
Experiența de utilizare a smartphone-ului realme 11 Pro+ 5G
Utilizarea zilnică a lui realme 11 Pro+ 5G a fost o experiență satisfăcătoare pentru mine. Îmi place senzația pe care o am când îl țin în mână, deși trebuie să menționez că am folosit smartphone-ul fără husa de protecție. Pielea vegană este moale, iar textura sa 3D oferă atât o aderență bună, cât și senzația că ai în mână un dispozitiv scump. Dar, pentru a experimenta asta, trebuie să folosești telefonul fără husa de protecție din silicon, ceea ce nu este probabil o idee bună, dacă ai antecedente la capitolul scăpării smartphone-ului pe jos. 🙂

realme 11 Pro+ 5G este un dispozitiv frumos
Îmi place foarte mult și ecranul. Este mare și luminos, iar ceea ce este afișat pe el poate fi citit chiar și în lumina directă a soarelui. În plus, culorile sale sunt vii și totul pare foarte plin de viață. Deși, în cazul meu, dimensiunea telefonului nu reprezintă o problemă, lățimea și înălțimea ecranului pot fi o problemă pentru unele persoane (precum copiii sau femeile cu mâini mai mici sau cu degete scurte), care vor trebui să folosească ambele mâini pentru a naviga corespunzător.

Utilizarea smartphone-ului cu o singură mână
Referitor la cea mai elementară utilizare a unui smartphone, convorbirile telefonice, pot spune că realme 11 Pro+ 5G funcționează exact așa cum era de așteptat. Ca să fie clar, a trecut destul de mult timp de când m-am plâns de un smartphone în ceea ce privește calitatea apelurilor telefonice sau a recepției semnalului. Iar realme 11 Pro+ 5G nu a dezamăgit nici aici. Discuțiile telefonice cu familia și cu prietenii mei s-au dovedit a fi o experiență bună, cu voci puternice și clare. Nici eu și nici interlocutorii mei nu am avut nimic negativ de spus la acest capitol.

Calitatea apelurilor telefonice este excelentă
Lăsând la o parte manipularea, calitatea ecranului și a telefonului, performanța generală oferită de realme 11 Pro+ 5G este de asemenea bună. Nu am avut probleme cu sarcinile zilnice sau cu redarea de conținut media; toate acestea au fost gestionate cu ușurință de smartphone. Și experiența de gaming a fost decentă, în special pentru jocurile casual. Atâta timp cât ești de acord să folosești o calitate grafică medie sau, în unele cazuri, scăzută, orice joc de top va rula fără probleme și pe acest dispozitiv.

Gaming pe realme 11 Pro+ 5G
Difuzoarele stereo oferă o experiență audio bună pentru un smartphone. Totuși, deși nu am observat nicio distorsiune și deși volumul maxim este destul de ridicat, nu te aștepta la frecvențe joase (bas) puternice.
Cititorul de amprente este destul de precis și destul de rapid. Aș îndrăzni să spun că este de fapt mai bun decât cititorul de amprente de pe 90% din toate smartphone-urile pe care le-am testat în ultimii ani. Cât timp am avut realme 11 Pro+ 5G în teste, acesta nu a dat greș decât o dată sau de două ori în a-mi citi corect amprenta de la prima încercare.

Cititorul de amprente este rapid și precis
Bateria m-a ținut cu ușurință până la sfârșitul zilei și, dacă nu ești pasionat de gaming sau cineva care-și folosește telefonul 8 ore pe zi, două zile de autonomie sunt perfect realizabile. Încărcarea lui realme 11 Pro+ 5G este foarte rapidă. Venind de la un smartphone care permite doar o încărcare de 25 W, încărcarea rapidă de 100 W oferită de realme 11 Pro+ 5G este ca și cum ai trece de la o mașină cu aburi la un monstru V8 turbo, care scuipă foc. A fost nevoie de doar 26 de minute pentru a-l încărca de la 1% la 100%!

