Experiența de utilizare a smartphone-ului realme 12 Pro
Designul și calitatea construcției lui realme 12 Pro 5G sunt bune și mi-a plăcut să îl folosesc. Exteriorul său din piele vegană este moale la atingere, oferind o senzație plăcută și dându-ți impresia că stă bine în mână - nu alunecă. Însă, pentru a te bucura pe deplin de smartphone, trebuie să îți asumi riscul de a nu-i monta husa de protecție. Acest lucru nu este ideal dacă nu ești de obicei atent să nu-ți zgârii sau să-ți scapi telefonul.
Ecranul este destul de mare, mai mult decât suficient pentru ca acest telefon să fie excelent pentru navigare pe internet, citit sau vizionare de videoclipuri. El oferă, de asemenea, niveluri excelente de luminozitate și o claritate impresionantă. Însă, din cauza dimensiunilor sale, acest telefon ar putea necesita navigarea cu două mâini pentru unii, precum copii sau persoane cu mâini mai mici.
realme 12 Pro 5G se comportă admirabil atunci când vine vorba de aspectul fundamental al smartphone-urilor, și anume efectuarea de apeluri. A trecut o veșnicie de când nu a mai trebuit să critic calitatea apelurilor sau conectivitatea rețelei mobile a unui telefon, iar realme 12 Pro 5G continuă trendul. Conversațiile mele la telefon au fost excelente, cu sunet clar.
realme 12 Pro oferă performanțe solide și în sarcinile zilnice. Redarea media este impecabilă și se poate descurca destul de bine chiar și cu jocurile. Totuși, în cazul jocurilor mai pretențioase, sunt necesare setări medii sau scăzute pentru un gameplay fluid. Unitatea grafică nu este suficient de puternică pentru un număr ridicat de cadre pe secundă și/sau imagini de înaltă calitate.
Difuzoarele stereo oferă o performanță audio bună pentru un telefon, fără distorsiuni la volum ridicat, dar cu un bas limitat. Pentru o experiență mai bună, ar trebui să folosești întotdeauna căști.
Cititorul de amprente este precis și rapid, depășind multe dintre cele testate pe alte smartphone-uri similare. În perioada în care l-am folosit, realme 12 Pro a reușit aproape întotdeauna să îmi citească corect amprenta. Totuși, am considerat că amplasarea sa este puțin incomodă, fiind aproape de marginea inferioară.
Autonomia bateriei lui realme 12 Pro este impresionantă, rezistând cu ușurință o zi întreagă în cazul unei utilizări moderate și ajungând la o zi și jumătate sau chiar două zile pentru utilizatorii mai puțin activi. Încărcarea sa rapidă de 67W este excelentă, bateria ajungând la jumătate în doar 20 de minute și atingând capacitatea maximă în 48 de minute. Este perfect în conformitate cu ce ne promite realme.
În viața de zi cu zi, realme 12 Pro se remarcă prin designul său frumos, ecranul luminos și autonomia excelentă a bateriei. Se încarcă mai repede decât multe alte modele, iar din punct de vedere al experienței de utilizare, este un concurent solid pe piața mid-range Android.
Experiența de utilizare a camerelor de pe realme 12 Pro
realme 12 Pro 5G dispune de un sistem avansat cu trei camere pe spate, care include o cameră principală de 50 MP, un obiectiv telefoto de 32 MP și un senzor ultrawide de 8 MP. Camera principală promite o calitate superioară a imaginii, atât în condiții de lumină naturală, cât și în condiții de iluminare slabă. Obiectivul telefoto oferă un zoom optic 2x și un zoom digital fără pierderi 4x pentru fotografii detaliate ale obiectelor îndepărtate, precum și portrete foarte clare. În cele din urmă, senzorul ultrawide oferă un unghi mare pentru peisaje și fotografii de grup.
