Review realme C53: Un preț mic pentru un telefon mare

Review realme C53: Un preț mic pentru un telefon mare
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului realme C53

Poate că cel mai important aspect din punct de vedere al utilizării unui smartphone este cât de bun este el ca telefon. Până la urmă, acesta este scopul său esențial, abia apoi urmând partea de dispozitiv multimedia. realme C53 s-a comportat foarte bine în acest sens, semnalul mobil fiind foarte bun în toate locurile unde am fost cât timp l-am avut în teste, iar calitatea audio în timpul convorbirilor fiind, de asemenea, peste medie. Am putut să înțeleg cu ușurință ce-mi spuneau la telefon interlocutorii mei, la fel cum și ei mi-au confirmat că vocea mea se auzea clar. Singurul lucru de care mă pot plânge, dar nu prea mult, este calitatea sunetului pe difuzor, caz în care mi s-a părut că vocile nu se aud foarte bine și sunetul este puțin distorsionat.

Calitatea apelurilor telefonice este bună

Calitatea apelurilor telefonice este bună

Acest ultim lucru este valabil și în cazul vizionării de filme sau atunci când asculți muzică pe telefon. realme C53 dispune de un singur difuzor, în partea sa inferioară, și, deși volumul poate fi dat foarte tare, apar distorsiuni ale sunetului. Pentru mine, a fost deranjant, așa că am preferat să ascult la un volum mai mic (undeva pe la 70%).

Reclamă

Recomand utilizarea de căști pentru o experiență audio mult mai plăcută, mai ales că smartphone-ul include și un jack audio de 3,5 mm, deci nu este obligatoriu să cumperi căști Bluetooth - poți folosi unele clasice, cu fir, pe care le ai probabil deja pe undeva, printr-un sertar.

Difuzorul distorsionează sunetul la volum mare

Difuzorul distorsionează sunetul la volum mare

Tot legat de multimedia, mai exact de vizionarea de filme, seriale sau clipuri video pe YouTube și alte platforme, pot spune că ecranul lui realme C53 este mulțumitor. Deși rezoluția sa nu este foarte mare, diagonala este, iar culorile și contrastul sunt bune. Doar luminozitatea ar fi putut fi ceva mai ridicată, pentru acele momente când te hotărăști să te uiți la un film pe plajă. 🙂 Dar să fim serioși, de câte ori se întâmplă asta? Dacă te uiți la filme seara, înainte de somn, ecranul este mai mult decât suficient de luminos.

Vizionarea unui clip video pe realme C53

Vizionarea unui clip video pe realme C53

În ceea ce privește fluiditatea în utilizare, adică tranzițiile între aplicații, jocuri, interfață și așa mai departe, realme C53 stă și bine, și rău. Pentru majoritatea aplicațiilor uzuale, fie că e vorba de Gmail, Facebook, YouTube etc., telefonul se comportă bine și-ți dă senzația că este un dispozitiv fluent și rapid. Când vine vorba de jocuri, nu te aștepta însă la ceva uimitor: folosește setările minime și jocurile vor rula bine; altfel, pregătește-te de blocaje și de un număr mic de cadre pe secundă.

Jucând Genshin Impact pe realme C53

Jucând Genshin Impact pe realme C53

Am fost impresionat de acuratețea și rapiditatea senzorilor de amprentă de pe telefoanele mai scumpe de la realme, pe care le-am testat în ultimul timp. Nu pot spune același lucru și despre senzorul de amprentă inclus în butonul de pornire de pe realme C53. Acesta este destul de imprecis și, de multe ori, am renunțat a mai încerca să-l apăs, preferând în schimb deblocarea smartphone-ului cu ajutorului codului PIN.

Senzorul de amprentă este imprecis

Senzorul de amprentă este imprecis

Am promis mai devreme, în acest review că voi reveni cu detalii legate de bateria smartphone-ului. În experiența mea, acumulatorul de 5000 de mAh poate susține smartphone-ul realme C53 timp de cel puțin o zi și jumătate, chiar două. Evident, acest timp depinde foarte mult de felul în care folosești dispozitivul, însă pentru activitățile mele uzuale (e-mail, știri, YouTube, Facebook, ocazional fotografii și jocuri), bateria este destul de mare pentru a nu fi necesar s-o încarc zilnic. Și partea foarte bună este că realme C53 suportă încărcarea rapidă, iar încărcătorul necesar este inclus în pachet, lucru rar întâlnit la smartphone-urile de buget, precum acesta. În testele mele, am aflat că realme C53 ajunge la 45% încărcare după 30 de minute, iar pentru 100% este nevoie de o oră și 23 de minute. Sunt rezultate foarte bune pentru un telefon cu preț redus.

