tău magazin de încălțăminte
  • Spotify: celebrul serviciu de streaming de muzică
  • ThiefPuzzle: un joc în care trebuie să stabilești traiectoria brațului unui hoț pentru a fura lucruri
  • TikTok: intrarea în rețeaua de socializare cu același nume
  • Videos: o aplicație relativ simplă care-ți permite să redai videoclipuri stocate local
  • Weather (Meteo): afișează prognoza meteo pentru zilele următoare

Aplicații și jocuri care vin la pachet cu Realme 10

Aplicații și jocuri care vin la pachet cu Realme 10

Apreciez interfața curată de utilizare și actualizările prompte atât pentru Android, cât și pentru Realme UI. Cu toate acestea, numărul de aplicații incluse este puțin cam mare. Unele dintre ele, precum jocurile, aplicațiile de cumpărături și aplicațiile pentru rețelele de socializare, sunt destul de inutile. Ar fi fost o abordare mai bună ca utilizatorul să aibă mai multe opțiuni în ceea ce privește aplicațiile instalate.

Reclamă

Performanță în benchmarkuri

Am văzut cum arată smartphone-ul Realme 10 și cum este să-l folosești și știm și care sunt specificațiile sale. Dar să-l folosim și să-ți povestim despre el este una, iar performanța reală este alta. Pentru a-ți oferi o imagine mai clară a celei din urmă, am rulat o serie de benchmarkuri pe Realme 10. Iată ce arată acestea:

Primul benchmark pe care l-am rulat a fost Geekbench. În testele sale, Realme 10 a obținut un scor Single-Core de 636 de puncte și un scor Multi-Core de 1817 puncte. Scorurile GPU Compute au fost de 1442 pentru OpenCL și 1423 pentru Vulkan. Toate aceste rezultate indică același lucru: smartphone-ul are un chipset de gamă medie, oferind niveluri de performanță similare cu alte smartphone-uri cu Android mid-range, precum OnePlus Nord CE 5G, Samsung Galaxy A53 5G sau Motorola Edge 30 Neo.

Rezultate în Geekbench 6

Rezultate în Geekbench 6

Al doilea benchmark folosit a fost aplicația 3DMark. În testul Wild Life, Realme 10 a obținut 1369 de puncte, în timp ce în Sling Shot, a obținut 3637 de puncte. Deși nu sunt în niciun caz formidabile, aceste scoruri arată că smartphone-ul este capabil să ruleze jocuri la un framerate bun pe setări de calitate grafică medie.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

Am continuat cu rularea PCMark for Android, un benchmark care poate testa performanța zilnică a smartphone-urilor, precum și autonomia bateriei la care ar trebui să te aștepți în situații reale. Deși cele 10821 de puncte obținute de Realme 10 în testul Work 3.0 performance reprezintă un scor bun, partea cu adevărat impresionantă sunt cele 16 ore de funcționare pe baterie: excepțional!

Rezultate obținute și autonomia bateriei în PCMark 10

Rezultate obținute și autonomia bateriei în PCMark 10

Ultimul aspect pe care l-am verificat a fost performanța wireless a lui Realme 10, care este compatibil cu Wi-Fi 5, dar nu și cu Wi-Fi 6. Folosind aplicația Speedtest de la Ookla, am măsurat viteza Wi-Fi pe conexiunea mea la internet de 1 Gbps. Rezultatele au fost excelente pentru un dispozitiv cu Wi-Fi 5, deoarece Realme 10 a atins o viteză de 253 Mbps pentru download și 322 Mbps pentru upload. Speedtest a arătat, de asemenea, că smartphone-ul nu ar trebui să aibă nicio problemă în a face streaming de videoclipuri și filme la rezoluție 4K.

Rezultate în Speedtest privind viteza conexiunii la internet

Rezultate în Speedtest privind viteza conexiunii la internet

Conform rezultatelor din benchmarkuri, Realme 10 este un smartphone mid-range capabil, care oferă performanțe bune atât în sarcinile de productivitate, cât și în jocuri. Chipsetul său poate gestiona majoritatea aplicațiilor și jocurilor fără probleme sau lag. Cu toate acestea, pentru a evita sacadările în jocurile cu cerințe de sistem ridicate, este mai bine să folosești presetările de calitate grafică medie sau automată ale acestora. Autonomia bateriei lui Realme 10 este excepțională și aceasta ar trebui să reziste cu ușurință timp de aproximativ două zile.

Ce părere ai despre Realme 10?

Acum știi că sunt destul de multe lucruri care-mi plac la Realme 10. De la aspectul său la cum se comportă în utilizarea de zi cu zi, mi se pare o alegere bună pentru oricine-și dorește un dispozitiv cu Android capabil, dar nu vrea să cheltuiască prea mult pe el. Care este părerea ta? Ești de acord cu observațiile mele? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii Recomandate