Samsung investește foarte mult în tehnologia Mini-LED. Recent, au lansat primul lor monitor inteligent, plat, Mini-LED, pentru jocuri, cu o dimensiune impresionantă de „doar” 43 de inci. Da, ai citit bine: Odyssey Neo G7 model G70NC (S43CG702NN) este un monitor uriaș, care necesită mult spațiu. Nu numai atât, dar încearcă să estompeze granița dintre un Smart TV și un monitor de gaming obișnuit. Reușește? Și cum este efectiv experiența de utilizare a acestuia în viața reală? Pentru a afla, citește această recenzie:
Samsung Odyssey Neo G7 43″: Pentru cine este o alegere potrivită?
Monitorul Samsung Odyssey Neo G7 este o alegere bună pentru:
- Gamerii care se joacă pe consolă și nu au nevoie de un televizor, dar vor un monitor cu aplicații Smart TV
- Gamerii care folosesc un PC și au o placă video puternică pentru jocuri în 4K
- Cei care dețin deja alte dispozitive Samsung și pot beneficia de ecosistemul SmartThings
Pro și contra
Samsung Odyssey Neo G7 are multe calități:
- Excelentă calitate a imaginii în jocuri și conținut multimedia
- Design elegant, compatibil cu suporturile VESA
- Opțiuni de conectivitate generoase
- Multe funcții inteligente (pentru jocuri, productivitate, filme, TV)
- Integrare excelentă în ecosistemul SmartThings de la Samsung
Există, de asemenea, câteva dezavantaje:
- Nu se înclină și nu se rotește
- Sistemul de operare are puțin lag
- Prețul ridicat
Verdict
Samsung Odyssey Neo G7 este un monitor de gaming 4K excelent, care poate funcționa și ca Smart TV. Încearcă să ofere ce este mai bun din cele două lumi și reușește să-și atingă scopul. Cu excepția unor plângeri minore, precum faptul că nu poate fi înclinat sau rotit, dimensiunea mare și specificațiile sale impresionante îl fac o alegere excelentă atât pentru gamerii de console, cât și pentru cei de pe PC. Dacă ai un hardware pe măsură și ți-l poți permite, nu vei fi dezamăgit de Samsung Odyssey Neo G7 43″.
Despachetarea monitorului Samsung Odyssey Neo G7 43″
Exemplarul primit pentru teste este Samsung Odyssey Neo G7, model S43CG702NN. Acest monitor de gaming inteligent de 43″, de dimensiuni impresionante, sosește într-o cutie de carton voluminoasă, care trebuie manevrată de două persoane dacă vrei s-o transporți și s-o desfaci fără probleme.
Deși procesul de despachetare este lent din cauza dimensiunii monitorului, găsești următoarele elemente în interiorul cutiei: ecranul propriu-zis, baza suportului, gâtul suportului, șuruburile necesare pentru fixarea suportului la ecran, cablul de alimentare, telecomanda Samsung Smart Remote, manualul de utilizare și un cablu DisplayPort pentru conectarea monitorului la un PC, laptop sau consolă.
Despachetarea lui Samsung Odyssey Neo G7 43″ este o experiență dificilă din cauza dimensiunilor mari ale ecranului. Roagă pe cineva să te ajute, înarmează-te cu răbdare și scoate totul încet. Nu ezita să citești manualul de utilizare, în special secțiunile referitoare la fixarea suportului, măsurile de precauție pe care trebuie să le iei pentru a muta produsul și cum îl reglezi.
Design și specificații hardware
Când îl scoți din cutie și te uiți la Samsung Odyssey Neo G7 43″, ești imediat impresionat de dimensiunile sale. La 43 de inci, pare mai degrabă un televizor pentru living decât un monitor pe care îl așezi pe birou. Totuși, în ciuda faptului că este mare, sunt impresionat de cât de subțiri sunt marginile acestui model. Îmi place, de asemenea, finisajul mat, care ajută la reducerea reflexiilor.
