Experiența de utilizare a smartphone-ului Realme GT2 Pro
Utilizarea unui Realme GT2 Pro este o experiență plăcută, dacă ești ok cu dimensiunile smartphone-ului. Nu este cel mai masiv smartphone pe care l-am văzut (de exemplu, Xiaomi 11T, pe care l-am testat acum o vreme, este puțin mai mare din toate punctele de vedere), dar nu este cu siguranță un smartphone mic. Este plăcut să-l ții în mână, datorită texturii de pe spate, pe de o parte, și marginilor rotunjite, care-l fac să pară mai subțire decât este, pe de altă parte. Ecranul este luminos, are unghiuri bune de vizualizare, iar rata de reîmprospătare de 120 Hz face ca întreaga experiență să fie cursivă. În mod implicit, rezoluția ecranului este setată la 2412 x 1080, dar o poți s-o setezi manual la 3216 x 1440 sau să activezi Selectare automată din meniul Afișare și luminozitate al aplicației Setări. Dacă tot ești acolo, ar trebui să selectezi Natural în submeniul Modul culoare ecran. Astfel, culorile nu sunt la fel de puternice, dar se apropie mai mult de realitate.
Desigur, ecranul îți poate îmbunătăți experiența până la un anumit punct, dar chipsetul puternic ține pasul cu el și oferă performanțe uimitoare. Nu am avut probleme în jocuri sau în timpul redării media, iar sarcinile zilnice au fost realizate cu ușurință. Difuzoarele stereo sunt bune, dar le lipsește basul. Aș spune că sunt la egalitate cu cele de pe dispozitivul Samsung Galaxy S21 FE, pe care l-am testat de curând.
Interfața de utilizator a lui Realme este ușor de folosit și are o mulțime de funcții în plus față de versiunea simplă de Android 12. Pentru a menționa doar câteva, are o funcție interesantă de lansare rapidă, care merge dacă îți deblochezi smartphone-ul folosindu-ți amprenta, o caracteristică Kid Space, ce controlează aplicațiile, rețelele și cât timp au copiii tăi acces la smartphone, și un mod GT de înaltă performanță, care îl face și mai performant.
Vorbind despre deblocare, cititorul de amprentă nu este cel mai precis și nici cel mai rapid cu care am avut de-a face. Își face treaba de nouă ori din zece, dar am putut observa o mică întârziere. Mi se pare interesant că deblocarea facială funcționează foarte bine și este mai rapidă decât autentificarea cu amprentă. Senzorul de amprentă este folosit și pentru a-ți măsura pulsul: pur și simplu deschizi o aplicație și apoi ții degetul pe senzor pentru a-ți înregistra bătăile inimii. Această caracteristică chiar merge și este atât de simplu de implementat și utilizat, încât mă întreb de ce alți producători nu au inclus-o pe dispozitivele lor (cele cu senzor optic de amprentă, desigur).
Nu am nimic de raportat în ceea ce privește conectivitatea Wi-Fi și Bluetooth. Au funcționat impecabil, iar recepția 5G a fost, de asemenea, foarte bună. Trecând la apeluri, nu am avut probleme cu Realme GT2 Pro la acest capitol. Recepția este bună, sunetul este clar și același lucru este valabil și la celălalt capăt. O problemă minoră pe care am avut-o, care este prezentă pe aproape toate smartphone-urile cu Android 12 din zilele noastre, este că apelarea unui contact direct din lista Recente este inutil de complicată. Apelarea cu o singură apăsare nu este disponibilă decât din ecranul de Favorite; pentru Recente, trebuie să apeși pe mica pictogramă, care arată ca un receptor, de lângă persoana de contact pe care vrei s-o apelezi. Pictogramele sunt plasate în partea dreaptă a ecranului, ceea ce le face incomod de accesat pentru utilizatorii stângaci.
O altă problemă mică, dar enervantă, a fost că uneori, la ieșirea din sertarul de aplicații, gestul de glisare în jos pur și simplu nu funcționa, așa că a trebuit să repet gestul de mai multe ori. O soluție a fost utilizarea gestului „înapoi” (glisând orizontal de la marginea ecranului) pentru a ieși din sertarul de aplicații.