Timp de încărcare baterie pentru realme C53

Timp de încărcare baterie pentru realme C53

Subiectiv, pot spune că realme C53 este un smartphone cu Android bun pentru utilizarea obișnuită, de zi cu zi. Nu te va dezamăgi în ceea ce privește calitatea audio în timpul apelurilor telefonice, ecranul său este mare și vizionarea de filme sau clipuri video este o experiență plăcută, bateria este generoasă, iar încărcarea rapidă îl scoate în evidență față de competitori. De cealaltă parte, acest telefon nu oferă o experiență audio prea bună, deși este decentă pentru gama sa de preț, luminozitatea ecranului s-ar putea să te dezamăgească atunci când îl folosești afară, în lumină puternică, iar senzorul de amprentă nu este foarte rapid sau precis.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe realme C53

NOTĂ: Pentru optimizare, imaginile din articol sunt redimensionate. Dacă vrei să vezi fotografiile și videoclipurile originale făcute cu realme C53, deschide această galerie:

Voi începe această secțiune prin a menționa că specificațiile camerelor de pe realme C53 nu impresionează în niciun fel. De altfel, mă așteptam la acest lucru, având în vedere prețul la care este disponibil smartphone-ul. Așa cum menționam în capitolul de specificații tehnice, realme C53 îți oferă o cameră principală de 50 de megapixeli și una frontală/selfie de 8 megapixeli. Pe spate, mai există încă o cameră de adâncime, ce are ca scop măsurarea distanței dintre telefon și subiectul fotografiilor. Însă telefonul nu include o cameră ultrawide, nici o cameră macro, și nu oferă opțiuni de zoom fără pierderi de calitate. Continuând, o limitare pe care nu credeam c-o voi mai întâlni pe un smartphone modern este incapacitatea de a filma clipuri video la o rată de cadre pe secundă mai mare de 30 fps. De asemenea, pot spune că am avut aceeași surpriză și în cazul rezoluției camerei frontale, aceasta fiind limitată la maxim 720p.

Camerele de pe realme C53 nu impresionează

Camerele de pe realme C53 nu impresionează

Aplicația Cameră de pe realme C53 este similară, dacă nu identică, celor prezente și pe alte smartphone-uri realme. Interfața ei este simplă, ușor de utilizat și de navigat. Pentru a comuta prin diferitele moduri de fotografiere sau înregistrare video disponibile, poți să glisezi cu degetul pe ecran sau să apeși pe denumirea modului pe care vrei să-l activezi. Merită menționat că realme C53 poate face fotografii cu HDR, iar aplicația include atât un mod de noapte, cât și un mod Pro.

Aplicația Cameră de pe realme C53

Aplicația Cameră de pe realme C53

Din punct de vedere al calității fotografiilor, dacă lumina este bună, fotografiile sunt și ele bune. În general, culorile sunt vii și naturale, contrastul este bun, iar detaliile sunt surprinse cu destulă acuratețe. Totuși, în unele cazuri, contrastul zonelor luminate puternic este un pic prea mare, ca, de exemplu, atunci când surprinzi un nor alb pe un cer foarte strălucitor. Iar în alte cazuri, unele fotografii mi-au dat senzația ca marginile obiectelor suferă de o postprocesare ceva cam intensă, ducând la fel, la un contrast puțin cam mare.

Fotografiile în lumină bună sunt OK

Fotografiile în lumină bună sunt OK

Portretele arată destul de bine și ele, însă separarea subiectului de fundal nu este foarte precisă, efectul de blur de pe margini devenind prea pronunțat.

Portretele/selfie-urile ar putea fi mai bune

Portretele/selfie-urile ar putea fi mai bune

În ceea ce privește fotografia de noapte, realme C53 nu excelează. Chiar dacă activezi modul de noapte, fotografiile capturate suferă de o granulație ridicată, pierderi de detaliu semnificative și zgomot puternic în zonele întunecate.