realme 11 Pro+ 5G: Timp de încărcare
Per total, utilizarea lui realme 11 Pro+ 5G este o experiență bună: primești un telefon cu aspect premium, un ecran excelent, o autonomie bună a bateriei și o încărcare foarte rapidă. În plus, performanța în activitățile zilnice este pe măsură.
Experiența de utilizare a camerelor pe realme 11 Pro+ 5G
NOTĂ: Pentru optimizare, imaginile din articol sunt redimensionate. Poți găsi imagini și videoclipuri realizate cu realme 11 Pro+ 5G în galeria de mai jos:
realme 11 Pro+ 5G beneficiază de o configurație cu trei camere, care include o cameră principală de 200 MP, o cameră ultrawide de 8 MP și o cameră macro de 2 MP. Camera principală folosește un senzor Samsung ISOCELL HP3 Super Zoom Edition, care oferă imagini de înaltă rezoluție, cu detalii și culori bogate. Camera ultrawide are un câmp de vizualizare de 112°, care-ți permite să încadrezi mai multe personaje sau peisaje în fotografiile tale. Camera macro îți permite să faci fotografii de aproape obiectelor mici, la o distanță de focalizare recomandată de 4 cm.

Există trei camere pe spate
Aplicația Cameră de pe realme 11 Pro+ 5G este destul de simplă și ușor de folosit și oferă diverse moduri și funcții, care-ți pot îmbunătăți experiența de fotografiere. De exemplu, modul de Noapte te poate ajuta să faci fotografii luminoase și clare în condiții de lumină slabă, Starry Mode îți permite să faci instantanee cu cerul nopții folosind o expunere lungă, iar modul Street poate face zoom automat pe subiecții tăi și-i poate centra în fotografiile tale.

Aplicația Cameră de pe realme 11 Pro+ 5G
Fotografiile realizate la lumina zilei au fost de cea mai bună calitate, cu multe detalii, contrast excelent și gamă dinamică. În condiții bune de iluminare, nu există zgomot vizibil, din câte-mi dau seama. Același lucru este valabil și pentru fotografiile realizate cu zoom 2x și 4x. Potrivit realme, dacă faci zoom la aceste niveluri, asta se realizează fără pierderi de calitate, iar experiența mea pare să confirme acest lucru. Spre deosebire de ceea ce am văzut pe alte smartphone-uri, care pretind același lucru, realme 11 Pro+ 5G pare a fi într-adevăr capabil să profite de senzorul de 200 de megapixeli al camerei sale principale.

Fotografiile în lumină naturală, realizate de camera principală, sunt excepționale
Camera wide este aproape la fel de bună ca cea principală. Culorile sunt vii și se potrivesc cu cele de pe camera principală, contrastul este excelent, iar gama dinamică este largă.

Și camera wide este bună
Singurul aspect unde sistemul principal de camere de pe realme 11 Pro+ 5G nu excelează este fotografia macro. Când vine vorba de aceasta, calitatea fotografiilor realizate este cu mult în urma a ceea ce oferă camerele principale și ultrawide. Fotografiile macro au mult zgomot vizibil și nu au detalii.

Din păcate, camera macro este sub așteptări
Portretele și selfie-urile sunt de o calitate foarte bună. Textura și culorile pielii sunt realiste, culorile sunt naturale, iar separarea subiectului (ceața din fundal) este bună.

Portretele și selfie-urile sunt de o calitate excelentă
Fotografiile făcute noaptea sau în condiții de iluminare slabă sunt suprinzător de reușite. În mod evident, există o mică pierdere de detalii în aceste poze, dar nivelul este foarte scăzut, în comparație cu cel al unui smartphone cu Android obișnuit din gama medie. Și este esențial pentru fotografiile de noapte că sistemul de camere principal de pe realme 11 Pro+ 5G captează imagini fără zgomot și cu o expunere bună.