Sesiunile de gaming au fost o experiență foarte bună. Se știe că Snapdragon 8 Gen 1 este un chipset „fierbinte” și am văzut smartphone-uri unde a fost afectată performanța pentru a menține temperatura sub control. Dar nu și pe GT2 Pro. Inginerii Realme au inventat un sistem de răcire cu 9 straturi care acoperă toate punctele cheie fierbinți și se asigură că Snapdragon 8 Gen 1 rămâne rece. Există o cameră de vapori din oțel inoxidabil cu un spate din aliaj de cupru care disipează căldura mai repede decât oțelul sau aluminiul și, în loc de o pastă termică normală, contactul dintre radiator și cip este realizat cu un gel special Diamond Thermal, care crește conductivitatea termică. Asta rezultă într-o performanță bună, constantă. Merită remarcat că, în testele de stres sintetice, dispozitivul își diminuează de la un punct încolo performanțele, după cum vei vedea în ultima secțiune a acestei recenzii.
Înainte de a trece la experiența folosind camerele, ar trebui să menționez că bateria m-a ținut fără probleme toată ziua. Dacă folosești bateria moderat, te poate ține lejer și două zile, iar maximul pe care l-am obținut a fost de 84 de ore (deși doar în standby, fără să ating smartphone-ul). De asemenea, pot raporta că încărcarea este extrem de rapidă. Încărcarea de la 1% la maxim a durat doar 33 de minute, iar zece minute de încărcare l-au adus pe Realme GT2 Pro la un nivel uimitor de 43%. Dispozitivul s-a încălzit în timpul încărcării, dar nimic ieșit din comun. Iată graficul complet de încărcare:
Beneficiezi și de încărcare de noapte optimizată: pentru a reduce uzura bateriei, smartphone-ul învață din rutina ta de încărcare și face ca bateria să ajungă la 100% exact când te trezești dimineața.
Per total, a fost plăcut să folosesc Realme GT2 Pro. Este un dispozitiv foarte performant, care-ți oferă un ecran excelent, o durată de viață extraordinară a bateriei și încărcare super rapidă. Deși materialele nu îți dau senzația de premium, atunci când folosești smartphone-ul, devine clar că este un dispozitiv de top.
Experiența de utilizare a camerelor pe Realme GT2 Pro
NOTĂ: Pentru optimizare, imaginile din articol sunt redimensionate. Poți găsi imagini și videoclipuri capturate de Realme GT2 Pro în galeria de mai jos:
Camerele de pe Realme GT2 Pro sunt doar ok. Cu siguranță, nu sunt la fel de bune ca cele de pe un Samsung Galaxy S22, de exemplu. Calitatea fotografiei nu este la nivelul celor mai bune dispozitive de acest tip. Dar, nu mă înțelege greșit, imaginile rezultate nu sunt nici un caz proaste ci alți producători obțin rezultate mai bune - ISO mai mic, mai multe detalii, interval dinamic mai larg. Atât camera principală, cât și cea ultrawide folosesc tehnologia pixel binning pentru a obține imagini de 12,5 MP de la senzorii de 50 MP. În mod implicit, fotografiile sunt salvate ca JPEG, dar poți trece la formatul HEIF și chiar RAW când ești în modul Pro. Aplicația pentru cameră este simplă, aproape prea simplă dacă mă întrebi pe mine. În afară de modurile tradiționale foto/video și portret, are mai multe moduri suplimentare, accesibile din meniul Mai multe. Per total, am avut senzația că, deși acoperă toate funcționalitățile, aplicației Camera îi lipsește un anumit element de finețe.
Camera principală face fotografii decente în lumină bună, dar procesarea nu este întotdeauna cea mai bună. Iată un exemplu: o fotografie făcută într-o lumină destul de bună, dar cu un subiect destul de dificil - frunziș. Secțiunea selectată este în mărime naturală. După cum poți vedea, nivelul de detalii nu este grozav.
Camera ultrawide este cât de bună poate fi o cameră ultrawide, dar nu te aștepta la miracole: nivelul de detaliu este evident mai mic decât cel al camerei principale, iar imaginile sunt mai neclare. Balanța de alb este consistentă între cele două camere.
Camera ultrawide de pe Realme GT2 Pro are ceva în plus: poate să ofere de fapt un câmp vizual de 150 de grade și să simuleze efectul unei lentile fisheye.
