Review Realme C55: Smartphone de buget!

recenzie
Review Realme C55: Smartphone de buget!
Rating

Experiența de utilizare a smartphone-ului Realme C55

Ca întotdeauna, unul dintre primele lucruri pe care le testez atunci când analizez un smartphone este experiența de utilizare a funcțiilor de telefonie mobilă. Am apreciat că Realme C55 a avut o recepție bună a semnalului, iar calitatea audio a convorbirilor telefonice a fost OK. Cu toate acestea, am fost surprins că a fost deosebit de bună atunci când vorbeam cu cineva folosind difuzorul. Ceilalți interlocutori m-au auzit puternic și limpede de fiecare dată.

Ecranul telefonului este de calitate medie. Ai o experiență bună atunci când folosești telefonul în interior, indiferent ce faci: navighezi pe internet, îți omori timpul pe Tik Tok sau te uiți la filme. Cu toate acestea, luminozitatea ecranului ar putea fi mai bună, iar folosirea sa în aer liber într-o zi însorită ar putea fi o provocare.

Realme C55 are un ecran IPS decent

Realme C55 are un ecran IPS decent

Experiența audio este decentă. Sunetul este relativ puternic, dar nu impresionează. Pentru o experiență mai bună, îți recomand utilizarea unei perechi de căști, mai ales dacă-ți place să te uiți la filme sau să asculți muzică pe smartphone.

Reclamă

Din fericire, jackul audio de pe Realme C55 înseamnă că nu trebuie să-ți cumperi și căști Bluetooth noi. În schimb, poți folosi unele cu fir, pe care le ai deja prin casă de la un telefon mai vechi.

Asculți cel mai bine muzică la căști

Asculți cel mai bine muzică la căști

Așa cum era de așteptat în cazul unui smartphone de buget, jocurile sunt o experiență destul de frustrantă pe Realme C55. Nu te poți bucura de o grafică de înaltă calitate. Pentru o experiență de gaming fluentă, trebuie să configurezi jocurile la cea mai mică presetare video disponibilă.

Jocurile nu sunt o experiență plăcută

Jocurile nu sunt o experiență plăcută

Senzorul de amprentă integrat în butonul de pornire este destul de frustrant de folosit. Nu este deloc precis, și a fost mai rapid să deblochez telefonul cu un cod PIN sau cu ajutorul recunoașterii faciale.

Senzorul pentru amprente este capricios

Senzorul pentru amprente este capricios

Un alt aspect enervant pe care l-am observat este că Realme C55 nu poate folosi stickuri de memorie USB-C. Pur și simplu nu le detectează. De asemenea, nu poți folosi portul USB-C ca să conectezi telefonul la un calculator și să muți fișiere de pe un dispozitiv pe altul. Această limitare mi s-a părut destul de frustrantă.

Pe de altă parte, Realme C55 are o caracteristică unică în lumea Android: în partea de sus a ecranului, acesta afișează o mini-capsulă dinamică (similară celei de pe iPhone), care poate arăta starea încărcării bateriei, consumul de date și numărul de pași. Deși este destul de limitată în acest moment, aceasta are potențialul de a fi o funcție apreciată de mulți utilizatori.

Realme C55 oferă o mini-capsulă dinamică în partea de sus

Realme C55 oferă o mini-capsulă dinamică în partea de sus

Autonomia bateriei este un punct forte pentru Realme C55. Acumulatorul său mare de 5000 mAh poate ține telefonul în funcțiune timp de până la două zile de utilizare normală. În plus, Realme C55 se poate și încărca relativ repede: durează 58 de minute pentru a ajunge de la 0 la 100% folosind încărcătorul rapid de 33 W inclus în pachet, ceea ce este excelent având în vedere capacitatea acumulatorului și prețul redus al acestui telefon.

Încărcarea lui Realme C55 este rapidă

Încărcarea lui Realme C55 este rapidă

Pe scurt, Realme C55 este un smartphone cu Android bun pentru activitățile zilnice, cu o autonomie excelentă a bateriei, un ecran decent și o funcția unică mini-capsulă. Deși este un dispozitiv suficient de bun pentru majoritatea celor interesați de un telefon de buget, nu-l recomand gamerilor sau celor pasionați de fotografie sau înregistrări video. Găsești mai multe detalii despre acest subiect în secțiunea următoare.

Reclamă

Experiența de utilizare a camerelor pe Realme C55

Specificațiile camerelor de pe Realme C55 sunt similare cu cele ale multor smartphone-uri entry-level, așa că nu ar trebui să te aștepți la prea multe de la el. Aplicația sa Cameră are o interfață simplă, care oferă opțiuni de fotografiere standard. Este ușor și intuitiv să navighezi prin ea. Dacă ai folosit vreodată un smartphone pentru a face fotografii, nu vei avea nicio problemă în a înțelege ce se întâmplă. Merită subliniat că aceste camere oferă HDR, mod de noapte și un mod special de fotografiere de 64 de megapixeli. Zoomul este posibil până la 5X, dar 2x este maximul recomandat, deoarece orice depășește această valoare va duce la o calitate slabă. Însă 2x este doar un rezultat al decupării, nefiind obținut cu ajutorul obiectivului propriu-zis. Asta înseamnă că rezultatul final arată pixelat, cu imagini lipsite de detalii.

