Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy S20 FE 5G
Am avut smartphone-ul Samsung Galaxy S20 FE 5G încă din decembrie 2020, deci vorbim despre aproximativ o lună de testare. În tot acest timp, l-am folosit zilnic ca smartphone-ul meu principal cu Android, pentru a vedea dacă merită cumpărat sau nu.
În primul rând, trebuie să menționez că interfața de utilizare OneUI și sistemul de operare Android rulează perfect. Nu am văzut niciodată întârzieri sau încetiniri pe acest smartphone - hardware-ul său este puternic și mai mult decât suficient pentru a rula orice aplicație fluent și fără întreruperi.
Calitatea apelurilor este, de asemenea, una de top. Asta probabil datorită difuzorului de ureche bun, dar și datorită recepției semnalului rețelei mobile excelente, precum și a codecurilor audio. Abonamentul meu mobil include acces la 5G, însă acoperirea este relativ slabă în orașul în care locuiesc. Deși este prezent, nu îmi oferă viteze de internet mai mari decât îmi oferă 4G. Pe de altă parte, nu s-a întrerupt niciun apel, niciodată, nici atunci când acest smartphone folosea VoLTE și nici când folosea VoWiFi conectat la rețeaua WiFi de acasă.
De asemenea, în ceea ce privește calitatea audio, difuzorul oferă o experiență satisfăcătoare. Sunetul este clar și fără “artefacte”, iar volumul maxim este suficient. Totuși, la fel ca pe orice alt telefon, dacă vrei calitate audio cu adevărat bună, trebuie să folosești o pereche de căști. Din păcate, Samsung nu include niciun set de căști în pachet, așa că va trebui să îți cumperi tu unele.
Bateria din Samsung Galaxy S20 FE 5G m-a ținut de obicei o zi și jumătate de utilizare moderată. Pentru mine, asta înseamnă să stau mult pe internet, să citesc știri și mesaje e-mail, să fac câteva fotografii și să mă uit la un film sau două seara. Însă, dacă adaugi și jocuri la rutina ta zilnică, este posibil să trebuiască să încarci telefonul înainte de finalul zilei, deoarece bateria se va termina, cu siguranță, mult mai repede.
Legat de vizionarea de filme, trebuie să spun că am fost impresionat pozitiv de ecranul lui Samsung Galaxy S20 FE 5G. Deși rezoluția sa este mai mică decât cea pe care o primești pe celelalte smartphone-uri Galaxy S20, nu poți să îți dai seama cu adevărat despre acest lucru. Ecranul are luminozitate, contrast și reproducere a culorilor excelente.
Utilizarea smartphone-ului Samsung Galaxy S20 FE 5G este foarte satisfăcătoare. Este rapid atât atunci când rulezi aplicații, precum și când navighezi pe internet, redarea audio și video este o experiență plăcută, calitatea apelurilor este una de top, iar autonomia pe baterie este excelentă.
Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy S20 FE 5G
Deși Samsung Galaxy S20 FE 5G este similar cu Samsung Galaxy S20, sistemele lor de camere sunt puțin diferite. Pe spate, Samsung Galaxy S20 FE 5G are trei camere, nu patru, iar pe partea frontală, camera selfie folosește un senzor mai mare decât ce găsești pe S20 sau S20+. Pentru început, hai să trecem în revistă camerele principale de pe S20 FE 5G:
- 12 MP, diafragmă f/1,8, 26 mm (wide), PDAF dual pixel, OIS
- 8 MP, diafragmă f/2.4, 76 mm (tele), PDAF, OIS, zoom optic 3x
- 12 MP, diafragmă f/2.2, 123˚, 13 mm (ultra wide)
Pe partea din față, într-un mic decupaj circular al ecranului, Samsung Galaxy S20 FE 5G vine cu:
- O cameră selfie de 32 megapixeli, cu diafragmă f/2,2, distanță focală de 26 mm (wide) și suport HDR.
Aplicația Cameră oferită de Samsung este bine concepută și ar trebui să fie ușor de utilizat. Modurile foto și video standard pot fi activate din partea de jos a ecranului sau glisând la stânga și la dreapta pe ecran. Comutarea între modurile de fotografiere wide, ultra wide sau cu zoom se face prin apăsarea pictogramelor mici care seamănă cu doi copaci (camera principală, wide), trei copaci (ultra wide) sau cu un copac (zoom - modul telephoto).