În condiții de luminozitate scăzută, sistemul de camere face o treabă destul de bună chiar și fără activarea modului de noapte. Iată o comparație a aceleiași scene cu și fără modul de noapte. Nivelul de calitate este similar, dar imaginea cu modul de noapte activat este mai luminoasă.
Lipsa unei camere telefoto este dezamăgitoare, dar camera cu microscop este o caracteristică într-adevăr interesantă. Nu este, cu siguranță, pentru toată lumea, dar dacă ești pasionat de fotografia la microscop sau îți place să pozezi lucruri foarte mici, această cameră de 3MP cu autofocus ar putea fi exact ceea ce cauți. Obții o mărire de 20x sau 40x și, dacă te apropii foarte mult de diverse texturi, pot rezulta niște imagini fantastice.
Camera selfie este decentă, nu uimitoare, dar își face treaba. Modul portret separă relativ bine subiectul de fundal, dacă marginile sunt bine definite. Asigură-te că faci fotografiile într-un mediu bine luminat:
În ceea ce privește înregistrarea video, rezultatele sunt similare cu fotografiile. Înregistrarea în 4K oferă cele mai bune rezultate, iar stabilizarea funcționează bine atunci când înregistrezi videoclipuri ținând camera în mână. Nu există o opțiune de super stabilizare, ca pe Samsung Galaxy S21 FE sau pe alte smartphone-uri Realme, dar cea standard este suficientă în majoritatea cazurilor.
Filmarea videoclipurilor în rezoluție 8K este prezentă, după cum bănuiam, doar din motive de marketing. Imaginile rezultate sunt mai neclare, nivelul de detaliu nu este mai bun decât cel al înregistrărilor 4K, iar, în plus, numărul de cadre pe secundă este limitat la 24 fps.
Dacă nu știi ce rezoluție să folosești pentru înregistrările de pe smartphone, iată o analiză mai aprofundată: Înregistrarea videoclipurilor în 1080p, 4K, 8K pe smartphone: Cum e ideal?
Videoclipurile în slow-motion sunt înregistrate la 1080p sau 720p, iar rezultatele sunt decente:
Deși nu este rău, sistemul de camere de pe Realme GT2 Pro nu se ridică la nivelul restului experienței (mai ales pentru că dispozitivul este atât de bun în rest). Camerele principale și ultrawide funcționează bine, dar lipsa unei camere telefoto nu este compensată de camera cu microscop, care are un public foarte de nișă. Calitatea video este de asemenea bună, iar stabilizarea funcționează bine.
Android 12 și aplicațiile incluse
Realme GT2 Pro vine direct cu Android 12 instalat și cu interfața Realme UI 3.0 pusă peste el. Dacă te-ai obișnuit cu Android 11 și 12, nu vei avea probleme cu Realme GT2 Pro. Sistemul de operare ar trebui să primească trei ani de actualizări și patru ani de actualizări de securitate. Realme UI adaugă o serie de caracteristici și configurări, precum Tabloul de bord confidențialitate și submeniul Personalizări.
Sistemul de operare și aplicațiile ocupă aproximativ 11 GB de spațiu. În afară de aplicațiile obișnuite Android și Google, Realme GT2 Pro are destul de multe aplicații preinstalate (ce se pot schimba în funcție de regiune). Aplicațiile din terțe părți pot fi însă dezinstalate. Iată cele mai relevante aplicații pe care le poți găsi pe Realme GT2 Pro:
- Amazon Shopping - aplicația cunoscutului site de cumpărături
- Booking.com - te ajută să găsești cazare și oferă sfaturi de călătorie
- Calculator - un simplu calculator
- Clone Phone - o aplicație folosită pentru transferul de date cu alte dispozitive, inclusiv iPhone-uri
- Games - o aplicație utilă și bine gândită pentru gestionarea jocurilor și a setărilor legate de jocuri
- Facebook, LinkedIn - omniprezentele platforme de social media
- Music - o aplicație simplă pentru redarea muzicii stocate local
- Phone Manager - un centru de control pentru gestionarea sănătății smartphone-ului tău - totul, de la confidențialitate și gestionarea aplicațiilor, până la setările bateriei
- PUBG Mobile - singurul joc preinstalat - un popular first-person shooter
- Videos - o aplicație simplă pentru redarea videoclipurilor stocate local
Interfața de utilizare de pe Realme GT2 Pro ar trebui să fie foarte familiară utilizatorilor de Android. Realme UI adaugă mai multe funcționalități peste Android 12, iar aplicațiile preinstalate sunt în mare parte utile. Dacă nu ești mulțumit, poți dezinstala fără restricții majoritatea aplicațiilor.
