Experiența de utilizare a smartphone-ului Samsung Galaxy S23+
Lucrul pe care l-am observat imediat ce am început să folosesc Samsung Galaxy S23+ este cât de rapid este. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy este mult mai bun decât cipurile Exynos din trecut, care scădeau calitatea experienței de utilizare pentru cei din Europa și de pe alte piețe. Noul cip oferă performanțe excelente în tot ceea ce faci, de la rularea tuturor aplicațiilor de bază până la jocurile mai solicitante, și oferă o autonomie îmbunătățită a bateriei.
Așa cum era de așteptat de la un smartphone premium, apelurile telefonice au fost de calitate ridicată, la fel și recepția semnalului. Sunetul este clar și îl poți seta să atingă un volum ridicat. Conversația cu cineva pe difuzor este, de asemenea, o experiență foarte satisfăcătoare, fără distorsiuni ale sunetului și cu un volum mare.
Samsung Galaxy S23+ are sub ecran un cititor de amprente cu ultrasunete, care este precis și rezonabil de rapid. Funcția de deblocare prin recunoaștere facială funcționează, de asemenea, bine și rapid, inclusiv pentru persoanele care poartă ochelari, ca mine, care trebuie să-și înregistreze chipul cu și fără ochelari.
Jocurile sunt o experiență superbă pe Samsung Galaxy S23+. Pe acest smartphone, poți juca orice, la cea mai bună calitate a imaginii disponibilă, cu un număr ridicat de cadre pe secundă (fps). Jocurile cunoscute, cum ar fi Diablo Immortal, Fortnite sau Elder Scrolls Blades rulează foarte bine. Vei fi mulțumit de capacitatea de reacție a telefonului, de rata de refresh și de calitatea imaginii.
Un alt domeniu forte pentru Samsung Galaxy S23 Plus este experiența audio. Acest smartphone este destul de puternic, cu un bas bogat și sunete medii excelente. Ascultarea muzicii este o experiență plăcută și la fel este și vizionarea de filme, datorită ecranului ce însoțește difuzoarele. Ecranul arată foarte bine, este rapid, răspunde prompt și oferă o vizibilitate excelentă, chiar și atunci când folosești telefonul în aer liber. Pentru ca lucrurile să fie și mai bune, panoul este compatibil cu HDR10+, ceea ce face ca totul să arate mai frumos și mai realist.
Cu toate acestea, un domeniu în care Samsung Galaxy S23+ se află mult în urma concurenței este încărcarea rapidă. Chiar dacă am folosit un încărcător rapid Samsung de 45W, vitezele de încărcare obținute au fost lente. Alte site-uri au raportat încărcarea Samsung Galaxy S23+ de la 0% la 100% într-o oră. Însă, în testele mele, a ajuns de la 0% la 100% în 83 de minute, ceea ce este dezamăgitor pentru standardele actuale. Chiar și smartphone-urile din gama medie, precum Motorola Edge 30 Fusion, ajung de la 0% la 100% în doar 42 de minute. Alte telefoane se încarcă complet în doar 30 de minute sau mai puțin.
Deși este posibil să existe o problemă cu încărcătorul meu rapid (în ultimul an, l-am folosit zilnic pentru a-mi încărca un Galaxy S22), este totuși dezamăgitor că Samsung nu a făcut nicio îmbunătățire la acest capitol de atâția ani. Partea bună este că autonomia oferită de Samsung Galaxy S23+ este excelentă. Acest telefon rezistă cu ușurință o zi și jumătate în condiții normale de utilizare. Dacă ești un utilizator care folosește puțin telefonul, te poți aștepta la până la două zile de autonomie cu o singură încărcare, ceea ce este excelent.
Samsung Galaxy S23+ este un smartphone foarte bun, cu o experiență de utilizare elegantă și satisfăcătoare. Ecranul arată foarte bine atât în interior, cât și în afară în lumina soarelui, iar performanțele și autonomia sunt superbe. Singurul dezavantaj important al lui Samsung Galaxy S23+ este cât de lent se încarcă bateria sa în comparație cu concurența.
Experiența de utilizare a camerelor pe Samsung Galaxy S23+
Aplicația Camera oferită de Samsung rămâne la fel de ușor de folosit ca întotdeauna. Este plină de funcții și merge excelent, indiferent de ceea ce vrei să surprinzi. Un plus important este strânsa integrare cu noua aplicație Expert RAW, care-ți permite să folosești comenzi avansate pentru a face fotografii profesionale. Rezultatele sunt salvate folosind formatul RAW și le poți ajusta apoi cu Adobe Lightroom și produse similare de editare a imaginilor.
