Dacă ești în căutarea unei perechi de căști in-ear cu preț accesibil, ai de ales între mulți producători - Jabra, Panasonic, Anker, Plantronics, Skullcandy sunt doar câțiva dintre ei. În acest articol, studiem propunerea Sony pentru segmentul de căști wireless in-ear, Sony WF-C500 Truly Wireless. Sunt mici, au un preț rezonabil, iar brandul Sony garantează pentru calitatea lor. Vor ajunge aceste căști pe lista ta de cumpărături? Au un raport preț calitate suficient de bun pentru tine? Citește această recenzie pentru a afla cum s-au comportat căștile Sony WF-C500 în testele noastre:
Sony WF-C500: Pentru cine sunt o alegere potrivită?
Ar trebui să iei în considerare căștile Sony WF-C500 Truly Wireless dacă:
- Asculți multă muzică pe dispozitivele tale mobile
- Nu-ți plac căștile cu comenzi tactile
- Petreci mult timp departe de încărcător și nu vrei să îți întrerupi audiția pentru a-ți încărca căștile
- Faci jogging sau alte activități fizice similare și ai nevoie de o pereche de căști ușoare, robuste, cu o calitate decentă a sunetului
Pro și contra
Există mai multe aspecte pozitive de menționat la căștile Sony WF-C500 Truly Wireless:
- Sunt robuste și bine construite
- Sunt confortabile
- Schema simplă de control, împreună cu butoanele fizice, fac ca dispozitivul să fie extrem de ușor de utilizat
- Durata de viață a bateriei căștilor este bună
- Selecție de culori interesantă
Cu toate acestea, există câteva lucruri care nu sunt pe placul nostru:
- Microfoanele de pe Sony WF-C500 Truly Wireless întâmpină dificultăți în a-ți recepționa vocea în apeluri
- Am avut câteva probleme de conectivitate pe laptopul nostru de testare când au fost conectate și alte dispozitive Bluetooth
- Durata de viață a bateriei carcasei de încărcare ar fi putut fi mai bună
Verdict
Căștile Sony WF-C500 Truly Wireless sunt, în primul rând, un produs accesibil ca preț. Astfel, nu îi putem reproșa lipsa unor funcții mai avansate, precum anularea activă a zgomotului ambiant. Cu toate acestea, calitatea microfoanelor integrate este inadecvată, ceea ce le face mai puțin utile pentru apeluri telefonice. Sunt grozave pentru a asculta muzică, atât datorită duratei lungi de viață a bateriei, cât și datorită faptului că sunt confortabile de purtat. Calitatea sunetului este corectă pentru prețul cerut. Recomandăm căștile Sony WF-C500 Truly Wireless utilizatorilor care nu vor să dea o avere pe căștile lor și care petrec mult timp ascultând muzică pe dispozitivele lor iPhone sau Android, dar nu au nevoie de ele pentru apeluri telefonice frecvente.
Despachetarea căștilor Sony WF-C500 Truly Wireless
Căștile Sony WF-C500 vin într-o cutie mică albă, cu grafică de înaltă calitate și multe informații pe ea. Cutia are doar 95 x 70 x 50 mm și, așa cum era de așteptat, e foarte ușoară. Pe față există o imagine a căștilor Portocaliu Coral, numele modelului și câteva specificații tehnice.
Spatele cutiei conține alte specificații tehnice, precum și numărul de serie al produsului. Potrivit Sony, ambalajul nu conține plastic.
Cutia conține căștile, o carcasă de încărcare, două seturi de pavilioane auriculare, un cablu USB-A la USB-C, plus instrucțiunile obișnuite de utilizare, în mai multe limbi.
Deschizând carcasa de încărcare, putem arunca o primă privire asupra căștilor. Capacul semitransparent al carcasei se deschide ușor, iar carcasa în sine este foarte ușoară.
Experiența de unboxing a fost plăcută. Cutia inclusă este bine făcută și ușor de deschis. Ne place că nu există plastic în ambalaj, iar cutia interioară este realizată dintr-un carton ușor de reciclat. Calitatea accesoriilor este bună, iar acestea vin bine ambalate separat de carcasă.
Design și specificații hardware
După ce am deschis cutia, am aruncat mai întâi o privire asupra accesoriilor. Cablul USB este foarte scurt (21,5 cm), dar ar trebui să fie suficient pentru majoritatea scenariilor de utilizare. Pavilioanele auriculare sunt mărimile S și L, cu cele de mărimea M deja montate pe căști.
Carcasa de încărcare este robustă și ușoară, cu o greutate de doar 35 grame. Dimensiunile sale sunt 80,0 x 34,9 x 30,9 mm. Capacul este semitransparent și în medii întunecate, când căștile se încarcă, o parte din lumina portocalie pe care o emit poate fi văzută prin capac. De asemenea, carcasa are un led de stare, care se aprinde atunci când carcasa se încarcă. Potrivit Sony, are o capacitate suficientă pentru a încărca complet căștile o dată. Apropo de asta, durata de viață a bateriei căștilor este chiar bună: 10 ore de redare continuă (plus cele încă 10 oferite de carcasă). Durata de viață a bateriei se reduce la jumătate când căștile sunt utilizate pentru apeluri. Timpul de încărcare pentru carcasă este de aproximativ 3 ore, în timp ce căștile se încarcă la 100% în 2,5 ore, potrivit Sony. În plus, zece minute de încărcare îți oferă o oră de redare audio, ceea ce este foarte util dacă te grăbești și ai uitat să încarci căștile în prealabil.