Calitatea fotografiilor pe care le face Samsung Galaxy S20 FE 5G este excelentă în majoritatea situațiilor. În cazul în care condițiile de iluminare sunt bune sau cel puțin acceptabile, ca în lumina zilei sau în lumină artificială, fotografiile sunt superbe. Culorile sunt bogate și vii, iar detaliile sunt excelente. Fotografiile de noapte sunt, de asemenea, de bună calitate, dar, în acest caz, am impresia că algoritmii Samsung sunt puțin cam agresivi cu luminozitatea, ceea ce poate duce la pierderea detaliilor și la un contrast prea puternic.
Dacă ești curios să vezi fotografiile pe care le-am făcut cu Samsung Galaxy S20 FE 5G și să le verifici calitatea, treci în revistă galeria de mai jos. Am realizat fotografii afară, în condiții de iluminare bune, precum și în interior, în lumină artificială. Am inclus, de asemenea, câteva selfie-uri, portrete și câteva fotografii macro.
Smartphone-ul poate înregistra videoclipuri la o rezoluție de maxim 4K la 3840 x 2160 pixeli și până la 60 de cadre pe secundă, folosind atât camerele principale, cât și camera selfie. În plus, videoclipurile sunt stabilizate utilizând gyro-EIS (Stabilizare Electronică a Imaginii), aceasta ajutând la stabilizarea clipului atunci când îți tremură mâna sau când te afli în mișcare. Pentru a îți face o idee despre calitatea înregistrărilor video, iată un videoclip în 4K la 60 fps:
De asemenea, iată un alt exemplu de videoclip cu mai multă mișcare, înregistrat folosind aceeași rezoluție 4K la 60 fps:
Dacă îți plac videoclipurile cu încetinitor, iată cum arată un videoclip cu Super Slow-Motion:
Samsung Galaxy S20 FE 5G are unele dintre cele mai bune camere pe care le poți găsi pe un smartphone cu Android. Fotografiile și videoclipurile pe care le realizează sunt excepționale atunci când are condiții de iluminare bune. Fotografiile de noapte sunt bune și ele, dar smartphone-ul are tendința să le crească luminozitatea și contrastul puțin prea mult.
Android 10 cu upgrade la Android 11 și aplicațiile incluse
În mod implicit, Samsung Galaxy S20 FE 5G vine cu Android 10 și OneUI 2.5. Însă, la câteva zile după ce l-am primit în teste, Samsung a lansat și actualizarea la Android 11 pentru acest model de smartphone, precum și OneUI 3.0. Vestea bună este că Galaxy S20 FE 5G va primi upgrade-uri de software de la Samsung timp de trei ani, așa că, atunci când vor fi lansate, ar trebui să primești și Android 12, și Android 13.
One UI 3.0 de la Samsung îmbunătățește experiența de utilizare implicită oferită de Android și vine cu câteva facilități și optimizări suplimentare. Dacă anterior ai folosit un alt smartphone Samsung, trecerea la Galaxy S20 FE 5G este foarte ușoară. Însă, dacă ai avut un telefon cu Android de la un alt producător, s-ar putea să ai nevoie de câteva ore pentru a te acomoda cu OneUI Samsung și modul în care funcționează. Unele lucruri, cum ar fi aplicația Setări cu modificările ei, sunt ușor de înțeles. Altele nu sunt, cum ar fi imposibilitatea de a schimba feedul de știri Samsung Daily implicit cu cel de la Google. Din păcate, aceasta este o problemă și nu ne place deloc. Deși poți dezactiva Samsung Daily, singura opțiune pentru a folosi fluxul de știri Google este utilizarea unui launcher din terță parte, lucru care anulează beneficiile celorlalte caracteristici ale software-ului OneUI de la Samsung.
Unul dintre lucrurile care ne plac la Samsung Galaxy S20 FE 5G este abilitatea sa de a rula Samsung DeX. Această funcție îți permite să folosești smartphone-ul cu Android ca și cum ar fi un calculator desktop. Samsung DeX îți oferă un desktop ca în Windows, cu bară de activități, aplicații care se lansează în propriile ferestre și suport pentru mouse și tastatură.