Singurul lucru care nu-mi place la aplicația Samsung Camera este lipsa unui mod de fotografiere Macro dedicat. Însă Samsung Galaxy S23+ poate face fotografii macro, după cum vei vedea în albumul de mai jos.
Imaginile capturate de camera principală de 50 de megapixeli sunt reduse de 4 ori, ajungând la 12 MP, deși poți alege să faci fotografii de 50 MP, dacă vrei. Însă, dacă faci asta, nu vei observa o creștere semnificativă a calității imaginii. În plus, fotografiile tale vor ocupa mult mai mult spațiu de stocare.
Calitativ, nu contează dacă folosești camera principală sau cea ultrawide; culorile sunt vii și clare, contrastul este bine echilibrat, iar fotografiile cu multă lumină nu sunt supraexpuse/arse. Pe scurt, pozele tale vor arăta excelent în orice condiții de iluminare.
Fotografiile de noapte au fost îmbunătățite, iar înregistrarea video în condiții de iluminare slabă merge, de asemenea, foarte bine. Iată o mostră înregistrată de mine în rezoluție 4K la 60 de cadre pe secundă:
Stabilizarea video este foarte bună. Poți găsi un exemplu, cu modul Super steady activat, în clipul de mai jos:
Camera selfie a primit un upgrade binevenit anul acesta și generează imagini mai clare, inclusiv în condiții de iluminare slabă.
Experiență de utilizare a camerelor de pe Samsung Galaxy S23 Plus este excelentă în toate condițiile de iluminare. Night mode funcționează chiar mai bine decât pe Galaxy S22+, aplicația Camera este o plăcere de utilizat, iar noua aplicație Exper RAW va fi apreciată de utilizatorii pasionați de fotografie profesională.
Android 13, OneUI 5.1 și aplicațiile incluse
Samsung Galaxy S23+ are OneUI 5.1 preinstalat, care se bazează pe Android 13. În plus, această versiune prezintă câteva caracteristici noi și ingenioase, precum widgetul Baterie, care este integrat cu ecosistemul de accesorii pentru smartphone-uri de la Samsung. Unul dintre cele mai bune lucruri la achiziționarea acestui telefon este asistența software excelentă. Compania promite patru generații ale interfeței sale OneUI și cinci ani de actualizări de securitate.
Un dezavantaj al ecosistemului Samsung este că poate include multe aplicații și clone Samsung ale aplicațiilor Android implicite de la Google. Însă poți alege să instalezi doar unele dintre ele. În cazul în care permiți ca Samsung să-și instaleze toate aplicațiile, experiența completă include următoarele:
- Samsung Internet Browser - deși prefer să folosesc Google Chrome sau Microsoft Edge, Samsung Browser este rapid și are avantajul de a fi testat amănunțit pe dispozitivele Samsung.
- SmartThings - aplicația Samsung pentru gestionarea și automatizarea dispozitivelor inteligente. Una dintre cele mai utile caracteristici ale sale este posibilitatea de a găsi dispozitive Galaxy pierdute cu SmartThings Find.
- Bixby - asistentul virtual inteligent Samsung din cloud, gata să te ajute
- Samsung Health - o aplicație de sănătate și fitness pentru dispozitive portabile Samsung, precum Galaxy Watch5
- Galaxy Wearable - te ajută să asociezi și să configurezi dispozitive portabile Samsung cu smartphone-ul tău
- AR Zone - îți permite să te joci cu emoji-uri, doodle-uri și alte elemente de realitate augmentată
- Galaxy Store - magazinul de aplicații Samsung. Nu pot să nu mă întreb dacă există cineva care-l folosește în loc de Google Play Store
- Samsung Calculator - o aplicație simplă care te ajută la matematică, conversii de unități și altele
- Samsung Voice Recorder - o aplicație simplă de înregistrare vocală, care face exact ce te-ai aștepta
- Samsung Members - te ajută să te conectezi cu alți utilizatori de dispozitive Samsung Galaxy și să primești ajutor atunci când ai probleme
- Spotify - cunoscutul serviciu de streaming de muzică
- Gallery - alternativa Samsung la Google Photos
- Samsung Notes - o aplicație bună și ușor de utilizat pentru luarea de notițe. S-ar putea să-ți placă s-o folosești.
- Game Launcher - o combinație între un magazin de jocuri și o platformă de jocuri, care permite utilizatorilor să joace jocuri fără a le instala. Permite, totodată, ajustarea setărilor de performanță pentru jocuri.
- Samsung Global Goals - o aplicație ce le permite utilizatorilor să doneze bani în scopuri caritabile vizionând reclame sau donând direct
- Samsung Free - Alternativa Samsung la feedul Google Discover. Mi se pare o variantă inferioară a produsului oferit de Google.