Căștile sunt mici, ușoare (5,4 grame fiecare) și au difuzoare de 5,8 mm cu un răspuns în frecvență de 20 Hz-20.000 Hz (eșantionare de 44,1 kHz). Noi am avut în teste versiunea Portocaliu Coral, dar căștile sunt disponibile și în verde lime, negru și alb.
Poate suntem de modă veche, dar ne place faptul că Sony WF-C500 are comenzi fizice. Butoanele sunt relativ ușor de apăsat și furnizează feedback suficient la acționare. Certificarea IPX4 se traduce printr-o protecție suficientă la stropi de apă. Conexiunea se face folosind Bluetooth 5.0.
Poți găsi toate specificațiile tehnice pe această pagină: Căști WF-C500 Truly Wireless.
Per total, materialele folosite nu par ieftine, iar capacul semitransparent al carcasei de încărcare este o alegere de design plăcută în opinia noastră. Căștile și carcasa nu dau senzația de premium, ci mai degrabă de produse robuste și potrivite pentru utilizarea zilnică. Nu am întâlnit probleme vizibile în ceea ce privește calitatea materialelor, iar specificațiile tehnice sunt în concordanță cu prețul.
Experiența de utilizare a căștilor Sony WF-C500 Truly Wireless
Acum ajungem la partea distractivă. Primul lucru care ne-a atras atenția a fost faptul că aceste căști au comenzi fizice. De ce, în era butoanelor capacitive și a ecranelor tactile, ai dori butoane reale pe căștile tale? Îți putem oferi două motive pentru asta:
- comparativ cu modelele ce au comenzi tactile, probabilitatea de a da o comandă accidental este mult, mult mai mică;
- feedback-ul haptic de la apăsarea efectivă a unui buton pe majoritatea căștilor cu comenzi tactile este zero. Primești doar semnale sonore, care chiar pot fi enervante pentru unii utilizatori. La Sony WF-C500 simți când apeși butonul, astfel încât experiența în utilizare este îmbunătățită.
Butoanele fizice sunt cuplate cu o schemă de control excelentă, chiar dacă destul de limitată: din butoanele de pe căști poți să controlezi doar volumul, redarea/pauza fișierelor media, preluarea și terminarea apelurilor, nu și comenzi mai avansate precum trecerea la melodia următoare. Dar când vine vorba de comenzile pentru căști, mai simplu este uneori mai bine. De exemplu, pentru a crește volumul, trebuie doar să apeși o dată butonul din stânga, iar pentru a-l scădea pur și simplu ține apăsat același buton până când volumul scade la nivelul dorit.
După ce am experimentat pe alte căști scheme de comandă complicate, care implică atingeri duble sau chiar triple pe butoane tactile, această metodă este mult mai eficientă și mai precisă.
Căștile sunt suficient de mici pentru a se potrivi în majoritatea urechilor, iar pavilioanele incluse acoperă o gamă largă de dimensiuni ale canalului urechii. Am încercat să alergăm în timp ce le purtam și nu au căzut. Un lucru bun, pentru că sunt la cât sunt de mici, riscam să le pierdem. Sfat: dacă le alegi pe cele albe sau portocalii, le vei observa ușor dacă totuși cad pe jos. 🙂
Am testat mai întâi căștile ascultând muzică. Calitatea inițială a sunetului nu a fost uimitoare, volumul și basul erau suficient de bune, dar mediile și înaltele erau, în lipsa unui cuvânt mai bun, fade. Căștile se auzeau doar decent, dar nu exista nicio problemă punctuală cu calitatea sunetului. Am descărcat apoi Headphones Connect, aplicația Sony dedicată întregii game de căști wireless ale sale, aplicație disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iPhone. Aceasta are multe funcții și o interfață de utilizator “curată”. Interfața preia chiar culoarea căștilor la care se conectează, pentru că de ce nu?
Cu aplicația, am putut regla sunetul după gustul nostru, deoarece aplicația oferă mai multe presetări și configurații de egalizator. Are și o secțiune dedicată furnizării unui sunet personalizat, bazat pe... imagini cu urechile tale. Da, ai citit bine. În afară de faptul că funcționează doar cu câteva aplicații (cum ar fi Tidal, de exemplu), nu suntem convinși că fotografierea urechilor ajută la obținerea unui sunet mai bun. Este ca și cum ai furniza fotografii ale mașinii tale unei companii de tuning, astfel încât să-i sporească performanța doar pe baza acestor imagini. Credem că abordarea pe care o au alți producători, care testează auzul utilizatorului pe mai multe frecvențe, este mai utilă și dă rezultate mai bune. Acestea fiind spuse, aplicațiile selectate care funcționează cu această funcție au sunat destul de bine.