Fotografiile de noapte sunt mai bune decât mă așteptam
Acum că știi părerea mea despre realme 11 Pro+ 5G, care cred că excelează la capitolul fotografie (cu excepția fotografiilor macro), cum rămâne cu înregistrările video? Camera principală a dispozitivului poate înregistra clipuri video la o rezoluție de până la 4K la 30 fps. Înregistrarea la 1080p este disponibilă atât pentru camera principală, cât și pentru camera ultrawide și cea pentru selfie. Atunci când folosești camera principală la 1080p, poți, de asemenea, să mărești rata de cadre la 60 fps, ceea ce oferă rezultate mai cinematografice decât cea standard, de 30 fps. Stabilizarea electronică a imaginii (EIS) este, de asemenea, disponibilă pentru toate camerele menționate, cu excepția cazului în care înregistrezi în 4K.
Pentru o idee mai clară despre cât de bune sunt înregistrările video, urmărește clipul următor, pe care l-am filmat la rezoluție 4K și 30 de cadre pe secundă. După cum poți vedea, smartphone-ul poate surprinde o mulțime de detalii, iar contrastul este ridicat:
În următorul video, cu mai multă mișcare, filmat la 1080p și 60 cadre pe secundă, poți observa aceeași calitate remarcabilă, și cum lucrează stabilizarea imaginii:
realme 11 Pro+ 5G este un smartphone care oferă o experiență extraordinar de bună când vine vorba de fotografii și înregistrări video. Mai bună decât mă așteptam, de fapt. Cu excepția camerei macro, atât camera wide, cât și cele ultrawide și pentru selfie oferă rezultate remarcabile. Iar asta este valabil în orice situație, indiferent dacă vorbim de fotografii pe timp de zi sau de noapte. Deși chipsetul lui realme 11 Pro+ 5G îl clasifică drept un smartphone din gama medie, calitatea camerelor oferite de acesta este de top.
Android 13, realme 4.0 și aplicațiile incluse
realme 11 Pro+ 5G rulează pe Android 13 cu interfața de utilizator realme 4.0 deasupra. În perioada în care l-am testat, telefonul a primit două actualizări software, îmbunătățind fluiditatea, stabilitatea și securitatea sistemului, dar și optimizând alte caracteristici, precum viteza cititorului de amprente, consumul de energie în standby sau performanța aplicației Cameră. Conform politicii realme, realme 11 Pro+ 5G ar trebui să primească două actualizări ale sistemului de operare (Android 14 și 15) și trei ani de actualizări de securitate.

realme 11 Pro+ 5G are Android 13 și realme UI 4.0
Interfața realme UI 4.0 este ușor de folosit, o îmbunătățește pe cea implicită din Android și aduce mai multe optimizări. realme UI este relativ simplă, dar plină de funcții și opțiuni de personalizare. Printre multe altele, merită menționat că-ți permite să configurezi cum funcționează opțiunea de afișare permanentă, să personalizezi aspectul general al telefonului (imagini de fundal, pictograme, fonturi etc.), să activezi o bară laterală inteligentă (asemănătoare Panourilor laterale de la Samsung), care-ți permite să lansezi aplicații și să accesezi rapid comenzi rapide, și să setezi cât spațiu de stocare vrei să folosească telefonul ca memorie RAM (atunci când memoria RAM încorporată a telefonului este epuizată).

Interfața de bază de pe realme 11 Pro+ 5G
Atunci când pornești realme 11 Pro+ 5G pentru prima dată, smartphone-ul îți permite să verifici și să (de)selectezi unele dintre aplicațiile descărcate și instalate automat. Deoarece am preferat întotdeauna un sistem de operare mai ușor, am refuzat toate aplicațiile recomandate. Însă, chiar dacă am făcut asta, realme 11 Pro+ 5G tot a instalat multe aplicații, de care nu aveam nevoie și pe care nu le-am cerut. Acestea nu erau afișate în lista menționată și nu aveam cum să evit să le am pe telefon.
De asemenea, în timpul primei configurări a smartphone-ului, poți alege cum preferi să gestionezi actualizările de sistem, dacă activezi Lock Screen Magazine (fotografii selectate aleatoriu, care apar pe ecranul de blocare) și dacă dorești să folosești Global Search de la realme (un instrument de căutare pentru a găsi conținut pe telefon și pe internet). Eu am decis să-l dezactivez pe cel din urmă, deoarece mi s-a părut destul de ineficient.