Aplicația Cameră pe Realme C55

Aplicația Cameră pe Realme C55

Portretele arată bine dacă le faci în condiții bune de iluminare, cu un blur plăcut pe fundal și o detectare decentă a marginilor.

Portretele fotografiate în lumină bună arată bine

Portretele fotografiate în lumină bună arată bine

După cum era de așteptat la un smartphone de buget, fotografiile de noapte nu sunt grozave, chiar și atunci când folosești modul de noapte dedicat. Fotografiile sunt granulate, iar umbrele au prea mult zgomot. Ar trebui totuși să folosești modul de noapte în loc de Auto, deoarece obții rezultate ceva mai bune. Însă asta înseamnă că trebuie să aștepți după ce faci fiecare fotografie, deoarece Realme C55 are nevoie de ceva timp pentru a o procesa. Nu poți face mai multe poze în succesiune rapidă cu acest telefon.

Reclamă

Partea bună este că fotografiile făcute în timpul zilei, în condiții bune de iluminare, oferă culori naturale, un contrast bun și o gamă dinamică decentă. Este posibil să observi puțină supraexpunere în unele imagini, dar nu este prea enervantă.

Un peisaj de iarnă fotografiat cu Realme C55

Un peisaj de iarnă fotografiat cu Realme C55

Atunci când face fotografii macro, smartphone-ul întâmpină dificultăți la focalizarea subiectului și există mai mult blur decât mi-aș fi dorit. Dar, pentru mai multe despre experiența propriu-zisă de fotografiere, accesează galeria de mai jos, care include mai multe mostre realizate cu Realme C55.

Rezoluția maximă pentru înregistrări video este de 1080p. Asta este ceva normal pentru smartphone-urile de buget. Însă experiența oferită ar putea fi mai bună. Deși culorile sunt OK atunci când filmezi în condiții bune de iluminare, lipsesc detaliile. Totodată, lipsa stabilizării de imagine nu ajută deloc. Urmărește videoclipul de mai jos, filmat pe vârful unui munte frumos, pentru o perspectivă mai bună.

Și dacă ești curios în legătură cu rezultatele obținute atunci când filmezi pe timp de noapte, urmărește acest clip mai dinamic, cu mai multă mișcare:

Vei observa o lipsă generală de detalii și destul de multă pixelare. Calitatea sunetului este, de asemenea, destul de slabă.

Experiența de utilizare a camerelor de pe Realme C55 nu va impresiona pe nimeni. Te-ai aștepta la asta de la un smartphone obișnuit, din gama sa de preț. Camerele își fac treaba destul de bine în timpul zilei sau în condiții de iluminare excelentă. Cu toate acestea, nu aș recomanda acest telefon pentru fotografii în condiții de iluminare slabă sau pentru înregistrări video de calitate.

Android 13, realme UI 4.0 și aplicațiile incluse

Acest smartphone vine cu interfața de utilizare realme UI 4.0, bazată pe Android 13. Software-ul include doar câteva modificări ale experienței de pe versiunea standard de Android. De exemplu, primești un nou layout de tip card pentru notificările aplicațiilor, widgeturi dinamice și un seif privat cu criptare avansată pentru protejarea informațiilor sensibile.

Realme C55 are multe aplicații preinstalate

Realme C55 are multe aplicații preinstalate

În general, îmi place interfața realme UI 4.0, dar nu-mi place că sunt incluse multe aplicații preinstalate. Iată ce primești împreună cu noul tău Realme C55:

