Chiar dacă Sony produce smartphone-uri high-end extraordinare, se pare că îi este destul de greu să creeze smartphone-uri mid-range care să convingă. Xperia 10 reprezintă încercarea din 2019 a companiei de a intra pe piața mid-range cu un smartphone unic. Ce îl face unic? Ei bine, Xperia 10 este singurul smartphone mid-range care să ofere un ecran cinematic cu un raport de aspect de 21:9. Este destul pentru a convinge oamenii să îl cumpere? Află mai multe despre Sony Xperia 10, ce oferă și performanțele sale reale, în acest review:
Sony Xperia 10: Pentru cine este o alegere potrivită?
Sony Xperia 10 este o alegere bună pentru oamenii care:
- Vizionează filme pe smartphone și își doresc un ecran cu un raport de aspect cinematic 21:9
- Își doresc un smartphone cu Android frumos, cu un aspect premium
- Vor un smartphone mid-range pentru utilizarea de zi cu zi
Pro și contra
Iată lucrurile bune pe care am vrea să le menționăm despre Sony Xperia 10:
- Este un smartphone frumos, cu un design plăcut
- Ecranul are un raport de aspect lat, cinematic, de 21:9
- Rulează aplicațiile obișnuite bine, făcând față cu succes nevoilor utilizatorilor obișnuiți
Există și neajunsuri pe care trebuie să le ai în vedere:
- Nu îți oferă o experiență extraordinară în jocuri
- Bateria este prea mică pentru a rezista o zi, mai ales dacă te uiți la filme
- La același preț, există alternative cu performanțe mai bune
Verdict
Sony Xperia 10 este un smartphone plin de contraste. Ne place la nebunie ecranul lat 21:9 și experiența pe care ți-o oferă la vizionarea de filme. De asemenea, ni s-a părut a fi un dispozitiv frumos, ce arată mai scump decât este în realitate. Însă, chipset-ul său este lent, iar performanța oferită este în urma altor smartphone-uri cu prețuri similare. Îți recomandăm să te familiarizezi cu punctele forte și și cu punctele slabe ale lui Sony Xperia 10, înainte de a te decide dacă îl cumperi sau nu.
Despachetarea lui Sony Xperia 10
Sony Xperia 10 vine într-o cutie care arată bine, realizată din carton de culoare albă. Pe partea superioară, poți vedea numele Xperia 10 și brandul Sony imprimate cu un font elegant de culoare gri deschis.
Deschide cutia și ar trebui să găsești smartphone-ul, un încărcător și un cablu USB Type-A la Type-C, o pereche de căști intraauriculare, manualul de utilizare și cardul de garanție.
Despachetarea lui Sony Xperia 10 este o experiență rapidă și simplă. Este plăcut să vezi că Sony oferă și o pereche de căști. Majoritatea producătorilor nu mai fac acest lucru.
Design și calitatea construcției
Acesta este un smartphone frumos: ne-a plăcut cum arată din prima clipă. Cea mai vizibilă caracteristică a lui Sony Xperia 10 este ecranul său lung cu raportul său de aspect cinematic, de 21:9. Este un smartphone lung, dar este și unul subțire, ceea ce înseamnă că îl poți ține ușor în mâini, fără a risca să cadă. Totuși, atunci când îl bagi într-un buzunar, probabil că nu va încăpea în el și ai șanse mari să îl simți atunci când mergi.
Spatele lui Sony Xperia 10 este realizat dintr-un material plastic dar arată ca și cum ar fi făcut din metal. Marginile sunt rotunjite, venind în completarea imaginii pe care ți-o lasă telefonul, aceea a unui dispozitiv elegant. Tot pe spate, chiar în partea de sus a smartphone-ului, poți vedea cele două camere și blițul. Merită menționat că sistemul de camere iese doar puțin în afara carcasei, așa că nu te va enerva atunci când îți pui Xperia 10 pe masă. Spre centru, Sony și-a gravat logoul și, în partea de jos, brandul Xperia.
Butonul de pornire și cele de volum se găsesc pe marginea din dreapta, iar cititorul de amprente se află între ele. Deși cititorul de amprente este ușor de identificat deoarece este puțin adâncit în carcasă, butoanele de volum și de pornire sunt ceva mai greu de utilizat, deoarece au o cursă de apăsare foarte scurtă și nu ies în afara suprafeței smartphone-ului decât un milimetru. Îți vom spune mai multe despre experiența noastră cu aceste butoane mai târziu, în secțiunea Experiența de utilizare a smartphone-ului.
Marginea de jos a lui Sony Xperia 10 este locul unde găsești portul USB Type-C și două grile de aer: una dintre ele ascunde difuzorul, iar cealaltă este prezentă doar pentru design.