Samsung Odyssey Neo G7 43″ are un raport de aspect de 16:9 și o rezoluție maximă de 3840 x 2160 pixeli (4K UHD). Are un panou Quantum Mini-LED excelent (combinația dintre un panou VA cu contrast ridicat și iluminare de fundal Mini LED), cu o luminozitate tipică de 400 de niți, o rată de refresh de 144 Hz și un timp de răspuns de 1 ms (MPRT). Toate aceste specificații tehnice, împreună cu certificarea sa AMD FreeSync Premium Pro, ar trebui să asigure un comportament rapid și cursiv și să ofere mișcări precise ale mouse-ului în timp ce te joci cele mai recente jocuri de acțiune. Dacă ai o placă video AMD Radeon în PC-ul sau consola ta, ar trebui, de asemenea, să te bucuri de jocuri fără screen tearing (artefacte vizuale provocate de desincronizarea între rata de reîmprospătare a monitorului și numărul de cadre pe secundă redate de placa video), fără sacadări și fără latență. Raportul de contrast este și el foarte bun, de 1000000:1, iar monitorul are certificare VESA Display HDR600, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie capabil să ofere nuanțe de negru intense și culori cu detalii excelente.
Pe spatele monitorului, găsești următoarele porturi:
- Un port USB, care-i permite monitorului să funcționeze ca un hub USB pentru laptopul tău (de exemplu)
- Un alt port USB pentru conectarea unui PC la monitor
- Un jack audio (pentru căști)
- Un DisplayPort versiunea 1.4
- Două porturi HDMI 2.1
- Un port LAN cu o viteză de 100 Mbps
- Mufa de alimentare
Atunci când îl așezi pentru prima dată pe biroul tău, nu poți să nu-i apreciezi eleganța. Samsung Odyssey Neo G7 43″ nu prea arată ca un monitor de gaming, cel puțin nu atunci când îl privești din față. Acesta este un compliment din punctul meu de vedere, deoarece designul său mi s-a părut foarte potrivit pentru o cameră de zi cu stil.
Dacă ne uităm la spatele său, este evident că avem de-a face cu un monitor de gaming. După cum poți vedea în imaginea de mai jos, spatele este realizat în întregime din plastic alb lucios, cu logoul Samsung Odyssey. Porturile de conectare se află în partea stângă, iar mufa de alimentare este în dreapta.
Când vine vorba de reglarea lui Samsung Odyssey Neo G7 43″, îl poți înclina doar de la -2,0° la 20,0°. Din păcate, nu-l poți roti sau pivota, ca în cazul altor modele. Un ultim aspect tehnic pe care s-ar putea să-l apreciezi este că ecranul este precalibrat și reglat în timpul procesului de fabricație, astfel încât să ai parte de cea mai bună experiență de vizionare posibilă.
SUGESTIE: Dacă nu-ți place cum este calibrat monitorul tău, iată cum poți face tu asta: Cum îți calibrezi monitorul în Windows.
Acesta este un rezumat al celor mai importante caracteristici și specificații ale monitorului Samsung Odyssey Neo G7. Pentru mai multe detalii, accesează pagina oficială a produsului: Samsung Odyssey Neo G7.
Experiența de utilizare a monitorului smart de gaming Samsung Odyssey Neo G7 43″
În primul rând, aș dori să spun că instalarea lui Samsung Odyssey Neo G7 43″ pe birou sau lângă consola ta de jocuri din living poate fi o experiență dificilă, dacă nu ai parte de ajutor. Așadar, te rog să ai grijă mai ales la cum îl manevrezi când fixezi suportul, când îl așezi acolo unde vrei să-l folosești și când îl înclini la unghiul potrivit.
De îndată ce-l pornești, observi imediat că acesta nu este un monitor standard, ci un monitor smart de gaming. Prin urmare, înainte de a-l folosi, ar trebui să petreci ceva timp configurându-l, conectându-l la Wi-Fi, adăugând contul tău Samsung și integrându-l în ecosistemul Samsung SmartThings.
Asta-ți permite să accesezi toate funcțiile disponibile pe Samsung Odyssey Neo G7 43″ și câteva integrări interesante. De exemplu, am putut să folosesc smartphone-ul meu Samsung Galaxy S22 ca telecomandă, să schimb dispozitivul conectat, să rulez aplicații precum Google Meet, să calibrez monitorul sau să partajez camera telefonului meu cu ecranul pentru apeluri video rapide și confortabile. Totodată, poți să te bucuri de integrarea cu Samsung DeX și să folosești smartphone-ul sau tableta ta Samsung ca pe un calculator, iar Odyssey Neo G7 43″ca ecran principal, ceea ce-ți oferă tot felul de scenarii de utilizare productive.