Aplicația Cameră de pe realme 12 Pro este destul de simplă și ușor de folosit și acceptă toate modurile de fotografiere obișnuite. Cele afișate în mod implicit sunt Photo (Foto), Video, Portrait (Portret), Street (Stradă) și Night (Noapte). Dacă apeși pe More (Mai multe), ai acces la modurile mai specializate: Pro, Pano(rama), Hi-Res (Rezoluție înaltă), Movie (Film), Slo-Mo (Cu încetinitorul), Time-Lapse, Long Exposure (Expunere lungă), Dual-View Video, Text Scanner, Starry Mode (Modul înstelat), Group Portrait (Portret de grup) și Tilt-Shift.
Fotografiile făcute în lumina zilei au fost de bună calitate, cu multe detalii, contrast bun și gamă dinamică. Nu există zgomot evident în condiții bune de iluminare, dar culorile tind să fie puțin cam suprasaturate.
Același lucru este valabil și în cazul fotografiilor făcute cu zoom 2x, care se realizează optic prin intermediul obiectivului telefoto.
Când faci zoom 4x, fotografiile rămân fără pierderi, deoarece mărirea are loc în interiorul senzorului, menținând calitatea. Însă aceste fotografii au ceva zgomot, iar culorile nu sunt la fel de vii ca cele realizate la nivelurile de zoom 1x sau 2x. Totuși, calitatea generală a imaginilor este destul de bună.
Camera ultrawide reușește, de asemenea, să ofere rezultate satisfăcătoare, dar există o discrepanță de culoare vizibilă comparativ cu fotografiile capturate cu obiectivul principal sau cu cel telefoto.
realme 12 Pro se descurcă destul de bine și în fotografiile de prim-plan. Culorile sunt intense și reușește o estompare decentă a fundalului. Însă, pentru o focalizare clară, va trebui să menții o distanță minimă de aproximativ 8 cm față de subiect.
Activarea modului Portrait (Portret) permite realizarea de portrete detaliate cu un fundal neclar realist și convingător. Acesta se comportă neașteptat de bine, chiar și atunci când fotografiezi subiecți care nu sunt vii. 🙂
Camerele lui realme 12 Pro 5G sunt, în lipsa unui alt cuvânt, rezonabile pe timp de noapte, oferind fotografii utilizabile cu o claritate decentă. Totuși, cu toate obiectivele - principal, telefoto și ultrawide - așteaptă-te la o granulație vizibilă și la o ușoară neclaritate în regiunile umbrite. În plus, mai e loc și pentru îmbunătățiri în ceea ce privește gama dinamică și fidelitatea culorilor.
Dacă vrei să vezi mai multe mostre, răsfoiește galeria de mai jos. Aceasta include fotografii pe care le-am făcut cu realme 12 Pro atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, cu și fără zoom.
Trecând la înregistrarea video, trebuie să știi că smartphone-ul poate înregistra clipuri video la o rezoluție de până la 4K la 30 fps. De asemenea, oferă înregistrare la 1080p atât la 30 cât și la 60 fps. Deși stabilizarea optică a imaginii îmbunătățește calitatea video prin diminuarea tremuratului, aceasta nu este disponibilă la rezoluția 4K.
Urmărește următorul videoclip, filmat la rezoluție 4K și la 30 de cadre pe secundă, pentru a-ți face o imagine mai clară despre cât de bune sunt înregistrările video. După cum poți vedea, smartphone-ul poate surprinde detalii fine, produce culori adecvate și menține niveluri bune de contrast.
În următoarea mostră video, înregistrată la 1080p și 60 de cadre pe secundă, cu mai multă mișcare, se poate observa un nivel similar de calitate și cum își face treaba stabilizarea imaginii:
realme 12 Pro 5G este un smartphone care oferă o experiență excelentă foto și video în medii bine iluminate, chiar și atunci când faci zoom sau surprinzi portrete. Are partea sa de dificultăți în timpul nopții, dar rezultatele obținute sunt decente. În general, sunt destul de mulțumit de camerele acestui smartphone, având în vedere că este un dispozitiv din gama medie, nu unul flagship.