Fotografia de noapte nu este de calitate

Fotografia de noapte nu este de calitate

Înregistrarea de clipuri video este, similar, o experiență destul de mediocră, aș putea spune. Rata de 30 de cadre pe secundă combinată cu rezoluția maximă de 1080p și lipsa stabilizării de imagine duc la niște rezultate pe care nu le pot recomanda celor ce vor să imortalizeze momentele speciale în clipuri video. Culorile sunt OK în condiții bune de iluminare, însă lipsesc detaliile și clipurile sunt deseori tremurate din cauza absenței stabilizării. Pentru o idee mai clară, iată o înregistrare cu o panoramă de pe Muntele Roșu:

Iar dacă vrei să vezi cum se comportă camera când apare ceva mai multă mișcare în obiectiv, iată încă un clip de pe traseul către cabana Vârful Gropșoarele din Munții Ciucașului:

Camerele de pe realme C53 sunt, pe scurt, slabe și nu le pot recomanda pasionaților de fotografie. Cea principală reușește să captureze imagini frumoase în condiții de lumină bună, însă nu impresionează deloc pe timp de noapte sau în cazul înregistrărilor video. De asemenea, camera selfie poate surprinde portrete decente, însă calitatea lor suferă din cauza efectului prea pronunțat de blur pe marginile subiectului.

Reclamă

Android 13, realme UI T Edition și aplicațiile incluse

Din fabrică, realme C53 vine cu Android 13 la bază și interfața proprie realme UI T Edition. Aceasta pare să fie o versiune a realme UI standard optimizată pentru telefoanele entry-level, cu hardware mai slab. În perioada cât am avut în teste smartphone-ul, nu pot spune că am observat ceva radical diferit față de realme UI 4.0, pe care l-am văzut acum câteva săptămâni pe realme 11 Pro+ 5G. Poate doar lipsa sidebarului inteligent (similar cu panourile laterale de la Samsung). realme UI T Edition este o interfață curată și relativ simplă, cu destul opțiuni de personalizare și include o caracteristică interesantă numită mini-capsulă dinamică. Bazată pe o idee împrumutată de la iPhone-uri, aceasta este o zonă ce afișează informații în jurul camerei selfie. Totuși, datele afișate sunt limitate la detalii despre încărcarea bateriei, consumul de date și numărul de pași.

Mini-capsula oferă informații despre încărcare

Mini-capsula oferă informații despre încărcare

Din păcate, nu am reușit să aflu timp de câți ani intenționează compania să ofere actualizări pentru acest smartphone. Totuși, având în vedere că politica realme este de a oferi trei actualizări pentru sistemul de operare și până la patru ani de actualizări de securitate, să sperăm că și realme C53 va avea parte de software actualizat măcar pentru câțiva ani.

Actualizare Android pentru realme C53

Actualizare Android pentru realme C53

Cum spuneam, interfața realme UI T Edition este curată și nu pare a fi deloc încărcată cu lucruri inutile. Pot spune același lucru și referitor la aplicațiile preinstalate. Exceptând aplicațiile Google, iată ce aplicații am găsit pe smartphone după ce l-am configurat și am refuzat toate aplicațiile recomandate din timpul instalării lui:

  • Amazon Music: aplicația de streaming de muzică de la Amazon
  • Amazon Shopping: îți oferă acces la magazinul Amazon; nu cred că este foarte folositoare utilizatorilor din România
  • Calculator: evident, mai bun la matematică decât oricare dintre noi și foarte util atunci când nu știi cum să împarți nota de plată
  • Compass (Busolă): o aplicație ce te ajută să te orientezi, indicând punctele cardinale
  • Clock (Ceas): o aplicație pentru ceas, cu care poți seta și alarme
  • Facebook: acces în lumea uimitor de redundantă a rețelei de socializare cu același nume
  • File Manager: util când ai nevoie să administrezi fișierele și folderele de pe smartphone
  • LinkedIn: aplicația rețelei de socializare pe subiecte profesionale cu același nume
  • Lords Mobile: Kingdom Wars: un joc de strategie într-o lume fantastică, unde îți construiești și administrezi propriul regat și armată și în care ai parte de bătălii cu alți jucători, în timp real
  • Music: o aplicație pentru muzica de pe telefonul tău
  • Sound Recorder: înregistrezi sunet folosind microfonul telefonului
  • Spotify: aplicația popularului serviciu de streaming de muzică
  • TikTok: rețeaua de socializare unde timpul se comprimă 🙂
  • Weather (Meteo): prognoza meteo pentru zilele următoare

Aplicații preinstalate pe realme C53

Aplicații preinstalate pe realme C53

În final, pot spune că sunt mulțumit de partea software a lui realme C53. Interfața sa este curată, sistemul de operare este la zi, iar numărul de aplicații preinstalate nu este deloc mare.