Pe marginea stângă, găsești suportul pentru cartela SIM și microSD. Pentru a ajunge la oricare dintre ele, trebuie să le scoți pe amândouă, folosindu-ți unghiile, nu un ac sau o agrafă de birou, ca la multe alte smartphone-uri. Este o alegere de design care nouă ne place.
În final, am vrea să menționăm că poți să cumperi Sony Xperia 10 în patru variații diferite de culori: bleumarin, negru, argintiu și roz. Iată cum arată ele:
Ne place foarte mult sentimentul de premium pe care ți-l oferă Sony Xperia 10. Arată extraordinar, designul său fiind simplu și frumos.
Specificații hardware
Sony Xperia 10 folosește un ecran IPS LCD lat, de șase inci, cu raport de aspect cinematic de 21:9 și rezoluție Full HD+ de 1080 x 2520 de pixeli. Aceste detalii se traduc într-o densitate mare de pixeli (aproximativ 457 ppi), ceea ce înseamnă multe detalii pentru orice este afișat pe ecran. Afișajul este protejat împotriva zgârieturilor și căderilor de la mică înălțime, de Gorilla Glass 5.
Smartphone-ul își ia puterea de calcul de la un chipset Qualcomm SDM630 Snapdragon 630, ce folosește un procesor Cortex-A53 cu opt nuclee la 2,2 GHz. Partea grafică a smartphone-ului este adresată de către un Adreno 508 GPU care, conform Wikipedia, suportă următoarele API-uri: Vulkan 1.0, OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0, OpenGL 3.1 și Direct3D 11.
Sony Xperia 10 vine cu 64 de GO de spațiu de stocare intern și 3 GO de RAM, deși este disponibilă și o versiune cu 4 GO de RAM, dar numai în China. Suplimentar, poți să adaugi un card microSD de maxim 512 GO, pentru a mări spațiul de stocare.
Smartphone-ul este disponibil în variantă cu un singur SIM, precum și Dual SIM, caz în care folosește o implementare Dual SIM Dual Standby, ceea ce înseamnă că, chiar dacă ambele cartele SIM sunt active atunci când nu le folosești, după ce preiei un apel pe una dintre ele, cealaltă devine inactivă. Ambele versiuni folosesc cartele Nano-SIM. În versiunea Dual SIM, trebuie să alegi între a folosi o a doua cartelă SIM sau a adăuga un card microSD, deoarece folosesc același slot.
Din punct de vedere al autonomiei, Sony Xperia 10 vine cu o baterie Li-Ion nedetașabilă, cu o capacitate de 2870 de mAh. Din păcate, bateria pare să fie cam mică având în vedere ecranul mare Full HD+ 21:9. De asemenea, telefonul suportă Qualcomm Quick Charge 3.0, dar încărcătorul din cutie este un Sony UCH20 destinat călătoriilor, nefiind capabil de încărcare rapidă. Dacă vrei încărcare rapidă, va trebui să cumperi un alt încărcător, precum Sony UCH32C.
Pe spate, Sony Xperia 10 are două camere: una cu un senzor de 13 megapixeli și diafragmă f/2.0, iar cealaltă cu senzor de 5 megapixeli și diafragmă f/2.4. Sistemul de camere folosește PDAF (phase-detection autofocus), bliț dual-LED util pentru fotografiile în întuneric, precum și tehnologia Sony SteadyShot pentru stabilizarea imaginii. În față, ai o cameră de 8 megapixeli pentru selfie-uri, cu lentile f/2.0.
Sony Xperia 10 are un port USB Type-C, Bluetooth 5.0, NFC, wireless dual-band cu suport pentru standardele 802.11 a/b/g/n/ac și 2x2 MIMO. Cât privește senzorii interni, primești un cititor de amprente pe marginea dreaptă a telefonului, accelerometru, senzor de proximitate și senzor magnetic.
Deși nu îți dă această impresie, Sony Xperia 10 este un smartphone mare, datorită ecranului său lung. Are 155,7 x 68 x 8,4 mm în lungime x lățime x grosime. Cântărește doar 162 de grame și acesta este un lucru bun, dar am fi preferat o baterie mai mare, chiar dacă ar fi însemnat un dispozitiv mai greu.
Pentru mai multe detalii despre caracteristicile hardware ale lui Sony Xperia 10, vizitează: Date tehnice Sony Xperia 10.
Sony Xperia 10 vine cu un ecran extraordinar stil cinema, precum și cu o calitate excelentă de construcție. Totuși, chipsetul său nu va impresiona pe nimeni prin viteza sa, iar bateria pare să fie prea mică.
Citește pagina următoare pentru a afla mai multe detalii despre experiența de utilizare oferită de Sony Xperia 10, camerele sale, aplicațiile preinstalate și performanțele sale în testele sintetice.