Android 14, realme UI 5.0 și aplicațiile incluse
realme 12 Pro este dotat cu realme UI 5.0, o interfață de utilizator bazată pe Android 14. În timp ce îl testam, telefonul a primit o actualizare software care a îmbunătățit securitatea și a optimizat performanța aplicației Cameră, experiența din rețea și stabilitatea sistemului. Din câte știu, politica realme rămâne aceeași ca în anii precedenți, ceea ce înseamnă că acest smartphone ar trebui să primească două actualizări ale sistemului de operare și trei ani de actualizări de securitate.
realme UI 5.0 pornește de la interfața standard Android adăugând o serie de îmbunătățiri menite să ofere o experiență de utilizare mai prietenoasă. Această interfață de utilizare curată și plină de funcții permite o personalizare detaliată, de la setările de afișare permanentă la imagini de fundal, fonturi, pictograme și culori personalizate. Navigarea este simplă și poți alege între comenzile prin gesturi sau prin butoane clasice. Multitaskingul include opțiunile Split View și Flexible Window, alături de o bară Smart Sidebar (care este similară Panourilor laterale de la Samsung). Cea din urmă mi se pare foarte utilă pentru a accesa rapid aplicațiile și pentru noua funcție File Dock, care îți permite să tragi pur și simplu fișierele în aplicațiile deschise pentru a le edita sau a le partaja.
În timpul configurării inițiale a lui realme 12 Pro, telefonul mi-a oferit opțiunea de a accepta sau de a respinge instalarea a două aplicații recomandate: Temu și weather24. Întrucât prefer un sistem mai curat, am refuzat să le instalez. Totuși, realme 12 Pro 5G a instalat totuși o mulțime de aplicații pe care nu le doream sau de care nu aveam nevoie, aplicații care nu erau afișate în această listă inițială. În afară de aplicațiile esențiale (precum Cameră) și de cele de la Google care sunt standard în Android (precum Chrome), iată ce am primit:
- Amazon Shopping: Cunoscuta aplicație a magazinului online pentru cumpărături.
- App Market: O alternativă la Magazinul Play de la Google pentru descărcarea de aplicații.
- Booking: Utilă pentru planificarea călătoriilor și rezervări la hotel.
- Calculator: Un instrument util pentru probleme de matematică.
- Clock (Ceas): Indică pur și simplu ora, după cum sugerează și numele.
- Clone Phone (Clonarea telefonului): Oferă o migrare ușoară a datelor de pe vechiul tău dispozitiv.
- Compass (Busolă): O aplicație simplă care indică punctele cardinale.
- Facebook: Versiunea aplicație a cunoscutei rețele sociale.
- Games (Jocuri): Un hub central pentru gestionarea jocurilor instalate pe smartphone-ul tău.
- Internet: Un browser web cu o interfață simplă. Cei mai mulți oameni vor prefera să folosească mai degrabă Google Chrome.
- LinkedIn: Aplicația oficială pentru cunoscuta rețea socială axată pe afaceri și pe ocuparea forței de muncă.
- Music: Gestionează și redă colecția ta de muzică.
- My Files (Fișierele mele): Utilă pentru organizarea fișierelor și a dosarelor de pe dispozitivul tău.
- Netflix: Aplicația pentru Android a acestui cunoscut serviciu de streaming.
- Notes (Notițe): O aplicație minimalistă de luat notițe cu funcționalitate de listă de sarcini.
- Phone Manager: Ajută la monitorizarea sănătății smartphone-ului și la efectuarea de optimizări.
- Photos: Aplicația implicită pentru vizualizarea imaginilor din galerie.
- Recorder: Înregistrează audio folosind microfonul telefonului.
- Spotify: Aplicația cunoscutei platforme de streaming de muzică.
- TikTok: Poarta către populara rețea de socializare cu același nume.
- Videos: Permite redarea videoclipurilor stocate local.
- Weather: Afișează prognozele meteo viitoare.
- WPS Office: O aplicație mobilă de tip office.