În ceea ce privește aplicațiile incluse în mod standard, Samsung include câteva, dar nu atât de multe cum am văzut pe alte smartphone-uri de la alte companii. Deși Samsung îți recomandă multe aplicații atunci când îți configurezi smartphone-ul, poți alege pe care le vrei.
Dacă nu instalezi niciuna dintre aplicațiile recomandate, Samsung Galaxy S20 FE 5G își limitează lista de aplicații preinstalate la cele esențiale Google (Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive și Photos) și la o serie de alte aplicații suplimentare de la Samsung (My Files, Bixby, AR Zone, OneDrive, Play Store, Galaxy Store, Netflix, Phone, Messages, Camera, Gallery, Clock, Contacts, Settings, Calendar, YT Music, Tips, Game Launcher și Live Transcribe).
La publicarea acestui review, Samsung Galaxy S20 FE 5G folosește One UI 3.0 și Android 11. Deoarece smartphone-ul se află pe lista dispozitivelor Samsung care primesc upgrade-uri timp de trei ani, ar trebui să primească update și la Android 12 și 13. În general, ne place interfața OneUI Samsung și apreciem disponibilitatea Samsung DeX, precum și faptul că smartphone-ul nu include prea multe aplicații preinstalate. Singurul lucru care nu ne place este incapacitatea de a schimba Samsung Daily cu feedul Google Discover.
Performanță în benchmarkuri
Pentru a vedea cât de puternic este procesorul de pe Samsung Galaxy S20 FE 5G, prima dată am rulat Geekbench. A obținut 856 de puncte în testele Single-Core și 2758 în testul Multi-Core. Ambele scoruri sunt apropiate de cele ale unui OnePlus 8 și mai bune decât cele reușite de Samsung Galaxy S20 Ultra!
Apoi, am folosit PCMark pentru Android pentru a evalua cât de bine se descurcă Samsung Galaxy S20 FE 5G în activitățile de productivitate. A obținut 12056 de puncte, acesta fiind încă un rezultat similar cu ceea ce primești de la un OnePlus 8 Pro sau alte smartphone-uri din familia Samsung Galaxy S20.
Deoarece jocurile sunt importante pentru mulți dintre cititorii noștri, am folosit și aplicația de benchmark 3DMark pentru a testa acest smartphone. Samsung Galaxy S20 FE 5G a obținut 7074 puncte în Sling Shot Extreme - OpenGL ES 3.1 și 5163 puncte în Sling Shot Extreme - Vulkan. Acestea sunt rezultate excelente, apropiate de cele ale unui Samsung Galaxy S20+ 5G sau ale unui OnePlus 8.
Pentru a evalua autonomia oferită de Samsung Galaxy S20 FE 5G, am folosit testul Work 2.0 battery life de la PCMark, cu luminozitatea afișajului setată pe auto. Bateria a rezistat 9 ore și 54 de minute. Este un rezultat bun, care confirmă faptul că acest smartphone poate funcționa o zi întreagă sau chiar mai mult în condiții de utilizare moderată.
În final, deoarece Samsung Galaxy S20 FE 5G suportă cel mai recent standard de rețea Wi-Fi 6, am verificat și cât de rapid poate fi atunci când este conectat la o astfel de rețea. Am folosit aplicația SpeedTest și am obținut maximum 755 Mbps pentru viteza de descărcare și 562 Mbps pentru încărcare. Viteza de încărcare ar fi putut fi și mai rapidă, însă abonamentul nostru de internet este limitat la 500 Mbps.
Benchmarkurile spun aceeași poveste pe care am bănuit-o în timp ce foloseam acest smartphone: Samsung Galaxy S20 FE 5G este unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android de pe piață, în acest moment. Oferă performanțe excelente atât în productivitate, cât și în multimedia, și nu dezamăgește nici în jocuri.
Îți place smartphone-ul Android Samsung Galaxy S20 FE 5G?
Acum știi că ne-a plăcut mult Samsung Galaxy S20 FE 5G și că îl considerăm unul dintre cele mai bune smartphone-uri cu Android pe care le poți cumpăra astăzi. Ești de acord cu noi sau ai o altă părere? Spune-ne în secțiunea de comentarii.