Aplicații suplimentare, recomandate de realme
Pe lângă toate aplicațiile obișnuite de la Google, pe care le găsești pe Android, și aplicațiile recomandate, pe care puteai decide dacă să le instalezi în timpul configurării smartphone-ului, realme 11 Pro+ 5G le include, în mod implicit, și pe următoarele:
- Amazon Shopping: aplicația cunoscutului magazin online.
- App Market: o alternativă pentru Magazinul Play de la Google.
- Booking: util pentru a planifica călătorii și a face rezervări la hotel.
- Calculator: îți poate fi de folos atunci când matematica îți dă dureri de cap.
- Clock (Ceas): face exact ce spune, adică arată cât este ceasul.
- Clone Phone: te ajută să-ți migrezi datele de pe vechiul tău telefon.
- Compass (Busolă): o aplicație simplă, care indică punctele cardinale.
- Facebook: aplicația cunoscutei rețele de socializare.
- Games(Jocuri): un hub, unde poți găsi și gestiona toate jocurile instalate pe smartphone.
- Genshin Impact: un joc gratuit de acțiune, de tip role-playing, disponibil pentru Android, iOS, PlayStation și Windows, cu un univers deschis în stil anime și un sistem de luptă bazat pe acțiune, cu magie elementară și schimbare de personaje.
- LinkedIn: aplicația cunoscutei rețele de socializare axate pe afaceri și ocuparea forței de muncă.
- Lords Mobile: Kingdom Wars: un joc de strategie pentru mobil, amplasat într-o lume fantastică, unde jucătorii își construiesc și administrează propriile regate și armate și se luptă cu alții în timp real.
- Miravia: o platformă de cumpărături online, care pare să se adreseze cetățenilor din Spania; habar nu am de ce este instalată în mod implicit pe smartphone-urile realme 11 Pro+ 5G vândute în alte țări, precum România. 🙂
- Music: o aplicație care te ajută să-ți gestionezi și să-ți asculți muzica.
- My Files (Fișierele mele): util pentru gestionarea fișierelor și a dosarelor de pe smartphone-ul tău.
- Notes (Note): o aplicație simplă de luat notițe, care-ți permite, de asemenea, să creezi liste de sarcini.
- Phone Manager: te ajută să urmărești sănătatea smartphone-ului tău și să efectuezi optimizări.
- Photos (Fotografii): aplicația galerie implicită de pe smartphone.
- Recorder: îți permite să înregistrezi audio folosind microfoanele telefonului.
- Screen Lock (Blocare ecran): face un singur lucru, și anume să-ți blocheze ecranul în momentul în care apeși pe această aplicație. 🙂
- Snapchat: aplicația cunoscutei aplicații de mesagerie multimedia cu același nume.
- Spotify: celebrul serviciu de streaming de muzică.
- TikTok: poarta digitală a rețelei sociale cu același nume.
- Videos: o aplicație relativ simplă, care-ți permite să redai videoclipuri stocate local.
- Weather (Meteo): afișează prognoza meteo pentru zilele următoare.
- Zen Space: o aplicație concepută pentru a te ajuta să elimini tot ce-ți distrage atenția și să te concentrezi pe ceea ce contează. Cele două funcții ale sale, Deep Zen și Light Zen, reduc automat la tăcere toate notificările pentru o perioadă de timp stabilită, pentru a te ajuta să acorzi toată atenția activității tale și nu telefonului.