Deoarece Odyssey Neo G7 43″ este un monitor inteligent, poți să-l folosești și ca televizor de living și să rulezi aplicații de divertisment precum Netflix, YouTube, Disney+, Prime Video și HBO Max. De asemenea, ai acces la servicii precum GeForce Now, Twitch și o serie de jocuri casual, pe care le poți juca. Nu sunt uitate nici familiile: este disponibil conținut educațional și multe posturi TV internaționale. Per total, utilizarea caracteristicilor inteligente de pe Odyssey Neo G7 43″ îți dă senzația că folosești un Smart TV, care se adresează nevoilor gamerilor și familiilor cu copii, cu un dram de productivitate încorporată. Apropo, dacă folosești un laptop, vei aprecia faptul că acest monitor poate funcționa și ca hub USB și te ajută să reduci la minimum numărul de cabluri de pe birou. Singurul dezavantaj este că sistemul de meniuri este puțin mai lent decât m-aș fi așteptat de la un monitor premium. Nu mă înțelege greșit, funcționează bine și este ușor de navigat, dar ai senzația că răspunde cu o secundă sau două mai greu decât ți-ai dori. Să sperăm că acest aspect se va îmbunătăți în viitoarele actualizări de firmware.
Lăsând la o parte productivitatea, Samsung Odyssey Neo G7 43″ a fost creat în primul rând pentru gaming. Și să știi că este o adevărată plăcere să-l folosești în jocuri! Pe lângă faptul că ai acces la tot felul de funcții inteligente, precum Virtual Aim Point pentru jocurile de tip first-person shooter sau Game Mode optimizat pentru jocurile pe consolă, viteza de reacție și calitatea imaginii oferite sunt excelente. Iar mărimea sa ajută foarte mult când vine vorba de cât de captivantă este experiența. Cu toate acestea, ai nevoie de o placă video puternică, precum AMD Radeon RX 7900 XTX, pentru a te bucura de cea mai bună experiență posibilă. Dacă placa ta video este una de nivel mediu, este indicat să activezi AMD FSR sau NVIDIA DLSS pentru a te juca în 4K.
Și vizionarea de filme este o experiență excelentă pe Samsung Odyssey Neo G7 43″. Din nou, dimensiunea sa ajută: nu ai impresia că urmărești filmul pe un monitor de PC, ci pe un televizor de living. Sistemul audio încorporat în Odyssey Neo G7 43″ este și el destul de capabil. Deși nu poate întrece un sistem bun de boxe 2.1, este mai bun decât ceea ce oferă majoritatea laptopurilor. Sunetul este mai pătrunzător și mai puternic, oferind o experiență rezonabil de satisfăcătoare. Îl poți folosi, de asemenea, ca sistem de sunet pentru consolă, dacă nu vrei să investești într-un soundbar și să-ți crești și mai mult costurile.
Poți să interacționezi cu Odyssey Neo G7 43″ și să modifici cum funcționează cu ajutorul telecomenzii Samsung Smart Remote, inclusă în pachet. Telecomanda funcționează foarte bine, iar interacțiunea cu sistemul de operare al monitorului este ușoară. Nu am avut probleme în a găsi și a configura totul, de la calitatea imaginii la aplicațiile pe care le rulează. Folosirea altor dispozitive Samsung pentru a interacționa cu Odyssey Neo G7 43″ face ca experiența să fie mai bogată și mai plăcută. Cu cât folosesc mai mult dispozitivele Samsung, cu atât apreciez mai mult ecosistemul SmartThings pe care l-au construit și cum se integrează și interacționează toate dispozitivele lor.
La final, există și o modalitate mai clasică de a configura anumite aspecte ale acestui monitor, precum volumul difuzoarelor sale sau sursa folosită pentru intrare. Sub logoul Samsung din partea de jos a monitorului, există câteva butoane, pe care le poți apăsa pentru a vedea un meniu similar cu cel de mai jos. Din păcate, aceste butoane sunt incomode, iar navigarea este lentă și frustrantă.
Per total, sunt foarte mulțumit de experiența mea de evaluare cu Samsung Odyssey Neo G7 43″. Este un monitor de gaming extraordinar, care oferă o calitate excelentă a imaginii și o mulțime de funcții inteligente, utile pentru gameri și pentru cei interesați de productivitate sau de conținut multimedia pentru familii. Iar integrarea sa în ecosistemul inteligent Samsung este foarte utilă.
Ce părere ai despre monitorul Samsung Odyssey Neo G7 43″?
Acum știi ce-mi place și ce nu-mi place la acest monitor inteligent pentru jocuri. Sper că această recenzie îți este de ajutor și că ai acum o părere mai bine informată. Înainte de a închide, spune-mi ce părere ai: Îți place ce are de oferit Samsung Odyssey Neo G7 43″? Este mărimea sa un plus pentru tine sau un motiv pentru care nu te interesează? Comentează folosind opțiunile disponibile mai jos și hai să discutăm.