Review realme C21: Pentru bugete foarte mici!

recenzie
Review realme C21: Pentru bugete foarte mici!
Rating

Un avantaj important al competiției acerbe de pe piața telefoanelor mobile este faptul că avem modele disponibile pentru orice buget. Nu contează dacă bugetul tău este unul foarte modest. Îți poți cumpăra un smartphone cu doar 499 de lei. Noi nu am mai testat un astfel de dispozitiv de foarte multă vreme, dar acum este timpul să evaluăm noul realme C21. Citește această recenzie și află ce-ți oferă un telefon care costă sub 500 de lei:

Reclamă

realme C21: Pentru cine este o alegere potrivită?

Acest smartphone este o alegere bună pentru:

  • Persoanele care vor un telefon la un preț foarte mic
  • Utilizatorii care vor o baterie ce ține două zile cu o singură încărcare
  • Persoanele care-și doresc un smartphone durabil

Pro și contra

Sunt multe aspecte pozitive care ne plac la realme C21:

  • Prețul foarte mic
  • Calitatea bună a construcției, certificată de TÜV Rheinland
  • Autonomie foarte bună
  • Poți folosi două cartele SIM și un card microSD simultan
  • Deblocare rapida (facială și cum amprentă)

Există și neajunsuri de luat în considerare:

  • Luminozitatea ecranului e foarte slabă în lumina soarelui
  • Vine cu Android 10 în loc de Android 11
  • Nu are căști incluse în pachet
  • Opțiuni de conectivitate învechite: doar Wi-Fi 4, fără NFC, fără USB-Type C, etc
Notă produs 3/5

Verdict

Este greu să dai un verdict pentru un telefon cu un preț atât de mic. La 499 lei, producătorul a trebuit să facă multe compromisuri ca să poată avea ceva profit. Așa că nu te aștepta la lucruri spectaculoase de la realme C21. Pentru un preț incredibil de mic, este un telefon destul de echilibrat care iese în evidență prin baterie și calitatea construcției. Nu va trebui să-l încarci zilnic și cât timp nu rulezi aplicații sau jocuri pretențioase pe el, va fi un telefon relativ competent. În plus, construcția sa este certificată de TÜV Rheinland pentru durabilitate. Dacă bugetul tău este foarte limitat, realme C21 oferă o valoare bună pentru banii pe care-i cheltuiești pe el.

Despachetarea telefonului realme C21

Smartphone-ul realme C21 vine într-o cutie galbenă cu un aspect minimalist. Pe partea de sus și pe laterale, vezi doar numele telefonului pe care l-ai cumpărat. Pe partea dorsală a cutiei, găsești câteva abțibilduri cu informații despre produs, numărul IMEI, numărul serial și altele.

realme c21 vine într-o cutie galbenă

realme c21 vine într-o cutie galbenă

Atunci când deschizi cutia, vezi o altă cutie mai mică cu un mesaj de bun venit pe ea. În ea, se află două pliante cu informații despre telefon și cum se configurează, precum și acul pentru scoaterea tăviței pentru cartele SIM.

Despachetarea realme c21

Despachetarea realme c21

Sub această cutie mai mică, vezi smartphone-ul împachetat într-o pungă de protecție și, sub el, cablul USB și încărcătorul standard de 10W, fără niciun fel de încărcare rapidă. Deoarece acest telefon are un preț foarte redus, realme a decis să nu includă o pereche de căști în cutie. O decizie care nu ne-a surprins.

Tot ce găsești în cutie

Tot ce găsești în cutie

Telefonul realme C21 este un produs împachetat frumos. În cutie, găsești doar elementele esențiale, iar telefonul nu vine cu o pereche de căști inclusă.

Reclamă

Design și calitatea construcției

Smartphone-ul realme C21 are un aspect destul de standard, cu colțuri rotunjite și o mărime de 6.5 inci. Dimensiunile sale exacte sunt de 165.2 x 76.4 x 8.9 mm. Este puțin mai mare și mai greu decât realme 8 5G, fratele său pe care l-am testat recent: realme C21 cântărește 190 de grame vs. cele 185 de grame ale realme 8 5G. Acest telefon este disponibil în două culori: Cross Blue (albastru) și Cross Black (negru). Noi am testat versiunea în albastru.

Telefonul realme C21

Telefonul realme C21

Spatele telefonului este realizat din plastic și are striații care arată foarte bine. Acestea oferă și o priză foarte bună atunci când îl ții în mână. Pe spate găsești sistemul de camere, senzorul de amprente, logoul realme și difuzorul telefonului.

Spatele telefonului realme C21

Spatele telefonului realme C21

În marginea dreaptă a realme C21, găsești butonul pentru Pornire/Oprire și butonul pentru Volum.

Butoanele din partea dreaptă

Butoanele din partea dreaptă

Pe partea stângă, se află doar tăvița pentru cartele SIM.

Tava pentru cartele SIM se află pe stânga

Tava pentru cartele SIM se află pe stânga

Pe marginea de sus, nu este niciun port și nicio mufă.