- Zen Space: Ajută la eliminarea distragerilor cu funcții precum Deep Zen și Light Zen, care reduc notificările la tăcere pentru a-ți permite să te concentrezi asupra muncii pe care o faci.
Datorită numeroaselor opțiuni de personalizare și a simplității generale, pot spune că îmi place realme UI. Totuși, nu apreciez numărul excesiv de aplicații incluse, la care nu poți renunța în timpul instalării inițiale.
Performanță în benchmarkuri
După ce am văzut ce are de oferit realme 12 Pro 5G în ceea ce privește designul, specificațiile, camera, software-ul și experiența de utilizare, să trecem acum la verificarea performanțelor sale în benchmarkuri:
Am început prin a testa realme 12 Procu Geekbench. Smartphone-ul a obținut un scor Single-Core de 934 și un scor Multi-Core de 2640 de puncte. În plus, benchmarkurile GPU Compute s-au încheiat cu scoruri de 1320 pentru OpenCL și 1706 pentru Vulkan. Aceste cifre arată că realme 12 Pro 5G este un dispozitiv mid-range competent pentru utilizarea zilnică și poate oferi, de asemenea, o experiență de gaming decentă. Însă, în comparație cu alte telefoane cu Android din gama medie, cu caracteristici similare, precum Motorola Edge 40 sau Xiaomi Poco X6 Pro, care au un preț similar, chipsetul din realme 12 Pro nu este suficient de rapid și pentru procesor, și pentru grafică.
În continuare, am testat performanța lui realme 12 Pro 5G cu 3DMark. Acesta a obținut un scor de 2383 în benchmarkul Wild Life și 5421 de puncte în Sling Shot. Aceste rezultate nu sunt de top, dar sunt suficient de bune pentru a arăta că acest smartphone se poate descurca cu ușurință cu jocurile casual. Pentru jocurile mai solicitante, acesta oferă o rată de cadre decentă, deși este posibil să fie nevoie să ajustezi setările grafice pentru un joc armonios.
În continuare, am apelat la PCMark for Android pentru a evalua smartphone-ul în ceea ce privește performanțele zilnice și pentru a vedea cum estimează autonomia bateriei în condiții obișnuite de utilizare. În Work 3.0 performance, realme 12 Pro 5G a obținut un scor decent, de 11500 de puncte, pe lângă o rezistență remarcabilă a bateriei, de 16 ore și jumătate!
Nu în ultimul rând, am aruncat o privire și asupra performanțelor wireless oferite de realme 12 Pro. Viteza 5G oferită de operatorul meu de telefonie mobilă este cel puțin sub așteptări și nu merită împărtășită. Pe de altă parte, planul meu de internet de 1 Gbps de acasă oferă o viteză maximă de descărcare de 940 Mbps și o viteză medie de 850 Mbps. Folosind routerele mele Wi-Fi 6 mesh, rezultatele obținute pentru realme 12 Pro cu aplicația Speedtest de la Ookla au fost impresionante: 734 Mbps în testul de descărcare și 628 Mbps pentru încărcare.
realme 12 Pro 5G oferă performanțe solide pentru productivitate și jocuri casual. Autonomia bateriei sale este bună, rezistând până la două zile. Cu toate acestea, chipsetul său este mai puțin puternic decât ceea ce poți obține pe smartphone-uri cu Android la prețuri similare.
Ce părere ai despre realme 12 Pro?
realme 12 Pro 5G m-a impresionat prin designul elegant și prin camerele sale. Însă rezultatele sale din benchmarkuri m-au dezamăgit puțin și mi-aș fi dorit mai mult de la un smartphone cu un preț mid-range. Dar aceasta este părerea mea și sunt curios să aflu părerile voastre despre acest smartphone. Te gândești să cumperi realme 12 Pro? Cu ce alte smartphone-uri cu Android mid-range îl compari? Folosește opțiunile de comentarii de mai jos pentru a-mi spune perspectiva ta. 🙂