Reclamă

Performanță în benchmarkuri

Ai văzut cum arată smartphone-ul realme C53, ce specificații hardware are și care a fost experiența mea în utilizarea lui de zi cu zi. Totul însă a fost subiectiv până acum, așa că nu ar strică să aflăm și niște detalii mai obiective despre performanța sa. Pentru asta, am rulat câteva benchmarkuri; iată ce rezultate am obținut:

Primul benchmark pe care l-am rulat a fost Geekbench. În testele sale, realme C53 a obținut un scor Single-Core de 416 de puncte și un scor Multi-Core de 1489 puncte. Scorurile GPU Compute au fost de 446 pentru OpenCL și 441 pentru Vulkan. Aceste rezultate ne arată că smartphone-ul are un chipset entry-level, cu niveluri de performanță scăzute. În ceea ce privește rezultatele procesorului, putem compara smartphone-ul realme C53 cu modele precum fratele său - realme C55, vechiul Google Pixel 3 sau un Samsung Galaxy A32. Din punct de vedere al performanțelor grafice, realme C53 este la fel de puternic precum realme C55, însă de cel puțin două ori mai slab decât celelalte smartphone-uri menționate.

Rezultate benchmark în Geekbench 6

Rezultate benchmark în Geekbench 6

A doua aplicație benchmark pe care am folosit-o a fost 3DMark. În testul Wild Life, realme C53 a obținut 1369 de puncte, în timp ce în Sling Shot, a obținut 3637 de puncte. Vorbim despre niște scoruri foarte slabe, ce ne demonstrează că acest smartphone nu este destinat activităților de gaming. Jocurile casual pot rula decent, dar indiferent de joc, va trebui să te mulțumești cu setările de calitate vizuală minimă. De asemenea, ar trebui să te aștepți și la întreruperi ocazionale.

Rezultate benchmark în 3DMark

Rezultate benchmark în 3DMark

Am continuat cu PCMark, o aplicație ce oferă baterii de teste pentru evaluarea performanțelor în activitățile obișnuite, precum și pentru măsurarea timpului de funcționare pe baterie în astfel de situații. În testul Work 3.0 performance, realme C53 a înregistrat un scor de 8083 de puncte. Acest rezultat ne arată că smartphone-ul poate oferi o performanță decentă în utilizarea de zi cu zi. În testul pentru baterie, rezultatul a fost unul excepțional, telefonul rezistând timp de paisprezece ore și jumătate!

Rezultate benchmark în PCMark

Rezultate benchmark în PCMark

Ultimul lucru pe care l-am testat a fost performanța wireless. realme C53 se poate conecta la rețelele Wi-Fi 5, însă nu și la cele Wi-Fi 6. Aplicația Speedtest de la Ookla mi-a arătat ca realme C53 atinge o viteză de 195 Mbps pentru download și 232 Mbps pentru upload în rețeaua mea de 1 Gbps. De asemenea, smartphone-ul nu ar trebui să aibă probleme în a face streaming de videoclipuri și filme la rezoluție 4K.

Rezultate benchmark în Speedtest

Rezultate benchmark în Speedtest

Rezultatele benchmarkurilor indică faptul că, deși nu este deloc recomandat pentru gaming, realme C53 este un smartphone entry-level decent pentru navigarea pe internet, precum și în lucrul cu aplicații de productivitate și divertisment. De asemenea, autonomia lui realme C53 este excelentă.

Ce părere ai despre realme C53?

Sper că, în acest moment, am reușit să îți expun o imagine detaliată a capacităților lui realme C53. Este un smartphone entry-level cu preț mic, design frumos, destulă performanță pentru activitățile de zi cu zi și o baterie foarte bună. Nu este, în schimb, un telefon bun pentru fotografii sau gaming. Înainte de a închide acest review, spune-mi ce părere ai. Te gândești să cumperi un realme C53 pentru o persoană apropiată, fără pretenții prea mari? De exemplu, pentru un bunic sau un părinte? Sau preferi un model ceva mai scump? Nu uita că poți să lași oricând un comentariu în secțiunea de la finalul articolului.

Descoperă: Smartphone Android Hardware și sunete Recenzii