Marginea de sus a telefonului

Marginea de sus a telefonului

În partea de jos, găsești portul microUSB 2.0, microfoanele pentru apeluri și reducerea zgomotului și mufa pentru căști.

Porturile din partea de jos a telefonului

Porturile din partea de jos a telefonului

În ceea ce privește calitatea construcției, realme se laudă ca acest telefon este primul care a trecut testele pentru certificarea TÜV Rheinland. Procesul de certificare a constat în 23 de teste majore:

  • Zece scenarii de testare a utilizării zilnice, cum ar fi căderea și uzura
  • Șapte scenarii de testare în medii extreme, inclusiv la temperatură extremă, umiditate extremă, fluctuații de tensiune, durata de viață a butoanelor, electricitate statică și presiunea aerului
  • Șase scenarii de testare a fiabilității componentelor.

Deși realme C21 este creat din materiale plastice, acest telefon se simte destul de zdravăn atunci când îl folosești, așa că această certificare s-ar putea să nu fie doar marketing care dă bine.

Reclamă

Specificații hardware

Ecranul folosește un panou de tip IPS LCD, cu o luminozitate maximă de 400 niți și o rezoluție de 720x1600 pixeli. Raportul ecran-corp este de 80.0%, iar densitatea este de 270 ppi. Dacă vrei să afli mai multe despre ppi și ce înseamnă, citește: Ce înseamnă PPI și de ce contează?

Ecranul realme C21 la pornire

Ecranul realme C21 la pornire

Smartphone-ul realme C21 este echipat cu un System on a Chip mai low-end MediaTek Helio G35, cu patru nuclee Cortex-A53 la frecvența de 2.3 GHz și alte patru la frecvența de 1.8 GHz. Cipul grafic este PowerVR GE8320, suficient pentru aplicații multimedia dar nu tocmai potrivit pentru jocuri. În ceea ce privește RAM-ul, realme C21 este disponibil atât cu 3GB cât și cu 4GB, iar stocarea poate fi de 32 de GB sau 64 GB. Noi am testat varianta cu 4GB de RAM si 64 GB de stocare și este cea pe care ți-o recomandăm pentru a te bucura de performanțe maxime de la acest telefon.

SoC-ul cu care este echipat realme C21

SoC-ul cu care este echipat realme C21

Din fericire, spațiul de stocare poate fi extins cu un card microSD. Un alt aspect pozitiv este și faptul că poți folosi două cartele SIM împreună cu cardul microSD. Mulți utilizatori vor aprecia această facilitate.

realme C21 poate folosi două SIM-uri și un card microSD

realme C21 poate folosi două SIM-uri și un card microSD

Bateria Li-ion este nedetașabilă și are o capacitate generoasă de 5000 mAh, dar se încarcă la doar 10W. Este de așteptat pentru un telefon atât de accesibil să nu ofere încărcare rapidă și nici încărcare wireless.

Smartphone-ul vine cu o cameră wide pentru selfie, poziționată în deasupra ecranului, care are 5 megapixeli și o diafragmă f/2.2. Sistemul principal are trei camere:

  • O cameră principală wide de 13 megapixeli, cu o diafragmă f/2.2, obiectiv 5P și zoom digital 4x.
  • Un cameră macro de 2MP, cu diafragmă f/2.4 și obiectiv 3P.
  • Un cameră de “adâncime” de 2 MP, cu o diafragmă f/2.4.

Sistemul are și un bliț pentru fotografii nocturne. În ceea ce privește înregistrările video, acestea pot fi realizate la rezoluții 1080p sau 720p și 30 de cadre pe secundă (fps). Nu este disponibilă stabilizarea video.

Sistemul de camere de pe realme C21

Sistemul de camere de pe realme C21

O problemă este faptul că realme C21 este compatibil doar cu standardele wireless mai vechi, precum Wi-Fi 4. Nu are suport pentru lucrul cu rețelele Wi-Fi pe banda de 5 GHz, doar pe cea de 2.4 GHz. După părerea noastră, asta reprezintă o limitare importantă și credem că realme ar fi putut cu ușurință să ofere suport pentru conectivitate Wi-Fi 5. În mod evident, pe un smartphone atât de accesibil la preț, nu este suport nici pentru rețelele mobile 5G.

realme C21 poate folosi doar Wi-Fi 4

realme C21 poate folosi doar Wi-Fi 4

Totuși, realme C21 oferă conectivitate Bluetooth 5, GPS și suport pentru radio FM (dacă îți cumperi o pereche de căști). Din păcate, folosește un port microUSB 2.0 în loc de USB-Type C. În ceea ce privește senzorii, acesta are un accelerometru, senzor de amprentă, senzor de proximitate, un senzor de lumină și un compas. Din păcate, suportul pentru NFC lipsește.

Pentru mai multe detalii despre hardware-ul și caracteristicile acestui telefon citește: realme C21 Specs.

Citește următoarea pagină a acestei recenzii pentru detalii despre experiența de utilizare oferită de realme C21, camerele sale, sistemul de operare și aplicațiile incluse, precum și performanța sa în benchmarkuri.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii