Radeon RX 6500 XT este o placă video entry-level pentru gaming, pe care AMD a încercat să o facă neatrăgătoare pentru minarea de criptomonede. Însă, asta i-a făcut să omită unele dintre detaliile care fac plăcile video bune, bune. De exemplu, Radeon RX 6500 XT este limitată la 4 benzi PCIe și echipat cu doar 4GB de RAM. Pe de altă parte, RAM-ul este rapid, iar prețul plăcii video este accesibil comparativ cu celelalte opțiuni de pe piață din acest moment. Deci merită să cumperi una? În această recenzie, aruncăm o privire la Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT. Continuă să citești pentru a vedea ce poate face:
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT: Pentru cine este o alegere potrivită?
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT este o alegere excelentă pentru cei ce:
- Vor o placă video cu un preț mai redus
- Se mulțumesc să se joace în rezoluție 1080p și setări vizuale medii spre ridicate
- Au un calculator cu o placă de bază cu PCI Express 4
Pro și contra
Iată aspectele pozitive la placa video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT:
- Este accesibilă ca preț în comparație cu alte plăci video
- Performanța oferită este suficientă la rezoluție 1080p
- AMD FidelityFX Super Resolution crește semnificativ numărul de cadre pe secundă în jocurile compatibile
- Sistemul de răcire este silențios și reușește să țină sub control temperaturile
- Are un consum scăzut de energie electrică
Există și câteva dezavantaje:
- 4GB de RAM este puțin pentru standardele actuale
- Doar un DisplayPort și un singur port HDMI
- Rulând pe doar 4 benzi PCIe, vei obține probabil performanțe slabe pe plăcile de bază PCIe 3.0
- Performanța în ray-tracing este slabă (doar 16 acceleratoare)
Verdict
Placa video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT poate fi o alegere bună pentru tine în anumite circumstanțe. Ar trebui fie să nu fii pasionat de jocuri ori să fii de acord să te joci la rezoluție 1080p pe setări grafice cel mult medii spre înalte. Ar trebui, de asemenea, să ai o placă de bază care suportă cel puțin PCI Express 4.0. Altfel, performanța acestei plăci video va fi sever limitată. Dacă îndeplinești aceste condiții și nu vrei să cheltuiești mult pe următoarea ta placă video, atunci da, poți încerca Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT.
Despachetarea Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT nu este o placă video foarte mare și, în consecință, ambalajul său este mic. Cutia poartă marca și numele plăcii video, iar pe ea sunt tipărite unele dintre caracteristicile principale, specificațiile tehnice și cerințele minime de sistem. Din nefericire, nu există nicăieri poze ale plăcii video.
În interiorul pachetului, vei găsi placa video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT, acompaniată de manualul de utilizare și de documentele de garanție.
Experiența de despachetare oferită de placa video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT este simplă. Obții doar elementele esențiale, cum este de așteptat de la un dispozitiv pentru sistemele cu un buget redus.
Design și specificații hardware
Placa video este protejată pe spate de o placă metalică, ce are un design frumos. Are tipărite pe ea marca și logoul Sapphire Pulse, împreună cu sigla Radeon în caractere roșii îngroșate. Pe lângă detaliile estetice, placa de pe spate are și un scop mai important: să ajute la disiparea căldurii.
Comparativ cu placa video de referință AMD Radeon RX 6500 XT, cea de la Sapphire are un sistem de răcire mai bun. În loc de un singur cooler, Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT are două. De aceea, ar trebui să poată menține temperaturi mai scăzute decât versiunea standard de RX 6500 XT. În plus, ar trebui să fie considerabil mai silențioasă, deoarece cele două ventilatoare pot oferi un flux de aer echivalent la viteze de rotație mai mici.
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT nu are iluminare RGB, dar nu vom considera asta un minus. La urma urmei, vorbim de o placă video pentru buget redus. Apropo de asta, AMD recomandă un preț de vânzare de aproximativ 200 de dolari (900 de lei). În condițiile actuale de pe piață, acesta este, evident, un vis. Totuși, comparativ cu prețurile altor plăci video, Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT este o alegere accesibilă - de exemplu, pe eMAG, poți achiziționa versiunea OC pentru 1599 de lei, iar la evoMAG este 1399 lei.
După cum am menționat la începutul acestei recenzii, Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT este o placă video relativ mică. Măsoară 26,67 x 16,51 x 6,35 cm, deci lungimea sa nu va fi o problemă nici în carcasele de calculator mai mici, ocupând totuși două sloturi PCIe.
Specificațiile tehnice ale plăcii video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT sunt aceleași ca ale celei de referință AMD Radeon RX 6500 XT. Este construită folosind tehnologia RDNA 2 de la AMD pe un proces de producție de 6 nanometri de la TSMC. Frecvența de joc implicită este de un impresionat 2,6 GHz, în timp ce frecvența de bază poate atinge 2,8 GHz. În plus, comparativ cu generațiile precedente de plăci video de la AMD, RX 6500 XT are și acceleratoare hardware de ray-tracing. Din nefericire, nu primești decât 16 astfel de acceleratoare, ceea ce nu este nici pe departe îndeajuns pentru o performanță bună în ray-tracing. Probabil poți activa câteva opțiuni de ray-tracing mai puțin solicitante în jocurile tale preferate, dar asta este tot.
Pe de altă parte, placa video RX 6500 XT poate folosi AMD FidelityFX Super Resolution, o facilitate ce poate îmbunătăți semnificativ performanța în jocurile compatibile. Funcționează redând cadre la o rezoluție mai mică decât cea setată în jocuri și mărindu-le în timp real. Deși este oarecum similară cu tehnologia Nvidia’s DLSS (Deep Learning SuperSampling), este mai ușor de implementat de către dezvoltatori, deci ne așteptăm ca numărul de jocuri ce o pot folosi să crească exponențial în următoarele câteva luni. Deocamdată, nu există atât de multe jocuri care să poată profita de FidelityFX Super Resolution, dar o parte dintre cele mai bune titluri de pe piață o fac deja. Iată lista actualizată de pe site-ul web AMD: Jocuri care suportă AMD FidelityFX Super Resolution.
Urmează partea tristă a poveștii, deoarece Radeon RX 6500 XT de la AMD are câteva dezavantaje semnificative. În primul rând, memoria grafică de pe ea este departe de ce te-ai aștepta de la o placă video de pe un desktop de gaming din 2022: doar 4 GB de GDDR6, deși rulează la o viteză mare de 18 Gbps. Singurul aspect pozitiv ce reiese de aici este că, astfel, placa nu ar trebui să fie o opțiune atractivă pentru minarea de criptomonede, deci ar trebui să fie mai ușor de procurat pentru pasionații de jocuri și utilizatorii obișnuiți.
Al doilea mare dezavantaj la Radeon RX 6500 XT este că folosește un bus de memorie limitat la 128 de biți. Pe lângă asta, are doar 4 benzi PCIe, ceea ce nu este ce-ți dorești de la o placă video de gaming. De obicei, astfel de plăci video folosesc 16 benzi PCIe și doar unele dintre cele cu prețuri moderate sunt limitate la 8 benzi PCIe. Patru benzi abia sunt suficiente pe o placă de bază ce folosește PCI Express Generația 4.0 și te restricționează sever dacă montezi această placă video pe o placă de bază ce suportă doar PCI Express 3.0.
Pentru a reduce costurile și mai mult, placa video AMD Radeon RX 6500 XT oferă doar două porturi: un DisplayPort 1.4a și un port HDMI 2.1. Rezoluția maximă pe care o poate afișa este de 7680 x 4320 pixeli.
Înainte de a încheia această secțiune a recenziei, o veste bună: AMD Radeon RX 6500 XT nu necesită multă energie electrică. Teoretic, nu va consuma mai mult de 107 wați, iar o sursă de 400W ar trebui să fie suficientă.
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT este o placă video ce arată bine și interesant, dar specificațiile sale hardware sunt cel mult modeste. Deși poate oferi performanțe decente de gaming în rezoluții 1080p, probabil va putea face asta doar dacă o instalezi cu o placă de bază ce suportă PCI Express 4.0. Pe PCIe 3.0, performanța sa va fi limitată sever.
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT - Configurație teste
Pentru a verifica performanța oferită de placa video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT, am rulat câteva benchmarkuri și am comparat rezultatele cu alt model cu același procesor grafic: ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500 XT OC Edition. De asemenea, am decis să folosim doar setări vizuale medii în jocurile testate, deoarece asta vizează hardware-ul modest de pe această placă video: efecte vizuale medii spre înalte. În plus, am rulat din nou benchmarkurile folosind AMD FidelityFX Super Resolution, deoarece această funcție de upscaling poate îmbunătăți semnificativ performanța în jocurile compatibile.