  • Amazon Shopping: îți permite să cumperi lucruri din magazinele Amazon din întreaga lume
  • App Market: o alternativă la Google Play, cu diverse aplicații și jocuri. Nu văd ce rost are s-o folosești și este păcat că n-o poți dezinstala.
  • Booking.com: util pentru a planifica călătorii și a face rezervări la hotel
  • Bolt: folositor atunci când ai nevoie de un serviciu de taxi
  • Clone Phone: îți permite să-ți migrezi datele de pe un telefon mai vechi pe noul tău Realme C55
  • Compass (Busolă): o aplicație simplă, care arată punctele cardinale
  • Calculator: poate fi util atunci când te lupți cu matematica
  • Clock (Ceas): face exact ce spune, adică arată cât este ceasul 🙂
  • Facebook: aplicația cunoscutei rețele de socializare
  • Games (Jocuri): un hub unde poți găsi și gestiona toate jocurile instalate pe Realme C55
  • Joom: o platformă de cumpărături pentru produse fabricate în China
  • LinkedIn: aplicația cunoscutei rețele de socializare axate pe afaceri și pe ocuparea forței de muncă
  • Lords Mobile: Kingdom Wars: un joc de strategie pentru mobil, amplasat într-o lume fantastică, unde jucătorii își construiesc și administrează propriile regate și armate și se luptă cu alții în timp real
  • My Files (Fișierele mele): util pentru gestionarea fișierelor și folderelor de pe smartphone-ul tău
  • Music: o aplicație care te ajută să gestionezi și să asculți muzica de pe telefonul tău
  • Notes (Notițe): o aplicație simplă de luat notițe, care-ți poate fi de folos
  • Phone Manager: te ajută să urmărești sănătatea smartphone-ului tău și să efectuezi optimizări
  • Photos: o alternativă la Google Photos. Prefer aplicația Google, pentru că-mi permite în plus să fac în cloud o copie de rezervă a fotografiilor și videoclipurilor mele și să le integrez cu alte servicii Google.
  • Recorder: permite înregistrarea sunetul folosind microfoanele telefonului
  • Screen Lock (Blocare ecran): face un singur lucru, și anume să-ți blocheze ecranul în momentul în care apeși pe această aplicație 🙂
  • Sneaker Art: un joc în care poți picta adidași și alte tipuri de încălțăminte și le poți vinde în propriul tău magazin de încălțăminte
  • Spotify: celebrul serviciu de streaming de muzică
  • ThiefPuzzle: un joc în care trebuie să stabilești traiectoria brațului unui hoț pentru a fura lucruri
  • TikTok: intrarea în rețeaua de socializare cu același nume
  • Videos: o aplicație relativ simplă care-ți permite să redai videoclipuri stocate local
  • Weather (Meteo): afișează prognoza meteo pentru zilele următoare

Ecranul de pornire implicit pe Realme C55

Ecranul de pornire implicit pe Realme C55

Îmi place interfața de utilizare curată oferită de Realme UI 4.0. Însă numărul de aplicații incluse este mare. Unele dintre ele, precum jocurile sau unele aplicații de cumpărături, sunt inutile. O abordare mai bună ar fi fost ca Realme să le permită utilizatorilor să aleagă aplicațiile pe care vor să le instaleze.

Reclamă

Performanță în benchmarkuri

Deși Realme C55 este un smartphone decent pentru utilizarea de zi cu zi, este bine de știut cum se compară cu alte telefoane din punct de vedere al performanței. Pentru o imagine clară, am rulat o serie de benchmarkuri, începând cu Geekbench. Telefonul a obținut un scor Single-Core de 424 de puncte și un scor Multi-Core de 1421 de puncte, care este mai mic decât cel obținut de mult mai vechiul realme 8 5G.

Rezultate în Geekbench 6

Rezultate în Geekbench 6

Al doilea benchmark utilizat a fost aplicația 3DMark. În testul Wild Life, Realme C55 a obținut 743 de puncte, iar în Sling Shot, 1665 de puncte. Aceste scoruri dovedesc că Realme C55 nu este făcut pentru jocuri.

Rezultate în 3DMark

Rezultate în 3DMark

Am continuat cu PCMark for Android, un benchmark care poate testa performanța zilnică a smartphone-urilor, precum și autonomia bateriei la care ar trebui să te aștepți în situații reale. În testul Work 3.0 performance, Realme C55 a înregistrat un scor decent de 8581 de puncte, ceea ce confirmă că acest smartphone se poate descurca destul de bine la activitățile zilnice de productivitate.

Rezultate în PCMark 10

Rezultate în PCMark 10

Testul Work 3.0 battery life mi-a arătat cât rezistă Realme C55 atunci când este folosit în continuu. După cum poți vedea, a reușit să reziste 13 ore și 50 de minute. Un rezultat bun.🙂

Autonomia bateriei măsurată de PCMark 10

Autonomia bateriei măsurată de PCMark 10

Ultimul aspect pe care l-am verificat a fost performanța wireless a lui Realme C55, care este compatibil cu Wi-Fi 5, dar nu și cu Wi-Fi 6. Folosind aplicația Speedtest de la Ookla, am măsurat viteza Wi-Fi pe conexiunea mea la internet de 1 Gbps. Rezultatele au fost similare cu cele obținute de Realme 10: 229 Mbps pentru viteza de descărcare și 322 Mbps pentru upload.

Rezultate în Speedtest privind viteza conexiunii la internet

Rezultate în Speedtest privind viteza conexiunii la internet

Conform benchmarkurilor, Realme C55 este un smartphone entry-level decent, care oferă performanțe rezonabile în sarcinile de productivitate și când folosești rețelele de socializare. Cu toate acestea, există alegeri mai bune pentru gaming pe mobil. Autonomia bateriei lui Realme C55 este totuși bună și ar trebui să reziste aproximativ două zile de utilizare normală.

Îți place Realme C55?

Acum ar trebui să ai o imagine completă a acestui smartphone entry-level, a caracteristicilor sale, a calității construcției și a performanțelor sale în toate cazurile de utilizare. Înainte de a închide această recenzie, spune-mi ce părere ai: Îți place ce oferă Realme C55? Sau preferi un smartphone ceva mai scump, precum noul Realme 10? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-ne ce părere ai.

Descoperă: Smartphone Android Hardware Recenzii Recomandate