- Smart Switch - un instrument de migrare, care te ajută să-ți muți toate fișierele, aplicațiile și jocurile de pe vechiul smartphone pe noul Samsung Galaxy S23+
Configurația implicită include câteva aplicații Microsoft (Microsoft 365, OneDrive, LinkedIn și Outlook) și aplicațiile Google obișnuite. Samsung Galaxy S23+ dispune, de asemenea, de mai multe funcții orientate spre productivitate, precum Samsung DeX (care-ți permite să folosești telefonul ca pe un PC) și Panourile laterale (Edge Panels) pentru acces rapid la aplicații.
Dacă alegi configurația implicită, Samsung Galaxy S23+ se poate umple cu multe aplicații mai puțin utile. Este însă la fel de ușor să le debifezi în procesul de configurarare inițială. Mai mult, le poți dezinstala pe cele mai multe dintre ele. În plus, este foarte bine că Samsung va oferi actualizări timp de cinci ani pentru software-ul său, care, deși ocupă foarte mult spațiu, este excelent.
Performanță în benchmarkuri
În această recenzie, am văzut cum arată Samsung Galaxy S23+ și cum este să-l folosești, atât din perspectivă hardware, cât și software. Pentru a-mi face o idee mai bună despre puterea sa, am rulat și câteva benchmarkuri:
Primul pe care l-am rulat a fost Geekbench, un benchmark care măsoară performanța procesorului atât pe un singur nucleu, cât și pe mai multe. Samsung Galaxy S23+ a obținut rezultate impresionante: scorul Single-Core a fost de 1937 de puncte, iar cel Multi-Core de 5104 puncte. Testul GPU Compute a înregistrat, de asemenea, un scor ridicat de 9113 puncte. Aceste punctaje sunt mult mai bune decât cele atinse de chipsetul Exynos 2200 folosit pe gama Galaxy S22.
În continuare, am instalat PCMark for Android, care simulează o gamă mai largă de sarcini (navigare, editare de text etc.). În testul Work 3.0, Samsung Galaxy S23 Plus a obținut 13258 puncte, ceea ce-l face unul dintre cele mai performante smartphone-uri din lumea Android.
Pentru a evalua potențialul performanțelor de gaming, am rulat 3DMark. În testul standard Wild Life, acesta a atins maximul și s-a dovedit a fi prea puternic. Însă, în testul Wild Life Extreme, a obținut un scor de 3460, cu 65% mai mare decât cel obținut de modelul de anul trecut, echipat cu un chipset Exynos 2200. Asta dovedește că platforma mobilă Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy este mult mai potrivită pentru gama Galaxy S.
Și rezultatele din GFXBench au fost excelente, cu până la 50% mai bune decât cele obținute de generația anterioară, bazată pe platforma mobilă Exynos 2200.
Am folosit testul Battery Life 3.0 din suita PCMark pentru a vedea cât de mult rezistă bateria. Acesta a funcționat timp de 20 de ore și 46 de minute de utilizare continuă. Este un rezultat excelent, confirmând că eficiența și autonomia bateriei sunt un punct forte al lui Samsung Galaxy S23+.
Rețeaua mobilă 5G nu este extraordinară la operatorul meu actual, așa că nu am testat vitezele obținute la utilizarea rețelelor mobile 5G. Am măsurat însă vitezele Wi-Fi 6, folosind Speedtest de la Ookla. Rezultatele au fost excelente: 825 Mbps pentru viteza de descărcare și 792 Mbps pentru încărcare (viteza maximă permisă de conexiunea mea de internet este de 800 Mbps).
Samsung Galaxy S23 Plus se comportă foarte bine, oferind cea mai bună performanță pe care o poți obține de la un smartphone ce face parte din ecosistemul Android. Toate benchmarkurile pe care le-am rulat confirmă faptul că platforma mobilă Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy este superbă.
Îți place Samsung Galaxy S23+?
Cu excepția unei încărcări cu adevărat rapide, nu prea ai ce să ceri mai mult de la un smartphone de top din 2023. Utilizarea telefonului Samsung Galaxy S23+ este o experiență extraordinară și îmi place că este echipat pe toate piețele cu același cip Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, oferind performanță și autonomie excelente. Experiența de utilizare a camerelor este și ea mai bună decât anul trecut, acesta fiind un alt aspect pe care l-am apreciat atunci când am analizat S23+. Înainte de a închide acest articol, spune-mi opinia ta: Îți place noul Samsung Galaxy S23 Plus? Ai vrea să-l cumperi sau iei în considerare alte alternative? Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi punctul tău de vedere.