Înainte de a-ți arăta rezultatele obținute, iată hardware-ul și software-ul folosite pentru teste:
- Procesor: Intel Core i5-12600K
- Placă de bază: ASUS ROG STRIX B660-F GAMING WIFI
- Memorie: ADATA XPG Lancer DDR5 RAM (2 x 16GB, 5200MHz)
- Stocare: ADATA Legend 840 PCIe Gen4 X4 M.2 2280 Solid State Drive
- Sursă de alimentare: ASUS ROG Thor 850W Platinum
- Sistem de operare: Windows 11 Pro Versiunea 21H2 Build 22000.527
Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT - Rezultate benchmarkuri
Am început testele cu Far Cry 6, unul dintre cele mai frumoase jocuri din ziua de azi, dar și unul dintre cele mai solicitante din punct de vedere al performanței hardware. Numerele au fost aproape identice între cele două plăci grafice, iar FSR de la AMD (FidelityFX Super Resolution) a adus îmbunătățiri excepționale la numărul de cadre pe secundă randate. Atât la rezoluția 1080p, cât și la cea 1440p, am văzut o creștere procentuală de cadre pe secundă de aproape 40%. Este mai important că, folosind FSR, placa video a reușit să randeze mai mult de 60 fps în 1440p.
În Horizon Zero Dawn, un joc frumos, dar care necesită un calculator de gaming puternic pentru a rula bine, am văzut rezultate similare. Nivelul de performanță al ambelor plăci a fost aproape identic. Și, din nou, AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) a reușit să crească semnificativ numărul de cadre pe secundă. În 1080p, performanța la setări vizuale medii a fost bună oricum, dar la rezoluție 1440p, calculatorul de test a trecut peste limita de 60 fps doar când am activat AMD FSR. AMD FidelityFX Super Resolution a oferit o creștere de cadre pe secundă de aproximativ 30 de procente în 1080p și 20 procente în 1440p.
Al treilea și ultimul joc pe care l-am testat a fost World War Z, un titlu optimizat pentru procesoarele și plăcile video AMD. Folosind Vulkan API și setări grafice medii, am obținut rezultate excelente atât în 1080p, cât și în 1440p cu ambele plăci, deși ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500 XT OC Edition a depășit Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT. Totuși, merită remarcat că, pe ambele plăci, activarea AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) a crescut numărul de cadre pe secundă cu aproximativ 34 și 44 de procente în 1080p și respectiv 1440p.
În continuare, am folosit Time Spy de la 3DMark, care rulează pe DirectX 12 și în rezoluția de 2560 x 1440 pixeli. Cu Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT, am obținut un scor de 5466 de puncte, aproape identic cu scorul lui ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500 XT OC Edition. În Port Royale, un benchmark ce măsoară performanțele grafice cu ray-tracing, ambele plăci au avut scoruri extrem de joase (440 vs. 498 de puncte), ceea ce confirmă ipoteza noastră de mai devreme: AMD Radeon RX 6500 XT GPU are prea puține acceleratoare. Aceasta nu este o placă video care poate randa efecte de ray-tracing la performanțe decente.
Nu în ultimul rând, am vrut să vedem de câtă energie electrică are nevoie placa video. Conform măsurătorilor noastre, placa video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT consumă până la 90 de wați. Nu este mult deloc, deci o sursă de alimentare de 400 de wați ar trebui să fie suficientă pentru tot PC-ul tău. Cât despre căldura generată, Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT nu a depășit temperatura de 61 de grade Celsius. Nu este o temperatură ridicată, deși placa de la ASUS a reușit să rămână și mai rece: 56 de grade Celsius.
După ce am rulat benchmarkurile pe Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT, ni se pare că aceasta este o placă video bună pentru cei ce intenționează să construiască un PC de gaming la un preț accesibil. Este capabil să ofere performanțe bune de gaming în rezoluții 1080p și la setări vizuale medii, poate chiar înalte în jocuri mai puțin solicitante. De asemenea, pentru rezultate și mai bune, îți recomandăm insistent să activezi AMD FidelityFX Super Resolution în jocurile care suportă această tehnologie.
NOTĂ: Produsele Sapphire precum placa video din review-ul nostru, sunt disponibile prin partenerii ASBIS Romania.
Care este părerea ta despre Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT?
Acum știi ce poate face placa video Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6500 XT. Aceasta oferă o performanță decentă de gaming în 1080p și face asta la un preț accesibil. Înainte de a închide această recenzie, spune-ne ce crezi în secțiunea de comentarii de mai jos. Ai cumpăra-o?