Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy A32 5G
Interfața OneUI și sistemul de operare Android funcționează bine pe Samsung Galaxy A32 5G. Cât timp nu sunt instalate foarte multe aplicații și nu sunt păstrate multe file deschise în Google Chrome, performanța generală ar trebui să fie satisfăcătoare pentru majoritatea utilizatorilor. Jocurile funcționează și ele, dar experiența de gaming nu este grozavă, așa cum vor confirma și testele noastre din secțiunea dedicată a acestui review.
Pentru jocurile “casual” (mai puțin pretențioase), Samsung Galaxy A32 5G este mai mult decât adecvat, dar se observă probleme de performanță în jocurile mai serioase cu o grafică peste medie.
Ecranul este principalul punct slab al Samsung Galaxy A32 5G. Este mare la cei 6.5 inci ai săi, dar are doar o rezoluție de doar 720p, ceea ce înseamnă că pixelii sunt mai vizibili decât pe alte telefoane. Galaxy A32 5G folosește un panou TFT LCD în loc de Super AMOLED (ca pe varianta non-5G a aceluiași telefon). Acest model nu vine cu un protector de ecran, iar protecția este asigurată doar de stratul de Gorilla Glass 5.
Luminozitatea ecranului este bună în spații închise și destul de slabă atunci când este utilizat în aer liber, mai ales în lumina directă a soarelui. De asemenea, timpul de răspuns al ecranului nu îl face potrivit pentru jocuri, fiind mai degrabă un dispozitiv destinat utilizatorilor care se joacă rar și aleg titluri care nu sunt pretențioase în ceea ce privește grafica. Dacă tot ce faci pe smartphone-ul tău este să navighezi pe web, să faci fotografii, să folosești rețelele sociale și câteva aplicații de productivitate, ecranul este adecvat necesităților tale. Dar noi am fi preferat ca Samsung să păstreze același ecran AMOLED pe ambele modele Galaxy A32.
Samsung Galaxy A32 5G are doar un difuzor mono pe marginea inferioară. Acesta funcționează surprinzător de bine, mai ales pentru a asculta muzică, cât timp cât nu îi setezi volumul la maxim. Sunetele de frecvență înaltă sunt ușor prea puternice, iar basul abia se aude. Acest lucru este de așteptat de la un difuzor mono pentru smartphone.
Deblocarea telefonului se poate face folosind atât recunoașterea facială, cât și senzorul de amprentă care acționează și drept buton de pornire/oprire. Ambele soluții funcționează bine, fără a fi cele mai precise ori rapide.
Durata de viață a bateriei este unul dintre aspectele cele mai pozitive ale acestui smartphone. În testele noastre, Samsung Galaxy A32 5G a ținut două zile fără probleme, cât timp ne-am jucat intens ori am realizat alte activități care necesită un consum ridicat de energie, cum ar fi navigarea prin GPS. Bateria s-a încărcat în aproximativ două ore și 20-25 de minute, iar pragul de 50% a fost atins după aproximativ o oră.
Am efectuat câteva apeluri telefonice pe Samsung Galaxy A32 5G. Persoanele cu care am vorbit ne-au auzit clar, iar suprimarea zgomotului ambiental a funcționat bine. Cu toate acestea, uneori a avut probleme la filtrarea zgomotelor foarte puternice, dar acest lucru este de așteptat de la un smartphone din această zonă de preț. Apelurile vocale funcționează bine atunci când folosești difuzorul încorporat, dar nu te aștepta la sunet de înaltă calitate ori să poți auzi bine cealaltă persoană atunci când ești departe de telefon.
Samsung Galaxy A32 5G funcționează bine pentru utilizatorii obișnuiți, care nu au nevoie de performanțe ridicate sau care nu se joacă prea mult. Cu excepția ecranului, acest telefon nu are slăbiciuni foarte evidente, iar mulți îi vor aprecia bateria generoasă.
Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy A32 5G
Pe hârtie, Samsung Galaxy A32 5G pare să aibă un sistem de camere excelent pentru un smartphone în zona sa de preț. Realitatea este însă puțin diferită, deoarece nu toate camerele sale sunt utile. Dacă folosești cele două camere principale (wide 48 MP și ultrawide 8 MP), fotografiile realizate în lumină naturală, fără zoom, sunt plăcute, cu detalii bune, culori vii, contrast puternic și fără zgomot nedorit. Dar celelalte două camere care compun sistemul din spate sunt dezamăgitoare. De exemplu, camera de 5 MP pentru macro-uri suferă de probleme de focalizare. De asemenea, lipsa detaliilor din cauza rezoluției reduse este o altă problemă.