După reglarea sunetului folosind aplicația, căștile au sunat mai bine, deși nu au ajuns la un nivel de claritate comparabil cu al dispozitivelor premium. Am activat DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), un algoritm dezvoltat de Sony pentru a îmbunătăți calitatea sunetului, iar efectul a fost subtil, dar clar prezent. Rezultatul final a fost pe măsura concurenței: bas bun, înalte clare, instrumente suficient de distanțate, per total un sunet echilibrat și detaliat.
Le-am încercat apoi în al doilea cel mai folosit scenariu: apelurile telefonice. Din păcate, deși calitatea sunetului a fost bună, persoana de la celălalt capăt a avut în mod constant probleme în a ne auzi. Am încercat cu mai multe telefoane, dar rezultatul a fost același. În continuare, nu le putem reproșa căștilor Sony WF-C500 Truly Wireless lipsa ANC (anulare activă a zgomotului ambiant), deoarece este totuși o pereche de căști la un preț accesibil. În plus, suprimarea pasivă a zgomotului obținută prin simpla purtare în urechi este suficient de bună. Nu există nici un mod de sunet ambiental (modul în care căștile redau sunetele din jur, astfel încât să poți auzi ce se întâmplă în jurul tău chiar și cu căștile pornite). Dacă preferi, totuși, să auzi ce se întâmplă în jurul tău, poți utiliza doar câte una dintre căști, o alegere bună dacă conduci, de exemplu, și mai trebuie să vorbești și la telefon.
Am trecut apoi la conectarea lor la un laptop, pentru a vedea dacă problemele cu microfoanele sunt prezente și în acest caz. Din nou, în timpul apelurilor video, persoana de la celălalt capăt se plângea de calitatea sunetului. Ascultă o înregistrare realizată în Windows 11 folosind aplicația integrată Voice Recorder:
În mod ciudat, atunci când ne-am conectat folosind un dongle Bluetooth 4.0, nici măcar nu am putut folosi microfonul de pe Sony WF-C500, dar acesta a funcționat când căștile erau conectate prin Bluetooth 5.0. Mai mult, am observat o problemă care apărea intermitent: uneori, când căștile erau conectate la laptopul nostru ASUS Zenbook Duo, mouse-ul nostru Bluetooth (produs tot de Asus) nu mai funcționa corect. Experiența ta poate fi diferită însă, în funcție de dispozitivele conectate, dar experiența noastră în utilizarea căștilor Sony WF-C500 cu un laptop nu a fost grozavă.
La final, am testat durata de viață a bateriei, iar aici, căștile Sony WF-C500 Truly Wireless au strălucit: redând audio la volum moderat, am reușit să depășim durata de funcționare a bateriei specificată de Sony. Au rezistat unsprezece ore, valoare care, deși nu este cea mai bună întâlnită la căști fără fir, este cu siguranță una foarte bună. Dacă nu sunt folosite și nu sunt puse în carcasa de încărcare, căștile Sony WF-C500 se opresc pentru a economisi bateria. Pentru a le reporni, tot ce trebuie să faci e să apeși butonul de pe fiecare cască pentru câteva secunde. Dacă am fi putut alege, am fi dat greutatea foarte mică a carcasei la schimb pentru o capacitate mai mare a bateriei acesteia, o baterie care să fie capabilă să încarce complet căștile de mai multe ori. Totuși, 20 de ore de timp de redare combinat nu e deloc rău. Încărcarea a fost rapidă - în trei ore, căștile au fost gata de folosire.
Utilizarea căștilor Sony WF-C500 Truly Wireless a fost pentru noi o experiență mixtă: căștile sunt perfecte pentru utilizarea zilnică împreună cu un smartphone, dar numai pentru redarea muzicii. Pentru apeluri, sunetul captat de microfoanele integrate nu este grozav, iar atunci când te conectezi la calculatoare, poți întâmpina probleme de conectare în timp ce utilizezi și alte dispozitive Bluetooth. Schema de control este foarte bună și poți asculta muzica preferată cu ușurință o zi întreagă pe aceste căști, datorită duratei bune de viață a bateriei.
Ce părere ai despre căștile Sony WF-C500 Truly Wireless?
Căutarea căștilor wireless ideale este un proces lung și plictisitor. Ești bombardat de specificații tehnice și liste de caracteristici, dar mai mult decât la alte alte dispozitive portabile, alegerea căștilor potrivite depinde foarte mult de anatomia și preferințele tale ergonomice și legate de felul cum se aude sunetul. Sperăm că am reușit să facem puțină lumină despre cum este să folosești căștile Sony WF-C500 Truly Wireless. Înainte de a închide pagina, ne-ar plăcea să cunoaștem ce părere ai tu despre aceste căști fără fir. Dacă deții o pereche, ar fi grozav dacă ai putea descrie în secțiunea de comentarii experiența ta cu ele, astfel încât alți utilizatori să își poată face o imagine mai clară.