Performanță în benchmarkuri
Rezultatele obținute aici ar trebui doar să confirme experiența din viața reală: că Realme GT2 Pro este unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață din ziua de astăzi. Să vedem dacă este adevărat. Începem ca de obicei cu Geekbench, unde Realme GT2 Pro nu dezamăgește: atinge un scor maxim de 1263 pentru testul single-core și 3445 pentru multi-core. Scorul multi-core este similar cu cel obținut de versiunea Snapdragon a Samsung Galaxy S21+, în timp ce performanța single-core eclipsează chiar și noul Samsung Galaxy S22.
Apoi, am folosit PCMark for Android pentru a testa performanța Realme GT2 Pro în mai multe scenarii de productivitate, inclusiv editare video și foto. Telefonul a obținut 12468 de puncte la testul Work 3.0, un scor comparabil cu alte smartphone-uri de top lansate în 2022.
Am rulat apoi 3DMark, mai exact testele Wild Life și Wild Life Extreme, pentru a evalua GPU-ul Adreno 730. Realme GT2 Pro a obținut un scor uimitor de 9215 puncte în Wild Life și 2572 în Wild Life Extreme.
Pentru a confirma aceste rezultate uimitoare obținute de GPU, am rulat testele Car Chase și 1080p Car Chase Offscreen de la GFXBench, iar rezultatele au fost, din nou, cel puțin impresionante: 91 fps în testul Offscreen este cel mai mare scor pe care l-am văzut cu această suită.
A urmat testul bateriei: am încărcat Realme GT2 Pro la 100%, apoi am rulat testul Battery Life 3.0 din suita PCMark suite. A durat 14 ore și 29 de minute pentru ca dispozitivul să ajungă la 20%, un alt rezultat remarcabil. Este interesant totuși că scorurile au scăzut la aproximativ 80% din performanța inițială după primele câteva iterații ale testului. Comportament este obișnuit când vine vorba de chipseturile de ultimă generație, deoarece acestea eliberează multă căldură și folosesc multă baterie atunci când funcționează la performanță maximă. Pentru a gestiona acest lucru, majoritatea producătorilor introduc mai multe funcții de siguranță pe smartphone-urile lor, inclusiv reducerea performanței în anumite scenarii. Căldura cu siguranță nu a fost o problemă, deoarece Realme GT2 Pro și-a păstrat sângele rece și a raportat o temperatură de 28 de grade Celsius pentru cea mai mare parte a testului.
La final, am testat vitezele 5G și Wi-Fi folosind Speedtest de la Ookla. Testul Wi-Fi a fost efectuat folosind o rețea Wi-Fi 6 cu o conexiune la internet de 1 Gigabit. Rezultatele au fost decente: 277 Mbps la descărcare și 48,2 Mbps la încărcare prin rețelele mobile 5G și 578 Mbps descărcare / 611 Mbps încărcare prin Wi-Fi 6.
Realme GT2 Pro are o performanță extraordinară în benchmark-uri. Procesorul și subsistemul său grafic sunt fără îndoială printre cele mai bune opțiuni disponibile în prezent. Dacă ești în căutarea unui telefon cu performanțe de top, acesta este.
Ce părere ai despre Realme GT2 Pro?
Acum știi mai multe despre Realme GT2 Pro și cum funcționează atât în scenarii din viața reală, cât și în benchmarkuri sintetice. A fost o plăcere să-l testez și să-l folosesc timp de două săptămâni și, dacă nu ar fi fost experiența nememorabilă a camerei, aș fi recomandat cu tărie telefonul oricui caută un smartphone emblematic mai accesibil. Sunt curios ce părere ai despre Realme GT2 Pro. Vrei să-l cumperi? Ce alte smartphone-uri mai sunt pe lista ta? Spune-mi în comentarii. Dacă ai deja unul, spune-ne experiența ta cu el.