Aplicația Camera realizată de Samsung este ușor de utilizat, dar nu oferă multe opțiuni de configurare, așa cum se întâmplă pe modelele Galaxy mai scumpe. Există și un mod Pro dar este unul mai spartan, care îți permite doar să alegi nivelul ISO, balansul de alb și compensarea expunerii.
Din păcate, nu este disponibilă focalizarea manuală, iar Samsung Galaxy A32 5G nu oferă zoom optic, ci doar digital. Din această cauză, zoom-ul provoacă multe distorsiuni vizuale în fotografiile pe care le faci. Pentru exemple, răsfoiește prin galeria noastră de imagini și vei vedea aceeași imagine la diferite niveluri de zoom:
Pe de altă parte, fotografiile făcute în timpul nopții sau în condiții de lumină scăzută sunt sub medie. Acestea par lipsite de contururi și cu mult zgomot, iar detaliile se pierd în zonele mai întunecate. Camera pentru selfie este decentă, dar nu impresionează, deoarece fie tinde să piardă detaliile la lumină slabă, fie crește prea mult contrastul și expunerea la lumină puternică. Este potrivită pentru selfie-ul ocazional încărcat pe rețelele de socializare, dar cam atât.
Pentru înregistrarea de clipuri video, Samsung Galaxy A32 5G oferă rezultate decente. Clipurile video arată bine, cu contururi bine definite, iar stabilizarea electronică a imaginii ajută, deși nu ne uităm la cea mai bună implementare a acestei tehnologii. Avem impresia că, uneori, contrastul este puțin cam prea puternic, iar culorile puțin prea vii față de realitate, dar acestea sunt elemente deja "definitorii" pentru smartphone-urile Samsung. Iată un prim clip video, filmat în 1080p și 30 de cadre pe secundă, cu o mulțime de mașini care circulă:
Am filmat și un videoclip înregistrat în mijlocul pădurii. Se poate vedea cum algoritmii de stabilizare a imaginii merită o oarecare îmbunătățire:
În teorie, Samsung Galaxy A32 5G poate face fotografii la rezoluția de 48 Megapixeli și filmări video în rezoluții UltraHD, dar stabilizarea electronică a imaginii nu este disponibilă în ambele cazuri. De asemenea, salvarea imaginilor și videoclipurilor necesită mult timp și mult spațiu de stocare și nu recomandăm să folosești aceste moduri, deoarece par să fie mai degrabă trucuri de marketing, decât funcții foarte utile.
Când citești specificațiile Samsung Galaxy A32 5G este posibil să ai impresia că acest smartphone oferă o experiență foto/video excelentă, în comparație cu alte dispozitive din aceeași zonă de preț. Din păcate nu este cazul. Nu stă rău, dar nici nu bate competiția.
Android 11 și aplicațiile incluse
Samsung Galaxy A32 5G vine cu Android 11 și One UI 3.1. Acest telefon se află pe lista dispozitivelor care vor primi actualizări de securitate trimestriale până la patru ani de la lansarea sa internațională. În comparație, modelele mai scumpe primesc actualizări lunare de securitate pentru o perioadă similară de timp.
One UI de la Samsung îmbunătățește experiența implicită oferită de Android și vine cu câteva caracteristici și optimizări suplimentare. Dacă treci de la un alt smartphone Samsung, tranziția la Samsung Galaxy A32 5G este simplă. Cu toate acestea, dacă ai folosit anterior un smartphone Android de la un alt producător, va dura câteva ore până când te vei obișnui. Atunci când îți configurezi telefonul, Samsung îți recomandă să instalezi multe aplicații. Cu toate acestea, poți sări peste instalarea unora dintre ele. În cele din urmă, Samsung va instala automat următoarele aplicații:
- Galaxy Shop - magazinul mobil Samsung pentru țara în care te afli. Din fericire, poți dezinstala această aplicație.
- SmartThings - o aplicație utilă, care îți permite să faci multe lucruri, cum ar fi localizarea dispozitivelor Samsung pe care le-ai pierdut sau controlul de la distanță dispozitivelor de tip smart home.
- Voice Recorder - o aplicație simplă de înregistrare vocală, care face ceea ce te aștepți să facă.
- My Files - un manager de fișiere util pentru dispozitivul tău Samsung Galaxy.
- Samsung Internet - ne dorim ca Samsung să nu mai promoveze agresiv browserul lor web și să ne permită să folosim Chrome sau orice alt browser pe care îl preferăm.
- Samsung Health - o aplicație de sănătate și fitness care funcționează doar cu un cont Samsung și dispozitive portabile marca Samsung.