Aplicații preinstalate pe realme 11 Pro+ 5G
Deși, per total, îmi place interfața realme UI și apreciez multitudinea de opțiuni de personalizare, nu sunt un fan al abordării companiei privind aplicațiile incluse. Pe de o parte, este plăcut să vezi că, la configurarea smartphone-ului pentru prima dată, utilizatorul poate alege ce aplicații suplimentare să fie instalate. Pe de altă parte, există atât de multe aplicații incluse, care sunt preinstalate fără a-ți oferi posibilitatea de a le refuza... Din păcate, indiferent cum privești lucrurile, realme 11 Pro+ 5G este un telefon cu Android plin de bloatware.
Performanță în benchmarkuri
Acum că știi ce are de oferit smartphone-ul realme 11 Pro+ 5G în materie de design, specificații, calitatea camerelor, software și experiența generală de utilizare, să analizăm mai în detaliu performanțele sale. Pentru asta, avem nevoie de benchmarkuri:
Am început evaluarea lui realme 11 Pro+ 5G cu Geekbench. În testele oferite de această aplicație, smartphone-ul a obținut un scor Single-Core de 932 de puncte și un scor Multi-Core de 2401 puncte. Scorurile GPU Compute au fost de 2399 pentru OpenCL și 2400 pentru Vulkan. Aceste rezultate spun povestea unui smartphone din gama medie, cu o performanță similară cu cea a altor dispozitive Android din gama medie, precum Samsung Galaxy A34 5G, Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Mi 11 Lite sau Google Pixel 4.

Rezultate în Geekbench 6
A doua aplicație folosită pentru evaluarea lui realme 11 Pro+ 5G a fost 3DMark. În testul Wild Life, smartphone-ul a obținut 2301 puncte, în timp ce în Sling Shot, a obținut 5189 de puncte. Deși nu sunt formidabile, aceste rezultate arată că poate rula jocuri casual fără niciun fel de probleme. Poți obține un număr bun de cadre și în jocurile de top, deși cu unele compromisuri privind setările de calitate grafică.

Rezultate în 3DMark
Am continuat cu rularea PCMark for Android, un benchmark ce poate testa performanța zilnică a smartphone-uIui și care-ți poate oferi, de asemenea, o imagine precisă a autonomiei la care ar trebui să te aștepți în situații reale. realme 11 Pro+ 5G a obținut un scor excelent, de 14099 puncte, în testul Work 3.0 performance și un rezultat impresionant în ceea ce privește autonomia: aproape 15 ore!

Rezultate în PCMark
Ultimul aspect pe care l-am verificat a fost performanța wireless a lui realme 11 Pro+ 5G. Deși abonamentul meu de telefonie mobilă nu include 5G, am testat viteza smartphone-ului atunci când a fost conectat la o rețea Wi-Fi 6, cu o conexiune la internet de 1 Gbps. Aplicația Speedtest de la Ookla a măsurat o viteză de descărcare de 636 Mbps și o viteză de upload de 322 Mbps, rezultate de top pentru un dispozitiv mobil precum acest smartphone. Speedtest a arătat, de asemenea, că realme 11 Pro+ 5G nu ar avea probleme în ceea ce privește streamingul de videoclipuri și filme în rezoluție 4K.

Rezultate în Speedtest
Rezultatele benchmarkurilor arată că realme 11 Pro+ 5G este un smartphone mid-range foarte reușit, care oferă un nivel solid de performanță. Se descurcă excelent în sarcinile de productivitate și nu are probleme cu jocurile casual. Pentru jocurile mai solicitante, ar putea fi necesar să setezi o rezoluție mai mică sau să accepți un compromis privind calitatea grafică, dar, totuși, acestea pot rula bine. Și, nu în ultimul rând, autonomia bateriei lui realme 11 Pro+ 5G este de-a dreptul excepțională și te ține cu ușurință cel puțin o zi, dacă nu chiar două, înainte să trebuiască să-l încarci.
Ce părere ai despre realme 11 Pro+ 5G?
Acum știi mai multe despre realme 11 Pro+ 5G: ce impresii mi-a lăsat, cum se comportă în viața reală, ce pot face camerele sale și ce spun benchmarkurile despre performanțele sale. Care este părerea ta? Intenționezi să cumperi un realme 11 Pro+ 5G? Cu ce alte smartphone-uri îl compari? Spune-mi ce crezi în secțiunea de comentarii.