Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy S21 FE 5G
Samsung Galaxy S21 FE 5G îmi dă o senzație foarte familiară, datorită interfeței și formatului său. Am folosit modelul Galaxy S21 5G, primul din seria S21, și am putut să le compar și să observ diferențele de gabarit. FE este mai greu, puțin mai înalt și pare mai robust. Pare mai puțin premium decât Galaxy S21 Plus cu spatele său din sticlă.
Senzorul optic de amprentă răspunde mai lent decât cel ultrasonic de pe S21, dar diferența este minimă, iar acuratețea este foarte bună. În perioada în care am avut dispozitivul, autentificarea cu amprentă a funcționat în 100% din cazuri, fără atingeri repetate sau încercări eșuate.
Un alt regres care, la fel ca senzorul de amprentă, nu mă deranjează cu adevărat, este ecranul. În teorie, este mai puțin luminos decât cel de pe Galaxy S21, dar în practică, luminozitatea sa este foarte bună, suficientă chiar și pentru cele mai însorite zile. Activarea opțiunii de 120 Hz face ca experiența de vizualizare să fie fluentă, deși trebuie să știi că, spre deosebire de alte panouri, cel de pe Samsung Galaxy S21 FE 5G nu are o rată de reîmprospătare adaptivă. Dacă îl setezi la 120 Hz, rămâne tot timpul la 120 Hz. Asta va reduce durata de viață a bateriei mai mult decât în cazul altor smartphone-uri cu rate de reîmprospătare adaptive.
Difuzoarele sunt puternice, iar sunetul este clar, deși se simte lipsa basului. În opinia mea și din ceea ce am testat până acum, iPhone-urile și Xiaomi 11T sunt clar mai bune la acest capitol.
La fel ca pe alte dispozitive Samsung, interfața de utilizare ONE UI este excelentă odată ce te obișnuiești cu ea. Este ca un văr îndepărtat al versiunii „clasice” de Android 12 (cum ar fi cea de pe Google Pixel, de exemplu), dar utilizatorii de Android nu ar trebui să întâmpine probleme când o folosesc. O mică problemă pe care am observat-o, care era prezentă și pe Galaxy S21, este că funcția de rotire automată a ecranului este puțin prea „nerăbdătoare” să reacționeze, schimbând orientarea mult prea repede după înclinarea dispozitivului. Asta încetinește uneori anumite acțiuni, deoarece trebuie să ții telefonul nemișcat pentru a-i apăsa butoanele sau pentru a naviga în aplicații. Există încă lucruri care ar putea fi îmbunătățite, cum ar fi numărul de apăsări necesare pentru a apela pe cineva, dar, per total, este o experiență foarte rafinată.
Apropo de apeluri, calitatea audio în apeluri este foarte bună pentru ambii interlocutori, iar recepția semnalului s-a dovedit a fi conform așteptărilor. Conectivitatea este, de asemenea, bună. Nu am avut probleme la utilizarea căștilor mele wireless Panasonic cu Samsung S21 FE 5G, iar vitezele Wi-Fi au fost constante. Încă îmi lipsește mufa pentru căști, dar asta poate fi din cauză că nu mai sunt chiar tânăr.
După cum era de așteptat, smartphone-ul este perfect pentru jocuri. Samsung Galaxy S21 FE 5G nu se încălzește prea tare, iar panoul de 120 Hz poate profita de numărul ridicat de cadre pe secundă obținut de chipsetul Snapdragon. Ajută faptul că, în jocuri, rata de eșantionare la atingere este de 240 Hz, ceea ce crește precizia interacțiunilor.
Durata de viață a bateriei este mai bună decât a celei de pe Galaxy S21, iar Samsung Galaxy S21 FE 5G m-a ținut cu ușurință o zi, chiar și atunci când am activat rata de reîmprospătare ridicată. Încărcarea nu a fost atât de rapidă pe cât ar fi putut fi, deoarece nu aveam un încărcător compatibil, dar Samsung Galaxy S21 FE 5G a reușit totuși să se încarce la 50% în 42 de minute. Este interesant că încărcarea nu încetinește odată ce bateria este aproape plină. Acest lucru ar putea indica fie un proces de încărcare foarte optimizat, fie o anumită capacitate de rezervă.
Samsung Galaxy S21 FE 5G este un smartphone foarte plăcut de folosit. Oferă performanță, un ecran excelent, iar baterie este ok. Pentru fanii Samsung, S21 FE oferă o experiență familiară, specificații de top și un preț puțin mai mic decât cel al fraților săi. Mi-ar fi plăcut să aibă spațiu de stocare extensibil sau o mufă pentru căști, deoarece FE se adresează tinerilor, dar ca să fiu sincer, Samsung nu este singurul care renunță la aceste funcții.
Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy S21 FE 5G
NOTĂ: Imaginile din articol sunt redimensionate în scopul optimizării. Poți găsi imagini și videoclipuri făcute cu Samsung Galaxy S21 FE 5G în galeria de mai jos:
Interfața camerei este simplă și ușor de utilizat. Este aceeași interfață care este folosită pe toate smartphone-urile moderne Samsung, cu moduri și setări clare. Principalele moduri pentru cameră sunt Single Take (Filmare unică), Portrait (Portret), Photo (Foto) și Video, în timp ce secțiunea More (Mai multe) conține încă unsprezece, cum ar fi Slow Motion (Mișcare cu încetinitorul) și Super Slow-mo (Mișcare super lentă).
Configurația camerelor de pe Samsung Galaxy S21 FE 5G este identică cu cea de pe Samsung S20 FE. Ca urmare, în afară de unele ajustări software, experiența ar trebui să fie similară. Am mai mulți prieteni nemulțumiți de calitatea fotografiilor de pe Galaxy S20 FE, dar în testele mele, S21 FE 5G a funcționat admirabil în lumină bună. Nivelul de detalii este excelent pentru o cameră de 12MP. Iată o poză făcută folosind camera principală, cu o secțiune în mărime naturală.
Iată o poză făcută în același loc, folosind camera telefoto la zoom 3x.
În final, iată o fotografie folosind camera ultrawide. Balansul de alb și culorile sunt constante, indiferent de camera utilizată.
Fotografiile nocturne sunt bune, iar activarea Night Mode le face mai luminoase și mai clare. Stabilizarea optică, împreună cu procesarea digitală, îți permite să faci fotografii interesante pe timp de noapte. Nu este disponibil niciun mod Macro dedicat.
Și camera frontală face poze bune. Are, de asemenea, un mod portret care simulează adâncimea mică a focalizării, caracteristice unei lentile cu deschidere mare. Focalizarea fixă limitează distanța minimă la care poate fi folosită, dar asta nu este o problemă decât dacă încerci să faci o fotografie de aproape folosind camera selfie.
Cât despre videoclipuri, am fost foarte mulțumit de rezultate. Iată un scurt videoclip capturat în 4K la 60 fps:
Rezultatele în rezoluția 1080p la 60 fps sunt, de asemenea, bune:
Iată un scurt videoclip în slow-motion la rezoluție 1080p. Numărul de cadre pe secundă (fps) este 30:
Există și un mod Super Slow-mo, dar funcționează doar la o rezoluție de 720p, așa că videoclipurile nu arată grozav. Totuși, de la 960 fps (la înregistrare) până la 30 fps (la redare) înseamnă că subiecții se mișcă de 32 de ori mai lent.
Experiență de utilizare a camerelor este grozavă atât în condiții de iluminare bună, cât și în cele de iluminare slabă. Aplicația pentru cameră este ușor de utilizat, ajustările automate ale scenei sunt vizibile, dar nu excesiv, iar configurarea ansamblului de camere se potrivește perfect cu întregul concept al telefonului.
Android 12 și aplicațiile incluse
Samsung Galaxy S21 FE 5G vine direct cu Android 12. Sau cred că ar trebui să spun One UI 4. Deși are sub capotă Android 12, interfața familiară de la Samsung îl schimbă complet.
Configurarea inițială este ușoară și ai opțiunea de a nu instala tona obișnuită de aplicații Samsung. Poți chiar sări peste instalarea browserului Samsung! Pentru utilizatorii cărora le plac smartphone-urile fără aplicații suplimentare, aceasta este o veste foarte bună.
Experiența completă Samsung include:
- Samsung Browser - deși încă prefer să folosesc Chrome, browserul de la Samsung este rapid și are avantajul de a fi testat complet pe dispozitivele Samsung
- SmartThings - aplicația Samsung pentru gestionarea și automatizarea dispozitivelor inteligente
- Samsung Health - o aplicație de sănătate și fitness care necesită un cont Samsung și dispozitive portabile Samsung
- Galaxy Wearable - te ajută să asociezi și să configurezi dispozitive portabile Samsung cu smartphone-ul tău
- AR Zone - îți permite să te joci cu emoji-uri, doodle-uri și alte elemente de realitate augmentată
- Galaxy Store - magazinul de aplicații mobile de la Samsung
- Samsung Voice Recorder - o aplicație simplă de înregistrare vocală
- Samsung Members - te ajută să te conectezi cu alți utilizatori de dispozitive Samsung Galaxy și să primești ajutor atunci când ai probleme cu telefonul tău
- Spotify - cunoscutul serviciu de streaming de muzică
- Gallery - alternativa Samsung la Google Photos
- Samsung Notes - o aplicație bună și ușor de utilizat pentru luarea de notițe
- Game Launcher - o combinație între un magazin de jocuri și o platformă de gaming, ce-ți permite să te joci fără a instala jocuri pe dispozitiv
- Samsung Global Goals - o aplicație care le permite utilizatorilor să doneze bani în scopuri caritabile vizionând reclame sau donând direct
- Samsung Free - Alternativa Samsung la feed-ul Google Discover
Configurația implicită include, de asemenea, mai multe aplicații Microsoft (Office, OneDrive, LinkedIn și Outlook) și aplicațiile obișnuite Google. Samsung Galaxy S21 FE 5G are, de asemenea, câteva caracteristici exclusive, precum Samsung DeX (care îmbunătățește productivitatea permițând utilizarea lui Galaxy S21 FE cu ecran și periferice wireless) și Edge Panels, care permite accesul rapid la aplicații.