- Galaxy Wearable - te ajută să-ți asociezi și configurezi dispozitivele purtabile Samsung cu smartphone-ul tău.
- Zona AR - îți permite să te joci cu emoji de realitate augmentată, doodles și alte lucruri similare.
- Radio - dacă ai propriile căști, poți asculta radio FM folosind această aplicație.
- Mesaje - clona realizată de Samsung pentru Messages de la Google (aplicația pentru SMS și MMS).
- Samsung Members - te ajută să te conectezi cu alți utilizatori de dispozitive Samsung Galaxy și să primești ajutor atunci când ai probleme cu telefonul tău.
- Galaxy Store - magazinul de aplicații Samsung care își propune să concureze cu Google Play.
- Gallery - alternativa Samsung la Google Photos.
- Samsung Notes - o aplicație bună și ușor de utilizat pentru luarea de notițe. Mulți utilizatori se vor bucura de utilizarea acesteia.
- Samsung Global Goals - o aplicație care le permite utilizatorilor să doneze bani în scopuri caritabile vizionând reclame sau donând direct. Din păcate, această aplicație tinde să te agaseze cu reclame destul de des, mai ales atunci când îți încarci smartphone-ul. Din fericire, o poți dezinstala dacă devine enervantă.
- Samsung Free - Alternativa Samsung la Google Discover.
- Game Launcher - un magazin de jocuri care concurează cu Google Play. Acesta conține și un set de instrumente, care pot fi utile în timpul jocurilor.
Există și câteva aplicații Microsoft incluse alături de aplicațiile Google care vin cu orice dispozitiv Android. Acestea sunt Office, OneDrive, LinkedIn și Outlook. Mai sunt și Netflix, Spotify și Facebook preinstalate în mod implicit, aplicații populare pentru majoritatea utilizatorilor.
Samsung Galaxy A32 5G vine cu cea mai recentă versiune de Android și actualizări trimestriale de securitate. Lista aplicațiilor preinstalate este destul de lungă și plină de multe clone ale aplicațiilor Google. Din fericire, cele mai multe dintre ele pot fi dezinstalate cu ușurință pentru a economisi spațiu de stocare.
Performanță în benchmarkuri
Pentru a vedea cât de puternic este procesorul de pe Samsung Galaxy A32 5G, am folosit mai întâi Geekbench. A obținut 473 de puncte în testele Single-Core și 1538 în testele Multi-Core. Aceste scoruri sunt similare cu cele ale Xiaomi Redmi Note 8 Pro și puțin mai mari decât ceea ce obții de la un Samsung Galaxy S8 (flagship-ul Samsung din 2017).
Apoi, am folosit PCMark pentru Android pentru a măsura cât de bine se descurcă Samsung Galaxy A32 5G în sarcinile de productivitate. A avut un scor de 6353 de puncte, similar cu cel al unui Motorola G7 Power.
Samsung Galaxy A32 5G nu este un smartphone creat pentru jocuri, iar aplicația de referință 3DMark a confirmat acest lucru. În testul Sling Shot Extreme - OpenGL ES 3.1, acest smartphone a redat maximum 15.50 de cadre pe secundă, ceea ce este insuficient pentru experiențe de gaming de calitate.
Samsung Galaxy A32 5G a redat un număr redus de cadre pe secundă și în testele Car Chase și testele 1080p Car Chase Offscreen efectuate cu aplicația GFXBench.
Pentru a evalua autonomia oferită de Samsung Galaxy A32 5G, am folosit testul pentru baterie Work 2.0 de la PCMark, cu luminozitatea afișajului setată pe auto. Bateria a rezistat 16 ore și 11 minute, ceea ce este excelent. În cazul utilizării obișnuite de zi cu zi, care nu implică jocuri, bateria acestui smartphone nu ar trebui să aibă probleme în a rezista două zile.
Din păcate, nu avem conectivitate 5G în zona noastră și nu am putut testa viteza datelor mobile pe care o obții cu Samsung Galaxy A32 5G într-o rețea 5G.
Benchmarkurile au confirmat că Samsung Galaxy A32 5G oferă atât performanțe bune pentru sarcini generale de productivitate, cât și o autonomie excelentă. Dar acest smartphone nu reprezintă o alegere bună pentru jocuri.
Ce părere ai despre Samsung Galaxy A32 5G?
Acum știi ce ne place și ce nu ne place la Samsung Galaxy A32 5G. Știi, de asemenea, că este un smartphone diferit de varianta sa 4G. Înainte de a închide acest review, spune-ne părerea ta despre acest model și dacă preferi varianta 5G a Samsung Galaxy A32 sau cea standard și de ce. Comentează mai jos și hai să discutăm.