Samsung Galaxy S21 FE 5G poate fi umplut cu ușurință de la bun început cu un număr mare de aplicații nenecesare. Cu toate acestea, este la fel de ușor să nu le selectezi în configurarea inițială. Este grozav că smartphone-ul vine cu Android 12, deoarece există multe dispozitive compatibile pe piață în acest moment (inclusiv cele de la Samsung) care încă nu au primit actualizarea.
Performanță în benchmarkuri
După ce am testat mai multe dispozitive cu chipsetul puternic Snapdragon 888, aveam așteptări mari de la Samsung Galaxy S21 FE 5G. Am început, ca de obicei, cu Geekbench, iar rezultatele au fost la nivel de top: 1084 în Single-Core și 3252 în Multi-Core. Este interesant că, deși are același chipset, când vine vorba de puterea brută de procesare, Galaxy S21 FE nu a putut să îl egaleze pe Galaxy S21, care este mai scump. Coincidență? Nu cred. Apoi, am trecut la PCMark for Android, care trece dispozitivul printr-o multitudine de scenarii de utilizare (navigare, editare text etc.) cu testul Work 3.0. Samsung Galaxy S21 FE 5G a obținut 12001 de puncte, ceea ce este în concordanță cu performanțele așteptate de la un Snapdragon 888 cu 6 GB RAM.
După aceasta, am rulat testul 3DMark pentru a testa subsistemul video, mai exact testele Wild Life și Wild Life Extreme. Samsung Galaxy S21 FE 5G a avut performanțe admirabile, obținând 5836 de puncte în Wild Life și 1516 în Wild Life Extreme.
Rezultatele GFXBench au confirmat performanța excelentă a GPU-ului Adreno 660. Samsung Galaxy S21 FE 5G a avut o rată medie de 59 fps la testul Car Chase (3477 cadre randate) și 69 fps la testul 1080p Car Chase Offscreen (4076 cadre randate).
După ce am setat luminozitatea ecranului dispozitivului la auto și rata de reîmprospătare a ecranului la 60Hz, am pornit testul de viață a bateriei 3.0 din suita PCMark. A rulat timp de 13 ore și 55 de minute, un rezultat excelent, doar puțin în urma celui obținut de OnePlus Nord 2 5G.
Recepția 5G nu este grozavă în zona mea, așa că nu am testat vitezele 5G, dar am măsurat vitezele Wi-Fi folosind Speedtest de la Ookla, iar Samsung Galaxy S21 FE 5G a reușit în jur de 600 Mbps atât pentru descărcare, cât și pentru încărcare. Acestea sunt viteze bune, dar alte smartphone-uri pot fi și mai rapide.
Samsung Galaxy S21 FE 5G este un dispozitiv foarte puternic, care nu ar trebui să întâmpine probleme chiar dacă rulează cele mai solicitante aplicații mobile. Cel puțin pentru următorii câțiva ani, va oferi o experiență excelentă de navigare, de jocuri și de productivitate.
Îți place Samsung Galaxy S21 FE 5G?
Personal, mi-a plăcut mult să folosesc Samsung Galaxy S21 FE 5G și devine clar că Samsung își consolidează poziția ca producătorul numărul unu de smartphone-uri cu Android. Dacă ignorăm lansarea seriei Samsung Galaxy S22, S21 FE poate fi considerat o propunere bună, dacă prețurile scad suficient. Tu ce părere ai despre Galaxy S21 FE? Care sunt alternativele pe care le ai în vedere? Spune-mi în comentarii. De asemenea, dacă deții deja un Galaxy S21 FE, spune-mi dacă ai avut probleme cu el sau dacă îți place la fel de mult cum îmi place mie.